Ερωτικές «ταινίες» μικρού μήκους σε ιδιωτική προβολή, πάνω στην οθόνη του μυαλού. Ιστορίες χωρίς απαραίτητη αρχή, μέση και τέλος, με πρωταγωνιστές γνωστούς ή και άγνωστους που μπαινοβγαίνουν στο πλάνο, για τη δική σου και μόνο ευχαρίστηση. Ποιο κομμάτι του εαυτού μας ξυπνάει όταν αφήνουμε τις φαντασιώσεις μας ελεύθερες; Και τι μπορεί να σημαίνουν για την προσωπικότητα αλλά και τη σεξουαλική μας ζωή;
Από τη Βίκυ Νικολαΐδου

Σε αντίθεση με ό,τι υποστήριζε κάποτε ο Φρόιντ, ότι δηλαδή ένα πραγματικά ευτυχισμένο άτομο δεν φαντασιώνεται ποτέ, οι επιστήμονες σήμερα έρχονται να απενοχοποιήσουν τις φαντασιώσεις μας. Τις αντιμετωπίζουν ως μια φυσιολογική διαδικασία που βοηθά τη σεξουαλική ζωή, υπό τον όρο βέβαια μετά το σεξ να μη μας αφήνουν με λουμπάγκο και να μην καταλήγουμε να θυμίζουμε τις ηρωίδες bondage του Ιάπωνα καλλιτέχνη Νομπουγιόσι Αράκι που έχουν τα χάλια τους.

Οπότε, είτε ερεθίζεσαι με την ιδέα μιας απλής «μονογαμικής» ερωτικής επαφής είτε φέρνεις στο μυαλό σου στρατιές ολόκληρες από κομπάρσους, κάνεις πολύ καλά, δείχνει ότι έχεις δημιουργική φαντασία, συνέχισε την καλή δουλειά. Αλλά γιατί οι περισσότεροι αγαπάμε να έχουμε ενοχές και να αντιμετωπίζουμε τις φαντασιώσεις μας ως ταμπού; «Ίσως γιατί σε πολλές περιπτώσεις το περιεχόμενό τους κρίνεται από τη συνείδησή μας ως ανήθικο, ως αρνητικό», παρατηρεί ο ψυχολόγος-ψυχοθεραπευτής Χρήστος Δημητρακόπουλος, ο οποίος ειδικεύεται σε θέματα σεξουαλικής υγείας. «Αυτό κάνει τους περισσότερους ανθρώπους πολύ φειδωλούς στο τι θα πουν σχετικά με τις φαντασιώσεις τους, ακόμα και στο πλαίσιο μιας σεξουαλικής θεραπείας».

Κατά παράδοξο τρόπο, ενώ επιτρέπουμε στον εαυτό μας να επιδίδεται σε αναλυτικότατες περιγραφές σχετικά με την πραγματική μας σεξουαλική δραστηριότητα (τον τόπο, τον τρόπο, το μέγεθος, τις ατάκες), σπάνια αποκαλύπτουμε τις κρυφές σκέψεις και τις εικόνες που μας διεγείρουν. Κι αυτό γιατί οι φαντασιώσεις περιλαμβάνουν πολύ συχνά μια έννοια του απαγορευμένου ή του ανήθικου. «Αλλά ακριβώς αυτή η απαγορευμένη διάσταση είναι που την κάνει ενδιαφέρουσα. Το απαγορευμένο γίνεται αυτόματα και επιθυμητό», εξηγεί ο κ. Δημητρακόπουλος. Αν λοιπόν οι κρυφές ερωτικές σκέψεις μας είναι σαν κινηματογραφική μεταφορά τoυ βιβλίου 120 μέρες στα Σόδομα, δεν τρέχει τίποτα. Αν υπήρχε αντίστοιχο Όσκαρ, μπορεί και να το κερδίζαμε.

