top article

"Ποιες είναι οι γυναίκες που θαυμάζεις περισσότερο;". Σίγουρα σε αυτή την ερώτηση θα απαντούσες τη μητέρα σου, κάποια δασκάλα που σου άλλαξε την οπτική σου για τη ζωή, την καλύτερή σου φίλη, και κάποια θρυλική μορφή της ιστορίας που σε ενέπνευσε με τη δράση και τα επιτεύγματά της. 

Είναι πράγματι μεγάλος ο αριθμός των γυναικείων προσωπικοτήτων που κατάφεραν να γράψουν ιστορία με τις πράξεις και τις πρωτοβουλίες τους- αλλά ένα σημαντικό ποσοστό αυτών απουσιάζει από τα ιστορικά βιβλία. Διάβασε παρακάτω τις ιστορίες- μαθήματα ζωής 10 σημαντικών γυναικών που υπήρξαν πρωτοπόρες στην εποχή τους, ανατρέποντας τα στερεότυπα και βάζοντας το δικό τους στίγμα στην κοινωνική και επιστημονική εξέλιξη και εμπνεύσου ώστε να αναζητήσεις περισσότερα για τις ζωές και τα επιτεύγματά τους. 

Sojourner Truth (1797—1883)

10 μαθήματα ζωής από δυναμικές γυναίκες που άλλαξαν τον κόσμο

Γεννημένη ως  Isabella Baumfree σε οικογένεια προσφύγων, άλλαξε το όνομά της σε Sojourner Truth όταν δραπέτευσε με την κόρη της. Μεταξύ άλλων σημαντικών επιτευγμάτων, η Truth μήνυσε τον λευκό "ιδιοκτήτη" της επειδή πούλησε τον 5χρονο γιο της και κέρδισε, περνώντας στην ιστορία ως η πρώτη γυναίκα που κέρδισε δίκη εναντίον λευκού άνδρα. 

Αφιέρωσε τη ζωή της στη μάχη για την ισότητα των φύλων και την εξάλειψη της δουλείας, ενώ είναι διάσημες οι φράσεις της κατά τη διάρκεια ενός Συνεδρίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα "Και δεν είμαι εγώ γυναίκα; Γέννησα 13 παιδιά και είδα τα περισσότερα από αυτά να πωλούνται ως δούλοι και όταν θρήνησα, σαν μητέρα, κανείς δε με άκουσε, παρά μόνο ο Χριστός!" Η προσέγγισή της στο φεμινιστικό ακτιβισμό ήταν ριζοσπαστική για την εποχή της και επίκαιρη μέχρι σήμερα. 

Elizabeth Blackwell (1821—1910)

elizabeth

Αφού έγινε η πρώτη γυναίκα που απέκτησε πτυχίο Ιατρικής, η Elizabeth Blackwell η πρώτη πιστοποιημένη γυναίκα γιατρός που άσκησε το επάγγελμα. Ο πατέρας της που καταγόταν από τη Βρετανία και μαχόταν για την κατάργηση της δουλείας, την ενθάρρυνε από την αρχή. Η αφοσίωσή του στον αγώνα για την ισότητα επέδρασε στην καριέρα της και της έδωσε κίνητρο να αλλάξει τη βιομηχανία εκ των έσω. 

Ωστόσο, η ίδια συνάντησε πολλές δυσκολίες στην πορεία της. Δέχτηκε ρατσισμό από άνδρες συναδέλφους της και αποφάσισε να ανοίξει μια κλινική αποκλειστικά για γυναίκες επαγγελματίες. Άνοιξε έτσι νέους δρόμους για την επαγγελματική κατάρτιση των γυναικών αλλά και ανέτρεψε τα δεδομένα της ιατρικής περίθαλψης. Στο βιβλίο της Pioneer Work in Opening the Medical Profession to Women, η Blackwell έγραψε "Δεν είναι εύκολο να είσαι πρωτοπόρος, αλλά είναι συναρπαστικό!".

Nellie Bly (1846—1922)

bly

H Elizabeth Cochrane γεννήθηκε στην Pennsylvania με το όνειρο να γίνει συγγραφέας. Όταν διάβασε ένα σεξιστικό άρθρο σε τοπική εφημερίδα με τίτλο "Για ποια πράγματα είναι καλές οι γυναίκες" έγραψε μια οργισμένη επιστολή και την έστειλε στον εκδότη της. Αμέσως μετά, ξεκίνησε την καριέρα της ως δημοσιογράφος με το ψευδώνυμο Nellie Bly, αφού το προσωπικό της εφημερίδας εντυπωσιάστηκε με τον τρόπο γραφής της στην επιστολή και την προσέλαβε. 

