Υπάρχουν γυναίκες που παντρεύονται από έρωτα, αλλά υπάρχει και μια μικρήευτυχώς– κατηγορία που παντρεύεται βάσει σχεδίου. Ο Πάνος Κοκκίνης καταγράφει τη στρατηγική, πάνω στην οποία στήνονται λαμπερά σπίτια και glossy καριέρες, βήμα προς βήμα.

Διακριτικά 40άρα, διακριτικά σέξι, διακριτικά καλοντυμένη και διακριτικά κοσμική. Το μοναδικό ντεφό; Ότι παντρεύτηκε από έρωτα, εκεί γύρω στα 20 της. Και, κυρίως, ότι παρέμεινε πιστή στον άντρα της –και πατέρα του παιδιού της μέχρι τώρα. Τουλάχιστον αυτό γύρισε και της σχολίασε η άσπονδη γνωστή/φίλη της όταν συνειδητοποίησε, με τρανή έκπληξη, ότι κουβαλάει μόνο ένα γάμο στο παλμαρέ της. Βλέπεις αυτό που δεν ήξερε η αισθηματίας σύζυγος παρόλο που είναι της πιάτσας και της έκανε εντύπωση (σ.σ. όπως και σε μένα, όταν μου το μετέφερε αργότερα) είναι ότι αν είσαι κορίτσι με όνειρα ρετιρέ δεν παντρεύεσαι επ’ ουδενί έτσι στα κουτουρού. Όποτε και όπως γουστάρεις. Υπάρχει συγκεκριμένη στρατηγική. Αυτή που σε οδηγεί με μαθηματική βεβαιότητα ψηλά στις κοινωνικές επάλξεις, στην A-list του Ekali club ή έστω στα εξώφυλλα των κοσμικών περιοδικών να πηγαίνεις στην παιδική χαρά μαζί με τα παιδιά και τη Φιλιππινέζα σου. Συγκεκριμένα:

1ον) Παντρέψου για πρώτη φορά στα 20 (και κάτι) σου. Δεν έχει σημασία αν είναι από έρωτα (τυφλό ή στοχευμένο) ή από στρατηγική (ενστικτώδη ή οργανωμένη). Ούτε τι επαγγέλλεται ο μέλλων γαμπρός (σ.σ. αν και καλό είναι να μην είναι κάτι “τραχύ”, π.χ. μηχανικός αυτοκινήτων, γιατί –παρόλο που κανείς δεν θα τον θυμάται αργότερα– σου “μουτζουρώνει” χωρίς λόγο το βιογραφικό). Στόχος σου είναι να εγκαταλείψεις μια ώρα αρχύτερα την πατρική σου στέγη, να δημιουργήσεις ένα στρατηγείο-εστία και να αρχίσεις να επεκτείνεις το κοινωνικό σου περίγυρο. Κάτι που, προφανώς, είναι ευκολότερο να το κάνεις ως ζευγάρι, παρά ως μια ελευθέρας βοσκής συνοικιακή ωραία, την οποία κάθε γυναίκα που θα συναντούσε θα θεωρούσε –και πολύ σωστά– απειλή για τη σχέση ή το σπίτι της.
Το βασικότερο
κριτήριο που θα πρέπει να έχεις στο μυαλό σου, είναι αυτός που θα επιλέξεις να φλέγεται όσο δεν πάει (δηλαδή όσο και εσύ) στο να σε βοηθήσει να εξελιχθείς επαγγελματικά. Και να είναι επαρκώς τυφλωμένος/κολακευμένος που ήταν ο “πρώτος” σου επίσημος δεσμός, ώστε να μην μπει στον πειρασμό να αρχίσει μετέπειτα –όταν έχεις γίνει επώνυμη/ δακτυλοδεικτούμενη να μιλάει για σένα. Επίσης, καλό είναι να προνοήσεις, ώστε να μην υπάρχει διαθέσιμο άγθονο φωτογραφικό υλικό από το γάμο σου (σ.σ. αφού δεν είχες και το budget για να προσλάβεις γνωστό hair stylist/make up artist) ή τις καλοκαιρινές σας διακοπές στον Αγιόκαμπο, προφασιζόμενη μια αλλεργική απέχθεια στην κάμερα (σ.σ. από την οποία φυσικά και θα πάψεις να πάσχεις αργότερα στην ζωή σου). Όσο για παιδιά, εννοείται πως δεν κάνεις μαζί του. Όσο και να το θέλει. Αυτό είναι το επόμενο στάδιο.

