Πρόκειται για μια κλασική ερώτηση τύπου "το αυγό ή η κότα":
Το παιδί δεν κοιμάται αρκετά εξαιτίας των προβλημάτων συμπεριφοράς – ιδιαίτερα την ώρα που ετοιμάζεται για ύπνο ή το παιδί παρουσιάζει προβληματική συμπεριφορά επειδή δεν κοιμάται αρκετά;

Κατά πάσα πιθανότητα, οι απαντήσεις είναι ναι και ναι και το συνεχές μπρος-πίσω μπορεί να καθυστερήσει την ανάπτυξη του παιδιού.

Στο σημείωμα του εκδότη στο περιοδικό της Αμερικανικής Ιατρικής Εταιρίας για την Παιδιατρική, σε τεύχος του 2015, η Michelle M. Garrison, ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο της Washington στον τομέα της παιδικής και εφηβικής ψυχιατρικής, περιέγραψε τον συνδυασμό των προβλημάτων ύπνου και συμπεριφοράς στην πρώιμη παιδική ηλικία ως "μια δίνη αναδράσεων". Το σχόλιο της Δρ. Garrison αφορούσε τη διαχρονική μελέτη ενός δείγματος πάνω από 32.000 Νορβηγίδων με τα παιδιά τους, τους οποίους παρακολούθησαν από τη γέννηση μέχρι την ηλικία των 5 ετών.

Τα παιδιά με προβλήματα ύπνου στην ηλικία των 18 μηνών, όπως μικρή διάρκεια ύπνου (10 ή λιγότερες ώρες) ή συχνά νυχτερινά ξυπνήματα (τρεις ή περισσότερες φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας), είχαν περισσότερα συναισθηματικά και συμπεριφορικά προβλήματα στην ηλικία των 5 ετών. Αυτό ίσχυε ακόμα και όταν οι ερευνητές έκαναν τις απαραίτητες διορθώσεις συνυπολογίζοντας τα συναισθηματικά και συμπεριφορικά προβλήματα ήδη παρόντα στην ηλικία των 18 μηνών. Συγκριτικά με παιδιά που είχαν την ίδια συμπεριφορική αφετηρία, τα παιδιά με προβλήματα ύπνου αντιμετώπιζαν περισσότερες δυσκολίες καθώς αναπτύσσονταν.

Διάβασε περισσότερα στο Themamagers.gr