Η προοπτική να ξαναφτιάξεις τη ζωή σου, να περάσεις καλά, να αγαπήσεις βαθύτερα είναι πολύ ισχυρό κίνητρο. Όλοι αξίζουμε μια δεύτερη ευκαιρία. Ως εδώ καλά... αλλά τι θα πούμε στα παιδιά;

«Μαμά, εσείς πότε θα χωρίσετε;» ρωτάει με ενθουσιώδη ανυπομονησία το 7χρονο αγοράκι τη φίλη μου και την αιφνιδιάζει – πώς να κρυφτείς απ' τα παιδιά, έτσι κι αλλιώς τα ξέρουν όλα. Λες να μας άκουσε χτες που μαλώναμε; «Γιατί να χωρίσουμε, παιδί μου; Εμείς είμαστε πολύ αγαπημένοι». «Μα όλα τα παιδιά στην τάξη μου έχουν χωρισμένους γονείς! Να χωρίσετε κι εσείς και να πηγαίνω στο σπίτι του μπαμπά το Σαββατοκύριακο!» απαιτεί ο μικρός που οραματίζεται να γίνει «παιδί χωρισμένων γονιών» και να απολαμβάνει τα οφέλη: δυο δωμάτια, δυο γειτονιές και δυο γονείς που προσπαθούν να σε εντυπωσιάσουν με καινούργια παιχνίδια, ο καθένας με το μπάτζετ του.

Δυο δεκαετίες πριν οι χωρισμένοι γονείς κουβαλούσαν τύψεις για τα παιδιά τους, που αναγκαστικά θα ξεχώριζαν ανάμεσα στα υπόλοιπα που είχαν «νορμάλ» οικογένειες. Σήμερα βρισκόμαστε στην απέναντι όχθη: το νορμάλ έγινε μειοψηφία. Κι όμως, ποτέ άλλοτε στην ιστορία των ερωτικών σχέσεων δεν γινόταν τόσο μεγάλη επένδυση στην αγάπη, όπως σήμερα. Η αγάπη δεν συνδεόταν με το γάμο, ο κόσμος παντρευόταν για οικονομικούς λόγους και οι ρομαντικοί απλώς πρωταγωνιστούσαν στα παραμύθια και στο θέατρο. Σήμερα, εκτός από την ελευθερία που μας επιτρέπει να απολαμβάνουμε τον έρωτά μας και να τον αποθεώνουμε, αν προκύψουν προβλήματα στη συνέχεια της σχέσης μας, έχουμε στη διάθεσή μας βιβλία, online συμβουλές, ειδικούς.

Θα έπρεπε να είχαμε σημειώσει ρεκόρ μακροχρόνιων σχέσεων με τόση υποδομή, ωστόσο συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο: τα διαζύγια αυξάνονται συνεχώς. Γιατί χωρίζουμε; «Για πολλούς και εντελώς διαφορετικούς λόγους», λέει η ψυχολόγος Αντιγόνη Ορφανού. «Κάθε σχέση είναι ξεχωριστή και δομημένη με συγκεκριμένο τρόπο. Ο χωρισμός δεν είναι αναγκαστικά τραυματικό γεγονός. Μπορεί όμως να γίνει όταν στη σχέση υπάρχουν αδιέξοδα που δεν έχουν επιλυθεί».

Η ανάγκη μας για σταθερότητα περιορίζει την προθυμία μας να μάθουμε τον άνθρωπο που έχουμε δίπλα μας. Επενδύουμε σε μια καθορισμένη εικόνα του, βασισμένη στις δικές μας ανάγκες. Αφαιρούμε από τη σχέση το σασπένς με χειρουργικό τρόπο. «Αν η αβεβαιότητα είναι έμφυτη στις σχέσεις, το ίδιο είναι και το μυστήριο. Πολλοί φαντάζονται πως γνωρίζουν τα πάντα για το σύντροφό τους. Στην πραγματικότητα ποτέ δεν γνωρίζουμε τα πάντα», λέει η Αντιγόνη Ορφανού. Η αλλαγή είναι συναρπαστική και σε αυτή πρέπει να επενδύουμε. Κάθε τέλος σημαίνει μια καινούργια αρχή. Υπάρχει αυτό που λέμε δεύτερη ευκαιρία, και την αξίζουμε!

