top article

Η σημερινή ενημέρωση από τον Σωτήρη Τσιόδρα έγινε λίγα λεπτά μετά την πληροφόρηση για τα σημερινά κρούσματα του Covid-19 που ξεπέρασαν τα 120. Από αυτά τα 47 ήταν στη Θεσσαλονίκη και 26 στην περιφερειακή ενότητα Αττικής.

Τόσο ο Σωτήρης Τσιόδρας όσο και ο Νίκος Χαρδαλιάς αλλά και το υπόλοιπο επιτελείο φορούσαν μάσκες, ακολουθώντας τα μέτρα που είχαν ανακοινωθεί στις αρχές της εβδομάδας για χρήση μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς χώρους. 

Όπως δήλωσε ο ίδιος, η εμφάνιση του κου Τσιόδρα έγινε "κατ' εξαίρεση" προκειμένου να ενημερώσει για επιστημονικά θέματα και να απαντήσει σε ερωτήσεις. 

Η αύξηση των ενεργών εστιών στην Ελλάδα ανησυχεί τους ειδικούς και αποδίδεται στον αυξημένο αριθμό των τεστ, την κινητικότητα του πληθυσμού λόγω καλοκαιρινών διακοπών και την μεγάλη μεταδοτικότητα του ιού σε περιπτώσεις όπου δεν τηρούνται τα απαραίτητα μέτρα. 

O Σωτήρης Τσιόδρας αναφέρθηκε και στο περίφημο R0 που αυτή τη στιγμή είναι στο 1, πράγμα που σημαίνει ότι η πανδημία εξακολουθεί να υφίσταται και δήλωσε ότι "για να μην έχουμε άσχημες εξελίξεις το R0 πρέπει να πέσει κάτω από το 1". Σημείωσε όμως πως είναι θετικό το γεγονός ότι ακόμα δεν φαίνεται να υπάρχει ιδιαίτερη πίεση στο σύστημα υγείας.

Απαραίτητη η μάσκα

"Τα επιστημονικά δεδομένα επιβάλλουν τη χρήση μάσκας όπου δεν υπάρχει η δυνατότητα να τηρηθούν οι αποστάσεις", τόνισε ο Σωτήρης Τσιόδρας που ξεκαθάρισε ότι η μάσκα είναι πιο αποτελεσματική από τη χρήση "ασπίδας". Αναφέρθηκε μάλιστα σε αποφάσεις σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες για χρήση μάσκας ακόμα και σε εξωτερικούς χώρους όπου μπορεί να προκύψει συνωστισμός. Σε ό,τι αφορά το εμβόλιο, ανέφερε ότι δεν υπάρχει μαγική λύση αλλά υπάρχει ελπίδα για ένα αποτελεσματικό εμβόλιο, μιας και κάποια ήδη βρίσκονται στα τελευταία στάδια των επιστημονικών μελετών.

"Φυσικά και δεν είναι μια απλή γρίπη"

Ο Σωτήρης Τσιόδρας επισήμανε ότι οι υψηλές θερμοκρασίες δεν κατάφεραν να αναχαιτίσουν την πορεία του ιού που συνεχίζει τη διασπορά του στην κοινότητα. "Οι νέοι άνθρωποι πρέπει να κατανοήσουν ότι ακόμα δεν γνωρίζουμε το πλήρες φάσμα των μακροπρόθεσμων συνεπειών του ιού", είπε, αναφέροντας μελέτη που έδειξε δομικές αλλαγές στο καρδιαγγειακό σύστημα πρώην ασθενών νεαρής ηλικίας που είχαν θεραπευτεί από τον Covid-19. Συμπλήρωσε δε ότι ο ιός δεν επηρεάζει μόνο τους πνεύμονες αλλά μπορεί να προσβάλει και άλλα όργανα και οι ασθενείς πρέπει να παρακολουθούνται από γιατρό και μετά την θεραπεία τους. 

Πρέπει να προσαρμόσουμε τη συμπεριφορά μας, ιδιαίτερα σε συνθήκες συγχρωτισμού ώστε να προστατέψουμε τον εαυτό μας και τους άλλους, κατέληξε ο κύριος Τσιόρδας. 

Τα νέα μέτρα

Με τη σειρά του ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε νέα μέτρα, όπως η κατ' οίκον καραντίνα για όποιον εισέρχεται στη χώρα από την Αλβανία, από τις 16 Αυγούστου, η παράταση της επιβολής ορίου 100 ατόμων σε όλες τις κοινωνικές εκδηλώσεις και η εντατικοποίηση των ελέγχων στη βιομηχανία τροφίμων. Αναφέρθηκε επίσης στη δυνατότητα περιορισμού του ωραρίου λειτουργίας των κέντρων διασκέδασης κατά τόπους με απόφαση των τοπικών αρχών σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. 

Δες ζωντανά την ενημέρωση:

 

 

 

 

 

 

 

Ιούλιος 2018

>