top article

Δημοφιλέστερα άρθρα

 1. Ζώδια: Εβδομαδιαίες προβλέψεις Ζώδια: Εβδομαδιαίες προβλέψεις
 2. Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος να ξεπεράσεις ένα χωρισμό Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος να ξεπεράσεις ένα χωρισμό
 3. Πώς να μην νιώθεις εξαντλημένη στο τέλος της εβδομάδας Πώς να μην νιώθεις εξαντλημένη στο τέλος της εβδομάδας
 4. Οι εμφανίσεις της Jennifer Aniston επαναπροσδιορίζουν τον μινιμαλισμό Οι εμφανίσεις της Jennifer Aniston επαναπροσδιορίζουν τον μινιμαλισμό
 5. Grace Kelly: 10 φωτογραφίες από το Pinterest που αποδεικνύουν το ασύγκριτο στυλ της Grace Kelly: 10 φωτογραφίες από το Pinterest που αποδεικνύουν το ασύγκριτο στυλ της
 6. Δευτέρα: 10+1 τρόποι για να γίνει η πιο εύκολη ημέρα της εβδομάδας Δευτέρα: 10+1 τρόποι για να γίνει η πιο εύκολη ημέρα της εβδομάδας
 7. Detox Now: 6 Tips Καθημερινής Αποτοξίνωσης Detox Now: 6 Tips Καθημερινής Αποτοξίνωσης
 8. Δεκαοκτώ ρομαντικά πράγματα για να κάνεις το Σαββατοκύριακο Δεκαοκτώ ρομαντικά πράγματα για να κάνεις το Σαββατοκύριακο
 9. 9 τρόποι για να αναβαθμίσεις το κρεβάτι σου (και να θέλεις να κοιμάσαι ακόμα περισσότερο) 9 τρόποι για να αναβαθμίσεις το κρεβάτι σου (και να θέλεις να κοιμάσαι ακόμα περισσότερο)
 10. 5 φυσικοί τρόποι να καταπολεμήσεις την αϋπνία 5 φυσικοί τρόποι να καταπολεμήσεις την αϋπνία
 11. Καμία δεν φορά το total black όπως η Kate Moss Καμία δεν φορά το total black όπως η Kate Moss
 12. Πώς θα παραμείνεις υγιής όταν δεν σου αρέσει η γυμναστική Πώς θα παραμείνεις υγιής όταν δεν σου αρέσει η γυμναστική
 13. Μισείς την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου; Αυτά τα γλυκά θα σε κάνουν να αναθεωρήσεις! Μισείς την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου; Αυτά τα γλυκά θα σε κάνουν να αναθεωρήσεις!
 14. Τα ωραιότερα κόκκινα φορέματα που είδαμε στο red carpet Τα ωραιότερα κόκκινα φορέματα που είδαμε στο red carpet

Ζητήσαμε από την ογκολόγο παθολόγο, Φλώρα Σταυρίδη MD, MSc, MRCP, να μας μιλήσει για τον καρκίνο του μαστού και τις νεότερες θεραπείες που έχουν στη διάθεσή τους οι επιστήμονες.

Ο καρκίνος μαστού, σύμφωνα με πρόσφατες στατιστικές, αποτελεί τη συνηθέστερη κακοήθεια στις γυναίκες. Η πιθανότητα να νοσήσει μία γυναίκα στη διάρκεια της ζωής της είναι περίπου 13%, δηλαδή μία στις οκτώ γυναίκες θα προσβληθεί από την πάθηση, με την στατιστική πιθανότητα να αυξάνεται καθώς εκείνη μεγαλώνει. Η πλειοψηφία των διαγνώσεων συμβαίνουν σε πρώιμο στάδιο με αποτέλεσμα να επιτυγχάνεται ίαση σε ποσοστό που ξεπερνά το 90%. Ωστόσο, σε ένα ποσοστό περίπου 15% ο καρκίνος μαστού ανιχνεύεται σε μεταστατικό στάδιο που μπορεί να επηρεάζει συνηθέστερα τα οστά, τους πνεύμονες και το ήπαρ.

