top article

Η Ιωάννα-Μαρία Γκέρτσου, είναι ψυχολόγος και ακτιβίστρια υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Εργάζεται στο Νοσοκομείο Παίδων "Η Αγία Σοφία", είναι Ιδρυτικό Μέλος και Πρόεδρος ΔΣ της Σχολής Εκπαίδευσης Σκύλων-Οδηγών Τυφλών "Λάρα", Μέλος ΔΣ της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Σκύλων-Οδηγών και Αναπληρώτρια Γραμματέας ΑμεΑ, Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Νέας Δημοκρατίας. Στη φωτογραφία, μαζί της, η σκύλα-οδηγός της, η Μέη. 

Ποιο είναι το μυστικό/συνταγή της επιτυχίας σου; 

Τα δυο μου Λαμπραντόρ! Οι σκύλοι-οδηγοί μου, οι οδηγοί της ζωής μου. Η Μέη που είναι σήμερα 12 ετών και η Λάρα, η οποία έφυγε πρόσφατα από τη ζωή. Η Λάρα, έγινε η οδηγός μου, το 2003 και με ενέπνευσε να δημιουργήσω έναν οργανισμό για να εκπαιδεύονται δωρεάν οι σκύλοι-οδηγοί τυφλών και στην Ελλάδα. Έτσι, γεννήθηκε η  Σχολή Σκύλων-Οδηγών Τυφλών "Λάρα" και το όνομα μου, συνδέθηκε με τους σκύλους-οδηγούς και τον ακτιβισμό για την αναπηρία και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αν δεν είχα εμπιστευτεί τη Λάρα για να καθοδηγήσει τα βήματα μου, πριν πολλά, πολλά χρόνια δε θα ήμουν αυτή που είμαι σήμερα. 

Γιατί επέλεξες αυτό το επάγγελμα; 

Επέλεξα το επάγγελμα της ψυχολόγου, επειδή ήθελα να ασχοληθώ με έναν επιστημονικό κλάδο που να μην είναι απρόσωπος, πχ., να μην είναι μόνο αριθμοί σαν τα μαθηματικά αλλά να τα εφαρμόζει στην καθημερινή ζωή. 

Πώς ξυπνάς το πρωί; 

Με δυσκολία η αλήθεια είναι. Εκ φύσεως, δεν είμαι πρωινός τύπος. Θέλω καμία ώρα μέχρι να επανατοποθετηθώ στο σύμπαν. 

Το mantra σου για να αντιμετωπίσεις μια δύσκολη μέρα; 

Δε ξέρω καν τι σημαίνει mantra. 

Μια στιγμή της ζωής σου (θετική ή αρνητική) που σε καθόρισε; 

Ο ξαφνικός θάνατος των γονιών μου. Μέχρι τότε, όλοι μου έλεγαν πόσο δυνατή είμαι που τα καταφέρνω χωρίς να βλέπω κλπ, όμως εγώ δεν το καταλάβαινα. Το συνειδητοποίησα, όταν ήθελα δεν ήθελα, η ζωή με τράβηξε μπροστά. 

Τι σε εμπνέει στη ζωή και στη δουλειά; 

Οι ελάχιστοι άνθρωποι που αγαπώ και με αγαπούν. Και η Μέη μου. 

Ποιο είναι το κίνητρό σου για να δημιουργείς; 

Συνήθως, οι μεγάλοι έρωτες. Και η Μέη που με εμπνέει να γράφω και να φωτογραφίζω. Παρά το γεγονός πως δεν έχω όραση, ήμουν ανέκαθεν εξοικειωμένη με την έννοια της εικόνας. Ήξερα πως να χρησιμοποιώ τη φωτογραφική κάμερα σαν να είναι τα μάτια μου, βασισμένη στον προσανατολισμό μου, το μνημονικό ίχνος που μου άφηναν οι θόρυβοι από διάφορες μεριές, και στις σπουδές μου στην πειραματική ψυχολογία. Όμως μου έλειπε το "animated object” το "ζωντανό αντικείμενο" μέσα σε όλη τη σκηνή που αντιλαμβανόμουν. Αυτό, μου το χάρισε η Μέη: έγινε η πνοή ζωής, η δράση μέσα στο στατικό τοπίο. Ένα μοντέλο που επικοινωνεί μαζί μου, μέσα από την κάμερα, χωρίς να μιλάει και χωρίς να τη βλέπω. 

Μια κομβική στιγμή στην καριέρα και στη ζωή σου; 

Συνδυάζοντας αυτά τα δυο, θα αναφέρω τη στιγμή που - ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Κάρολος Παπούλιας, έσκυψε, εντελώς ξαφνικά και μου φίλησε το χέρι, έπειτα από μια παρουσίαση που του έκανα στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας στην Κρήτη. 

Τι σου έμαθε η οικονομική κρίση; 

Τίποτα απολύτως. Τα ήξερα από πριν. 

