Κανόνες νέας κοπής που αξίζει να έχεις στο πίσω μέρος του κεφαλιού σου. Από τη Βάσω Παπαγιαννακοπούλου

Αν γνωρίζαμε τη χρυσή συνταγή για την επιτυχία μιας σχέσης, σίγουρα θα τη διαδίδαμε με mail «προς όλους τους παραλήπτες». Αυτό που γνωρίζουμε όμως είναι ότι υπάρχουν κανόνες νέας κοπής που αξίζει να έχεις στο πίσω μέρος του μυαλού σου, αν από το δεύτερο ραντεβού μαζί του βρεθείς στη συγκατοίκηση.

1. Μην πολεμάς τους φίλους του. Δεν τους θεωρείς αντάξιούς του, πιστεύεις ότι είναι υπερβολικά ρηχοί, δεν καταλαβαίνεις γιατί τους κάνει παρέα, ενώ κατά βάθος φοβάσαι ότι ούτε κι εκείνοι σε εγκρίνουν. Γκρινιάζοντας για τους φίλους του, είναι σαν να γκρινιάζεις για τον ίδιο. Και ο πόλεμος που θα εξαπολύσεις εναντίον τους μπορεί να έχει βραχυπρόθεσμα νικηφόρα αποτελέσματα, π.χ. να μην τους βλέπει και τόσο συχνά, όμως μακροπρόθεσμα η ηττημένη θα είσαι εσύ. Γιατί θα είσαι εκείνη που «ζήλευε τους φίλους μου, ρε φίλε. Ήταν άρρωστη σου λέω». Έχε στο μυαλό σου ότι πολύ συχνά οι άντρες, ιδίως στην κατηγορία με ενισχυμένο «εγώ», επιλέγουν φίλους ελαφρώς κατώτερους ώστε να νιώθουν σημαντικοί. Διαπιστώνοντας πως εσύ έχεις καλύτερο κοινωνικό κύκλο, ίσως πάρει μόνος του την πρωτοβουλία να βελτιώσει και το δικό του.

2. Σεβασμός στο mens only δωμάτιο. Μπορεί να ακούγεται παλιομοδίτικο όσο και τα gentlemens club (όπου οι Βρετανοί κάπνιζαν το πούρο τους και έπιναν το malt τους ανενόχλητοι μιλώντας για πολιτική), αλλά αν αποπειραθείτε να συγκατοικήσετε πρέπει να σεβαστείς το χωροχρόνο του. Έχει που έχει τη φοβία δέσμευσης στο DNA του, ένας χώρος αποκλειστικά και μόνο δικός του, όπου θα μπορεί να κάνει ό,τι θέλει χωρίς την παρουσία σου, θα του δώσει την ψευδαίσθηση ελευθερίας που τόσο επιθυμεί να έχει. Κάν’ του το χατίρι και αν δεν σε φωνάζει κάθε τρεις και λίγο να δεις το hi score του στο Playstation, θα τα σκίσουμε τα πτυχία μας.

 

3. Οι Κυριακές είναι ιερές. Για τη γιαγιά σου αυτό σημαίνει εκκλησία. Για τον άντρα όμως αυτό σημαίνει «γήπεδο». Σημαίνει «βλέπω μπάλα με τους φίλους, παρακολουθώ όλες τις αθλητικές εκπομπές το βράδυ, έχω μούτρα αν χάσει η ομάδα, βγαίνω για ποτά αν πάρουμε το πρωτάθλημα». Μην μπεις στη διαδικασία να κάνεις σκηνή «ή τον Παναθηναϊκό ή εμένα». Αυτό είναι ένα ντέρμπι που δεν θα κερδίσεις ποτέ. Ούτως ή άλλως, από μαθήτρια δεν τις χώνευες τις Κυριακές.