Mε Bly κάλυπτε με γενναιότητα και σπιρτάδα διάφορα αμφιλεγόμενα (και συχνά επικίνδυνα) θέματα με σκοπό να ανατρέψει τις καταπιεστικές κοινωνικές νόρμες που παρατηρούσε. Μεταξύ άλλων, ήταν ανταποκρίτρια στο Μεξικό, ταξίδεψε μόνη της σε πολλές χώρες του κόσμου και ανέλαβε μια μυστική αποστολή σε ένα άσυλο προκειμένου να αποκαλύψει τις απάνθρωπες συνθήκες περίθαλψης. Αργότερα, έγινε μία από τις πρώτες γυναίκες βιομηχάνους ως πρόεδρος του Clad Manufacturing Co.

Madam C.J. Walker (1867-1919)

walker

Γεννημένη τη λεγόμενη εποχή της Ανασυγκρότησης των ΗΠΑ,η Madam C.J. Walker ήταν η πρώτη από τα αδέρφια της που γεννήθηκε σε καθεστώς ελευθερίας και τελικά έγινε κάτι παραπάνω από οικονομικά ανεξάρτητη. Αργότερα, όταν ήταν μητέρα και κέρδιζε λιγότερο από 2 δολάρια τη μέρα, συνάντησε την Annie Malone, μια επιχειρηματία που παρασκεύαζε καλλυντικά για μαύρες γυναίκες- εκείνη την πήρε υπό την προστασία της και τη μύησε στον κόσμο της επιχειρηματικότητας. 

Λίγο αργότερα, η Walker αποφάσισε να ακολουθήσει το δικό της δρόμο, λανσάροντας προϊόντα μαλλιών για μαύρες γυναίκες και άλλαξε τα standards της βιομηχανίας ομορφιάς, που δεν ανταποκρίνονταν πλέον αποκλειστικά στις λευκές γυναίκες. Η επιχείρησή της επεκτάθηκε και έγινε η πρώτη αυτοδημιούργητη εκατομμυριούχος γυναίκα των ΗΠΑ. Μάλιστα, δώρισε μεγάλο ποσό των κερδών της σε φιλανθρωπικά ιδρύματα. 


 

Marie Curie (1867—1934)

curie

Είναι η πρώτη γυναίκα που τιμήθηκε με βραβείο Νόμπελ και η πρώτη υποψήφια που το κέρδισε δύο φορές. Εκτός από τα Νόμπελ, η Marie Curie κέρδισε πλήθος άλλων βραβείων για τα επιτεύγματα και τις εφευρέσεις της σε δύο επιστημονικά πεδία- τη φυσική και τη χημεία. Γεννημένη στην Πολωνία, η Curie μεγάλωσε σε μια οικογένεια εκπαιδευτικών που πίστευαν στην ισότιμη εκπαίδευση ανδρών και γυναικών. 

Συγκεκριμένα, ο όρος "ραδιενέργεια" είναι δική της ανακάλυψη καθώς και τα χημικά στοιχεία ράδιο και πολώνιο. Επίσης, κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, εφοδίασε πολλά πολεμικά νοσοκομεία με συσκευές ακτίνων Χ, έτσι ώστε να εντοπίζονται τα θραύσματα και οι σφαίρες που ήταν καρφωμένες στα σώματα των στρατιωτών. Είναι η πρώτη γυναίκα που έγινε καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης. 

Margaret Sanger (1879—1966)

sanger

Παρ' ότι μεγάλωσε σε μια οικογένεια με πολλά παιδιά και μικρό εισόδημα, η Margaret Sanger ίδρυσε την American Birth Control League, γνωστη σήμερα ως η μεγαλύτερη οργάνωση οικογενειακού προγραμματισμού Planned Parenthood. Ως παιδί, συνειδητοποίησε ότι η έλλειψη εργαλείων οικογενειακού προγραμματισμού και αντισύλληψης μπορούσε να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα. Η μητέρα της είχε 18 εγκυμοσύνες ενώ ήταν άρρωστη από φυματίωση και κατέληξε να γεννήσει 11 παιδιά.

Ως ενήλικη, η Sanger αφιέρωσε τη ζωή της στο να ενημερώνει τις οικογένειες για τις δυνατότητες της αντισύλληψης, αλλά συνελήφθη αρκετές φορές αφού τα αντισυλληπτικά ήταν παράνομα υπό τον νόμο Comstock. Αυτό δεν τη σταμάτησε από το να ιδρύσει την American Birth Control League και να μάχεται για τα αναπαραγωγικά δικαιώματα, ως πρωτοπόρος της εποχής της. 

