Οι κανόνες γεννήθηκαν για να τους παραβαίνουμε, αλλά μήπως θα έπρεπε να τους γνωρίζουμε λίγο καλύτερα πριν τους απορρίψουμε τόσο άκαρδα; Απο τη Νεφέλη Νικολάου

Φαντάζομαι ότι είναι πολύ εύκολο να συμφωνήσουμε σε μια διαπίστωση: Στην Ελλάδα πολλά πράγματα γίνονται με λάθος τρόπο. Ένα από τα πιο κλασικά παραδείγματα είναι και η τήρηση του ενδυματολογικού κώδικα (εδώ δεν τηρείται ο κώδικας οδικής κυκλοφορίας, που είναι σημαντικός για την ίδια μας τη σωματική ακεραιότητα, θα μου πεις). Και η γενική νόρμα είναι ότι συνήθως θα δεις κάποιον underdressed, δηλαδή με ντύσιμο κατώτερο της περίστασης, παρά overdressed, δηλαδή να έχει επιδείξει υπερβάλλοντα ζήλο και να «βγάζει μάτι». Φυσικά, από το αδίστακτο κοινωνικό σχόλιο του περίγυρού της η underdressed μπορεί και να τη γλιτώσει, η overdressed όμως όχι. Με την ίδια ευκολία που αγνοείται το RSVP, το αίτημα εκείνου που προσκαλεί προς εκείνον που προσκαλείται να απαντήσει αν θα παρευρεθεί σε μια συγκεκριμένη εκδήλωση, αγνοείται και ο ενδυματολογικός κώδικας, δηλαδή ουσιαστικά οι απαιτήσεις που προβάλλει η κοινή λογική για το πώς να ντυθείς σε ένα συγκεκριμένο event. Πολύ χειρότεροι εννοείται πως είναι οι άντρες – κάποιοι παθαίνουν σύγκρυο στην ιδέα και μόνο ότι πρέπει να φορέσουν πουκάμισο και γραβάτα για να πάνε σε ένα γάμο. Αλήθεια, πού μπορεί να οφείλεται αυτή η σχεδόν ενοχική σχέση του Έλληνα με το «καλό» ντύσιμο;

 

Ελλάδα: πρώτη σε παραβάσεις του ενδυματολογικού κώδικα

Όλες πάνω-κάτω έχουμε ακούσει τις γυναίκες της οικογένειας να μας λένε ότι στα '50s και στα '60s ακόμη και μια απλή περίσταση, όπως το σινεμά και το φαγητό στο εστιατόριο, αντιμετωπιζόταν με μια κάποια επισημότητα. Φόρεμα ειδικά ραμμένο, ασορτί αξεσουάρ, κόσμημα, χτένισμα, ακόμα και γάντια. Φυσικά οι εποχές αλλάζουν, θα αντιπροτείνει κάποιος. Γιατί όμως είναι εύκολο ακόμη και σήμερα σε μια Αγγλίδα να τηρήσει τον ενδυματολογικό κώδικα, ενώ σε μια Ελληνίδα όχι; Πρώτον, γιατί σε αντίθεση με την πρώτη, η δεύτερη δεν είναι εκπαιδευμένη σε αυτό. Αλήθεια, πόσες προσκλήσεις έχεις λάβει στις οποίες να αναφέρεται ρητά το dress code με κάποιον από τους όρους του τύπου «smart casual» ή «black tie»; Ελάχιστα είναι τα πάρτι (συνήθως fashion parties ή πάρτι με celebrity οικοδεσπότη) που ζητούν ένα συγκεκριμένο ντύσιμο (συνήθως κάποιο χρώμα, όπως το μαύρο – πλήρης έλλειψη πρωτοτυπίας). Το μόνο dress code που ανενδοίαστα μπορεί ο Έλληνας καλεσμένος να τηρήσει και ο Έλληνας οικοδεσπότης να επιβάλει είναι αυτό του πάρτι μεταμφιεσμένων.