4. Μη γίνεσαι η μαμά του. Άλλο είναι να φροντίζεις και να περιποιείσαι έναν άντρα μαθαίνοντας καλά πέντε-έξι συνταγές (ώστε να μη σ' το χτυπήσει στο μέλλον ότι ούτε αβγό δεν ξέρεις να φτιάχνεις, γιατί να ξέρεις θα σ' το χτυπήσει κι ας διοικείς μια πολυεθνική την ώρα που άλλες είναι στην κουζίνα) κι άλλο είναι να μεταμορφωθείς σε δεύτερη μαμά του, που κάνει διαρκώς υποδείξεις «φόρεσε ένα πουλόβερ γιατί θα κρυώσεις», «μην κάθεσαι πολύ στον ήλιο γιατί θα καείς» ή του λύνεις όλα τα προβλήματα. Φανταζόμαστε ότι θέλεις έναν άντρα δίπλα σου και όχι ένα γιο. Αν του φερθείς λοιπόν σαν μαμά, τότε κι εκείνος θα συμπεριφερθεί σαν παιδί σου. Κι όταν μια μέρα συνειδητοποιήσεις ότι κάτι δεν πήγε καλά στη διανομή των ρόλων, θα πρέπει να ξαναλλάξεις πάνα στο μωρό ή να του δώσεις χαρτζιλίκι.

5. Τα αγόρια αγαπούν τα gadgets. Είτε είναι 20 ετών είτε 55, το καλύτερο δώρο που θα μπορούσες να του κάνεις, αντί για γραβάτα, πόλο ή άρωμα, είναι το καινούργιο i-Pad 2 ή το 3D της Nintendo. Πρωτότυπα gadgets, που κανένας φίλος του δεν θα έχει, θα βρεις στα δημοφιλή αγορίστικα sites www.boysstuff.co.uk και www.gifts.com/recipients/adult/gadget-guru. Και μπορεί εσύ ποτέ να μην καταλάβεις γιατί ένα μηχανηματάκι με USB θύρα που κρατάει παγωμένα τα ροφήματά του δίπλα στο pc (σαν σουβέρ-ψυγείο σκέψου) τον ενθουσιάζει τόσο, αλλά ούτε κι εκείνος θα καταλάβει ποτέ τη διαφορά που έχουν τα 250 παπούτσια σου μεταξύ τους. Υ.Γ. Με τις κονσόλες για videogames, προετοιμάσου για αποχή από το σεξ μέχρι να του περάσει ο παλιμπαιδισμός. Ακόμα καλύτερα, αν συντονίσεις το δώρο με ένα γυναικολογικό σου πρόβλημα.

 

6. Μη δημιουργείς πατρόν στον καβγά. Δεν μπορείς να τσακώνεσαι συνέχεια για το ίδιο πράγμα. Αν αρνείται να καταλάβει αυτό που λες, δεν είναι γιατί δεν μπορεί, αλλά γιατί δεν θέλει. Αυτό που του λες δεν ανήκει καθόλου στο σύστημά του. Βρες άλλους, πιο διπλωματικούς τρόπους να περάσεις το μήνυμά σου. Οι σχέσεις είναι πολιτική και στην πολιτική πρέπει να εξαντληθούν όλες οι διπλωματικές δίοδοι πριν ξεσπάσει πόλεμος.

7. Το τρίτο πρόσωπο στη σχέση... θα την ανανεώσει. Και εννοούμε την κυρία που θα σας καθαρίζει μία με δύο φορές την εβδομάδα το σπίτι και που θα σε αποφορτίσει από τα νεύρα της ακαταστασίας του, τις πεταμένες κάλτσες του και τις τρίχες στο μπάνιο. Η ιδέα να κάνετε μαζί τις δουλειές γυμνοί, τύπου ερωτικό παιχνίδι, με συγχωρείς, αλλά δεν έχει εφαρμοστεί ποτέ με επιτυχία. Το σεξ θα το κάνετε, αλλά όχι τη λάντζα. Πληρώνοντας μια βοηθό για τις δουλειές, αγοράζεις τον ελεύθερο χρόνο σου και επιλύεις ένα –σημαντικό- πρόβλημα της συγκατοίκησης με άντρα.

