Οι γυναίκες είναι πιο εξωστρεφείς με το πένθος του χωρισμού: κλαίνε δημόσια, χτυπιούνται στα πατώματα, έχουν support group από φίλες. Για τους άνδρες όμως ο χωρισμός είναι μια πιο εσωτερική και αθόρυβα οδυνηρή διαδικασία. Από τον Αντώνη Τζαβάρα.

Ο άντρες χωρίζουν πραγματικά την πρώτη φορά που τους χωρίζουν. Αυτό, πρακτικά, σημαίνει ότι αργούν να χωρίσουν πραγματικά. Περνάνε την εφηβεία τους σε σχέσεις που δεν έχουν και πολλή σημασία και τα πρώτα ενήλικα χρόνια τους σε σχέσεις που σε γενικές γραμμές τελειώνουν όταν το αποφασίζουν οι ίδιοι.
Μεγαλώνουν και στο εμπειρικό τους manual ο χωρισμός καταλαμβάνει ένα περιορισμένο κεφαλαιάκι με ελάχιστες οδηγίες: μια ζόρικη τελευταία συνάντηση, που την ακολουθούν μερικά δικά της τηλέφωνα, που τα ακολουθούν μερικά δικά της απελπισμένα μηνύματα σε ακατάλληλες ώρες, ίσως ένα pity fuck και το πολύ μια ακόμα ζόρικη -εντελώς τελευταία- συνάντηση.
Ο πραγματικός χωρισμός τους βρίσκει εντελώς απροετοίμαστους. Ανοχύρωτους. Έρχεται σαν κατραπακιά την πρώτη φορά που η πόρτα κλείνει στα μούτρα τους. Την πρώτη φορά που η γυναίκα μπαίνει στο αυτοκίνητο με κατεύθυνση ένα καλύτερο μέλλον κι εκείνοι μένουν στο δωμάτιο έχοντας να διαχειριστούν κάτι που δεν βρίσκεται καταγεγραμμένο ούτε στον γενετικό τους κώδικα ούτε στο συναισθηματικό τους CV.

Νύχια. Πληγές.

Η Έλενα με εγκατέλειψε μετά από τεσσεράμισι υπέροχα χρόνια. Τα δύο πρώτα τα είχαμε περάσει διαβάζοντας, πίνοντας και ταξιδεύοντας. Ήταν μια μποέμ μεταφοιτητική εξτραβαγκάντζα γεμάτη ατέρμονες συζητήσεις και ημιάγριους καβγάδες που σχεδόν πάντα κατέληγαν σε άγριο συμφιλιωτικό σεξ. Το υπόλοιπο διάστημα κύλησε σε μια εύρυθμη και λειτουργική συγκατοίκηση. Συνοπτικά: ήταν μια απολύτως ενήλικη, υγιής κι ευτυχισμένη σχέση. Κατά τη διάρκειά της μεγαλώσαμε μαζί, ωριμάσαμε μαζί και με πολλούς διαφορετικούς τρόπους εξελίξαμε και βελτιώσαμε ο ένας τον άλλον.

Όταν έφυγε, ήμουν ένας εξελιγμένος, κατασταλαγμένος ενήλικας. Είχα ζήσει πολλά, είχα περάσει αρκετές δύσκολες καταστάσεις, ανάμεσά τους και αρκετούς χωρισμούς. Ήμουν έτοιμος να αντιμετωπίσω έναν ακόμα. Ή τουλάχιστον έτσι νόμιζα. Έκανα λάθος. Στην πραγματικότητα, χώριζα για πρώτη φορά. Κι ως γνωστόν, οι πρώτες φορές πονάνε. Η συγκεκριμένη ειδικά, πονάει πολύ. Ίσως γιατί χτυπάει αλύπητα το μαλακό υπογάστριο της αρσενικής ψυχοσύνθεσης: τον εγωισμό. Είναι ένα χτύπημα που στην αρχή δεν το αντιλαμβάνεσαι. Η πληγή είναι ακόμα ζεστή και καμουφλάρεται πίσω από το παγκόσμιο μάντρα του χωρισμού: πάμε παρακάτω / πάμε γι' άλλα / πάμε γι' άλλες.