Μοιάζει σχεδόν σύμφυτο με τη νοοτροπία μας το να απεχθανόμαστε τους κάθε είδους κανόνες σε ένα βαθμό, αλλά θα μπορούσε άνετα να πει κανείς ότι η ελληνική κοινωνία στο σύνολό της έχει αποθεώσει την casual-οποίηση του ντυσίματος και του τρόπου ζωής γενικότερα - εμάς ο τράχηλός μας δεν υπομένει ζυγό κανενός είδους. Η Αγγλία έχει μοναρχία, καπέλα στους γάμους, uniform στα σχολεία, κουστούμι και ταγέρ στις δουλειές, και έτσι η Αγγλίδα και ο Άγγλος από μικροί εκπαιδεύονται στη λογική ότι ο τρόπος που ντύνεσαι έχει κάποια κοινωνική σημασία. Είναι τόσο στοιχειώδης κοινωνική συμπεριφορά όσο το να πιάνεις το πιρούνι με το αριστερό χέρι και το μαχαίρι με το δεξί για να φας στο τραπέζι. Σε εμάς, πάλι, αυτό δεν συμβαίνει, αν και δεν έχουμε καμία απολύτως αντίρρηση να σχολιάσουμε όποια ατυχώς εμφανιστεί μπροστά μας είτε overdressed είτε underdressed.

Από την άλλη, είναι αλήθεια ότι ο μέσος τρόπος ζωής δεν περιλαμβάνει τόσες πολλές ευκαιρίες να ντυθείς καλά. Μπορεί σε μια πρεμιέρα στη Metropolitan Opera της Νέας Υόρκης να απαιτείται white tie ντύσιμο και για τα δύο φύλα, αλλά εδώ στο Μέγαρο Μουσικής μπορεί και να περάσει από το μυαλό σου για δύο λεπτά να φορέσεις τζιν (όχι για περισσότερο από δύο λεπτά όμως, σε παρακαλούμε). Στη μέση ζωή και καθημερινότητα, η πιο επίσημη περίσταση που μπορείς να φανταστείς είναι ένας γάμος. Γι’ αυτό ίσως να βλέπουμε τόσες υπερβολές και κλισέ στο στυλ των γυναικών στους γάμους – είναι σαν να βγάζουν όλα τα απωθημένα τους, όλο τους το άχτι.

Business codes

Ο χώρος της εργασίας ήταν μέχρι πρότινος ίσως ο μόνος όπου το πώς πρέπει να ντύνεσαι έμοιαζε σαφές και ξεκάθαρο. «Ήρθες εδώ για να κάνεις δουλειά με ταγέρ / κοστούμι» και όλα τα σχετικά. Κι όμως, ακόμη και αυτό το προπύργιο της καθαρότητας του dress code αλώθηκε στα τέλη των '90s με την άφιξη της Casual Friday, μιας μέρας όπου τα ατσάλινα στελέχη, γυναίκες και άντρες, μπορούσαν να «χαλαρώσουν» μέσα σε ένα πρωινό φόρεμα ή ένα πόλο μπλουζάκι αντίστοιχα. Η άνοδος των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας, εξάλλου, μας έφερε μπροστά σε στελέχη που πήγαιναν στη δουλειά χωρίς καμία απολύτως προσπάθεια να κρύψουν τα tattoos τους και δεν υπήρχε καμία απολύτως περίπτωση να τα δεις με ταγέρ ή κοστούμι. Κι έτσι «χάσαμε τα αυγά και τα πασχάλια», ακόμη και σε έναν τομέα που ήταν σταθερό σημείο αναφοράς. Τα εργαζόμενα κορίτσια ακόμη αναρωτιούνται αν μπορούν να φορέσουν τακούνια ή μεσάτο σακάκι στο γραφείο, δηλαδή εν είναι ενδυματολογικά αποδεκτό να αναδείξουν σε ένα βαθμό τη θηλυκότητά τους, ενώ από την άλλη μπροστά στη γενικευμένη casual-οποίηση το υπερβολικά επαγγελματικό look μπορεί να θεωρηθεί και ένδειξη υπερβάλλοντα ζήλου, φιλοδοξίας, με ό,τι θετικό ή αρνητικό μπορεί να συνεπάγεται κάτι τέτοιο, ανάλογα με τις ισορροπίες που θέλει να διατηρήσει ο καθένας μέσα στον εργασιακό του χώρο.

«Έκανα τη νύχτα μέρα»

Μιλώντας για δουλειά, στην τρέλα που ζούμε σήμερα πολύ συχνά τυχαίνει να βρεθούμε σε μια βραδινή έξοδο αμέσως μετά το γραφείο. Και ξαφνικά το επαγγελματικό outfit μπερδεύεται με μια peep-toe γόβα κι ένα δερμάτινο τσαντάκι-φάκελο. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, να σου και η μόδα. Τελευταία, το στυλ και ειδικά το styling έχει φέρει τα πάνω-κάτω στο ντύσιμο. Ξαφνικά μπορεί να είναι τελείως λογικό το να φοράς ένα μεταλλικό αξεσουάρ ή να κρατάς μια τσάντα-φάκελο και να είναι ακόμη μέρα μεσημέρι. Από την άλλη, το να βγεις έξω το βράδυ φορώντας ένα φαντεζί τοπ με τζιν παντελόνι εμφανίζεται ως μια απόλυτα προφανής επιλογή. Όταν λοιπόν το μυαλό είναι ήδη μπερδεμένο, άντε να ξεμπερδευτεί ύστερα από όλα αυτά. Τελικά, πόσο εύκολο είναι να τηρήσεις τον ενδυματολογικό κώδικα όταν από τη μία είναι αόρατος και από την άλλη προκαλείται τόσο ανοιχτά από τη μόδα και τα νέα ήθη του styling;

