top article

Μήπως δουλεύεις φασόν στην ερωτική σου ζωή; Μήπως επιλέγεις τον ίδιο τύπο άντρα, κάνεις τα ίδια λάθη και χωρίζεις με τον ίδιο τρόπο για να ξεκινήσεις πάλι από την (ίδια) αρχή; Αν ναι, ήρθε η ώρα να εντοπίσεις και να διαλύσεις αυτό που η ψυχολογία ονομάζει «το συναισθηματικό σου μοτίβο».

Ο Νίκος αγαπούσε το ποδόσφαιρο, άκουγε Placebo και τα καλοκαίρια πού τον έβρισκες πού τον έχανες, πάντα με αντίσκηνο στην Ελαφόνησο. O Γιώργος μισούσε το ποδόσφαιρο και τους Placebo, διακοπές έκανε στην Αλόνησο και από μουσική, Σοπέν και πάνω. Ο Ανδρέας έβγαζε φλύκταινες με τους Placebo, τον Σοπέν, τη Σκιάθο, την Αλόνησο και την Ελαφόνησο και διακοπές έκανε μόνο σε πεντάστερα spa ανά την Ευρώπη. Ο Άγις ήταν πέντε χρόνια σε άσραμ στο Θιβέτ πριν τον γνωρίσω. Ο Ηλίας πάλι, στο χρηματιστήριο του Λονδίνου. Αν σου παρουσιάσω και τους υπόλοιπους άντρες που έβγαινα στο παρελθόν, θα πεις πως όλοι μαζί αποτελούν μια ξεκάθαρη διάγνωση σχιζοφρένειας. Τόσο ασύμβατοι και αντιθετικοί μεταξύ τους είναι. Σαν να μην τα είχαν με την ίδια γυναίκα, αλλά με δέκα διαφορετικές. Αλλά αυτά στα χαρτιά μόνο. Γιατί, όπως μου πέταξε στη μούρη ο ψυχαναλυτής μου όταν πια τους είχα χωρίσει όλους, κατά βάθος είχαν ένα αδιαμφισβήτητο κοινό σημείο: ήταν αυτό που λέμε στα περιοδικά «τοξικοί άντρες».
Είχαν το ταλέντο να σου βγάζουν το λάδι. Να μη σ’ αφήνουν να χαρείς ούτε μία μέρα ανέφελης, ερωτικής ρουτίνας. «Αλλά δεν μας νοιάζει τι έκαναν εκείνοι στη ζωή σας», ακούω ακόμα την ανελέητη ετυμηγορία του ψυχαναλυτή. «Εκείνο που μας ενδιαφέρει είναι τι γυρεύατε εσείς μαζί τους, γιατί επιλέγατε πάντα τον ίδιο τύπο άντρα». Τον ίδιο άντρα; Άουτς. Σχέσεις καρμπόν, δηλαδή. Έρωτες copy/paste. Σαν να τους έχεις βάλει στο φωτοτυπικό και σου βγάζουν το ίδιο πάντα αντίτυπο και μάλιστα με χαλασμένο το ιλουστρέ, λες κι έχουν ξεμείνει από τόνερ. Στην ψυχολογία μάλιστα έχει και όνομα όλο αυτό, λέγεται pattern, πρότυπο, μοτίβο.
Δεκάδες επιστημόνων έχουν κάνει το διδακτορικό τους παρατηρώντας πειραματόζωα σαν εσένα κι εμένα να χτίζουμε ερωτικά κάστρα στην άμμο και μετά να τα γκρεμίζουμε με τον ίδιο
πανομοιότυπο τρόπο. Κι όσο κι αν προσπαθούσα να βρω άλλοθι, επιχειρήματα για να αντικρούσω τις ψυχολογικές θεωρίες, όλο και άνοιγα περισσότερο το λάκκο μου κι έπεφτα μέσα. Γιατί ήταν ολοφάνερο πως ο σκληρός άνθρωπος της επιστήμης είχε δίκιο. Πρώτον, όλοι οι άντρες μου είχαν την τάση να μην εκδηλώνονται συναισθηματικά, να αποστασιοποιούνται όταν αρχίζαμε να δενόμαστε, να αρνούνται να κάνουν βήματα ενηλικίωσης. Όλοι τους ήταν συγκρουσιακοί τύποι. Δεν άφηναν να πέσει τίποτα κάτω, πάντα έτοιμοι για καβγά. Όλοι τους μου έσπαγαν τα νεύρα. Για το πώς ντύνονταν, έτρωγαν, μιλούσαν στο τηλέφωνο, έκαναν σεξ, διακοπές, σχέδια. Κι όλοι τους οδήγησαν εν τέλει τη σχέση στο ίδιο, πανομοιότυπο άδοξο τέλος. Αλλά τι τα θες, εγώ δεν ήμουν εκείνη που τους διάλεξε; Εγώ δεν έκανα το κάστινγκ και μοίρασα τους ρόλους; « Όχι ακριβώς εσείς», ανέλαβε επιτέλους και η υπεράσπιση, «μια πλευρά σας που ελέγχεται από το υποσυνείδητο.
Όλοι έχουμε μια τέτοια πλευρά και όσο κι αν φαίνεται απίστευτο, έχει το πάνω χέρι στις κρίσιμες
επιλογές μας. Και συνήθως επιλέγει με βάση τα «προϊστορικά» μας τραύματα της παιδικής ηλικίας». Εγώ: «Και τώρα; Πώς θα σωθώ;». Εκείνος: «Ψάξτε τη σχέση του πατέρα σας με τη μητέρα σας, ή το χαρακτήρα του αδελφού σας, θα βρείτε ομοιότητες συγκλονιστικές. Συνήθως κάνουμε ακριβώς ό,τι κι αυτοί, ή ακριβώς το αντίθετο από αυτούς». Έψαξα. Βρήκα. Έπεσε άπλετο φως στην υπόθεση, χτύπησα το κεφάλι μου στον τοίχο, έπεσα, σηκώθηκα, φώναξα, αποδόθηκε δικαιοσύνη, και τώρα είμαι happy με κάποιον που, άμα θες πίστεψέ το, είναι διαφορετικός. Κατάφερα επιτέλους να σπάσω την παράδοσή μου. Να διαλύσω το συναισθηματικό μου μοτίβο.


 

Serial Lover


Ιούλιος 2018

>