Η νέα γενιά σεξο-θεραπευτών έχει προσωπική επαφή με τον «ασθενή». Απο τη Βίκυ Νικολαϊδου

«Τα προβλήματα του κρεβατιού λύνονται στο κρεβάτι» υποστηρίζει μια ιδιότυπη ομάδα ψυχοθεραπευτών από την Καλιφόρνια, που σε συγκεκριμένες περιπτώσεις ασθενών, προτείνει ένα ιδιάζον θεραπευτικό τρίγωνο, συμπεριλαμβάνοντας στην παρέα και μια ειδικά εκπαιδευμένη «δασκάλα» του σεξ.

Ο λόγος για τις λεγόμενεςsex surrogates” που σε κυριολεκτική μετάφραση σημαίνει «παρένθετη σεξουαλική σύντροφος» κατά το «παρένθετη μητέρα». Δεν είναι ψυχολόγοι, αλλά ούτε και ιερόδουλες, θα μπορούσε κανείς να τις παρομοιάσει με κοινωνικές λειτουργούς του σώματος. Εμείς για λόγους συντομίας θα τις ονομάσουμε «σεξοπρακτικούς». Και θα προσπαθήσουμε να δούμε το φαινόμενο όσο πιο ανοιχτόμυαλα γίνεται, για να καταλάβουμε τι ακριβώς κάνουν, πώς βοηθούν και ποιον.

ΔΥΣΚΟΛΑ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΖΗΤΟΥΝ ΛΥΣΗ

Ο Μάνος είναι ένα παιδί από σπίτι: με τα πτυχία του, την καλή του τη δουλειά, τη μεζονέτα του, το Smart και το κόκερ του. Δεν είναι ο άντρας που σου κόβει την ανάσα, αλλά δε σε απωθεί κιόλας. Του λείπει όμως αυτό το touch, αυτό το κάτι που θα σε κάνει να του ρίξεις και δεύτερη ματιά. Από την άλλη, ούτε κι ο ίδιος θα σε διεκδικήσει κιόλας: αντί να σε προσκαλέσει σε προσωπικό τετ-α-τετ, θα προτιμήσει να κλειστεί στο δωμάτιο με τον υπολογιστή του και να λύσει τη σπαζοκεφαλιά που του προέκυψε στο γραφείο, IT Manager ων. Γιατί ο Μάνος εκεί αισθάνεται ασφάλεια. Πώς να ζητήσει μια κοπέλα σε ραντεβού όταν κοντεύει τα σαράντα και είναι ακόμα...μμμμ, πως να το πούμε, παρθένος; Μη γουρλώνεις τα μάτια σου, υπάρχουν και τέτοιες περιπτώσεις και κυκλοφορούν ανάμεσά μας. Και μην ισχυριστείς ότι θα αναλάμβανες εσύ να σπάσεις τον αόρατο παρθενικό υμένα του, γιατί ακόμα και οι πιο θαρραλέες από εμάς θα τρόμαζαν μπροστά σε μια παρθενιά τεσσάρων δεκαετιών. Το αδιέξοδο της ζωής –και δη της σεξουαλικής– φαντάζει θεόρατο για το Μάνο. Κι όμως, του αξίζει μια δεύτερη (ή μάλλον πρώτη) ευκαιρία για να βγει από αυτόν το φαύλο κύκλο σεξουαλικής απραξίας: εδώ ακριβώς έρχεται να παίξει το ρόλο της η «σεξοπρακτικός».

 

SEX SURROGATES: ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΡΙΕΣ ΤΟΥ ΣΕΞ

Όχι, ο Μάνος δεν θα μπορούσε να βρει λύση στο πρόβλημά του στην αγκαλιά μιας πόρνης -αν ήταν έτσι, θα το είχε κάνει πολλά χρόνια πριν. Όπως αντίστοιχα δε μπορεί ένας άντρας που έχει προβλήματα στύσης ή πρόωρης εκσπερμάτισης. Τέτοια όμως προβλήματα -και πάντα με το δεδομένο ότι οφείλονται σε ψυχολογικά αίτια- ενδέχεται να επιλυθούν με την κατάλληλη ψυχολογική παρακολούθηση σε συνεργασία με μια σεξοπρακτικό: μια ειδικά εκπαιδευμένη γυναίκα που ξέρει να ακούει τα προβλήματα των άλλων, χωρίς να τα κρίνει ή να τα σχολιάζει, και που είναι διατεθειμένη να προσφέρει τις γνώσεις και το σώμα της -αν χρειαστεί- για να τον ξεμπλοκάρει από παγιωμένες καταστάσεις και σεξουαλικά πιστεύω.

