top article

Πέντε ταλαντούχοι ηθοποιοί, αφήνουν για λίγο τις πρόβες και μοιράζονται τις σκέψεις τους με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας. Πόσο έχει αλλάξει στα μάτια ενός άντρα η θέση της γυναίκας σήμερα; Ποιος ο ρόλος των social media; Και, τέλος, τι εύχονται οι ίδιοι στις αναγνώστριες του madamefigaro.gr.

Μιχάλης Οικονόμου

5 ηθοποιοί μοιράζονται τις σκέψεις τους με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας
© Ελίνα Γιουνανλή

 

Ο Μιχάλης Οικονόμου συμμετέχει για τρίτη χρονιά και κάθε Δευτέρα και Τρίτη στην παράσταση "Αρίστος" στο θέατρο Άνεσις σε σκηνοθεσία Γιώργου Παπαγεωργίου και Τετάρτη με Κυριακή για δεύτερη χρονιά στο Μικρό Παλλάς με το "Αρτ" σε σκηνοθεσία Θοδωρή Αθερίδη.

Πόσο πιστεύεις ότι έχει αλλάξει η θέση της γυναίκας τα τελευταία χρόνια;

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων, ο  δείκτης ισότητας βρίσκεται στην τελευταία θέση στα θέματα ισότητας φύλου. Η ίδια εικόνα αντανακλάται και στον τομέα της εργασίας, της υγείας και της εκπαίδευσης ή ακόμη και σε θέματα που αφορούν την εκπροσώπηση των γυναικών σε θέσεις εξουσίας. Η χώρα μας ανήκει στην ομάδα των πέντε κρατών-μελών όπου οι γυναίκες εκπροσωπούν λιγότερο από το 10% των μελών της κυβέρνησης, και των Δ.Σ. των μεγάλων επιχειρήσεων. Τα νούμερα δυστυχώς μιλούν από μόνα τους.


Συγκρινόμενες φυσικά οι σημερινές καταστάσεις με αυτές το παρελθόντος όπου οι γυναίκες δεν είχαν το δικαίωμα στην εργασία, την ψήφο, την εκπαίδευσή τους ή ακόμη και το ποιον θα επιλέξουν για σύντροφο τα πράγματα σαφώς πάνε καλύτερα. Χρειάζεται όμως να διανύσουμε μεγάλες αποστάσεις για να φτάσουμε ως κοινωνία να συνειδητοποιήσουμε τον παραλογισμό που φέρνει η ιδέα της συντήρησης αναχρονιστικών ιδεών και προκαταλήψεων αλλά και του πόσο ακόμα αυτές είναι κυρίαρχες πάνω στις ζωές των γυναικών.

Το internet και τα social media έχουν συμβάλει σε αυτό;

Τα ΜΜΕ μπορούν να βοηθήσουν τις γυναίκες με την προϋπόθεση ότι θα αναδείξουν το γεγονός ότι η γυναίκα είναι άνθρωπος και όχι ένα προϊόν. Καθώς τα ΜΜΕ έχουν τη δύναμη στο να διαμορφώσουν νέες αντιλήψεις ή απλά να διαιωνίσουν τις παλιές, η εποχή του διαδικτύου και των social media μπορεί να φέρει μια σημαντική αλλαγή αφού δίνει το λόγο σε ομάδες ανθρώπων που υποστηρίζουν τα δικαιώματα των γυναικών και αναδεικνύουν σε βάθος το πρόβλημα της ανισότητας. Είναι όμως ταυτόχρονα και χώρος αναπαραγωγής ακραίων παλαιών και αναχρονιστικών στερεοτύπων που στοχοποιούν τη γυναίκα με κάθε μέσο.

