top article

Αναμφισβήτητα, όταν μια προσπάθεια εξωσωματικής γονιμοποίησης για την απόκτηση παιδιού καταλήγει σε αποτυχία, δημιουργούνται δυσάρεστα
συναισθήματα και ανασφάλεια. Όμως σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επικρατούν η άρνηση και η απελπισία, καθώς η πρώτη διαδικασία παρέχει στους ειδικούς σημαντικές πληροφορίες ώστε να προχωρήσουν στις κατάλληλες ενέργειες, ικανές να οδηγήσουν σε καλύτερο αποτέλεσμα σε μια δεύτερη απόπειρα επιτυχίας. 

Τα επόμενα βήματα

Οι ειδικοί λένε ότι είναι σημαντικό τα ζευγάρια να εξοικειωθούν με την είδηση της αποτυχημένης προσπάθειας πριν προγραμματίσουν μια συνέντευξη με τον γιατρό τους. Στη συνέχεια εκείνος, με τα δεδομένα που προέκυψαν από την αποτυχημένη προσπάθεια, θα επανεξετάσει τα ορμονικά και βιολογικά στοιχεία του κύκλου που δε στέφθηκε με επιτυχία, καθώς επίσης πιθανά προβλήματα στη διέγερση των ωοθηκών, την ωοληψία, την ποιότητα και τον αριθμό των ωαρίων, τη γονιμοποίηση και την εμβρυομεταφορά.
Προφανώς τα προβλήματα αυτά πρέπει να εξηγηθούν κατά τρόπο που να γίνουν αντιληπτά από το ζευγάρι, καθώς και να παραδοθούν στα χέρια τους τόσο φωτογραφίες που απεικονίζουν την εξέλιξη των εμβρύων όσο και τα εργαστηριακά αποτελέσματα αυτής της εξέλιξης. Δυστυχώς τα προβλήματα που συναντώνται κατά τη διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης δεν είναι πάντα επιλύσιμα. Όμως η μελέτη και η ανάλυσή τους είναι απαραίτητες, ώστε να μειωθούν ή να εξαλειφθούν οι πιθανότητες επανεμφάνισής τους στον επόμενο κύκλο που θα προγραμματιστεί με τη σύμφωνη γνώμη του ζευγαριού.

Τα ποσοστά επιτυχίας

Τα ποσοστά επιτυχίας στον δεύτερο κύκλο εξωσωματικής είναι μια λογική ερώτηση που κάνουν συχνά πολλά ζευγάρια. Παρ’ όλα αυτά, δεν υπάρχει εύκολη απάντηση. Η επιτυχία εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως η ηλικία της γυναίκας, η ποιότητα και ο αριθμός των ωαρίων, η ποιότητα του σπέρματος, το πρωτόκολλο ορμονικής διέγερσης των ωοθηκών, οι δεξιότητες του γιατρού στις διαδικασίες της ωοληψίας και της εμβρυομεταφοράς, η κατάσταση της μήτρας, η εξέλιξη του εμβρύου και, το κυριότερο, το γενετικό και χρωμοσωμικό προφίλ του εμβρύου. Ένα επιτυχημένο πρόγραμμα εξωσωματικής γονιμοποίησης απαιτεί συνεχή επιμέλεια και σωστή εκτέλεση καθώς και ειλικρίνεια απέναντι στο ζευγάρι. Τα ζευγάρια με τη βέλτιστη ποιότητα ωαρίων είναι πιο πιθανό να οδηγηθούν σε εγκυμοσύνη από την πρώτη κιόλας προσπάθεια. Όμως οι πληροφορίες που προκύπτουν από έναν αποτυχημένο κύκλο εξωσωματικής γονιμοποίησης και οι διορθώσεις που μπορούν να γίνουν είναι σίγουρο ότι θα μεγιστοποιήσουν τα
ποσοστά επιτυχίας στην επόμενη προσπάθεια.

Ευχαριστούμε τον δρα Νίκο Πράπα, MD, MSc, PhD, καθηγητή Μαιευτικής Γυναικολογίας του ΑΠΘ, επιστημονικό διευθυντή του Κέντρου Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής IAKENTRO (iakentro.com).

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για Mόδα, Ομορφιά, Συγχρονη Ζωή, Πολιτισμό, Design και Γαστρονομία στο madamefigaro.gr

Ιούλιος 2018

>
window.addEventListener('message', function(event){ console.log("Message received from the child: " + event); });