Ένας σύντομος οδηγός -με τη συμμετοχή ειδικών και έξυπνων tips- για το πώς αξίζει να ψωνίζουμε τώρα, ώστε να ξεχάσουμε για λίγο τις ενοχές μας ως καταναλώτριες μόδας και να επενδύσουμε σε διαχρονική αισιοδοξία.


Η πρόσφατη περίοδος των εκπτώσεων άφησε νωπές τις θλιβερές εντυπώσεις: Έμπαινες μέσα στο κατάστημα λες και ήσουν δεκαέξι χρονών και σε έστελναν στο γραφείο του λυκειάρχη, γιατί σε έπιασαν να καπνίζεις στην τουαλέτα. Κρατούσες στα χέρια σου ένα ρούχο ή ένα αξεσουάρ, το περιεργαζόσουν, το εξαντλούσες -κι αυτό, κι εσένα την ίδια- στα λογικά επιχειρήματα, έφτιαχνες μέσα στο κεφάλι σου τη λίστα υπέρ VS κατά (με την πτώση της στάθμης στο budget να κυριαρχεί, παντού και πάντα) και συνήθως έφτανες στο ταμείο με μισή καρδιά, νιώθοντας πως σε έναν βαθμό, με αυτή την κίνηση αποκοτιάς, προδίδεις κάποια βασική ανάγκη, σημαντικότερη από την ανάγκη σου για λίγη ματαιοδοξία. Όπως το διατυπώνει η Lito, aka Λητώ Καρακωστάνογλου, γνωστή σχεδιάστρια κοσμημάτων και μια από τις πιο πρωτότυπα stylish γυναίκες της Αθήνας, «Πριν αγοράσεις κάτι, θα σκεφτείς μια δεύτερη φορά. Έχει χαθεί ο αυθορμητισμός. Το βλέπω στη δουλειά μου, μέσα από τις πελάτισσές μου, αλλά και εγώ η ίδια ως καταναλώτρια. Παλιότερα δεν σκεφτόσουν αν θα το φορέσεις ή όχι, πώς θα το φορέσεις, αν ταιριάζει με τα πράγματα που ήδη έχεις στην ντουλάπα σου. Αυτό έχει αλλάξει πια». Από το lifestyle, λοιπόν, βρεθήκαμε στην επιβίωση – κι ο δρόμος της μετάβασης αυτής, ας μην κοροϊδευόμαστε, δεν ήταν ούτε μακρύς, ούτε γεμάτος ώριμες συνειδητοποιήσεις για το τι έχει πραγματικά σημασία – είχε απλώς μία και μόνη στροφή, από εκείνες τις πολύ επικίνδυνες, με την κίτρινη τριγωνική σήμανση και το θαυμαστικό στη μέση, η οποία μας ανάγκασε να πατήσουμε φρένο για να μη βγούμε εκτός πορείας, με αποτέλεσμα να γυρίσουμε σε τετ-α-κε και να αναγκαστούμε να αναθεωρήσουμε προτεραιότητες αρχικά, αξίες στη συνέχεια. Μείναμε απορημένες για το αν πρέπει να κρατήσουμε στο χέρι τη Chanel ή να την πετάξουμε, για να μη βουλιάξει η βάρκα. Και μετά ανακαλύψαμε την ομορφιά της ζωής, τη μυρωδιά των λουλουδιών, τα ρητά των μεγάλων σοφών που ποστάρουμε στο facebook.