 

8. Η μάχη του τηλεκοντρόλ. Ακριβώς επειδή στο πατρικό σου ο μπαμπάς είχε πάντα το τηλεκοντρόλ και η μαμά έβλεπε ό,τι ήθελε εκείνος, θεωρείς ότι πρόκειται για ένα γκάτζετ σύμβολο εξουσίας. Από τότε που μπήκαν και δύο και τρεις τηλεοράσεις σε κάθε σπίτι όμως, το πρόβλημα αυτής της πάλης των δύο φύλων λύθηκε από μόνο του. Και τα ζευγάρια περνούν ακόμα περισσότερες ώρες χώρια. Τώρα, αν θέλετε να δείτε το ίδιο πρόγραμμα παρέα, δώστου το τηλεκοντρόλ για να νιώσει άξιος γιος του πατέρα του και απλώς δίνε του οδηγίες για την ένταση της φωνής, τα χρώματα της οθόνης κτλ. Τώρα ποιος παίρνει τις αποφάσεις;

9. Για shopping πάμε με τις φίλες, OK; Αφού δεν του αρέσουν τα μαγαζιά κι εσένα δεν σου αρέσει να σε καταπιέζουν «πάμε να φύγουμε» και «πάμε να φύγουμε» και «ωραίο είναι, πάρ’το, την τρέλανες την κοπέλα», γιατί επιμένεις να θέλεις να πάτε μαζί για shopping; Εκείνος σε πιέζει να πάτε μαζί για 5x5; Αν θέλεις τη γνώμη του για το νέο σου φόρεμα, δείξε του κάτι αντίστοιχο στο internet. Στις online μπουτίκ δεν θα έχει κανένα πρόβλημα να σε ακολουθήσει.

 

10. «Το μέσο είναι το μήνυμα». Στέλνοντάς του πονηρά SMS κατά τη διάρκεια της ημέρας, την ώρα που για παράδειγμα είστε στις δουλειές σας, θα σας κάνει πιο ανυπόμονους μέχρι να συναντηθείτε ξανά. Ακόμα και αν ζείτε στο ίδιο σπίτι. Απόφυγε τα σέξι MMS (εικονομηνύματα), δηλαδή αυτά που σε δείχνουν με εσώρουχα ή γυμνή, γιατί αν κάτι δεν πάει καλά στη σχέση –χτύπα ξύλο-, υπάρχουν ελάχιστες αλλά ισχυρές πιθανότητες να σε πετύχεις στο διαδίκτυο.

11. Άλλαξε σκηνικό. Που σημαίνει ότι πρέπει να βγάλεις το σεξ εκτός κρεβατοκάμαρας αν συνειδητοποιήσεις πως έχει γίνει πια μανιέρα. Όσο συμβατή και αν είσαι με κάποιον σεξουαλικά, με το πέρασμα του χρόνου επαναπαύεσαι στα ίδια και τα ίδια, μειώνεις τους πειραματισμούς, ενώ περιορίζεις και τα ερωτικά location, γιατί -όπως και να το κάνεις- το διπλό κρεβάτι πάντα βόλευε και πάντα θα βολεύει περισσότερο. Οι εναλλαγές σε τακτικά χρονικά διαστήματα θα ανανεώσουν και το σεξ και τη σχέση σας.