Τι μήνυμα θα ήθελες να στείλεις στις αναγνώστριες του madamefigaro.gr;

Είναι πολύ σημαντικό οι γυναίκες να ασχοληθούν ενεργά με την χειραφέτησή τους. Είναι επίσης σημαντικό να κατανοήσουν την έννοια του φεμινισμού στην ουσία της, και να συσπειρωθούν ώστε να καταργήσουν αναχρονιστικές ιδέες και θεσμούς που στοχεύουν στον έλεγχο του σώματος και του πνεύματός τους. Χρειάζεται να ενισχύουν και να υποστηρίζουν το φύλο τους, τον εαυτό τους. Να μην ανέχονται καμία μορφή σεξισμού και να αναζητούν βοήθεια και ενημέρωση στα θέματα που τις αφορούν. Στις αναγνώστριες στέλνω ιδιαιτέρως την αγάπη μου για αυτή τη μέρα γιορτής. Την αγάπη μου και τη στήριξή μου, γι' αυτή αλλά και για όλες τις υπόλοιπες ημέρες, στον αγώνα που έχετε μπροστά σας.

Τάσος Ιορδανίδης

Τασος Ιορδανιδης
© Ελίνα Γιουνανλή

 

Ο Τάσος Ιορδανίδης συμμετέχει στην παράσταση "Πατέρας" σε σκηνοθεσία  Βασίλη Μπισμπίκη, στο θέατρο Αποθήκη. "Πρόκειται για μία μεταγραφή του Βασίλη πάνω στο ομότιτλο κείμενο του Στρίντμπεργκ. Η δομή του έργου μεταφέρεται στη σύγχρονη Ελλάδα και ο κύριος στόχος της παράστασης είναι να αναδειχθούν παθογένειες της ελληνικής ''αγίας'' οικογένειας. Είμαι τυχερός για τη συνεργασία με το Βασίλη και τη γνωριμία με τη μέθοδο της δουλειάς του, όπως και για τη συνάντηση επί σκηνής με τη Μαρίνα Ασλάνογλου, τον Ιωσήφ Ιωσηφίδη, τη Γιάννα Σταυράκη και τη Νικολέτα Χαρατζόγλου. Μία πολύ γόνιμη καλλιτεχνικά εμπειρία. "Ο "Πατέρας" του Βασίλη είναι ο σύζυγος, ο σύντροφος, ο γιος, ο μπαμπάς, ο φίλος, ο προστάτης που πάλεψε και απέτυχε".

Πόσο πιστεύεις ότι έχει αλλάξει η θέση της γυναίκας τα τελευταία χρόνια;

Απέχουμε πολύ από το να βρεθεί η γυναίκα στη θέση που της αρμόζει και της αξίζει. Σίγουρα έχουν γίνει σημαντικά βήματα στο δυτικό πολιτισμό αλλά μια ματιά σε πολλά σημεία παγκόσμιου χάρτη είναι αρκετή για να αντιληφθεί κάποιος πόσο αποκαρδιωτικά είναι τα πράγματα. Η γυναίκα, ένα πλάσμα γεμάτο ευαισθησία, ένα πλάσμα σύνθετο, ένα πλάσμα οξυδερκές, αντιμετωπίζεται σαν άψυχο αντικείμενο. Για δικαιώματα, ούτε λόγος…

Το internet και τα social media έχουν συμβάλει σε αυτό;

Αναφέρεστε στην εξέλιξη. Και στην εξέλιξη υπάρχει διαφορά φάσης όσον αφορά τους πολιτισμούς και τις κοινωνίες. Γενικότερα, η ανάπτυξη της τεχνολογίας και η πιο γρήγορη διάδοση της πληροφορίας συμβάλλουν σε μία μορφή πνευματικής ελευθερίας και στη διαμόρφωση ενός πλαισίου ανάδειξης.

Ένα σημαντικό όμως ζήτημα είναι η διαχείριση γιατί - κακά τα ψέμματα - το διαδίκτυο και τα social media βρίσκονται σε ένα παιδικό στάδιο και είναι δόκιμο η τεχνολογική επιστήμη να εστιάσει στη διαπαιδαγώγησή τους. Αν έρθει μία ''άγρια εφηβεία'', ίσως έρθουμε αντιμέτωποι με ανεξέλεγκτες καταστάσεις.

Τι μήνυμα θα ήθελες να στείλεις στις αναγνώστριες του madamefigaro.gr;

Να έχετε πίστη στον εαυτό σας γιατί το αξίζετε. Γιατί,η ανώτερη δύναμη που σας έπλασε, σίγουρα είχε κέφια κατά τη διάρκεια της δημιουργίας.