Αυτό το κλισέ, της επόμενης γκόμενας που θα ρεφάρει την απώλεια της προηγούμενης, δεν γίνεται να το αποφύγεις. Είναι μια τακτική που την έχεις δοκιμάσει με επιτυχία στο παρελθόν και είναι και η τακτική που σου συστήνουν από τον Σέξπιρ στον Ρωμαίο και Ιουλιέτα μέχρι τους φίλους σου. Ο άντρας οφείλει να ξεμπερδέψει γρήγορα με τον χωρισμό. Το λένε και οι ταινίες. Οι γυναίκες δικαιούνται να ράψουν το τέλος της σχέσης τους στο μανίκι και να πενθήσουν όσο γουστάρουν. Μόνες τους ή με τις φίλες τους, φορώντας πιτζάμες με αρκουδάκια, τρώγοντας σοκολατάκια, βλέποντας το Ημερολόγιο της Μπρίτζετ Τζόουνς ή ταινίες της Μεγκ Ράιαν ή τον ημιτελικό του Dancing with the Stars. Οι άντρες δικαιούνται μια συζήτηση κι ένα γερό μεθύσι. Μέχρι εκεί. Μπορεί να έχασαν τη γυναίκα της ζωής τους, αλλά είναι υποχρεωμένοι να συμπεριφερθούν σα να έχασαν ένα ακριβό ρολόι.
Αυτό επιτάσσει ο εγωισμός - πανοπλία: να μετατρέψεις τον εαυτό σου σε παγόβουνο. Οι γύρω σου έχουν δικαίωμα να δουν μόνο την κορυφή που εξέχει χαριτωμένα από την επιφάνεια. Ο τεράστιος όγκος πόνου, θυμού και θλίψης οφείλει να μείνει κρυμμένος στον βυθό που είναι αποκλειστικά δικός σου.

Την ίδια στιγμή ο άλλος εγωισμός, ο εσωτερικός, αυτός που πληγώθηκε βάναυσα, λουφάζει στη γωνιά του, βγάζει νύχια κι αρχίζει να ξύνει. Αυτά που αποκαλύπτει δεν είναι ωραία. Ο χωρισμός λειτουργεί στον άντρα σαν ανάδρομο revelation. Είναι μια κακιά επιφοίτηση που τον σπρώχνει ν' ανακαλύψει τα χειρότερα υλικά του. Συναισθήματα και συμπεριφορές που δεν πίστευε ότι διέθετε. Εγώ ανακάλυψα τη ζήλια. Δεν την είχα νιώσει ποτέ πριν την Έλενα και δεν την είχα νιώσει ποτέ όσο ήμουν με την Έλενα. Όταν έφυγε, με χτύπησε σαν τσουνάμι. Δεν χρειάζεται να περιγράψω την πλημμύρα, αλλά παραδέχομαι ότι με ξέβρασε σε πολύ απόκρημνα βράχια. Όταν τραβήχτηκαν τα απόνερα, συνειδητοποίησα ότι είχα φτάσει στο σημείο να μισώ τη γυναίκα που αγαπούσα τα προηγούμενα τεσσεράμισι χρόνια. Δεν είχα μισήσει κανένα στον παρελθόν και δεν έχω μισήσει κανέναν έκτοτε. Σήμερα δε μισώ ούτε την Έλενα, αλλά από τότε μέχρι σήμερα έχει περάσει πολύς καιρός.

Ελέφαντας.

Ο χωρισμένος άντρας είναι ένας πληγωμένος ελέφαντας. Μεγάλο, επικίνδυνο ζώο, τυφλωμένο απ' τον πόνο. Τσαλαπατάει οποιοδήποτε πλάσμα δεν καταφέρνει να μυριστεί την πληγή του και τον πλησιάζει ανυποψίαστο. Όσες γυναίκες γνώρισα αμέσως μετά την Έλενα τις πλήγωσα. Ήταν οι παράπλευρες απώλειες της προσπάθειας να ξεμπερδεύω και να πάω παρακάτω. Δε με βοήθησαν να τα καταφέρω, αλλά δεν έφταιγαν αυτές. Δεν είχαν καμιά τύχη απέναντι στην πληγή και στα ακονισμένα νύχια που κρύβονταν από κάτω της. Η σκέψη ότι τις αδίκησα με θίγει, αλλά περισσότερο ενοχλητική είναι η σκέψη ότι αδίκησα και τον εαυτό μου. Κάποια απ' αυτές θα μπορούσε να μου χαρίσει όντως την επόμενη υπέροχη σχέση, αν της είχα δώσει την ευκαιρία να το κάνει. «Έκαψα» μια – δυο καλές προοπτικές, μόνο και μόνο επειδή δεν ήμουν σε θέση να τις εκτιμήσω.