Οι περισσότερες υποτροπές ή μεταστάσεις του καρκίνου του μαστού παρατηρούνται εντός της πενταετίας μετά τη διάγνωση αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις που έχουν εμφανιστεί και πολύ αργότερα. Ανάλογα με τον υπότυπο του μεταστατικού καρκίνου, που πρέπει πάντα να επιβεβαιώνεται με βιοψία, η μεταστατική νόσος έχει διαφορετική εξέλιξη και συμπεριφορά και αντιμετωπίζεται διαφορετικά.

Κατά γενική ομολογία, η μεταστατική μορφή του καρκίνου μαστού τον καθιστά ανίατο. Σήμερα ωστόσο, με τις νέες θεραπευτικές τεχνικές, επιτυγχάνουμε πλήρη έλεγχο της νόσου για πολλά έτη, με άριστη ποιότητα ζωής. Ανάλογα με την έκφραση υποδοχέων (ΕR, PgR, Her 2), που διαπιστώνεται στην βιοψία, ο ογκολόγος έχει στη διάθεσή του καινοτόμες θεραπευτικές τεχνικές που θέτουν σε κάποιες περιπτώσεις την κλασσική χημειοθεραπεία στο περιθώριο. Τα καινοτόμα φάρμακα είναι στην πλειοψηφία τους διαθέσιμα και στη χώρα μας και χορηγούνται δωρεάν από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Έτσι, πιο συγκεκριμένα, σε περίπτωση έκφρασης του υποδοχέα Her 2, σήμερα χρησιμοποιούνται τουλάχιστον τέσσερα στοχευτικά φάρμακα που χορηγούνται είτε ενδοφλεβίως είτε από του στόματος (pertuzumab, herceptin, T-DM1, Lapatinib) που επιτυγχάνουν σημαντικότατη βελτίωση στην επιβίωση που μπορεί ειδικά στην περίπτωση του pertuzumab, herceptin να ξεπερνά τα δύο χρόνια.

Το μεγαλύτερο ποσοστό του μεταστατικού καρκίνου μαστού ανήκει στην κατηγορία του ορμονοεξαρτώμενου καρκίνου (Θετικότητα στην έκφραση ER, PgR υποδοχέα). Πρόσφατες έρευνες, εισήγαγαν στη θεραπευτική μας φαρέτρα μία νέα κατηγορία φαρμάκων, τους αναστολείς κυκλινοεξαρτώμενων κυκλινών (CDK4/6).

Οι CDK4/6 στοχεύουν στην αναστολή του πολλαπλασιασμού των καρκινικών κυττάρων με αποτέλεσμα τη συρρίκνωση των όγκων μετά τη χρήση τους. Αποτελούν φάρμακα ασφαλή και σχετικά εύκολα στη χρήση τους και αυτή τη στιγμή χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με ορμονοθεραπεία τόσο στην 1η γραμμή θεραπείας για ορμονοεξαρτώμενο καρκίνο μαστού (Ribociclib) όσο και στις επόμενες γραμμές (palbociclib) με αποτέλεσμα τη βελτίωση της επιβίωσης των ασθενών.

Η κλινική έρευνα στον καρκίνο μαστού συνεχίζει εντατικά και νεότερες καινοτόμες θεραπείες αναμένονται στο άμεσο μέλλον, με απώτερο στόχο την μετατροπή της μεταστατικής νόσου σε μία χρόνια νόσο.

Ευχαριστούμε τη Φλώρα Σταυρίδη MD, MSc, MRCP, Ογκολόγο Παθολόγο στο Νοσοκομείο Υγεία - Διευθύνουσα Σύμβουλο του Care and Cure Oncology Center

Ιούλιος 2018

>