top article


Μπορεί και η γυναικεία απιστία να είναι ανώδυνη; Τη Νίνα είχα να τη δω από το σχολείο και, για να είμαι ειλικρινής, δεν την είχα σκεφτεί ιδιαίτερα μέχρι τη μέρα που μια φωτογραφία με δύο χαριτωμένα κοριτσάκια και το όνομά της μου έκανε friend request στο Facebook. Μιλήσαμε online, λίγο για τα παλιά και πολύ για τα καινούργια, και οι φωτογραφίες της λειτούργησαν ως αδιάσειστα πειστήρια για τη μέχρι τώρα πορεία της: έχει παντρευτεί έναν εξαιρετικό άντρα, έχει δύο υπέροχα παιδιά, μια αξιοζήλευτη καριέρα και επιπλέον έχει ομορφύνει πολύ («τρεις φορές την εβδομάδα γυμναστήριο, ανελλιπώς»). Μπράβο Νίνα! Πρότυπο σύγχρονης γυναίκας! Γι’ αυτό και δυσκολεύτηκα να συγκρατήσω τις πτωτικές τάσεις της κάτω σιαγόνας μου όταν ένα μεσημέρι την είδα να μπαίνει σε κεντρικό boutique hotel με έναν καλοβαλμένο τριαντάρη. Όχι, δεν ήταν ο άντρας της, και όχι, θα ορκιζόμουν ότι δεν ήταν για δουλειά. Να αποσύρω το πρώτο μου μπράβο; Ή να τη συγχαρώ διπλά;
Πολλοί ισχυρίζονται ότι, για να απατήσεις τον επίσημο σύντροφό σου, κάτι πάει στραβά στη σχέση σας. Όσοι όμως έχουν ζήσει εκ των έσω τουλάχιστον μία μακροχρόνια σχέση έχουν παρατηρήσει ότι με την πάροδο του χρόνου το πάθος μοιραία εξασθενεί. Δεν εξαφανίζεται ως διά μαγείας, απλώς σταδιακά μετουσιώνεται σε συντροφικότητα, επικοινωνία, κατανόηση και κοινούς στόχους, ειδικά όταν μπαίνουν στη μέση οι δόσεις στεγαστικών δανείων ή, ακόμα περισσότερο, τα παιδιά. Αντιθέτως, αυτό που ενισχύεται με το πέρασμα του χρόνου είναι η δική σου ανάγκη για φλερτ και παθιασμένο σεξ, που μόνο ένας καινούργιος άνθρωπος μπορεί να σου προσφέρει. Δεν σου λείπει πια η τρυφερότητα και η ουσιαστική επικοινωνία, αλλά το ενδιαφέρον του πρώτου καιρού, το ξένο άγγιγμα και η επιθυμία για το σώμα του άλλου. Και τότε τι κάνεις; Εγκαταλείπεις μια ιδανική οικογενειακή κατάσταση για να κυνηγήσεις τα σεξουαλικά σου ανικανοποίητα «θέλω» ή επιλέγεις να ξεχάσεις ολοκληρωτικά την ύπαρξή τους; Κάποιες γυναίκες το αντέχουν και συνεχίζουν, κάποιες άλλες υποφέρουν. Γιατί το πρόβλημα με τις σωματικές ανάγκες είναι ότι σου υπενθυμίζουν την ύπαρξή τους κάθε ώρα και στιγμή, χωρίς να σε ρωτήσουν (προσπάθησε να μη φας τίποτα για μια μέρα και θα καταλάβεις). Οπότε τι, είσαι καταδικασμένη σε μια αιώνια σεξουαλική στέρηση; «Life is short. Have an affair»: αυτή είναι η λύση που προτείνει ένα από τα πάμπολλα sites γνωριμιών. Και κρίνοντας από την επισκεψιμότητά τους, πολλοί φαίνονται να συμφωνούν.

ΑΜΦΙΒΟΛΙΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟΘΙ
Αν όλα τα παραπάνω δεν σου ακούγονται σαν σουαχίλι, λίγο ή πολύ έχεις νιώσει και η ίδια το αδιέξοδο. Σκέφτεσαι όμως ότι δεν θα μπορούσες να απατήσεις το σύντροφό σου, ότι θα σε έπνιγαν οι ενοχές. Οι επιστημονικές μελέτες και τα νούμερα των στατιστικών έρχονται για να σε απαλλάξουν από το βάρος της συνείδησής σου. Σύμφωνα με έρευνες, οι πιθανότητες να απιστήσει κάποιος μέσα σε μια σχέση κυμαίνονται μεταξύ 40 και 76%, ενώ το ποσοστό των γυναικών που θα το έκαναν αν ήταν σίγουρες ότι δεν θα μαθευόταν ποτέ είναι 68%. Άλλες έρευνες υποστηρίζουν ότι το 50% των παντρεμένων γυναικών έχουν κάνει μία τουλάχιστον εξωσυζυγική σχέση, και ότι το ένα τρίτο από αυτές υπέπεσε στο αμάρτημα αφού απέκτησε παιδιά. Με τέτοια συντριπτικά ποσοστά, μάλλον κάποια ανυπέρβλητη ανάγκη οδηγεί όλους αυτούς τους ανθρώπους στην απιστία ή ακόμα και η ίδια η φύση. Τουλάχιστον αυτό ισχυρίζονται αρκετοί βιολόγοι, ανθρωπολόγοι και κοινωνικοί επιστήμονες, μεταξύ των οποίων και οι Τζούντιθ Λίπτον και Ντέιβιντ Μπάρας, συγγραφείς του βιβλίου The Myth of Monogamy: Fidelity and Infidelity in Animals and People, που ύστερα από χρόνια ερευνών κατέληξαν ότι κανένα ζώο δεν είναι 100% μονογαμικό στο 100% της ζωής του. Πόσο εύκολο είναι να αντισταθείς στα «γραμμένα» του DNA σου; Ίσως, τελικά, η μονογαμία να επιτυγχάνεται μόνο μέσω μοιχείας. Άλλωστε, το θέμα στη ζωή δεν είναι τι κάνεις, αλλά πώς το κάνεις. Και εφόσον μπορείς να προσφέρεις στον εαυτό σου ένα ευχάριστο διάλειμμα χωρίς να το καταλάβει κανείς, γιατί να σου το στερήσεις; Αν ανήκεις στην κατηγορία των γυναικών που μπορούν να δουν το σεξ σαν χόμπι, απαλλάσσοντάς το από κάθε «επικίνδυνο» συναίσθημα, τότε έχεις τις πιθανότητες με το μέρος σου. Αρκεί να διαλέξεις προσεκτικά τα συστατικά της «διακοσμητικής» σου σχέσης, δηλαδή το πρόσωπο και τον τρόπο συνεύρεσης μαζί του.

Παντρεμένη με εραστή


Ιούλιος 2018

>