top article

Μία κομπίνα στήνεται στους κινηματογράφους από τις Anne Hathaway και Rebel Wilson, στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης δημιουργούνται νέοι κώδικες επικοινωνίας ανάμεσα σε πρόσφυγες και έλληνες, μια νέα Οδύσσεια ξεκινά στο Λουτρό των Αέρηδων και η ομάδα A(r)CT ξεκινά μια χορευτική διαδρομή στον ψυχικό κόσμο του ανθρώπου. Όλα όσα θα κάνουμε το Σαββατοκύριακο στην πόλη τις επόμενες ημέρες στην agenda του madamefigaro.gr.

Σινεμά

Η Κομπίνα

Στην απολαυστική κωμωδία Η Κομπίνα (The Hustle), η Αν Χάθαγουεϊ και η Ρέμπελ Γουίλσον θα βάλουν τα γυαλιά στους... απατεώνες άντρες και θα τους δείξουν ποιος είναι το αφεντικό στην τέχνη της απάτης.

Η Τζόσεφιν Τσέστερφιλντ (Χάθαγουεϊ) είναι η μοιραία γυναίκα με τη χλιδάτη ζωήκαι το κομοπολίτικο lifestyle, η οποία λειτουργεί σαν κομψό αρπακτικό,ξαφρίζοντας διαμάντια και περιουσίες ευκατάστατων αντρών,οι οποίοι πέφτουν στη γοητεία της μέσα από τις ευρηματικές της κομπίνες.

Στο δρόμο της θα βρεθεί η Πένι Ραστ (Γουίλσον), η οποία ειδικεύεται σε αυτοσχέδιες μικροκομπίνες, χωρίς στρατηγική και ιδιαίτερες φιλοδοξίες - αρκεί η αρπαχτή να φτάνει για να τα βγάζει πέρα. Η γοητευτική Τζόσεφιν θα δει κάτι στην άξεστη και αχαλίνωτη συμπεριφορά της Πένι και μαζί θα δημιουργήσουν ένα αταίριαστο ντουέτο με στόχο την περιουσία ενός δισεκατομμυριούχου.

Η ταινία κυκλοφορεί από την Tulip. 

Χορός

Όλα όσα θα κάνουμε το Σαββατοκύριακο στην πόλη: Σινεμά, χορός και εκθέσεις στην Αθήνα

"Κοίτα, Ανθρωπάκο"

Η ομάδα A(r)CT παρουσιάζει την performance χορού "Κοίτα, Ανθρωπάκο”, σε χορογραφία της Ελένης Παπαϊωάννου, στο Από Μηχανής Θέατρο, κάθε Σάββατο και Κυριακή, για περιορισμένες παραστάσεις.

Με έναυσμα το έργο του "αιρετικού" ψυχαναλυτή Βίλχελμ Ράιχ "Άκου, ανθρωπάκο" η ομάδα A(r)CT ξεκινά μία διαδρομή στον ψυχικό κόσμο του ανθρώπου που συχνά νομίζει πως είναι κυρίαρχος του εαυτού του αλλά εν τω μεταξύ έχει υποταχθεί.

Πρόκειται για μία κραυγή αγωνίας απέναντι στην εικόνα του καθημερινού ανθρώπου που καταρρέει και  ισοπεδώνεται μπροστά σε ένα σύστημα φασιστικό και μία κοινωνία που μοιάζει με φυλακή. Αυτή η κραυγή μεταφέρεται πάνω στη σκηνή και μετατρέπεται σε μία κωμική τραγωδία. Μία παράκληση και μία απελπισμένη προσευχή προς τον ίδιο τον άνθρωπο που επέτρεψε στον εαυτό του να γίνει ένας απλός ανθρωπάκος που δεν έχει το κουράγιο να αντικρίσει ούτε τον ήλιο.

Το "Κοίτα, Ανθρωπάκο" είναι ένα έργο ανθρωποκεντρικό, με κύριους χαρακτήρες τρεις καθημερινούς, όμοιους ανθρώπους που ζουν περικυκλωμένοι από όσα έμαθαν πως πρέπει να πιστεύουν και με την ψευδαίσθηση πως είναι ελεύθεροι. Θα καταφέρουν άραγε να γίνουν από ανθρωπάκια, Άνθρωποι;

Χορογραφία: Ελένη Παπαϊωάννου

Μουσική Σύνθεση και Σχεδιασμός Ήχου: Πάνος Χουντουλίδης

Σκηνικά/Σκηνογραφία: Ελένη Παπαϊωάννου σε συνεργασία με την Καλλιτεχνική ομάδα ΝΙ  