 

ΝΟΥΣ ΔΙΕΣΤΡΑΜΜΕΝΟΣ, ΣΩΜΑ ΥΓΙΕΣ;

Πολλές φαντασιώσεις ξεκινούν από την αρκετά νεαρή μας ηλικία, όταν πρωτοανακαλύπτουμε τη λίμπιντό μας, και σε πολύ μεγάλο βαθμό είναι συνυφασμένες με το φύλο μας: τα αγόρια θα στηρίξουν τις φαντασιώσεις τους σε κάποιο οπτικό ερέθισμα, ενώ τα κορίτσια σε μια λίγο ή πολύ ρομαντική ιστορία. «Οι άντρες εκτίθενται σε ένα συγκεκριμένο είδος σεξ νωρίτερα και πολύ περισσότερο από τις γυναίκες, μέσω της πορνογραφίας», διαπιστώνει ο κ. Δημητρακόπουλος. Έτσι οι φαντασιώσεις τους είναι κοινότοπες και έχουν την τάση να αποπροσωποποιούν τη γυναίκα, χρησιμοποιώντας την ως «αντικείμενο», με κυρίαρχο σημείο αναφοράς τα σεξουαλικά όργανα. «Αντίθετα, οι γυναίκες δεν αποτυπώνουν απλώς εικόνες, αλλά αφήνουν το μυαλό τους να δουλέψει, οπότε υπάρχει μεγαλύτερη γκάμα στις γυναικείες φαντασιώσεις».

Η διαφοροποίηση ανάμεσα στον τρόπο που φαντασιώνονται οι άντρες και οι γυναίκες έχει επιβεβαιωθεί επανειλημμένα από πολλές έρευνες, και οι λόγοι πίσω από αυτήν ενδέχεται να έχουν τις καταβολές τους ακόμη και στην προϊστορική εποχή: σύμφωνα με τη θεωρία της σεξουαλικής εξέλιξης, η εικόνα του πρωτόγονου άντρα που σέρνει το θηλυκό από τα μαλλιά -μια αναγκαιότητα για τη διαιώνιση του είδους- έχει εγγραφεί στο συλλογικό μας ασυνείδητο, κάνοντας ακόμα και προοδευτικές γυναίκες να φαντασιώνονται το πρότυπο του εξουσιαστή.

Ο κόσμος των φαντασιώσεων είναι αστείρευτος, όσο ανεξάντλητη είναι και η φαντασία των ανθρώπων. Παρ' όλα αυτά, υπάρχουν συγκεκριμένες σκηνές ή εικόνες, στις οποίες όλοι κάποτε ενδίδουν: η ερωτική επαφή με κάποιον που δεν είναι ο σύντροφός μας, η συμμετοχή σε ένα σεξουαλικό όργιο, η χρήση βίας στο σεξ είναι τρεις από τις συνηθέστερες φαντασιώσεις. Αν θέλουμε όμως να «διδαχθούμε» κάτι από αυτές, δεν αρκεί να μείνουμε στο σκηνικό: πρέπει να αναλύσουμε τη δράση τους, το τι κάνει ποιος σε ποιον και γιατί, για να βγάλουμε τα συμπεράσματά μας.

 


Έξι δημοφιλή σενάρια
Τι λένε για μας οι φαντασιώσεις μας;

ΞΕΝΟΙ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΚΡΕΒΑΤΙ

Λάβετε θέσεις: ο υδραυλικός, ο γιατρός, ο ωραίος από το πάρτι, ο παιδικός έρωτας, ο πωλητής στο Metropolis, όλοι οι καλοί χωράνε στο κρεβάτι του μυαλού. Και καλά να είσαι μόνη, αλλά να εμφανίζονται και την ώρα που κάνεις σεξ με το φίλο σου; «Κάτι τέτοιο δεν υποδηλώνει απαραίτητα πρόβλημα στη σχέση», εξηγεί ο κ. Δημητρακόπουλος. «Η φαντασίωση αυτή δεν σημαίνει ότι ο σύντροφός μας δεν μας ερεθίζει αρκετά. Μπορεί απλώς να είναι μέρος της επιθυμίας μας, μια σκέψη που μας διεγείρει ακόμα περισσότερο». Παρ' όλα αυτά, αν ο φίλος μας δεν μας ικανοποιεί πραγματικά, ας μην περιμένουμε από μια φαντασίωση να μας καλύψει. Η πραγματικότητα είναι πιο ισχυρή από τη φαντασία και αργά ή γρήγορα το πρόβλημα θα βγει στην επιφάνεια.