Amelia Earhart (1897—1937)

amelia

Ήταν η πρώτη γυναίκα πιλότος που πέταξε μόνης της πάνω από τον Ατλαντικό, ενώ ήδη από τον πρώτο της χρόνο στο επάγγελμα έσπασε ρεκόρ στο υψόμετρο. Το περιπετειώδες πνεύμα της την έκανε μία από τις διασημότερες πιλότους στην ιστορία. 

Παράλληλα, η Earhart υποστήριζε τη είσοδο των γυναικών στο χώρο της αεροπορίας, αλλάζοντας το μέχρι τότε ανδροκρατούμενο τοπίο. Σαν μέντορας και πηγή έμπνευσης για τις νεότερες γυναίκες, τις ενέπνευσε να ακολουθήσουν επαγγελματικά μονοπάτια από τα οποία ως τότε ήταν αποκλεισμένες. 

Edith Head (1897—1981)

edith

Η Edith Head είναι γνωστή για τα υπέροχα κοστούμια που δημιουργούσε, αλλά και το μοναδικό της στυλ. Τα στρογγυλά γυαλιά και το εφαρμοστό σακάκι της αποτέλεσαν έκτοτε πηγή έμπνεσης για πολλούς μυθιστορηματικούς χαρακτήρες. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η Head επιμελούταν το στυλ όλων των σταρ της Χρυσής Εποχής του Hollywood. 

Ήταν η ενδυματολόγος αμέτρητων επιτυχημένων ταινιών, σχεδιάζοντας μεταξύ άλλων τα κοστούμια για τα Vertigo, Rear Window, All About Eve, και Sabrina. Έχοντας κερδίσει 8 Όσκαρ για τη δουλειά της, κρατά το ρεκόρ της γυναίκας με τα περισσότερα βραβεία στη βιομηχανία. 

Anna May Wong (1905-1961)

wong

Γεννημένη στο Los Angeles, η Αnna May Wong έγινε γνωστή ως η πρώτη Κινεζο-αμερικανίδα ηθοποιός που πρωταγωνίστησε σε ταινίες του Hollywood. Παρ' όλο που πολλοί σκηνοθέτες της ανέθεταν στερεοτυπικούς ρόλους σχετικά με την καταγωγή της, η ίδια προσπάθησε να αναζητήσει νέες υποκριτικές ευκαιρίες αναπαριστούσαν τους Ασιάτες εκτός των στενών πλαισίων του Hollywood. 

Προσπάθησε να ενταχθεί στο cast της ταινίας The Good Earth, αλλά ο σκηνοθέτης προτίμησε μια λευκή Γερμανίδα ηθοποιό- στη συνέχεια έφυγε στην Κίνα όπου αντιμετώπισε ρατσισμό από την αντίθετη πλευρά, ως Αμερικανίδα. Παρ΄όλα αυτά, η παρουσία της στη μεγάλη οθόνη άνοιξε το δρόμο για άλλες ηθοποιούς με ασιατικές και αμερικάνικες ρίζες. 

Frida Kahlo (1907—1954)

frida

Η σουρεαλίστρια ζωγράφος Frida Kahlo χρησιμοποίησε το σπάνιο ταλέντο της για να μιλήσει μέσω της δουλειάς της για θέματα όπως η θηλυκότητα, η ασθένεια, η οικογένεια, αλλά και τα προβλήματα της μεξικάνικης κοινωνίας. 

Η ίδια είχε πολλά προβλήματα υγείας, περνώντας μεγάλο μέρος της ζωής της καθηλωμένη σε ένα κρεβάτι, αλλά αποφάσισε να μετουσιώσει δημιουργικά το πρόβλημά της ζωγραφίζοντας υπέροχους πίνακες με θέμα τον εαυτό της σε αλληλεπίδραση με στοιχεία της φύσης. Η έξυπνη και συχνά πολιτική ματιά της σε συνδυασμό με το μοναδικό προσωπικό της στυλ και το ταλέντο της την έκαναν μια από τις σημαντικότερες γυναίκες καλλιτέχνιδες στην ιστορία. 

 

 

 

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για Mόδα, Ομορφιά, Συγχρονη Ζωή, Πολιτισμό, Design και Γαστρονομία στο madamefigaro.gr

Ιούλιος 2018

>