Επιμέλεια Κοστουμιών: Μελισσάνθη Σπέη

Performers: Έμυ Αμερικάνου, Ερικέτη Ανδρεαδάκη, Μιχάλης Σαγάνης

Έκθεση

"Όλοι Μαζί Παρέα στο Μουσείο"
 

Όλοι Μαζί Παρέα στο Μουσείο

Έκθεση με τίτλο "Όλοι Μαζί Παρέα στο Μουσείο" με  έργα προσφύγων και Ελλήνων μαθητών, πραγματοποιεί το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης από τις 6 έως τις 29 Ιουνίου. Η έκθεση φιλοξενεί έργα 60 συνολικά παιδιών, 30 προσφύγων από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Solidarity Now και 30 μαθητών του Pierce College, τα οποία συμμετείχαν φέτος στα εργαστήρια του προγράμματος "Όλοι Μαζί Παρέα στο Μουσείο".

Το πρόγραμμα "Όλοι Μαζί Παρέα στο Μουσείο" είναι μία πρωτοβουλία του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης που ξεκίνησε το 2016 και προσφέρει εκπαιδευτικά εργαστήρια σε πρόσφυγες - κυρίως ασυνόδευτα παιδιά και ‘Ελληνες μαθητές δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων. Μέσω αυτών των εργαστηρίων, παιδιά που δεν μιλούν την ίδια γλώσσα και προέρχονται από διαφορετικό κοινωνικό, οικονομικό και πολιτιστικό υπόβαθρο, μαθαίνουν να χρησιμοποιούν την Κυπρο-Μινωική γραφή ως κώδικα επικοινωνίας μέσω της τέχνης. Τα εργαστήρια αποτελούν αφετηρία για να γεννηθούν απορίες όπως: Πώς μπορώ να επικοινωνήσω με κάποιον που δεν μιλάει την ίδια γλώσσα ή προέρχεται από διαφορετικό τόπο; Πώς δημιουργώ ένα νέο κώδικα επικοινωνίας; Πώς δημιουργείται μια καινούργια γλώσσα; Στο τέλος του προγράμματος, οι μαθητές δημιουργούν τα δικά τους έργα.

"ωωω δ ι σ ι ααα”

odissia

Το Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού οργανώνει στο Λουτρό των Αέρηδων την ομαδική εικαστική έκθεση με τίτλο "ωωω δ ι σ ι ααα” με την συμμετοχή της Ιστορικού Τέχνης, θεωρητικού πολιτισμού και επιμελήτριας εκθέσεων Δρ Εύας Κέκου.

Οι καλλιτέχνες καλούνται να εμπνευστούν από την Οδύσσεια του Ομήρου, τον Οδυσσέα του James Joyce (έργο στο οποίο ο ήρωας, σύγχρονος πλέον, αφηγείται το ταξίδι από τη στιγμή που "φτάνει στο προορισμό" του) αλλά και Τα ταξιδιωτικά του Νίκου Καζαντζάκη.

Η έκθεση ανακινεί θέματα και θέτει ερωτήματα που σχετίζονται με την έννοια του ταξιδιού, την "αρχή" και το "τέλος" ως σύμβαση και ως υπαρξιακή διάσταση, τη συμπύκνωση και αποσυμπύκνωση του χρόνου.

Στρέφεται επίσης γύρω από έννοιες που αφορούν τη μη γραμμική αφήγηση της Οδύσσειας, όπως αυτή εκδηλώνεται στο ομηρικό έπος, μέσα από τις αφηγηματικές τεχνικές του, εμπλουτίζοντας την προφορική αφήγηση ως ιστορικό τεκμήριο. Αναλύει την έννοια του "αφηγήματος" ολιστικά, αναδεικνύοντάς το ως το αντικείμενο που εμπνέει τη συστηματική έκθεση στην επιστημονική/ερευνητική εργασία όσο και στη λογοτεχνία.

Καλλιτέχνες:

Ειρήνη Γκόνου, Απόλλωνας Γλύκας, Λυδία Δαμπασίνα, Νάντια Καλαρά, Ηλιοδώρα Μαργέλλου, Ηλίας Παπαηλιάκης, Shiva Lynn Burgos (US), Marion Tampon Lajariette( FR/CH)

Ξενάγηση στην έκθεση από την επιμελήτρια  Δρ. Εύα Κέκου παρουσία των καλλιτεχνών: Δευτέρα 10 Ιουνίου, ώρα 13:30

Διάρκεια έκθεσης: 8 Ιουνίου 2019 - 14 Ιουλίου, Λουτρό των Αέρηδων, Κυρρήστου 8, Πλάκα

Ιούλιος 2018

>