12. Μη χάνεσαι από τους φίλους σου. Θέλεις να μεγαλώσει η μέρα κι από 24ώρες να γίνει 28. Θέλεις να είσαι συνέχεια μαζί του, χωρίς αυτόν δεν χωράς πουθενά και όλα σου φαίνονται απίστευτα βαρετά. Αυτό λοιπόν θα πει έρωτας. Παραμελώντας όμως τους φίλους σου και δίνοντας προτεραιότητα σε εκείνον, τον συνηθίζεις σε μια κατάσταση που, όταν ξεθυμάνει ο ενθουσιασμός της πρώτης φάσης κι εσύ χαλαρώσεις, θα δυσκολευτείς να ανατρέψεις. Ακόμα κι αν δεν είναι ζηλιάρης, το γεγονός και μόνο ότι τον «εκθρονίζεις» από Νο 1 προτεραιότητα σημαίνει ότι τον ξεβολεύεις από τα δεδομένα. Και οι άντρες δεν είναι καθόλου ευπροσάρμοστα όντα. Υπάρχει όμως ακόμα μία παγίδα, αυτή του να χαθείς από τις κοινωνικές σου σχέσεις και να εξαρτηθείς από τις δικές του. Και χωρίς να θεωρούμε τον Νίτσε παράδειγμα προς μίμηση στα ερωτικά του -που δεν είχε-, ωστόσο μία ατάκα του μας βάζει σε σκέψεις: «Μια σχέση είναι ιδανική μόνο όταν δεν είναι απαραίτητη για την επιβίωση του κάθε συντρόφου», εννοώντας πως αγαπάς αληθινά και ανιδιοτελώς μόνο όταν η σχέση δεν εμπεριέχει καμιά μορφή εξάρτησης ανάμεσα στα δύο μέλη, ούτε οικονομική ούτε κοινωνική. Είναι ουτοπικό να θεωρούμε ακόμα ότι «τα δύο μπορούν να γίνουν ένα». Αντίθετα, μία συν μία ακέραιη μονάδα πρέπει να συνυπάρξουν αρμονικά σε μια δυαδική ένωση. Και ό,τι ισχύει για τους φίλους σου ισχύει και για τα ενδιαφέροντά σου. Τέλος, τους φίλους μας δεν τους παίρνουμε τηλέφωνο μόνο όταν τσακωνόμαστε μαζί του. Γιατί τότε θα εξαφανιστούν εκείνοι. Και θα έχουν δίκιο.

 

13. Μη γίνεσαι «δεδομένη». Δεν θα αναφερθούμε τόσο στη θεωρία του γραμματόσημου –«όσο με φτύνεις τόσο θα κολλάω»- γιατί αυτός είναι κανόνας για αρρωστημένες σχέσεις, τις οποίες θα συνιστούσαμε ως εμπειρία μόνο αν είσαι κάτω των 30, γιατί θέλουν πολύ ελεύθερο χρόνο και ακόμα περισσότερες αντοχές. Εννοούμε πως όσο θα παίρνεις το ρόλο του εξουσιαζόμενου ή του θύτη σε μια σχέση, τόση περισσότερο θα κάνει επίδειξη δύναμης ο άλλος. Δεν το κάνει εσκεμμένα, αλλά επειδή εσύ του το επιτρέπεις και -ως γνωστόν- όταν δεν υπάρχουν όρια, οι άνθρωποι έχουν την τάση να καταχρώνται την εξουσία που τους δίνεται. Ο μόνος τρόπος για να μη σε θεωρεί δεδομένη είναι να πιστέψεις πραγματικά ότι και χωρίς αυτόν η γη δεν θα σταματήσει να γυρίζει. Οι σχέσεις δεν θέλουν ούτε υπερβολικό ρομαντισμό ούτε κυνισμό. Θέλουν ρεαλισμό.

 

14. Μην κάνεις ό,τι δεν θέλεις να σου κάνει. Υπάρχουν κάποιες κλασικές στρατηγικές στις ερωτικές σχέσεις που όσες φορές έχουν εφαρμοστεί, βραχυπρόθεσμα είχαν εκπληκτικά αποτελέσματα. Όπως να τον κάνεις να ζηλέψει με κάποιον άλλο. Ή να εξαφανιστείς. Ή να μην απαντάς στα τηλέφωνα για να τον κάνεις να σε διεκδικήσει. Εφαρμόζοντας όμως αυτές τις τακτικές, του ανοίγεις το δρόμο να κάνει το ίδιο μελλοντικά. Αν δεν είσαι σίγουρη ότι μπορείς να το αντέξεις όταν θα σου συμβεί, μην τις εισάγεις στο παιχνίδι εσύ.