Σωκράτης Πατσίκας

Σωκράτης Πατσίκας
© Γιώργος Καββαλιεράκης

 

Ο Σωκράτης Πατσίκας διανύει μια άκρως δημιουργική - και πολυάσχολη - περίοδο όντας μοιρασμένος στα 4: Συμμετέχει στη "Μάμα Ρόζα" στο θέατρο Αλίκη και στο παιδικό έργο "Ο θαυμαστός κόσμος της Μαργαρίτας" στο θέατρο Χυτήριο, σκηνοθετεί - κάνοντας το ντεμπούτο του - στο θέατρο Αλκμήνη, στο έργο του Χρήστου Δασκαλάκη, "Η τελευταία Ιουλιέτα και τέλος" και προετοιμάζεται για το καλοκαίρι που τα τελευταία χρόνια το περνάει στην Ύδρα και στο Donkeycat.

"Στο θέατρο Αλίκη ενσαρκώνω τον ρόλο του πατήρ Τζιοβάνι. Είναι ο ιερέας της πόλης που δεν χάνει ευκαιρία να εκμεταλλευτεί προς όφελός του ό,τι συμβαίνει στο ποίμνιο του. Είμαι διπλά χαρούμενος γι' αυτή τη δουλειά. Συνεργάζομαι με τόσο αξιόλογους συναδέλφους σε ένα κατάμεστο θέατρο, μια τόσο δύσκολη χρονιά για το ελληνικό θέατρο".

Πόσο πιστεύεις ότι έχει αλλάξει η θέση της γυναίκας τα τελευταία χρόνια;

Πιστεύω απόλυτα στην εξίσωσης των δύο φύλων σε κοινωνικό, επαγγελματικό και οικονομικό επίπεδο. Στην ισότητα δεν πιστεύω γιατί αναγνωρίζω στο γυναικείο φύλο τον ρόλο του ισχυρού. Μόνο που αισθάνομαι ότι αυτός ο ρυθμός εξίσωσης έχει πέσει τα τελευταία χρόνια. Νιώθω πως έχουμε γίνει ψευτο-φιλελεύθεροι και κρυφοπουριτανοί. Δεν αρκεί να ονοματίζουμε τα φαινόμενα ρατσισμού και σεξισμού, πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε ως κοινωνία. Μετά την εικόνα ας προχωρήσουμε στην ουσία.

Το internet και τα social media έχουν συμβάλει σε αυτό;

Το ίντερνετ είναι μια τεράστια πηγή γνώσης, είναι ένα θετικό εφεύρημα. Τώρα με ποιον τρόπο χρησιμοποιούμε αυτή τη γνώση μπορεί να έχει και θετικό και αρνητικό πρόσημο. Τα social media είναι ένας τρόπος επικοινωνίας. Ας βάλουμε στην επικοινωνία μας λίγη ουσία και λίγη σκέψη. Οι καβγάδες στο facebook και τα ποσταρίσματα στο Instagram δεν είναι ένδειξη ανάπτυξης, προόδου και δημοκρατίας. Για μένα, η θέση της γυναίκας στη σύγχρονη Ελλάδα δεν είναι σε καμία περίπτωση οι σέξι πόζες του Instagram και το κυνήγι των followers.

Τι μήνυμα θα ήθελες να στείλεις στις αναγνώστριες του madamefigaro.gr;

Η μοναδικότητα είναι πολύτιμη για την ανθρωπότητα. Ας την υπερασπιστούμε. Ας σταματήσουμε να αντιγράφουμε εικόνες, στιλ και συμπεριφορές και ας ξαναβρούμε πρότυπα ζωής να μας εμπνεύσουν.