Το τέλος του αυθόρμητου shopping

Η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο οδυνηρή όταν, όπως τώρα, εμφανίζονται οι καινούργιες τάσεις της σεζόν. Όλα αυτά τα νέα και ωραία πράγματα που έρχονται κάθε φορά, και που πλέον ψάχνεις να βρεις πρακτικούς τρόπους για το πώς θα μπορέσεις να τα ακολουθήσεις χωρίς να μετράς ζημιές. Πώς να διαβάσεις μόνο την άνοδο του ματ top coat στη Madame Figaro, όταν το Κεφάλαιο παραδίπλα προσφέρει τόσες ανατριχιαστικές ειδήσεις από το μέτωπο της οικονομίας; Μέσα σε όλα αυτά όμως, έχει χαθεί κάθε ίχνος χαράς. Κι αυτός είναι ο ρόλος που καλείται να παίξει η μόδα ή το πιο διαχρονικό “στυλ”, αν προτιμάς: να δώσει ένα ίχνος χαράς μέσα στη μουντίλα. «Σε δύσκολες εποχές, η μόδα προσφέρει το όνειρο», μας έχει πει σε συνέντευξη η Patricia Field, η διάσημη στυλίστρια του Sex & The City, φέρνοντας αμέσως μετά ως παράδειγμα τα forties, «Μια από τις πιο θηλυκές, λαμπερές, επιβλητικές δεκαετίες στη μόδα» - η οποία κατά μία διόλου τυχαία συγκυρία, ίσως, συνέπεσε με μια από τις πιο δυσοίωνες στιγμές στην ανθρώπινη ιστορία. Όσο πιο σκούρα γίνονται τα πράγματα, λοιπόν, τόσο περισσότερο χρειαζόμαστε την ομορφιά, τη χάρη, τη θηλυκότητα, την αισθητική υπέρβαση, τη λάμψη. Γιατί ουσιαστικά όλα αυτά τα “επιφανειακά” πράγματα λειτουργούν, ή μπορούν να λειτουργήσουν, ως μια αισθητική έκφραση της αισιοδοξίας, του θάρρους, της ελπίδας. Γίνεται να κοιτάμε με τις ώρες την τιμή, όσο χαμηλή κι αν είναι, χωρίς να σκεφτόμαστε το αν όντως χρειαζόμαστε αυτό που περιεργαζόμαστε; Δηλαδή, η εμπειρία από μια εποχή κατά την οποία κάναμε το άκρως αντίθετο -δεν περιεργαζόμασταν και αγοράζαμε, ανεξαρτήτως του αν όντως χρειαζόμασταν ή όχι- δεν μας δίδαξε τίποτε; Θα μου πεις, όταν το budget είναι αληθινά περιορισμένο και όταν δεν ξέρεις αν τον άλλο μήνα ή σε λίγους μήνες θα δουλεύεις ακόμη, τα πράγματα σκουραίνουν. Κι εδώ μάλλον βρίσκεται το μυστικό του πώς να ψωνίζεις τώρα. Να σκέφτεσαι μακροπρόθεσμα, όπως ακριβώς καλούμαστε πλέον να σκεφτούμε σε όλους τους τομείς της ζωής. Έχει νόημα το να ψωνίζεις κάτι μόνο με το επιχείρημα ότι είναι φθηνό; Μήπως είναι σημαντικότερο το να ψωνίζεις κάτι που έχει προοπτική να φορεθεί για πολλές σεζόν ακόμη; «Το shopping πρέπει να είναι smart πλέον. Δεν χωράει παρορμητισμός», διαπιστώνει η Ελένη Στασινοπούλου, διευθύντρια του γυναικείου portal Miss Bloom και fashion blogger (ohsochic.gr). «Όταν πρόκειται για κάτι πιο ακριβό και με υπογραφή, αναζητώ πάντα το καλό deal: Κοιτάω προσφορές στα μαγαζιά ή στο internet την τρέχουσα σεζόν ή τσεκάρω τα outlets με παλιότερο στοκ. Επίσης, αγοράζω πιο πολύ από οικονομικά brands».

