top article

Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Γυναικών και Κοριτσιών στην Επιστήμη, το Ίδρυμα L’Oréal και η UNESCO ανακοίνωσαν τις νικήτριες της 22ης Διεθνούς Βράβευσης L’Oréal - UNESCO Για τις Γυναίκες στην Επιστήμη, που τιμά πέντε εξαιρετικές γυναίκες επιστήμονες από όλο τον κόσμο. Αυτές οι εξέχουσες γυναίκες επιστήμονες βραβεύονται για την αριστεία της έρευνάς τους στον κλάδο των Βιοεπιστημών.

Κάθε μία από τις βραβευμένες θα λάβει χρηματικό έπαθλο αξίας €100.000 και τα επιτεύγματά τους θα αναγνωριστούν μαζί με 15 ταλαντούχες νεαρές ερευνήτριες από όλο τον κόσμο, στην επίσημη Τελετή Βράβευσης η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 12 Μαρτίου 2020, στα γραφεία της UNESCO στο Παρίσι.

Για τις Γυναίκες στην Επιστήμη - Μία δέσμευση από το 1998

Με πίστη στην πεποίθηση ότι ο κόσμος χρειάζεται την επιστήμη και η επιστήμη χρειάζεται γυναίκες, το Ίδρυμα L’Oréal σε συνεργασία με την UNESCO, στηρίζουν ενεργά γυναίκες επιστήμονες, με στόχο να τους δοθεί μεγαλύτερη αναγνώριση, να αναδειχτεί το ταλέντο τους και να εμπνεύσουν περισσότερες γυναίκες να ασχοληθούν με την επιστήμη.

Συγκεκριμένα, από την έναρξη του προγράμματος Για τις Γυναίκες στην Επιστήμη το 1998, έχουν τιμήσει και υποστηρίξει 112 διακεκριμένες επιστήμονες και πάνω από 3.300 ταλαντούχες νεαρές διδακτορικές και μεταδικακτορικές ερευνήτριες, σε πάνω από 118 χώρες.

Παγκοσμίως, μόνο το 29% των ερευνητών είναι γυναίκες. Σε συγκεκριμένους κλάδους, το ποσοστό είναι υψηλότερο, παρόλα αυτά η γυάλινη οροφή παραμένει πραγματικότητα στον τομέα της επιστημονικής έρευνας. Ως εκ τούτου, οι άντρες καταλαμβάνουν το 89% των ανώτατων ακαδημαϊκών θέσεων στην Ευρώπη,2 και μόνο 3% των Βραβείων Νόμπελ Επιστήμης έχουν απονεμηθεί σε γυναίκες.


Επαναστατικές ανακαλύψεις στις Βιοεπιστήμες

Μένοντας σταθεροί στη δέσμευσή τους, το Ίδρυμα L’Oréal και η UNESCO γιορτάζουν την επιστημονική αριστεία 5 εξαιρετικών γυναικών επιστημών από όλο τον κόσμο, κάθε χρόνο. Φέτος, η Διεθνής Βράβευση L’Oréal-UNESCO Για τις Γυναίκες στην Επιστήμη, θα αναγνωρίσει γυναίκες επιστήμονες του κλάδου των Βιοεπιστημών: βιοτεχνολογία, οικολογία, επιγενετική, επιδημιολογία και έρευνα λοιμωδών νοσημάτων.


ΟΙ ΠΕΝΤΕ ΝΕΕΣ ΒΡΑΒΕΥΜΕΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟ 2020

ΑΦΡΙΚΗ ΚΑΙ ΑΡΑΒΙΚΑ ΚΡΑΤΗ

22η Διεθνής Βράβευση L’Oréal - UNESCO για τις γυναίκες στην Επιστήμη

Καθηγήτρια Abla MEHIO SIBAI – Ιατρική και Επιστήμες Υγείας

Καθηγήτρια Επιδημιολογίας, στο τμήμα Επιστημών Υγείας του Αμερικανικού Πανεπιστημίου της Βηρυτού στο Λίβανο.