Overdressed VS underdressed

Προφανώς, η μόνη λύση είναι η κοινή λογική. Κατά βάθος, μια γυναίκα ξέρει πάντα πώς πρέπει να ντυθεί, αλλά αφήνεται να παρασυρθεί από τη διάθεση να ξεχωρίσει, να μπει στο μάτι μιας άλλης γυναίκας ή ενός άντρα, ή ακόμη και από ένα ρούχο που ακόμη κρέμεται στην ντουλάπα της αφόρετο, με τις ετικέτες επάνω. Αντίστοιχα, το underdressed ξαναχτυπά κάθε φορά που μας πιάνει βαρεμάρα ή που δεν νιώθουμε καλά και θέλουμε να περάσουμε όσο πιο απαρατήρητες γίνεται. Αλλά στις περιπτώσεις που απαιτείται η τήρηση του ενδυματολογικού κανόνα, το όλο θέμα δεν έχει σχέση με το άτομο αλλά με το κοινωνικό σύνολο – ε, και με το συνολάκι κατά μία άλλη έννοια. Για να θυμηθούμε και τα αθάνατα λόγια της Ολυμπία Δουκάκη ως Κλερ στις Ανθισμένες Μανόλιες: «Αυτό που μας διαχωρίζει από τα ζώα είναι η ικανότητά μας να κάνουμε accessorizing».

 

Η ΑΠΟΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΣΗ

Βασικά dress codes και πού θα σου φανούν χρήσιμα.

ΕΠΙΣΗΜΟ 1 (White Tie)

Το look: Μάξι φόρεμα έντονα διακοσμημένο / κεντημένο, ψηλοτάκουνες γόβες ή πέδιλα, μικρό βραδινό τσαντάκι, πολυτελή κοσμήματα, εσάρπα (μπορεί να είναι και γούνινη).

Εφαρμογές: Πολύ formal γεγονότα, όπως επίσημες πρεμιέρες ή φιλανθρωπικοί χοροί. Μπορεί επίσης να εφαρμοστεί σε έναν άκρως επίσημο γάμο (αποφεύγοντας οπωσδήποτε το λευκό / κρεμ / ζαχαρί μάξι που θα σε κάνει να μοιάζεις με τη νύφη).

ΕΠIΣΗΜΟ 2 (Black tie)

To look: Μάξι ή κοκτέιλ μεταξωτό φόρεμα, full φούστα με τοπ. Τα αξεσουάρ δεν διαφέρουν από αυτά του White tie.

Παραλλαγή: Creative black tie ή αλλιώς το ίδιο στυλ στο πιο μοντέρνο του. Ένα στολισμένο party dress λίγο πάνω από το γόνατο σε στυλ Balmain, για παράδειγμα.

Εφαρμογές: Οποιαδήποτε επίσημη βραδινή έξοδος σε κλαμπ (με τραπέζι), πάρτι σε σουίτα ξενοδοχείου, επίσημος γάμος κ.λπ.

ΚΟΚΤΕΙΛ/ SEMI-FORMAL/ AFTER FIVE

To look: Φόρεμα με μήκος που μπορεί να «παίζει» από ακριβώς πάνω από το γόνατο μέχρι και μίντι, στη μέση της γάμπας.

Εφαρμογές: Κοκτέιλ πάρτι, εγκαίνια, πάρτι γενεθλίων σε σπίτι, dinner party.

SΜART CASUAL/ DRESSY CASUAL

Το look: Πρωινό φόρεμα ή τοπ και παντελόνι / φούστα με ψηλά τακούνια, σακάκι (παραδοσιακά όχι ντένιμ), κόσμημα κατά βούληση.

Εφαρμογή: Έξοδος για ποτό μετά τη δουλειά, σινεμά και φαγητό, εγκαίνια καταστήματος, ανεπίσημο dinner party.

 

+ 3 ΓΕΝΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ

 • Προσπάθησε σε καμία περίπτωση να μην επισκιάζεις την οικοδέσποινα (ειδικά αν είναι νύφη).

