top article

Δεν υπάρχει συνταγή που αν την ακολουθήσεις κατά γράμμα θα νιώσεις ευτυχισμένη. Υπάρχουν όμως κάποιες βασικές αρχές που είναι απαραίτητες για να φτάσεις στην ευδαιμονία. Δεν μιλάμε για μια στιγμή ευτυχίας, όταν δηλαδή συμβαίνει κάτι που σε κάνει να θέλεις να βγεις στο δρόμο χορεύοντας αλλά για την "κατασκευή” ενός τρόπου σκέψης που θα σε οδηγεί στο να νιώθεις καλά. Γιατί, ας το παραδεχτούμε, δεν μπορούμε να είμαστε ευτυχισμένοι κάθε μέρα. Μπορούμε όμως να νιώθουμε γαλήνη και να βλέπουμε τα πράγματα θετικά -κι αυτό θα μας οδηγήσει με σταθερά βήματα στην ευδαιμονία. Όσα χρειάζονται για να το πετύχουμε αυτό συμπυκνώνονται στις εξής προϋποθέσεις:

Να πραγματοποιείς τα όνειρά σου

Είναι υπέροχο να κυνηγάς τα όνειρά σου, είναι όμως ακόμα πιο σημαντικό να τα πραγματοποιείς. Γιατί για να γίνει αυτό πρέπει να καταβάλεις προσπάθεια, να αφοσιωθείς στο στόχο σου και να ανταπεξέλθεις στις αναπόφευκτες αποτυχίες. Χρειάζεται να είσαι αποφασιστική και κάπως ανάλαφρη ώστε να πέφτεις και να μπορείς να σηκώνεσαι ξανά. Πες στον εαυτό σου ότι έχεις ό,τι χρειάζεται για να υλοποιήσεις τα όνειρά σου και μην σταματάς ποτέ να προσπαθείς να τα πετύχεις.

Άσε το παρελθόν εκεί όπου ανήκει

Δεν θα βρεις την ευτυχία εάν ζεις στο παρελθόν, όσο ευχάριστες κι αν είναι οι αναμνήσεις που έχεις από εκεί. Είναι απλώς άχρηστο να σκέφτεσαι ό,τι ωραίο είχες και δεν υπάρχει πια. Το μόνο που χρειαζόμαστε από το παρελθόν είναι τα μαθήματα που έχει να μας δώσει για λάθη που δεν θέλουμε να κάνουμε ξανά. Η ευτυχία υπάρχει μόνο στο σήμερα -αν δεν είμαστε κι εμείς εκεί δεν θα συναντηθούμε ποτέ.

Βάλε σε προτεραιότητα τον εαυτό σου

Και μην επιτρέψεις σε κανέναν να σε βάλει στη δεύτερη θέση της λίστας (πόσο μάλλον παρακάτω!). Έχεις ευθύνη απέναντι στον εαυτό σου να βρεις το χρόνο, την ενέργεια και τους πόρους που απαιτούνται για να είσαι ευτυχισμένη. Ό,τι νιώθεις, ό,τι σκέφτεσαι κι ό,τι θέλεις είναι σημαντικό και δεν πρέπει να φοβάσαι να το εκφράσεις -ακόμα κι αν σημαίνει ότι δεν θα είσαι αρεστή σε κάποιους.

Δες κι εδώ 5 νέα βιβλία αυτοβελτίωσης που πρέπει να διαβάσεις.

Ακολούθησε ένα σχέδιο δράσης

Αν υπάρχει κάτι που θέλεις πολύ, δεν αρκεί να το συζητάς ή να ελπίζεις να σου συμβεί. Το πιο πιθανό είναι να μην έρθει ουρανοκατέβατο χωρίς να χρειαστεί να κάνεις εσύ κάτι γι' αυτό. Φτιάξε ένα σχέδιο για να το πετύχεις και αφιέρωσε όση επιμονή, προσπάθεια και αποφασιστικότητα απαιτούνται. Αν νομίζεις ότι θα σε βοηθήσει, χρησιμοποίησε ακόμα και χαρτί και μολύβι για να καταγράψεις τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις.

Να είσαι περήφανη για τις επιτυχίες αλλά και τις αποτυχίες σου

Είναι σημαντικό να χαίρεσαι πραγματικά για κάθε μικρή νίκη, για κάθε επιτυχία σου, γιατί αυτό θα σε κάνει περήφανη και θα σου δώσει τη δύναμη να προσπαθήσεις για ακόμα μεγαλύτερα πράγματα. Αποδέξου όμως με την ίδια θετική διάθεση και τις αποτυχίες σου. Μην είσαι σκληρή με τον εαυτό σου -αναγνώρισε ότι έχεις να μάθεις πολλά από τα λάθη σου και επικεντρώσου σε ό,τι μπορείς να κερδίσεις για να βελτιώσεις την κατάσταση.

Μην αναζητάς την ευτυχία στους άλλους

Η ευτυχία βρίσκεται μέσα μας και εκεί πρέπει να στραφείς για να νιώσεις ευτυχισμένη. Θα έχεις ακούσει πολλές φορές την έκφραση "αγάπα τον εαυτό σου”, ίσως τόσο πολλές που σου φαίνεται κάπως ασήμαντη, κι όμως δεν υπάρχει μεγαλύτερη αλήθεια. Μόνο όταν αρχίσεις να αποδέχεσαι και να αγαπάς τον εαυτό σου θα μπορέσεις να κάνεις καλύτερες τις σχέσεις σου με τους άλλους και θα νιώσεις ευτυχισμένη. Σταμάτα λοιπόν να κοιτάς τι κάνουν οι άλλοι ή να συγκρίνεις τον εαυτό σου μαζί τους και ασχολήσου αποκλειστικά με το τι είσαι και τι θέλεις να γίνεις. Αυτός είναι ο μόνος δρόμος που οδηγεί στην ευτυχία. Διάβασε κι εδώ πώς θα αγαπήσεις τον εαυτό σου για να βρεις την ευτυχία.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για Mόδα, Ομορφιά, Συγχρονη Ζωή, Πολιτισμό, Design και Γαστρονομία στο madamefigaro.gr

Ιούλιος 2018

>
window.addEventListener('message', function(event){ console.log("Message received from the child: " + event); });