top article

Γιατί βαφτίζουμε comfort zone την απάθεια και προτιμάμε το βάλτωμα από τη μεγάλη ανατροπή; 

Απ'έξω όλα δείχνουν εντάξει. Πηγαίνουν σε πάρτι και ταξίδια, βγάζουν βόλτα στο πάρκο το παιδί ή το κατοικίδιο και η ατμόσφαιρα είναι πολιτισμένη, ποιος έχει άλλωστε όρεξη για καβγάδες τη σήμερον ημέρα... Σε τέτοιο σημείο που σχεδόν έχουν πειστεί και οι ίδιοι πως όλα βαίνουν καλώς. Μόλις όμως πλησιάσεις σε απόσταση αναπνοής με καθρεφτάκι, θα δεις πως δεν αναπνέει το πράγμα μεταξύ τους. H σχέση τους είναι κλινικά νεκρή.

Ακούγεται οικείο;

Ίσως γιατί όλοι περάσαμε κάποτε από αυτή τη φάση – εμείς οι ίδιοι ή κάποιο ζευγάρι στο κοντινό μας περιβάλλον. Λίγο όμως η κρίση, που, ως γνωστόν, έπληξε πρώτα απ’ όλα τις σχέσεις και μετά έφτασε στο μπάτζετ, λίγο η πολιτική κατάσταση, που εντείνει τα συμπτώματα μιας κοινωνίας σε συλλογικό breakdown, η κατάσταση στο ρομαντικό τομέα γύρω μας θυμίζει κάπως σεκάνς από τη Νύχτα των ζωντανών νεκρών.

Στο φιλικό περιβάλλον μου υπάρχει μια ψυχολόγος που μου αρέσει να της αποσπώ μυστικά από τις συνεδρίες της. Μου αφηγείται αναστενάζοντας πόσο συχνές είναι πλέον οι περιπτώσεις ζευγαριών που αγνόησαν τα προειδοποιητικά σημάδια και έθαψαν τα προβλήματά τους ακόμη βαθύτερα. "Ζόμπι σχέσεις" λέγονται στην αργκό των ψυχολόγων. Όταν μια σχέση διαρκεί χρόνια, πολλά ζευγάρια βυθίζονται τόσο βαθιά στη συνήθεια, ώστε πλέον την πλοήγηση αναλαμβάνει αυτόματος πιλότος. Άνθρωποι που μπορεί να ζουν και κάτω από την ίδια στέγη, αλλά όλο και πιο συχνά ένας από τους δύο ξεχνιέται χαζεύοντας House of Cards στον καναπέ δήθεν "για να μην ξυπνήσει τον άλλο" ή τα πίνει έξω με φίλους μετά τη δουλειά αργώντας όλο και περισσότερο ή ξημερώνεται στο γραφείο χαζεύοντας τα πρακτικά των συσκέψεων ή όλο κάνει προπόνηση για κάποιο μαραθώνιο την Κυριακή...

Ζούμε ανάμεσά τους

"Τo λάθος μας ήταν ότι αποφασίσαμε να συγκατοικήσουμε" διαβάζω σε post στο Facebook μιας τολμηρής friend που ανακινεί το θέμα. "Έπειτα από μια αρχική περίοδο μέλιτος, όπου ερχόταν κόσμος στο σπίτι για housewarming και οργανώναμε εκδρομές και ταξίδια, αρχίσαμε να χάνουμε το σεξουαλικό ενδιαφέρον. Το "μία φορά τη μέρα” έγινε "μία φορά την εβδομάδα, το μήνα, το εξάμηνο” και μετά χάθηκε η μπάλα" λέει. Άρχισα να ψάχνω το θέμα στο φιλικό περιβάλλον, αλλά γρήγορα κατέληξα να εντοπίσω δεκάδες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης αφιερωμένες στα ζευγάρια χωρίς σεξ.

Αυτή τη στιγμή υπάρχει εκεί έξω μια κοινότητα τεραστίων διαστάσεων από ανέραστα ζευγάρια που αγαπούν να αφηγούνται τα δεινά της ασεξουαλικής ζωής τους, να ανταλλάσσουν συμβουλές και φαντασιώσεις και να κάνουν ψηφιακό... ταπ ταπ ο ένας στον ώμο του άλλου. Κανείς δεν μπαίνει σ’ αυτά τα sites για να βρει νέο έρωτα. Απλώς για να κλαφτεί. Το Reddit μάλιστα έχει ονομάσει τη δική του κοινότητα DeadBedrooms και μετρά πάνω από 24.000 εγγεγραμμένους. Διαθέτει και τη δική του ορολογία: (μεταφράζω) NK για τα ζευγάρια ΝεκρόΚρεβάτι, ΧΛ για τα ΧαμηλήΛίμπιντο και πάει λέγοντας. Βρίσκω μέσα τα posts Ελληνίδας μεταπτυχιακής φοιτήτριας στο Παρίσι που αφηγείται πως η σχέση της είναι πιο άψυχη και από λαμπατέρ με καμένη λάμπα. Ο φίλος της αγαπά να βλέπει πορνό, πρώτα το έκανε στα κρυφά, αλλά τώρα πια απροκάλυπτα. "Για σεξ ούτε κουβέντα" λέει. Στην ερώτησή μου "Γιατί δε φεύγεις;" απαντά σιβυλλικά "Νιώθω πως δεν έχει κάνει τον κύκλο της η σχέση".

Ποια είναι η λίστα με τα συμπτώματα; Διάβασε τη συνέχεια στη σελίδα ΙΙ.

Ιούλιος 2018

>