 

Second life. Η ευκαιρία για μια καλύτερη ζωή.

Παρ' όλο που το κλισέ θέλει τους άντρες «άστατους» και τις γυναίκες υπομονετικές, τους άντρες να ονειρεύονται την ελευθερία και τις γυναίκες να ορκίζονται στην οικογένεια, στην πράξη τα πράγματα δεν είναι ακριβώς όπως νομίζαμε. Το στοιχείο που μας δίνει ο επιστημονικός διευθυντής του Ελληνικού Σεξολογικού Ινστιτούτου, καθηγητής Ζήσης Παπαθανασίου αιφνιδιάζει: 8 στα 10 διαζύγια στην Ελλάδα προκύπτουν από γυναικεία απόφαση. Με άλλα λόγια, είναι οι γυναίκες εκείνες που αποφασίζουν να διαλύσουν τις οικογένειές τους, οι περισσότερες έχοντας ήδη μεγαλώσει τα παιδιά τους. Ποιο είναι το ισχυρό κίνητρο των γυναικών γι' αυτήν την ανατροπή; Η καλύτερη ζωή.

Αναζητούν μια δεύτερη ευκαιρία να ζήσουν «τη ζωή που δεν έζησαν», στο πλευρό ενός συντρόφου που δεν μοιάζει σε τίποτα με τον πρώτο τους άντρα. Ούτε και τα κριτήρια με βάση τα οποία τον επέλεξαν όμως μοιάζουν. Ίσως γιατί και οι ίδιες σε τίποτα δεν θυμίζουν τον εικοσάχρονο εαυτό τους.

«Ο δεύτερος γάμος στη μεσαία αστική τάξη αφορά ζευγάρια που έκαναν νωρίς τον πρώτο τους γάμο και τα παιδιά τους βρίσκονται σε ηλικία μεταξύ 15 και 25 ετών, είναι δηλαδή έφηβοι ή νέοι ενήλικες», λέει ο κ. Ζήσης Παπαθανασίου. «Αυτές οι γυναίκες απορροφήθηκαν από τη φροντίδα και την ανατροφή των παιδιών τους, εν συνεχεία αφοσιώθηκαν στην οικονομική και επαγγελματική τους αποκατάσταση, και ύστερα από δεκαπέντε ή είκοσι χρόνια επιθυμούν να ζήσουν μια καλύτερη ζωή δίπλα σε ένα νέο σύντροφο που θα τον έχουν επιλέξει πιο ώριμα, πιο συνειδητά. Η επιλογή του συντρόφου στα νεανικά χρόνια γίνεται συνήθως με περισσότερο επιπόλαια κριτήρια. Επιπλέον, στα περισσότερα ζευγάρια ο ρυθμός της εξέλιξης είναι εντελώς διαφορετικός: έχουμε, για παράδειγμα, ένα σύζυγο που δεν κατάφερε να εξελιχθεί ιδιαίτερα μέσα στα χρόνια, που οι αποδοχές του αυξήθηκαν ελάχιστα κι έχει παραμείνει στάσιμος, και μια σύζυγο που είχε καλύτερη παιδεία και παρόλο που μπήκε αργότερα -μετά τα παιδιά- στον επαγγελματικό στίβο, κατάφερε να έχει μεγαλύτερες αποδοχές και καλύτερη θέση από εκείνον. Αυτό δημιουργεί μια τεράστια ανισότητα, που κάνει τη συμβίωση αυτού του ζευγαριού αδύνατη. Επιπλέον, οι υποχρεώσεις που βαραίνουν τη νέα οικογένεια, οι απαιτήσεις, η φροντίδα, αλλά και η συνεχής παρουσία των παιδιών όσο είναι μικρά, ισοπεδώνουν τη σεξουαλική ζωή του ζευγαριού. Είναι ούτως ή άλλως πολύ δύσκολο να διατηρήσει το νεαρό ζευγάρι τον ίδιο βηματισμό περνώντας μέσα από τόσες αλλαγές και τόσες διαφορετικές καταστάσεις σε βάθος χρόνου. Ο δεύτερος γάμος γίνεται για να περάσουμε καλά, για καλύτερη ζωή – και ερωτική και σεξουαλική».


 

Η μαμά ξαναπαντρεύεταιΙούλιος 2018

>