top article

Θλίψη στον κόσμο της μόδας προκάλεσε η είδηση του θανάτου του Carlo Benetton. Ο βενιαμίν της οικογένειας Benetton πέθανε σε ηλικία 74 ετών ενώ τα δυσάρεστα νέα ανακοίνωσε χθες η εταιρεία. 

Η ιστορία πίσω από την Benetton: Η άνοδος, η πτώση και η μεγάλη επιστροφή

Η συμβολή της οικογένειας στο χώρο της μόδας ήταν καθοριστική για τη διαμόρφωσή της. Όλα ξεκίνησαν το 1965 όταν ο μεγαλύτερος από τα αδέρφια, Luciano, υλοποίησε την ιδέα για την ίδρυση μιας εταιρείας που θα κάνει γρήγορα τα μικρά πουλόβερ, από μαλακό μαλλί σε διάφορα χρώματα, ανάρπαστα. 

Luciano Benetton

Ωστόσο τίποτα δεν ήρθε εύκολα για τα τέσσερα αδέρφια της οικογένειας. Το 1945 έχασαν τον πατέρα τους ο οποίος διατηρούσε εταιρεία ενοικιάσεως αυτοκινήτων και ποδηλάτων. Αυτή η πρόωρη απώλεια έκανε τα αδέρφια πιο δυνατά και ουσιαστικά τα παρακίνησε να καταβάλλουν ακόµη µεγαλύτερη προσπάθεια, προκειµένου να επιτύχουν επαγγελµατικά.

Ο μεγαλύτερος αδερφός Luciano, προκειμένου να βοηθήσει την οικογένεια του οικονομικά, εγκατέλειψε το σχολείο και βγήκε σε μικρή ηλικία στο δρόμο δουλεύοντας ως πωλητής εφημερίδων. Την ίδια πορεία ακολούθησε και η αδερφή Giuliana με τη διαφορά ότι, βγαίνοντας στον επαγγελματικό στίβο, ανακάλυψε το ταλέντο της στο πλέξιμο.  Έχοντας δανειστεί µία µηχανή πλεξίµατος, τα βράδια έραβε τα δικά της µάλλινα πουλόβερ, τα οποία διέθεταν εύθυµα χρώµατα. Το 1955, ο 20χρονος Luciano, που συνειδητοποιεί το ιδιαίτερο ταλέντο της 17χρονης αδερφής του, παραιτείται από πωλητής, πουλάει το ποδήλατό του και ένα ακορντεόν, ίσως τα µοναδικά αντικείµενα αξίας της οικογένειας, και αγοράζει µία µεταχειρισµένη µηχανή πλεξίµατος.

benetton family

Και κάπως έτσι ξεκίνησαν όλα...

Παρασύροντας και τους άλλους δύο της οικογένειας, Carlo και Gilberto, έκαναν την αρχή ιδρύοντας το 1965 την Magliere Benetton, εταιρεία πλεκτών ενδυµάτων για τον άνδρα και τη γυναίκα µε σήµα κατατεθέν το σχήµα µιας βελόνας. Μέσα στα επόμενα χρόνια το πρώτο κατάστημα Benetton στην Ιταλία ήταν γεγονός ενώ αμέσως μετά ακολούθησε κατάστημα στο Παρίσι. 

Τα Made in Italy χρωματιστά πουλόβερ έγιναν σήμα κατατεθέν για τις fashionistas, ενώ από το 1982 μέχρι και το 2000 η επιτυχία πήρε παγκόσμιες διαστάσεις. 

benetton campaign

Η Benetton ξεχώρισε εκείνα τα χρόνια χάρη στις πρωτοπόρες διαφηµιστικές εκστρατείες της και στην επιτυχημένη προώθηση του µότο ''United Colors of Benetton''. Πολλοί προφανώς θυµούνται τον ιερέα που φιλιέται µε την καλόγρια, το νεογέννητο µωρό µε τον οµφάλιο λώρο, το ζευγάρωμα δύο αλόγων, τον ασθενή που πεθαίνει από AIDS, τους μελλοθάνατους, τους χιµπατζήδες που απειλούνταν από εξαφάνιση, καθώς και πολλές άλλες διαφηµίσεις που έθιξαν καίρια κοινωνικά και πολιτικά ζητήµατα. Ο φωτογράφος Oliviero Toscani, εµπνευστής όλων αυτών των εκστρατειών, κατάφερε να συγκλονίσει τον κόσµο µε τις εικόνες του. Όπως είχε δηλώσει και ο ίδιος: "Δεν βρίσκοµαι εδώ για να πουλάω πουλόβερ αλλά για να προωθήσω µια εικόνα".

Όπως όμως η επιτυχία δεν είναι οριστική έτσι και η αποτυχία δεν είναι μοιραία. Σταδιακά από τις αρχές τις δεκαετίας έγινε αντιληπτή η οικονομική πτώση, ιδιαίτερα μετά την αποχώρηση του Luciano το 2012. Τα επίσημα έγγραφα έδειχναν το 2017 απώλεια 180 εκατομμυρίων ευρώ, κάτι που ταρακούνησε το μεγαλύτερο αδερφό, ο οποίος επανήλθε προκειμένου να μην γνωρίσει την κατάρρευση η οικογενειακή τους επιχείρηση. 

campaign

Σε πρόσφατες δηλώσεις του μάλιστα είχε εξομολογηθεί: ''Το μεγαλύτερο αμάρτημα είναι ότι σχεδόν σταμάτησε η παραγωγή πουλόβερ''.

Θα καταφέρει να ανακάμψει και να ανταγωνιστεί τους κολοσσούς, H&M, Zara, Uniqlo,  που έχουν εισβάλει τα τελευταία χρόνια δυναμικά στην αγορά;

Ό,τι κι αν συμβεί, τα πολύχρωμα, χαρούμενα ρούχα καθώς και τα ιδιαίτερα πουλόβερ αποτελούν απαραίτητα και βασικά κομμάτια της γκαρνταρόμπας μας.

Ιούλιος 2018

Από το Περιοδικό

Συνεντεύξεις Παρασκευή 21.12.2018

Ο Παύλος Γερουλάνος στη Madame Figaro

Ο υποψήφιος δήμαρχος δηλώνει αποφασισμένος να αλλάξει την πολύπαθη πόλη, αρκεί να συνεργαστεί και ο πολίτης με τον δήμο. Και σ' αυτή τη σχέση είναι έτοιμος να κάνει ο ίδιος το πρώτο βήμα

>