Οικογένεια και καριέρα μπορούν να ισορροπήσουν; 

Για εμένα όχι. Δε θέλησα ποτέ μου να αποκτήσω παιδιά κι ένας από τους λόγους είναι ότι ήθελα και θέλω να μην υπάρχουν αντιπερισπασμοί στην προσωπική μου ζωή αλλά και στην καριέρα μου. Δεν είχα και δεν έχω τη συναισθηματική ανάγκη να αναζητήσω την αγάπη από ένα παιδί, θυσιάζοντας άλλες πτυχές της ζωής μου. Έχω πάρει κι έχω δώσει πολλή αγάπη. Ζω, όταν έχω κίνητρα για σκέψη, για έρωτα, για παραγωγικότητα, για ταξίδια. Κι απολαμβάνω τη μοναχικότητα που μου επιτρέπει να αποφορτιστώ. Ένα παιδί θα με έβαζε σε μια ρουτίνα που θα ήταν δυσάρεστη για εμένα άρα και για εκείνο. 

Τι είναι για εσένα ευτυχία; 

Η αυτογνωσία. Δεν είμαι άνθρωπος που βολεύεται με τα "εύκολα" και το γνωρίζω καλά. Αυτό, με κάνει ευτυχισμένη. Κι ας πονάω. Η επίγνωση των "θέλω" και των ιδανικών μου με κάνει ευτυχισμένη.  

Ποιες είναι οι 3 τοπ απολαύσεις σου; 

Το καράτε! Πάντα μου φτιάχνει τη διάθεση, όσο δύσκολο κι αν είναι. Οι συζητήσεις με ανθρώπους που μου κεντρίζουν το ενδιαφέρον: φιλικά, ερωτικά, πλατωνικά. Και τα ωραία ποτά. Με μέτρο ή και λιγότερο μέτρο σε πολύ ιδιαίτερες καταστάσεις. 

Μια πολυτέλεια που απολαμβάνεις.

Τη ζωή μου, έτσι όπως τη θέλω, όπως την έχω κερδίσει κι όχι όπως θα ήθελαν να την ορίσουν οι άλλοι. 

Ένα πολύτιμο μυστικό ομορφιάς; 

Να είστε με ανθρώπους που σας κάνουν να χαμογελάτε, να ονειροπολείτε και να χορεύετε σαν τρελές.

Μια φράση που χρησιμοποιείς συχνά; 

"Ζήτα και θα λάβεις". Γενικά ζητώ κι όχι με προσευχές. Δεν έχω προσευχηθεί ποτέ μου. Από τους ανθρώπους ζητώ. 

Τι αγαπάς και τι μισείς στην πόλη σου; 

Μισώ τα πεζοδρόμια της. Από την έλλειψη ρυμοτομίας και τον σεβασμό προς τους πεζούς, φαίνεται η ποιότητα ζωής που δεν έχουμε και πόσο μας υποτιμούν σαν πολίτες. Αγαπώ τους ανθρώπους της. Αυτούς που μισούν τα πεζοδρόμια!

Πώς θα ήθελες να σε χαρακτηρίζουν οι άλλοι; 

Αληθινή. Νομίζω ισχύει. Αν δεν ισχύει, τότε κάτι, κάνω λάθος.  

Ποια αρετή εκτιμάς περισσότερο στους ανθρώπους; 

Την ανιδιοτέλεια στη ζωή, στα συναισθήματα, στον έρωτα, στη δουλειά, παντού. Μη με πλησιάσετε αν δεν είστε ανιδιοτελείς. Karma is a bitch!

Τι αποτύπωμα επιδιώκεις να αφήνεις στο πέρασμά σου; 

Το έχω ήδη αφήσει. 

Το συμπέρασμά σου για τη σχέση μάνας κόρης; 

Εξαρτάται από τη μάνα και την κόρη. 

Σε φοβίζει το πέρασμα του χρόνου; 

Όχι ιδιαίτερα. Μεγαλώνω - όπως όλοι - και νιώθω όμορφα που εξελίσσομαι σταθερά, παρά τις όποιες αντιξοότητες που με μαθηματική ακρίβεια μου τυχαίνουν. Καμιά φορά βέβαια το σκέφτομαι αλλά δε με επηρεάζει και τόσο, θέλω να πιστεύω. Έτσι κι αλλιώς, από ένα σημείο κι έπειτα, η αντίληψη του χρόνου γίνεται υποκειμενική. 

Έχεις γυναίκες πρότυπα;

Φυσικά, αλλά προτιμώ να τις κρατήσω στην καρδιά μου. Είναι οι δικές μου γυναίκες, οι γυναίκες της ζωής μου. 

Το πιο ισχυρό όπλο που διαθέτει μια γυναίκα; 

Εγώ δεν έχω κανένα όπλο. Είμαι απλά, ο εαυτός μου και σε όποια/ον αρέσω. 

Το πιο συχνό λάθος που κάνουν οι γυναίκες;

Αρνούνται να μάθουν τι, ποιος, ποια τους προκαλεί πραγματική απόλαυση. Και μετά, χιονοστιβάδα, αλυσιδωτή. 

Τι συμβουλή θα έδινες σε μια νέα γυναίκα που (ξανά)ξεκινά τώρα την πορεία της στη ζωή; 

Νέα ή όχι και τόσο νέα, να τολμήσει να κάνει αυτά, που πραγματικά θέλει κι ας εξελιχθούν σε λάθη. Να μη μπει σε "κουτάκια". Να μην υποκύψει στα σεξιστικά στερεότυπα. Και να ακούσει τη λίμπιντο της. Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να ορίσει τι σημαίνει "γυναίκα". Μόνο εμείς οι ίδιες.

Ιούλιος 2018

>