Γιώργος Νούσης

Γιώργος Νούσης
©Patroklos Skafidas

 

Αυτή την περίοδο, ο Γιώργος Νούσης συμμετέχει στην παράσταση "Ο θάνατος του εμποράκου” στο θέατρο "Εμπορικόν”. "Υποδύομαι τον Μπιφ. Τον πρωτότοκο γιο του Γουίλι Λόμαν, του "εμποράκου" δηλαδή. Είναι ένας νέος, μπερδεμένος και μετέωρος ανάμεσα στις πραγματικές του επιθυμίες και σε επιλογές που συνάδουν με τα κοινωνικά πρότυπα της επιτυχίας - επιλογές που επιθυμεί και ο πατέρας για τον γιο. Ωστόσο η οικονομική και ψυχική κατάρρευση του πατέρα τον ενεργοποιούν. Στην αποτυχημένη τελικά προσπάθεια του να σώσει τον πατέρα του, έρχεται αντιμέτωπος με τον εαυτό του, τις αυταπάτες που κληρονόμησε από αυτόν και την απόλυτη ανάγκη του να ακολουθήσει οριστικά πια τη ζωή που επιθυμεί".

Πόσο πιστεύεις ότι έχει αλλάξει η θέση της γυναίκας τα τελευταία χρόνια;

Έχει αλλάξει πολύ, αλλά όχι το ίδιο σε όλα τα μέρη του κόσμου. Στην Ελλάδα άρχισε να αλλάζει αρκετά από τη δεκαετία του ‘80. Ωστόσο υπάρχουν πράγματα που δεν άλλαξαν ακριβώς προς το καλύτερο. Για παράδειγμα, έχω την αίσθηση ότι μερικές φορές το τίμημα της ελευθερίας και της ισοτιμίας των φύλων για τις γυναίκες είναι να ζουν και να σκέφτονται σαν άντρες και αυτό το βρίσκω λιγάκι προβληματικό. Σε κάποιες περιπτώσεις η κοινωνία απαιτεί από μια γυναίκα να βγάλει Α@@@α - μεταφορικά μιλώντας- για να πετύχει επαγγελματικά.

Κάτι άλλο στρεβλό που μπορεί να συναντήσεις σε ελληνικές οικογένειες είναι γυναίκες που εργάζονται αντίστοιχες ώρες με τον σύντροφό τους να αναλαμβάνουν επιπλέον και τις ευθύνες που παραδοσιακά αναλάμβαναν οι γυναίκες, τα λεγόμενα "οικιακά” δηλαδή. Αυτό οφείλεται στην ελλιπή ενημέρωση των γυναικών και στην έλλειψη παιδείας των ανδρών, κυρίως των νότιων χωρών. Κάτι που επίσης θέλει δρόμο ακόμη είναι η βιομηχανία της μόδας για τις γυναίκες - κι εδώ θέλω να πω ότι βρίσκω πολύ χρήσιμη την ανακατωσούρα που προκάλεσε ο Αρμάνι πάνω σε αυτό το θέμα. Υπάρχουν πολλά μέτωπα ανοιχτά ακόμη. Ωστόσο έχει σημασία και η θετική πλευρά που λέει ότι αν κοιτάξει κανείς 30 χρόνια πίσω θα καταλάβει ότι σε κάποια θέματα έχουν γίνει σημαντικά βήματα όσον αφορά τη θέση της γυναίκας στη σύγχρονη κοινωνία.    

 Το internet και τα social media έχουν συμβάλει σε αυτό;

Σίγουρα! Θα έλεγα τα μέγιστα. Ένα βασικό όπλο για να διεκδικεί κανείς την ελευθερία του, να υπερασπίζεται τα δικαιώματά του και να προστατεύεται από καταπιεστικές και κακοποιητικές συμπεριφορές είναι το να ενημερώνει και να ενημερώνεται γι αυτά που συμβαίνουν από αλληλέγγυους ανθρώπους και οργανώσεις και αυτό ακριβώς τα social media το κάνουν ασύλληπτα εύκολο. Είναι πια πολύ εύκολη η ενημέρωση και η πληροφόρηση για αυτά τα θέματα στο διαδίκτυο, καθώς και η δυνατότητα έκκλησης για βοήθεια όταν είναι απαραίτητη.