ΕΧΟΥΜΕ ΠΑΡΤΙ ΕΔΩ

Λάβετε θέσεις ξανά: ο υδραυλικός στο προσκέφαλο, ο γιατρός σε θέση αναμονής (για τις ώρες που σε έχει στήσει στο ιατρείο), ο ωραίος του πάρτι σε ενεργό δράση και κάτι φίλες περαστικές, που είδαν φως και μπήκαν. Το θέμα είναι τι κάνεις με όλους αυτούς: αν τους επιβάλλεις αμείλικτα τη θέλησή σου ή αν τους δίνεσαι ολοκληρωτικά αφήνοντάς τους το πάνω χέρι. «Η πρώτη περίπτωση δείχνει ανάγκη να εξουσιάσω και η δεύτερη να με εξουσιάσουν», λέει ο κ. Δημητρακόπουλος. Επιπλέον, το ομαδικό σεξ είναι η ιδανική συνθήκη για να σε δουν και να τους δεις, να παρακολουθήσεις και να σε παρακολουθήσουν την ώρα της δράσης, οπότε εμπεριέχει στοιχεία επιδειξιμανίας και ηδονοβλεψίας, όχι όμως ανησυχητικά. Στο τέλος-τέλος, όλοι έχουμε κάτι να μάθουμε απ’ τους άλλους.

ΜΗΠΩΣ ΕΙΜΑΙ GAY;

Ένα ωραίο γυναικείο σώμα είναι μια «βελούδινη» σκέψη για κάθε ον που αγαπά την αίσθηση της αφής. Και μετά το περίφημο «λεσβιακό» φιλί της Μαντόνα, μιας από τις πιο επιδραστικές role model της εποχής μας, οι γυναικείες συνειδήσεις χαλάρωσαν ως προς τα ζητήματα επαφής με άτομα του ιδίου φύλου. «Η σεξουαλικότητά μας δεν καθορίζεται από τα δύο άκρα της ετεροφυλοφιλίας και της ομοφυλοφιλίας - υπάρχουν άπειρα ενδιάμεσα στάδια», εξηγεί ο κ. Δημητρακόπουλος. «Οι γυναίκες στην ανάπτυξη της σεξουαλικότητάς τους ως φύλο έχουν μεγαλύτερη επαφή με το ίδιο φύλο. Έτσι, για μια γυναίκα είναι πολύ πιο απλό από ό,τι για έναν άντρα να συμπεριλάβει άλλες γυναίκες στις φαντασιώσεις της, χωρίς να σημαίνει ότι είναι απαραίτητα και ομοφυλόφιλη. Αν παρ’ όλα αυτά η συγκεκριμένη φαντασίωση είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη διέγερσή της, μπορούμε να υποψιαστούμε ομοφυλοφιλία, ακόμη κι αν κάποια αρνείται να το αποδεχθεί».

ΜΗ ΑΝΑΣΤΡΕΨΙΜΟ

Ο βιασμός εκ του ασφαλούς είναι μια αρκετά συνηθισμένη φαντασίωση. Και λέμε «εκ του ασφαλούς» γιατί συνήθως η συγκεκριμένη φαντασίωση δεν περιλαμβάνει πραγματική κακοποίηση, παρά μόνο την ακινητοποίηση της γυναίκας από τον άντρα και την επιβολή του επάνω της, χωρίς ουσιαστικό πόνο ή σωματικές βλάβες. Αν λοιπόν φαντάζεσαι ότι ένας άντρας σου επιβάλλει τα σεξουαλικά «θέλω» του, αυτό δείχνει μια ανάγκη να αφεθείς παθητικά σε ένα παιχνίδι, να σε εξουσιάσουν σεξουαλικά. «Η συγκεκριμένη φαντασίωση προκαλεί αμηχανία και ηθικά διλήμματα στις προοδευτικές γυναίκες. Παρ’ όλα αυτά δεν πρέπει να το εκλαμβάνουν ως κάτι μεμπτό σε σχέση με τη συνολικότερη προσωπικότητά τους, γιατί στο σεξ τα πράγματα διαφοροποιούνται από την υπόλοιπη ζωή μας».