The Silver Linings Checkbook

Από τη δύσκολη κατάσταση δεν λείπουν και οι αισιόδοξοι, οι οποίοι προτιμούν να βλέπουν το πορτοφόλι μισογεμάτο. «Το καλό μέσα σε όλη αυτή την ιστορία είναι ότι γίνεσαι πιο δημιουργικός και εφευρετικός», λέει η Lito. «Θέλεις ως δημιουργός να παρουσιάσεις πράγματα καινούργια, φρέσκα, αλλά και πιο προσιτά, οπότε βάζεις το μυαλό σου να δουλεύει περισσότερο. Και, επίσης, πάντα έχεις στο μυαλό σου τον καταναλωτή, θέλεις να τον εξυπηρετήσεις και να του προσφέρεις το καλύτερο, γιατί το γεγονός ότι θα προτιμήσει εσένα από κάποιον άλλο έχει γίνει πλέον κάτι πολύ, μα πολύ σημαντικό. Η πρόκληση είναι μεγαλύτερη, οπότε όλοι γινόμαστε καλύτεροι στη δουλειά μας». Κατ' επέκταση, κι εμείς ως καταναλωτές μπορούμε να ωφεληθούμε από την κατάσταση βρίσκοντας αληθινά πρωτότυπα πράγματα σε τιμές πιθανότατα πιο προσιτές από ποτέ, αλλά και απαιτώντας το καλύτερο όταν δίνουμε κάποια από τα τόσο σκληρά αποκτημένα μετρητά μας για τον ίσως ανίερο σκοπό του να δείχνουμε ωραιότερες, ψηλότερες, λεπτότερες και πιο μοντέρνες. Βέβαια, η “εφευρετικότητα” και η “δημιουργικότητα” που αναφέρει η Lito μπορούν αληθινά να κάνουν τη διαφορά όχι μόνο για τον σχεδιαστή ή τη σχεδιάστρια, αλλά και για την καταναλώτρια μόδας – μέσα από τη μαγεία του styling. “Αυτό ακριβώς κάνω τώρα”, μας λέει η Εύα Παπαγεωργίου, μια από τις πιο καλοντυμένες fashion bloggers της Αθήνας (Model Approved). «Ανοίγεις πάλι την ντουλάπα, τα βάζεις όλα μπροστά σου και ανάμεσά τους μπορεί να βρεις ακόμη και κομμάτια που είχες ξεχάσει ότι υπάρχουν, γιατί δεν τα είχες φορέσει ποτέ! Συνδυάζεις κομμάτια που ήδη έχεις με έναν καινούργιο τρόπο, ώστε να κάνεις ένα statement και θα προσθέσεις κάποιες αγορές-κλειδιά, για να κάνεις ουσιαστικά ένα update. Μπορεί να είναι το σημαντικότερο χρώμα της σεζόν ή ένα σούπερ παπούτσι – αναλόγως πού βρίσκεται το φετίχ σου. Εκεί ακριβώς μπορείς να εισάγεις και το προσωπικό σου στοιχείο. Διότι εφόσον πια δεν έχεις τη δυνατότητα να αγοράσεις το νέο look από την κορυφή μέχρι τα νύχια, το αποτέλεσμα είναι και πιο πρωτότυπο, αλλά και κάτι που σε εκφράζει περισσότερο».

Θεωρείς τυχαίο το γεγονός πως όλες, με την πρώτη ευκαιρία, σε κάθε μέσο, μπορούμε να χαζεύουμε με τις ώρες φωτογραφίες street fashion; Μας δίνουν την έμπνευση, αλλά και το μήνυμα πως μέσα από τους πρωτότυπους, εφευρετικούς συνδυασμούς, μπορούμε όντως να κάνουμε τη διαφορά να κυκλοφορήσει στους δρόμους, ανάμεσά μας – έστω κι αν δεν είμαστε έξω από το Μπράιαντ Παρκ στη Νέα Υόρκη, περιμένοντας να ξεκινήσει κάποιο σόου στο πλαίσιο της Εβδομάδας Μόδας, αλλά στην τράπεζα περιμένοντας στην ουρά. Πού το κέφι και η όρεξη; Μα, ακριβώς εδώ, όπου χρειάζεται! Είπαμε, αυτή είναι η στιγμή να πιστέψουμε πρώτα και να επιδείξουμε στη συνέχεια τη θετική επίδραση της θηλυκότητας στην καθημερινότητα. Με λιγότερα καινούργια πράγματα; Μάλλον ναι. Αλλά και με το κυριότερο “καινούργιο πράγμα”, που απλώς περιμένει να το αξιοποιήσουμε επιτακτικότερα από ποτέ: Τη φαντασία μας. “Πολύτιμοι θησαυροί κρύβονται σε όλες τις γυναικείες γκαρνταρόμπες, ανακαλύψτε τους!”, μας παροτρύνει ο Κωνσταντίνος Μελής από το δημοφιλές design duo Konstantinos Melis by Laskos, ενώ ο Γιάννης Λάσκος προσθέτει: «Συνδυάστε vintage κομμάτια παλαιότερων συλλογών με τα trends της νέας σεζόν και επενδύστε σε εμφανίσεις-φετίχ που πιστεύετε ότι θα χρησιμοποιηθούν περισσότερο από έξι μήνες».

Διάβασε τη συνέχεια στη σελίδα 2

Ιούλιος 2018

>