Η συγκεκριμένη θεραπευτική προσέγγιση προτάθηκε και εφαρμόστηκε για πρώτη φορά από το ακαδημαϊκό ζεύγος Masters και Johnson το 1960, για περιπτώσεις ασθενών χωρίς σύντροφο που χρειάζονταν πρακτική επαφή. Οι συγκεκριμένοι ασθενείς παρουσίαζαν συναισθηματικές σεξουαλικές δυσλειτουργίες, που είχαν ως αποτέλεσμα την αυτό-λύπηση, την ντροπή και την ενοχή ή σεξουαλικά προβλήματα όπως η πρόωρη εκσπερμάτιση, η στυτική δυσλειτουργία και η αδυναμία οργασμού. Έτσι άνοιξε ο δρόμος για ένα -αν μη τι άλλο- ιδιαίτερο επάγγελμα, που ακριβώς λόγω της ιδιαιτερότητάς του δεν συνάντησε ποτέ ευρεία διάδοση. Γιατί πόσες «καθωσπρέπει» γυναίκες θα μπορούσαν να υποστηρίξουν μια τέτοια καριέρα; Όχι μόνο για τον εαυτό τους, αλλά κυρίως για το στενό τους οικογενειακό και κοινωνικό κύκλο; Πώς να πείσουν το περιβάλλον τους ότι δεν κάνουν αγοραίο έρωτα, αλλά βάζουν όλη τους τη γνώση και την αγάπη για να θεραπεύσουν σοβαρά περιστατικά σεξουαλικής δυσλειτουργίας; «Συνήθως λέω ότι είμαι καθηγήτρια γιόγκα και τους εκμυστηρεύομαι την αλήθεια αργότερα, όταν πια υπάρχει εμπιστοσύνη. Αλλά και πάλι κάποιοι σοκάρονται και απομακρύνονται» εξομολογείται η Μερ Σιμόν, που τα τελευταία 23 χρόνια έχει συναντήσει 10.000 ασθενείς, με 1.500 από τους οποίους είχε τελικά και σεξουαλική επαφή.

ΣΤΕΝΕΣ ΕΠΑΦΕΣ ΑΛΛΟΥ ΤΥΠΟΥ

Είναι μεταξύ 35-45 ετών, με κάποιου είδους πανεπιστημιακή εκπαίδευση, χωρισμένες, έχουν ένα παιδί και δεν είναι ιδιαίτερα θρησκευόμενες. Υπάρχει και μία μικρή μερίδα αντρών σεξοπρακτικών, οι οποίοι όμως απευθύνονται στο gay κοινό. Και τι γίνεται δηλαδή με τις στρέιτ γυναίκες; Καμία πρόνοια για μας; «Όχι» ισχυρίζεται η Μερ Σιμόν. «Κατά καιρούς έχω και γυναίκες ασθενείς με προβλήματα οργασμού. Τους μαθαίνω πώς να ικανοποιούν τον εαυτό τους και να αγαπούν το σώμα τους. Μου έχει, επίσης, τύχει επανειλημμένα να κάνω έρωτα με έναν άντρα μπροστά στη σύζυγό του για να δείξω και στους δύο πώς μπορούν να γίνουν καλύτεροι εραστές. Συχνά βοηθάει τα ζευγάρια να μιλούν ανοιχτά για τα προβλήματά τους σε έναν άγνωστο».

