T
ι
είναι ένας Τhetan; Γιατί η Suri φοράει κραγιόν; Πότε ένα παιδί- Σαϊεντολόγος βγάζει το πρώτο του εκατομμύριο; Για ποιο λόγο ένα εξάχρονο υποβάλλεται σε «ηθικό έλεγχο»; Διαβάστε πώς μεγαλώνουν τα πιτσιρίκια που σχεδιάστηκαν για να κατακτήσουν τον κόσμο

Αλήθεια τι ακριβώς είναι η Σαϊεντολογία; Θρησκεία, αίρεση, ζεν τεχνική αυτοβοήθειας, μια κοινή κερδοσκοπική οργάνωση με θρησκευτικό περιτύλιγμα; Περισσότερο, μάλλον, θα ΄λεγε κανείς ένα νέο «θρησκευτικό κίνημα», από κείνα που άρχισαν να ανθούν στην Αμερική, από το δεύτερο μισό του προηγούμενο αιώνα και μετάτότε ακριβώς που η αμφισβήτηση γινόταν δόγμα, και το κοινό άρχισε να αναζητάει ένα άλλο, άγνωστο είδος πνευματικής σωτηρίας που δεν έβρισκε πια στις μεγάλες Εκκλησίες και τις συμβατικές θρησκείες.

Με μια καθοριστική διαφορά όμως: τον πλούτο. Πουλώντας έναν δικό της, ιδιότυπο και πανάκριβο μη-μεσσιανισμό, η Σαϊεντολογία, εξελίχθηκε ταχύτατα σ’ ένα ισχυρό δίκτυο με έσοδα εκατομμυρίων δολαρίων, που της επιτρέπουν να εισχωρεί παντού: στην εκπαίδευση, στις μπίζνες, στην πολιτική και στο θέαμα. Κυρίως στο θέαμα. Τα πιο γνωστά και επιφανή στελέχη των Σαϊεντολόγων ανήκουν στην Α-list του Χόλιγουντ. Άλλωστε, εξ’αρχής, στόχος των ιδρυτών της οργάνωσης ήταν διπλός: οι celebrities και τα παιδιά. Ή πιο σωστά: τα παιδιά – celebrities.

Η ΣΑΪΕΝΤΟΛΟΓΙΑ IN BRIEF

Γεννημένος το 1911, ο Lafayette Ronald Hubbard, ήταν ένας συγγραφέας ιστοριών επιστημονικής φαντασίας με εξωγήινους και τέρατα, τις οποίες πουλούσε σε φτηνά pulp περιοδικά τη δεκαετία του ’40. Σύμφωνα με μια βιογραφία του, κάπου στα τέλη εκείνης της δεκαετίας, ο – λάτρης του αποκρυφισμού, μεγαλομανής, δίγαμος και αλκοολικός – Hubbard έκανε την ακόλουθη, προφητική δήλωση: «Θα ήθελα να ξεκινήσω μια θρησκεία. Εκεί είναι τα πολλά λεφτά».

