top article

Στο πλαίσιο Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου εγκαινίασε τη σειρά των 13 podcast του Αθήνα 9.84 με θέμα τη βία κατά των γυναικών, θίγοντας το παγκόσμιο, ιστορικής αντοχής, φαινόμενο της έμφυλης βίας, όπως το χαρακτήρισε.

"She's gone" | H συγκλονιστική έκθεση για τις γυναικοκτονίες στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Η κα Σακελλαροπούλου τόνισε τις οδυνηρές προεκτάσεις που έχει λάβει αυτή η άλλου τύπου πανδημία, υπογραμμίζοντας πως τα φαινόμενα σωματικής και ψυχολογικής βίας σπάνια καταγγέλλονται και τιμωρούνται. "Πλήττει την ακεραιότητα, την αξιοπρέπεια των γυναικών, τις καταδικάζει σε κοινωνική περιθωριοποίηση, σε ψυχολογική διάλυση, αν δεν τις δολοφονήσει στο τέλος. Αλλά και μια ζωή υπό καθεστώς σωματικής και ψυχολογικής βίας είναι ένας ζωντανός θάνατος" δήλωσε η ΠτΔ.

Επιπλέον, η ίδια επεσήμανε την έξαρση του προβλήματος αυτού κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όπου πολλές γυναίκες αναγκάστηκαν να μείνουν "φυλακισμένες" σε δυσμενείς συνθήκες. "Πρόκειται για ένα φαινόμενο καθαρά κατάχρησης εξουσίας. Οι γυναίκες λογίζονται υποτελείς και υποδεέστερες πολλές φορές σε μεγάλα τμήματα του πληθυσμού και αυτό οδηγεί στα δυσάρεστα αυτά φαινόμενα που όλοι γνωρίζουμε" πρόσθεσε.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στον όρο "Γυναικοκτονία" που ακόμη δεν έχει γίνει αποδεκτός στη νομική ορολογία, υποστηρίζοντας πως "είναι πραγματικά ένα έγκλημα στο οποίο εγγράφονται όλα τα πρότυπα ηθικής των δραστών, η ιεραρχία των δυο φύλων. Απηχούν αυτήν την απίστευτη ιδιοκτησιακή νοοτροπία που αισθάνονται πολλές φορές τα άρρενα μέλη της οικογένειας αλλά αυτή η ιδιοκτησιακή νοοτροπία κατά κάποιο τρόπο στα μάτια των δραστών τους νομιμοποιεί στην άσκηση της βίας. Οι γυναίκες λογίζονται υποτελείς και μπορούν να είναι δεκτικές σε αυτού του είδους τις συμπεριφορές. Ξέρω ότι γίνεται ένας έντονος διάλογος για τον όρο γυναικοκτονία και στην νομική επιστήμη και στην Ελλάδα. Ο όρος είναι υπαρκτός και αυτό που θέλει να αποδώσει πιστεύω ότι η εποχή μας έχει ανάγκη να το αποδώσει".

Παράλληλα εξύμνησε τον αγώνα της Σοφίας Μπεκατώρου, οι αποκαλύψεις της οποίας πυροδότησαν το ελληνικό #MeToo. "Η μαρτυρία της Σοφίας Μπεκατώρου, η δύναμή της, η αξιοπρέπειά της, ο εσωτερικός αγώνας που είχε βιώσει όλα αυτά τα χρόνια για να διαχειριστεί όλο αυτό το πράγμα και η θαρραλέα της αποκάλυψη που θα έλεγα ότι σάρωσε κάθε απόπειρα συγκάλυψης – ήταν σαρωτική η κ. Μπεκατώρου εκείνη τη στιγμή – συνέβαλλε στην ευαισθητοποίηση της κοινωνίας συνολικά απέναντι σε τέτοιες συμπεριφορές. Αμέσως θέλησα να την δω για να δώσω το μήνυμα: Μιλήστε, σπάστε τη σιωπή", σημείωσε και πρόσθεσε "Αυτό που ήταν κρίσιμο εκείνη τη στιγμή ήταν ότι αυτή η γυναίκα βρήκε το θάρρος να εξωτερικεύσει κάτι που της δημιουργούσε επί χρόνια ένα μεγάλο πρόβλημα, ένα βάρος, νομίζω ντροπή, ενοχή, ταπείνωση. Είναι ανάμικτα τα συναισθήματα που νιώθει μια γυναίκα σε αυτή την κατάσταση. Αυτό που ήταν κρίσιμο στην ιστορία της ήταν ότι έσπασε τη σιωπή και ήταν η πρώτη που το έκανε".

Τέλος, ήθελε να στείλει το δικό της μήνυμα, κυρίως προς τα νέα κορίτσια, με την ευχή να μην ανέχονται ποτέ κακοποιητικές συμπεριφορές. "Όταν σταματήσουν οι γυναίκες να τις ανέχονται κάπου θα δυσκολευτούν και οι άντρες να τις ασκήσουν", είπε χαρακτηριστικά.

Φωτο: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για Mόδα, Ομορφιά, Συγχρονη Ζωή, Πολιτισμό, Design και Γαστρονομία στο madamefigaro.gr

Ιούλιος 2018

>
window.addEventListener('message', function(event){ console.log("Message received from the child: " + event); });