2ον Ντύσου για 2η φορά νυφούλα μόλις πατήσεις τα 30. Εδώ κρίνονται όλα. Η επιλογή σου πρέπει να καλύπτει ταυτόχρονα τις επαγγελματικές (σ.σ. αν δουλεύεις και δεν είσαι απλώς κοσμική), κοινωνικές (“πόσο μεγάλο κύκλο έχει;”) και μητρικές (“τον θέλεις όντως για πατέρα των παιδιών σου;”) ανάγκες. Αυτός είναι ο άνθρωπος που περίμενες όλη σου την ζωή. Εκείνος που θα σε πάρει αγκαζέ από το κατώφλι της κοινωνικής μετριότητας και θα σε αναδείξει σε πρώτη κυρία στο Καβούρι (ή όπου αλλού στα “καλά” νότια ή “καλά” βόρεια προάστια θα είναι η βίλα που θα χτίσετε μαζί-και που, μετά το διαζύγιο, θα κρατήσεις εσύ). Οφείλει να είναι λίγο μεγαλύτερος/έμπειρος, πολύ πιο καταξιωμένος (σ.σ. ιδανικά στον ίδιο επαγγελματικό χώρο που δραστηριοποιείσαι και εσύ, ώστε να έχετε να μιλάτε και για το μόνο πράγμα που σε νοιάζει) και πάσχοντας σφόδρα από το σύνδρομο του Πυγμαλίωνα. Γιατί πως αλλιώς θα άντεχε ένας νορμάλ άνθρωπος, με φορτωμένο καθημερινό εργασιακό πρόγραμμα να κάτσει να σου μάθει όλα όσα πρέπει να ξέρεις, όπως για παράδειγμα ποιού Έλληνα σχεδιαστή τις δημιουργίες είναι chic να φοράς, μέχρι σε ποια φιλανθρωπική οργάνωση πρέπει να συμμετέχεις). Επίσης, χρειάζεται να είναι πολύ συναισθηματικός και καθόλου καχύποπτος, ώστε να καταχωρίσει τον αποτυχημένο πρώτο γάμο σου ως ένδειξη ότι είσαι από τα κορίτσια που προτιμούν να κάνουν μόνιμες σχέσεις και όχι μια ψυχρή αριβίστρια.
Αν πληροί όλα αυτά τα
κριτήρια, κάτι που στην εποχή μας δεν το λες και εύκολο, το λιγότερο που οφείλεις είναι να του κάνεις όλα τα χατίρια. Να λειτουργείς κάτι σαν το τζίνι στο λυχνάρι, ικανοποιώντας όλα του τα καπρίτσια. Με βασικότερη, αυτή του να γίνει πατέρας. Που θα τον κάνεις. Θέλει δεν θέλει. Και όχι μόνο μία φορά, αλλά minimum δυο. Γιατί με ένα παιδί, κυρία μου, πώς θα πείσεις τον γείτονα/αναγνώστη ότι είστε μια μεγάλη ευτυχισμένη οικογένεια; Άσε που, και φωτογραφικά, δεν κάθεται πολύ ωραία το μοναχοπαίδι, κάνει το σύνολο να μοιάζει μίζερο.
Ουσιαστικά το μπράτσο του είναι η σωσίβια λέμβος σου. Η σκάλα εξόδου σου από την πυρκαγιά της μικροαστικής μιζέριας. Και οφείλεις να την τιμάς, να την εκτιμάς και να διαλαλείς την αξία της σε όποιον είναι διατεθειμένος να σε ακούσει. Τουλάχιστον στα 6-7 πρώτα χρόνια της σχέσης σας. Όταν τα πράγματα είναι ακόμη καλά και έχεις κάτι να κερδίσεις από εκείνον. 3ον Σαραντάρα έτοιμη για όλα (μέχρι και για 3ο γάμο)

Τα έχεις καταφέρει μια χαρά. Τα πράγματα στη δουλειά σου πηγαίνουν ok. Τα παιδιά σου είναι αρκετά μεγάλα για να καταλάβουν ότι η μαμά έχει και άλλες ανάγκες. Και εσύ, επιτέλους, είσαι έτοιμη να ερωτευτείς ξανά. Όχι μόνο κάποιον άλλο, αλλά –κυρίως– τον ίδιο σου τον εαυτό. Το μόνο που χρειάζεται είναι να πετάξεις τα στραπατσαρισμένα μπαγκάζια (βλέπε δεύτερος σύζυγος), να τσεπώσεις τη διατροφή και να βρεις έναν αξιοπρεπή τρόπο (βλέπε μόνιμη σχέση με προοπτική γάμου) που να σου επιτρέπει να αποφύγεις όσο το δυνατό τον εξοστρακισμό από τον κοινωνικό σου κύκλο, που δεν θα σε αποδεχόταν ποτέ πλήρως αν παρέμενες εσαεί διαζευγμένη. Η μόνη διαφορά είναι ότι, για πρώτη φορά, έχεις τη δυνατότητα να επιλέξεις σύζυγο με βάση και τα αισθητικά σου κριτήρια. Γκομενο-σύζυγο δηλαδή. Τον κατάλληλο άνθρωπο με τον οποίο θα κυλιστείς σε blue lagoon παραλίες στις Μαλδίβες και σε ρουστίκ αυστριακά σαλέ, την ίδια ώρα που ο πρώην σύζυγος σου κάνει βόλτες στο Golden Hall ψωνίζοντας την αγάπη των παιδιών του. Γιατί πλέον, στα 40 σου, έχεις κερδίσει το δικαίωμα να είσαι πρώτα ερωμένη και ύστερα μάνα. Και, γιατί όχι, σύζυγος ξανά. Τσάμπα πήγανε τόσα μερόνυχτα σε yoga centers, pilates studio, spa και κρεβάτια πλαστικών χειρούργων;

Προσοχή. Οποιαδήποτε σύμπτωση με την πραγματικότητα, είναι καθαρά συγκυριακή, όπως λένε και στα κινηματογραφικά credits.

 

 

 

 

Ιούλιος 2018

>