ΣΑΣ ΒΛΕΠΩ

Αρνείσαι τον πρωταγωνιστικό ρόλο στις φαντασιώσεις σου και βγαίνεις από το πλάνο. Προτιμάς να παρατηρείς άλλα σώματα στις ερωτικές τους περιπτύξεις. Αν και κατά κανόνα οι φαντασιώσεις μας έχουν συμμετοχικό χαρακτήρα, κάποιοι από εμάς προτιμούν να παρακολουθούν την κατάσταση ως θεατές. «Αυτό μπορεί να υποδηλώνει μια γενικότερη παθητικότητα του ατόμου, μια συστολή ή κάποιους ηθικούς περιορισμούς γύρω από το σεξ», εξηγεί ο κ. Δημητρακόπουλος. «Ακόμα μπορεί να συνδέεται με το ηδονοβλεπτικό στοιχείο που είναι κομμάτι της σεξουαλικότητάς μας».

ΣΙΡΙΑΛ ΣΕ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ

Το ’χεις δει το έργο και μάλιστα τόσες φορές που έχεις τελειοποιήσει τους διαλόγους, το styling, το συγχρονισμό. Όλοι έχουμε αγαπημένες φαντασιώσεις που εγγυώνται σίγουρα αποτελέσματα, γιατί το φαινόμενο της μάθησης λειτουργεί πολύ έντονα στο σεξ κι έτσι εκπαιδεύουμε τον εαυτό μας να διεγείρεται με συγκεκριμένες εικόνες. «Μια κοπέλα που φαντάζεται ότι κάνει βίαιο σεξ με τον καθηγητή της, μπορεί να κουβαλήσει τη φαντασίωση αυτή και στην ενήλικη ζωή της», αναφέρει ως παράδειγμα ο κ. Δημητρακόπουλος. «Ακόμα κι αν στη συνέχεια ο καθηγητής πάρει άλλο χαρακτήρα, π.χ. γίνει πυροσβέστης ή οικοδόμος, το μοντέλο παραμένει το ίδιο». Αν παρ' όλα αυτά μια φαντασίωση σου είναι τόσο απαραίτητη, ώστε να μην ικανοποιείσαι σεξουαλικά χωρίς αυτήν, καλό θα ήταν να το εξερευνήσεις.

ΟΙ ΦΑΝΤΑΣΙΩΣΕΙΣ ΜΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ *

 

  • Το 16% των γυναικών υποστηρίζει ότι δεν έχει καθόλου φαντασιώσεις – το αντίστοιχο ποσοστό για τους άντρες είναι μόνο 4%.

 

  • Το 25% των ενηλίκων φαντάζεται ότι ο σύντροφός τους τους δένει με σχοινί.

 

  • Το 28% των γυναικών φαντασιώνεται σεξ με δύο άντρες, ενώ αντίστοιχα το 58% των αντρών έχει φαντασιώσεις με δύο γυναίκες.

 

  • Το 13% των γυναικών και το 11% των αντρών ερεθίζονται με την ιδέα του πυγοραπίσματος.

 

  • Το 85% των ερωτηθέντων δεν μοιράζονται τις φαντασιώσεις τους με άλλους, ούτε έχουν προσπαθήσει ποτέ να τις υλοποιήσουν.

* Στοιχεία από τη μεγαλύτερη έρευνα γύρω από τις σεξουαλικές φαντασιώσεις που πραγματοποιήθηκε στη Βρετανία, όπως δημοσιεύονται στο βιβλίο «Sex & The Psyche» του ψυχοθεραπευτή Brett Kahr.

Ιούλιος 2018

>