15. Η μεγάλη αλλαγή. Αν παραμένεις σε μια σχέση που δεν σε γεμίζει με σκοπό να αλλάξεις τον άλλο, τότε μάλλον χάνεις το χρόνο σου. Η μεγάλη αλλαγή δεν θα γίνει ποτέ. Μπορείς μόνο να ελπίζεις σε μικρές επιμέρους βελτιώσεις. Όπως κι εκείνος το ίδιο πρέπει να περιμένει από σένα. Οι The Tears λένε σ’ ένα στίχο τους: «Οι αδυναμίες σου είναι τόσο όμορφες...». Και αυτό ακριβώς σημαίνει αγάπη: να μπορείς να αγαπάς τον άλλο όπως είναι, με τις ατέλειές του. Γιατί το 100% τέλειο δεν υπάρχει –πιθανόν-, ούτε κι εσύ είσαι θεάνθρωπος, οπότε από το άσπρο ως το μαύρο, βρίσκεις την τέλεια απόχρωση του γκρι που σου ταιριάζει.

Δημοφιλέστερα άρθρα

 1. Enrique Arce | O "Arturito" του La Casa de Papel απολαμβάνει τις διακοπές του στην Ελλάδα Enrique Arce | O "Arturito" του La Casa de Papel απολαμβάνει τις διακοπές του στην Ελλάδα
 2. Η βασίλισσα Letizia φόρεσε τo απαραίτητο φόρεμα του φετινού καλοκαιριού Η βασίλισσα Letizia φόρεσε τo απαραίτητο φόρεμα του φετινού καλοκαιριού
 3. Celine Dion: Φωτογραφίζεται με Thierry Mugler χρυσό κορμάκι και αποδεικνύει πως είναι style icon Celine Dion: Φωτογραφίζεται με Thierry Mugler χρυσό κορμάκι και αποδεικνύει πως είναι style icon
 4. Οι διακοπές της οικογένειας Beckham στην Ελλάδα Οι διακοπές της οικογένειας Beckham στην Ελλάδα
 5. 4 χρώματα που θα κυριαρχήσουν την επόμενη σεζόν 4 χρώματα που θα κυριαρχήσουν την επόμενη σεζόν
 6. Finding Freedom: Η βιογραφία των Sussexes μόλις κυκλοφόρησε και πολλές κρυφές λεπτομέρειες είδαν το φως της δημοσιότητας Finding Freedom: Η βιογραφία των Sussexes μόλις κυκλοφόρησε και πολλές κρυφές λεπτομέρειες είδαν το φως της δημοσιότητας
 7. H Jeanne Damas είναι έγκυος και το ανακοίνωσε μέσω Instagram H Jeanne Damas είναι έγκυος και το ανακοίνωσε μέσω Instagram
 8. Kate Middleton | Η φλοράλ μάσκα που φόρεσε έγινε sold out σε 24 ώρες Kate Middleton | Η φλοράλ μάσκα που φόρεσε έγινε sold out σε 24 ώρες
 9. Βασίλισσα Ελισάβετ | Τι είπε στον πρίγκιπα Harry μετά την παραίτησή του; Βασίλισσα Ελισάβετ | Τι είπε στον πρίγκιπα Harry μετά την παραίτησή του;
 10. H νέα συλλογή των Zara κυκλοφόρησε | Ωδή στο πιο δυναμικό χρώμα της γκαρνταρόμπας H νέα συλλογή των Zara κυκλοφόρησε | Ωδή στο πιο δυναμικό χρώμα της γκαρνταρόμπας
 11. Καλοκαίρι 2020: Οι τάσεις στα αξεσουάρ που κυριαρχούν στο Instagram Καλοκαίρι 2020: Οι τάσεις στα αξεσουάρ που κυριαρχούν στο Instagram
 12. Σ' αυτό το χρώμα ποντάρουν όλα τα κορίτσια της μόδας Σ' αυτό το χρώμα ποντάρουν όλα τα κορίτσια της μόδας
 13. Oι 10 πιο ακριβοπληρωμένοι ηθοποιοί του 2020 Oι 10 πιο ακριβοπληρωμένοι ηθοποιοί του 2020
 14. 7 συνήθειες που κάνουν όλες οι επιτυχημένες γυναίκες πριν κοιμηθούν 7 συνήθειες που κάνουν όλες οι επιτυχημένες γυναίκες πριν κοιμηθούν

Ιούλιος 2018

>