Το 1950, o ίδιος, έγραψε τo «Dianetics», ένα εγχειρίδιο αυτοβελτίωσης 700 σελίδων που έγινε best seller. Δύο χρόνια αργότερα, το ξανάγραψε εισάγοντας, για πρώτη φορά την ιδέα της Σαϊεντολογίας (από τη λατινική λέξη «scio», δηλ. γνωρίζω, και την ελληνική «λόγος»), ως μελέτη της γνώσης και της αλήθειας –συνολικά, ένα μυστήριο, απόκρυφο θρησκευτικο-ψυχολογικό-διαστημικό παραλήρημα με, δήθεν, εντυπωσιακά αποτελέσματα. Εν συντομία, η Σαϊεντολογία βασίζεται στην ιδέα ότι όλα τα προβλήματα του ανθρώπου, ψυχικά και σωματικά, είναι το αποτέλεσμα της «Αντιδραστικής Διάνοιας», του τμήματος δηλαδή της διάνοιας που δεν ελέγχεται από τη θέληση του ατόμου. Τα φάρμακα και η ψυχοθεραπεία θεωρούνται αναποτελεσματικές και επικίνδυνες θεραπείες και η χρήση τους απαγορεύεται. Για τη Σαϊεντολογία, όλα τα προβλήματα ξεκινούν από την ψυχή, και λύνονται με το auditing, μια θεραπεία κατά την οποία ένας ειδικός συζητά με τον ασθενή/πιστό για τα προβλήματά του. Το auditing γίνεται συνήθως με τη βοήθεια του «ηλεκτρόμετρου», μιας συσκευής που μοιάζει με τον ανιχνευτή ψέματος και μετρά τα μικρά ηλεκτρικά φορτία του σώματος, κατά τη διάρκεια της κουβέντας. Μετά από ατελείωτο auditing (το οποίο μάλιστα χρεώνεται!), ο υποψήφιος γίνεται OT, τουτέστιν «Operating Thetan», δηλαδή φτάνει στο πρώτο από τα συνολικά οκτώ ΟΤ στάδια. Ο Tom Cruise, αν πιστέψει κανείς τις φήμες, είναι στο προτελευταίο.

Κάπου στο τρίτο στάδιο (όπου, θεωρητικά πάντα, ο Thetan αναπτύσσει απίθανες πνευματικές δυνατότητες, μπορεί να ελέγχει τα αντικείμενα κ.λπ. κι έχει πληρώσει τα μαλλιοκέφαλά του σε auditing) ο πιστός δικαιούται να μάθει το «μεγάλο μυστικό» του δόγματος. Που είναι τι; Το περιπετειώδες παραμύθι της δημιουργίας του κόσμου, πάντα κατά την Eκκλησία της Σαϊεντολογίας, το οποίο (δεν θα το πιστέψεις) είναι μια ιστορία με εξωγήινους!

Και, εν ολίγοις, πάει ως εξής: Πριν από 75 εκατομμύρια χρόνια ένας σατανικός άρχοντας, ο Xenu ή Χemu, ήλεγχε 76 πλανήτες στο μέρος του γαλαξία όπου βρίσκεται η γειτονιά μας. Οι πλανήτες ήταν πυκνοκατοικημένοι μεν, παρηκμασμένοι δε, οπότε ο Xenu μάζεψε τα περίπου 13,5 τρισεκατομμύρια εξωγήινων, τους έφερε όλους στη Γη, και τους πέταξε στα ηφαίστεια στα οποία έριξε μετά βόμβες υδρογόνου με αποτέλεσμα να εκραγούν όλα ταυτόχρονα και να πεθάνουν όλοι. Οι ψυχές των νεκρών εξωγήινων, που ονομάστηκαν «Thetans», πέταξαν στον ουρανό της Γης για να πέσουν στις ηλεκτρονικές παγίδες του Xenu, ο οποίος ενέθεσε στο άυλο μυαλό τους τις ψεύτικες δοξασίες περί Θεού, Χριστού και οργανωμένων θρησκειών. Στη συνέχεια, πολλές από αυτές τις ψυχές στοίχειωσαν τα ανθρώπινα όντα. Συμπερασματικά, η πηγή όλων των δεινών και της ανθρώπινης δυστυχίας βρίσκεται στο γεγονός ότι μέσα στο φθαρτό σώμα μας, μπορεί να κατοικεί η ψυχή ενός παραπλανημένου και πολύ «στραβωμένου» εξωγήινου. Πράγμα που, περιέργως, ίσως είναι και το μόνο λογικό κομμάτι της ιστορίας. Για δοκίμασε κι εσύ να μείνεις 75 εκατομμύρια χρόνια μέσα σε κάτι τύπους σαν κι εμάς και μετά τα ξαναλέμε….

Διάβασε τη συνέχεια στη σελίδα 2

Ιούλιος 2018

>