Η καθηγήτρια MEJIO SIBAI βραβεύτηκε για την πρωτοπόρο έρευνά της και το έργο της να βελτιώσει την υγιή γήρανση σε χώρες χαμηλού - μεσαίου εισοδήματος και τον αντίκτυπό τους στις κοινωνικές πολιτικές και τα προγράμματα υγείας τους.

 

ΑΣΙΑ - ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ

Laureate for Asia-Pacific

Δόκτωρ Firdausi QADRI – Επιστήμες Βιολογίας

Διευθύντρια Ερευνών, Επικεφαλής του Τμήματος Ανοσολογίας της Βλεννογόνου και Εμβολιασμών, του Διεθνούς Κέντρου για Διαρροϊκές Ασθένειες και Έρευνα, στη Ντάκα, Μπαγκλαντές

Η Δόκτωρ QADRI βραβεύτηκε για την αριστεία του έργου της στην κατανόηση και πρόληψη μολυσματικών ασθενειών που πλήττουν τα παιδιά σε αναπτυσσόμενες χώρες και στην προώθηση έγκαιρης διάγνωσης και εμβολιασμού με αντίκτυπο σε παγκόσμιο αντίκτυπο για την υγεία.

 

ΕΥΡΩΠΗ

Laureate for Europe - Edith HEARD

Καθηγήτρια Edith HEARD FRS – Επιστήμες Βιολογίας

Γενική Διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Εργαστηρίου Μοριακής Βιολογίας, Πρόεδρος Επιγενετικής και Κυτταρικής Μνήμης του Collège de France, στο Παρίσι, Γαλλία, και πρώην Διευθύντρια του Τμήματος Γενετικής και Αναπτυξιακής Βιολογίας του Ινστιτούτου Curie.(1) Υπότροφος του Πανεπιστημίου Royal Society.

Η καθηγήτρια HEARDS βραβεύτηκε για τις θεμελιώδεις ανακαλύψεις της στους μηχανισμούς που διέπουν τις επιγενετικές διεργασίες οι οποίες επιτρέπουν στα θηλαστικά να ρυθμίζουν την γονιδιακή έκφραση, η οποία είναι ζωτικής σημασίας.

 

ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ

Laureate for Latin America - Esperanza MARTINEZ-ROMERO

Καθηγήτρια Esperanza MARTÍNEZ-ROMERO – Επιστήμες Οικολογίας και Περιβάλλοντος

Καθηγήτρια Περιβαλλοντικής Επιστήμης στο Κέντρο Γονιδιωματικής Επιστήμης του Εθνικού Πανεπιστημίου του Μεξικό, Πόλη του Μεξικό, Μεξικό.

Η Καθηγήτρια MARTÍNEZ-ROMERO βραβεύτηκε για το πρωτοπόρο έργο της στη χρήση βακτηρίων, φιλικών προς το περιβάλλον για την υποστήριξη της ανάπτυξης φυτών, με στόχο την αύξηση της γεωργικής παραγωγικότητας, μειώνοντας τη χρήση χημικών λιπασμάτων.

 

ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ

Laureate for North America

Καθηγήτρια Kristi ANSETH – Επιστήμες Βιολογίας

Διακεκριμένη Καθηγήτρια, Επίτιμη Καθηγήτρια και Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Χειρουργικής του Πανεπιστημίου του Κολοράντο, στο Μπουλντέρ, Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής

Η Καθηγήτρια ANSETH βραβεύτηκε για την εξαιρετική συμβολή της στην σύγκλιση της μηχανικής με τη βιολογία για την ανάπτυξη καινοτόμων βιοϋλικών τα οποία βοηθούν στην αναγέννηση ιστών και στην αποτελεσματικότερη χορήγηση φαρμάκων.

Ιούλιος 2018

>