Όμως η σεξουαλική επαφή δεν είναι ούτε το ζητούμενο, αλλά ούτε και η δεδομένη πρακτική για μία σεξοπρακτικό. Σύμφωνα με έρευνα του Ρέιμοντ Νούναν, οι συνεδρίες κατά το 90% του χρόνου τους δεν αφιερώνονται στο σεξ. Περιλαμβάνουν πολλή κουβέντα, αμοιβαία κοιτάγματα στον καθρέφτη, κάποια αγγίγματα σε «ουδέτερες» περιοχές, όπως τα μπράτσα ή τα μαλλιά. Και σταδιακά, όταν υπάρξει εμπιστοσύνη, ίσως φύγουν τα ρούχα, ίσως επέλθει και η διείσδυση, όχι όμως απαραίτητα. Μόνο εάν το απαιτεί η περίσταση και πάντα με τη συναίνεση του ψυχοθεραπευτή. «Αρχικά οι πελάτες νιώθουν αμήχανα» λέει η Βένα Μπλάντσαρντ, πρόεδρος του επίσημου φορέα των σεξοπρακτικών, IPSA (International Professional Surrogate Association). «Δεν ξέρουν τι να περιμένουν. Αλλά και μόνο το γεγονός ότι έχουν ομολογήσει την αδυναμία τους, το σκοτεινό τους μυστικό, τους κάνει να χαλαρώνουν. Δεν χρειάζεται πια να κρύβονται, κι αυτό από μόνο του ως γεγονός είναι απελευθερωτικό. Στην πορεία ανακαλύπτουν ότι η δουλειά μας είναι μια αργή, διακριτική διαδικασία μέσα από την οποία χτίζεται σιγά-σιγά μία σχέση». Μια σχέση που είναι ξεκάθαρο από την αρχή ότι θα παραμείνει επαγγελματική και δεν θα μετατραπεί σε συναισθηματική ή προσωπική. Η παράλληλη επαφή με τον κλασικό ψυχοθεραπευτή κρατάει τις ισορροπίες και βοηθά τον ασθενή να δει όλα όσα του συμβαίνουν πιο ψύχραιμα και σφαιρικά, να τα επεξεργαστεί καλύτερα και να αποκομίσει το μέγιστο από τη θεραπεία. Είναι μια απαραίτητη οπτική στα πράγματα.

 

ΚΑΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ;

Φυσικά και δεν υπάρχουν σεξοπρακτικοί στην Ελλάδα, όπως δεν υπάρχουν και στις περισσότερες χώρες, αν εξαιρέσεις την Αμερική -που είναι η βασική έδρα-, την Αγγλία και το Ισραήλ. Αλλά και να υπήρχαν, ποια από εμάς θα έστελνε το σύντροφό της σε μια διατεταγμένη σεξουαλική αποστολή; Αυτό που μπορούμε να κάνουμε, σε περίπτωση που η ερωτική μας ζωή με τον αγαπημένο μας περνάει σταθερά δύσκολες στιγμές, είναι αρχικά να τον προτρέψουμε σε μια επίσκεψη με τον κατάλληλο ιατρό – τουτέστιν τον ουρολόγο, που είναι το αντίστοιχο του γυναικολόγου για τους άντρες. Άλλωστε, οι αντρικές σεξουαλικές δυσλειτουργίες δεν οφείλονται μόνο σε ψυχολογικά αίτια, αλλά ενίοτε και σε οργανικά, που ενδεχομένως χρήζουν φαρμακευτικής θεραπείας. «Σήμερα γνωρίζουμε ότι, παρότι σε ένα νέο άντρα το αίτιο π.χ. της στυτικής διαταραχής μπορεί να είναι ψυχολογικό, οργανικές αιτίες σαφώς και υπάρχουν και επικρατούν όταν αυξάνει η ηλικία» λέει ο Δρ. Β. Πρωτογέρου, Λέκτορας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και υπεύθυνος του Ανδρολογικού Ιατρείου του Αττικού Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου. Οπότε, ξεκινάμε εξετάσεις. Όπως κι αν έχει όμως, είτε οφείλονται σε ψυχολογικούς είτε σε οργανικούς λόγους, τα ζητήματα αυτά θέλουν ψυχραιμία, διακριτικότητα και ευαισθησία, κατανόηση και λίγη γνώση. Αν θες να μάθεις περισσότερα, μπορείς να πεταχτείς για ένα δωδεκαήμερο εντατικό training στην επίσημη ένωση σεξοπρακτικών. Θα σου κοστίσει κάπως ακριβά βέβαια (1.500 δολάρια είναι μόνο τα δίδακτρα, προσθέτεις μόνη σου τα υπόλοιπα), αλλά αν είναι να σώσεις τη σχέση σου ίσως αξίζει τον κόπο. Πόσο μάλλον αν είναι να σώσεις και τις σχέσεις πολλών άλλων. Κατά τα άλλα, είπαμε: καθηγήτρια γιόγκα.

Ιούλιος 2018

>