 • Αν δεν είσαι σίγουρη για το κατά πόσο είναι επίσημο το event, ζήτησε να σου το διευκρινίσουν. Αν κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατόν, προτίμησε να είσαι overdressed, όχι underdressed.

 • Πολύ σημαντικό ρόλο παίζει η θέση ενός ατόμου μέσα στο event. Όσο σημαντικότερος, τόσο μεγαλύτερη η δυνατότητα να «υπερβάλει» πάνω στο όποιο dress code φορώντας την πιο επίσημη βερσιόν του.

Δημοφιλέστερα άρθρα

 1. Ποτέ δεν μπορείς να έχεις αρκετά καλοκαιρινά outfits - αυτά τα 5 όμως είναι τα καλύτερα! Ποτέ δεν μπορείς να έχεις αρκετά καλοκαιρινά outfits - αυτά τα 5 όμως είναι τα καλύτερα!
 2. Meghan Markle-Πρίγκιπας Harry: Το τρυφερό στιγμιότυπο που έγινε viral Meghan Markle-Πρίγκιπας Harry: Το τρυφερό στιγμιότυπο που έγινε viral
 3. Βασίλισσα Letizia: Η επίσκεψη στον Λευκό Οίκο και η συνάντηση με την Melania Trump Βασίλισσα Letizia: Η επίσκεψη στον Λευκό Οίκο και η συνάντηση με την Melania Trump
 4. Η ανιψιά της πριγκίπισσας Diana παντρεύτηκε και φόρεσε την τιάρα της Η ανιψιά της πριγκίπισσας Diana παντρεύτηκε και φόρεσε την τιάρα της
 5. 9+1 σκάνδαλα που τάραξαν τα νερά της showbiz 9+1 σκάνδαλα που τάραξαν τα νερά της showbiz
 6. Λευκό φόρεμα: 6 συνδυασμοί με το must-have του καλοκαιριού Λευκό φόρεμα: 6 συνδυασμοί με το must-have του καλοκαιριού
 7. H Eva Longoria έφερε στον κόσμο το πρώτο της παιδί H Eva Longoria έφερε στον κόσμο το πρώτο της παιδί
 8. Η εξομολόγηση της Victoria Beckham για την προσωπική και επαγγελματική της ζωή Η εξομολόγηση της Victoria Beckham για την προσωπική και επαγγελματική της ζωή
 9. Royal Ascot 2018 | Η εντυπωσιακή άφιξη της Meghan Markle την 1η ημέρα των ιπποδρομιών Royal Ascot 2018 | Η εντυπωσιακή άφιξη της Meghan Markle την 1η ημέρα των ιπποδρομιών
 10. Victoria Beckham: Μπορείς να φανταστείς με τι συνδύασε το ροζ φόρεμα της; Victoria Beckham: Μπορείς να φανταστείς με τι συνδύασε το ροζ φόρεμα της;
 11. Kate Spade: Η classy τσάντα της συλλογής της που δεν θα φύγει ποτέ από τη μόδα Kate Spade: Η classy τσάντα της συλλογής της που δεν θα φύγει ποτέ από τη μόδα
 12. Όλα όσα είπε ο πατέρας της Meghan Markle για την απουσία του από το βασιλικό γάμο Όλα όσα είπε ο πατέρας της Meghan Markle για την απουσία του από το βασιλικό γάμο
 13. Το Asos σταματάει την πώληση ρούχων από μετάξι, μοχέρ και κασμίρ Το Asos σταματάει την πώληση ρούχων από μετάξι, μοχέρ και κασμίρ
 14. Τι κάνει η Jennifer Lawrence για να μυρίζει όλη την ημέρα τέλεια; Τι κάνει η Jennifer Lawrence για να μυρίζει όλη την ημέρα τέλεια;

Ιανουάριος 2017

Υποδεχόμαστε με στυλ τη νέα χρονιά!

Από το Περιοδικό

Γαστρονομία Δευτέρα 05.03.2018

Fusing Asia

Το ανανεωμένο Hama2.0 υποδέχεται τον ανατρεπτικό σεφ Alsi Sinanaj στην κουζίνα του και ορίζει εκ νέου την έννοια του fusion.

The Editor's Blog Σάββατο 23.12.2017

The Editor's Blog: Big little truths

Κατ’ ουσία, η πρώτη μέρα του χρόνου έχει πάντα, όπως και όλα τα σημαντικά θέματα στη ζωή μας, την αξία που εμείς της δίνουμε

>