Στο τέλος, απ' όλα τα κλισέ, επικράτησε το μεγαλύτερο: ο χρόνος που γιατρεύει τα πάντα. Γιατί, τελικά, κόντρα στα όσα υποστηρίζουν τα υπόλοιπα μάτσο ανθυποκλισέ, οι άντρες χρειάζονται πολύ χρόνο προκειμένου να ξεπεράσουν έναν κανονικό χωρισμό. Περισσότερο χρόνο απ' τις γυναίκες. Μπορεί να φταίει το ότι δεν το πολυσυζητάμε το πράγμα, ότι δεν εκδηλώνουμε τα τραυματισμένα μας αισθήματα με συνέπεια να αργούν να επουλωθούν. Μπορεί απλώς ο δικός μας συναισθηματικός μεταβολισμός να είναι σαν τον μεταβολισμό του προαναφερθέντα ελέφαντα: αργός. Ο χωρισμός, έτσι κι αλλιώς, δεν είναι και το πιο ευκολοχώνευτο πράγμα στον κόσμο. Οι άντρες χρειάζονται χρόνο για να τον καταπιούν.

Καλά νέα.

Το συναισθηματικό hangover μας μπορεί να διαρκεί πολύ, αλλά όταν περάσει φέρνει το ίδιο ευεργετικό αποτέλεσμα με το κλασικό και unisex αλκοολικό hangover: ξυπνάμε και είμαστε εντελώς νηφάλιοι. Διαυγείς. Πεντακάθαροι και αστραφτεροί σαν ουρανός του Ντε Κίρικο. Όταν άφησα πίσω μου την Έλενα, όταν ξεμπέρδεψα απ' τα κατάλοιπα του χωρισμού της, ξεμπέρδεψα γενικώς. Ή μάλλον, ξεμπερδεύτηκα. Ήμουν σε θέση να αξιολογήσω ακριβώς αυτό που συνέβη, το κόστος που είχε σε μένα και στους άλλους (στις άλλες, δηλαδή) και -κυρίως- ήμουν πανέτοιμος να υποδεχτώ την επόμενη Έλενα. Αισθανόμουν ορθάνοιχτος και ξεκάθαρος - πρωτόγνωρα ειλικρινής.

Σήμερα μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι για τον άντρα, ο κανονικός χωρισμός είναι κάτι σαν εφόδιο. Μια εμπειρία που είναι καλό να τη ζήσει, γιατί τον φέρνει κοντά στον πιο βαθύ, σκοτεινό εαυτό του και στη συνέχεια τον απομακρύνει εντελώς απ' αυτόν. Του δίνει την ευκαιρία να τον γνωρίσει, να τον σιχαθεί, να τον ξανακλειδώσει στο ντουλάπι και να συνεχίσει να πορεύεται απαλλαγμένος οριστικά απ' αυτόν. Είναι ένα συναισθηματικό εφάπαξ – το εισπράττει μια φορά και με μια σωστή διαχείριση μπορεί να του φτάσει για το υπόλοιπο της ζωής του. Γιατί οι άντρες χωρίζουμε κανονικά μία φορά. Είναι κάτι με το οποίο θα διαφωνούσαν οι επίδοξες femmes fatales εκεί έξω, αλλά ισχύει. Ερωτευόμαστε όσες φορές ερωτεύονται και οι γυναίκες, αλλά χωρίζουμε μόνο μία. Κι αυτό, ίσως, είναι το μόνο θετικό του να μοιάζει το συναισθηματικό σου DNA με το γονιδίωμα του ελέφαντα: κληρονομείς και τη μνήμη του. Δεν ξεχνάς τι πέρασες, οπότε δεν υπάρχει καμιά περίπτωση να το ξαναπεράσεις.

Ιούλιος 2018

>