Τι μήνυμα θα ήθελες να στείλεις στις αναγνώστριες του madamefigaro.gr;

Η ελευθερία είναι ένας καθημερινός αγώνας που κάνει τη ζωή, αν μη τι άλλο, Ζωή.  Επιπλέον, έχω να πω στις σύγχρονες φεμινίστριες ότι, τις υποστηρίζω όσο παλεύουν για ισοτιμία και στοχεύουν στη συνάντηση κι όχι στο χάσμα των φύλων. Και στις μη φεμινίστριες να ενημερώνονται από τις πρώτες. 

Κώστας Κάππας 

Κώστας Κάππας
© Ελίνα Γιουνανλή

 

Ο Κώστας Κάππας συμμετέχει στη θεατρική παράσταση "Ο άλλος" του Florian Zeller μαζί με τον Λεωνίδα Καλφαγιάννη και τη Μαριάννα Πολυχρονίδη, που παρουσιάζεται κάθε Δευτέρα και Τρίτη στο Μικρό Χορν σε σκηνοθεσία Αικατερίνης Παπαγεωργίου. Πρόκειται για ένα έργο που μιλάει για τις ανθρώπινες σχέσεις και τη μοναξιά, για το παρελθόν μας και το πως το διαχειριζόμαστε.  

"Το έργο έχει τρία πρόσωπα: ο Εκείνος, η Εκείνη και ο Άλλος. Εγώ υποδύομαι τον Εκείνον. Υποδύομαι αυτόν που είναι στη σχέση με την Εκείνη. Τους βλέπουμε από την αρχή της σχέσης τους, όπου όλα είναι ωραία και ρόδινα να ζούνε μέσα  στην απόλυτη ευτυχία. Ο Εκείνος προσπαθεί από την αρχή να θέσει τις βάσεις για μια ευτυχισμένη κοινή ζωή με την Εκείνη. Αγωνίζεται να μην αποτύχει προσπαθώντας να αποφύγει λάθη του παρελθόντος και πάντα θεωρεί ότι δεν θα γίνουν  λάθη τα οποία θα οδηγήσουν στο να καταστραφεί η σχέση τους. Στη συνεχεια όμως τα πράγματα στραβωνουν και η πορεία της σχέσης τους δείχνει να έχει άλλη κατάληξη εν αντιθέσει με την ευτυχία της αρχής. Ο Άλλος  είναι το τρίτο πρόσωπο αλλά και η προσωποποίηση της συνείδησής τους. Τους βλέπουμε να δρουν μαζί επί σκηνής, έτσι ώστε ο Εκείνος να χάνεται μέσα στον ίδιο του τον εαυτό..."

Επίσης, αυτή την περίοδο ο ηθοποιός βρίσκεται σε πρόβες για την παράσταση "Ψευδαισθήσεις" του Ιβάν Βιριπάγεφ σε σκηνοθεσία Νάντιας Φώσκολου που κάνει πρεμιέρα στις 14 Μαρτίου στο θέατρο Ροές (κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 21.30).

Πόσο πιστεύεις ότι έχει αλλάξει η θέση της γυναίκας τα τελευταία χρόνια;

Έχει αλλάξει παρά πολύ σε σύγκριση με παλιότερα. Στον δυτικό κόσμο ειδικά, η γυναίκα πλέον διεκδικεί επάξια ό, τι μπορεί να διεκδικήσει και βρίσκεται πλέον επί ίσοις όροις με τον άνδρα σε όλους τους τομείς. Τείνει να φτάσει στο 50-50, αν και νομίζω ότι έχει λίγο δρόμο ακόμα.

Το internet και τα social media έχουν συμβάλει σε αυτό;

Ναι, αρκετά. Είναι ξεκάθαρο και σαφές πια ότι η σύγχρονη γυναίκα έχει κερδίσει τη θέση που της αρμόζει στη σύγχρονη κοινωνία.

Τι μήνυμα θα ήθελες να στείλεις στις αναγνώστριες του madamefigaro.gr;

Να μη "μασάνε" από φαλλοκρατικές συμπεριφορές και να συνεχίζουν να φροντίζουν τον εαυτό τους.

Ιούλιος 2018

>