Είμαι μητέρα δύο παιδιών. Δουλεύω στο σπίτι. Νιώθω ένοχη ως μητέρα συχνότερα από ό,τι θέλω. Η μεγάλη μου κόρη είναι τώρα έξι χρονών και η μικρή μου 11 μηνών. Το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου και της ενέργειάς μου το διαθέτω στο δεύτερο παιδί μου. Αυτό, συχνά, με κάνει να αναρωτιέμαι αν δίνω αρκετά και στις δύο.

Δεν παίζω ή διαβάζω συχνά με την μεγάλη μου κόρη. Κι αυτό γιατί είναι δραστήρια και εξωστρεφής. Ξέρω ότι πάντα θα έρθει μόνη της και θα μου ζητήσει να παίξω μαζί της. Ή θα μου κάνει ατέλειωτες ερωτήσεις.

Μία ιδιαίτερα κουραστική μέρα δεν σταματούσε με τίποτα να με ρωτάει πράγματα που δεν μπορούσα να τα διαχειριστώ. Με εξόργισε τόσο πολύ, που μου ήρθε να ουρλιάξω. Ευτυχώς, δεν το έκανα. Αντ’ αυτού την αγκάλιασα. Μου ήρθε σαν επιφοίτηση. Ξέρω, είναι, απλώς, μια αγκαλιά. Είναι φυσιολογικό να κάνεις κάτι τέτοιο. Αλλά είναι η πρώτη φορά που την αγκάλιασα σκόπιμα. Τώρα την αγκαλιάζω κατά διαστήματα καθόλη τη διάρκεια της ημέρας. Δεν θα φτιάξει την ώρα της ανάγνωσής ή του παιχνιδιού, αλλά έχει κάνει θαύματα και για τις δυο μας.

"Χρειαζόμαστε 4 αγκαλιές την ημέρα για επιβίωση.
Χρειαζόμαστε 8 αγκαλιές την ημέρα για συντήρηση.
Χρειαζόμαστε 12 αγκαλιές την ημέρα για ανάπτυξη" 

Virginia Satir

Παρακάτω ακολουθούν 5 λόγοι για να αγκαλιάζετε τα παιδιά σας:

1. Οι αγκαλιές μειώνουν τις ενοχές της μητρότητας.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που κάνουν μια μαμά να αισθάνεται ένοχη για τη μητρότητα. Θα υπάρξουν μέρες που δεν θα μπορείτε να έχετε αρκετό ποιοτικό χρόνο με το παιδί σας. Η αγκαλιά μπορεί να είναι το αντίδοτο για την ενοχή σας. Αυτή η στιγμή που μοιράζεστε, ακόμα και αν είναι σύντομη, ενισχύει τον δεσμό σας. Όταν αγκαλιάζετε το παιδί σας, είστε μόνο εσείς και το παιδί σας. Δεν υπάρχουν κινητά. Ούτε τίποτα που να αποσπά την προσοχή σας. Εάν δεν αρέσει στο παιδί σας να το αγκαλιάζετε, μην το πιέζετε. Τουλάχιστον ξέρουν ότι είστε πάντα ανοιχτοί/ες για αγκαλιά όταν το χρειάζονται.

Διάβασε περισσότερα στο Themamagers.gr