Από τις 10 εντολές, ο Έλληνας άντρας ποτέ δεν πήρε στα σοβαρά το «Ου μοιχεύσεις». Και γι’ αυτό ίσως ευθύνεται η γιαγιά του... Από τον Αντώνη Τζαβάρα

Δεν μεγάλωσα με τη γιαγιά μου. Εκείνη ζούσε στο χωριό, εγώ στην Αθήνα. Την έβλεπα λίγες φορές μες στο χρόνο, όταν ερχόταν να περάσει κάποιες μέρες μαζί μας ή όταν πηγαίναμε στο χωριό. Μια από τις πρώτες αναμνήσεις που έχω από εκείνη, πάντως, είναι να γυρίζω απ’ το σχολείο, να μου ανοίγει την πόρτα και πριν προλάβω να ξεφορτωθώ τη σάκα μου, να με ρωτάει: «Πώς πήγαμε σήμερα; Είδαμε κάνα βρακάκι;». Νομίζω ότι πήγαινα Γ’ Δημοτικού. Μπορεί να ήμουν και στη Β’ – για τη γιαγιά δεν είχε καμιά σημασία. Ήταν σίγουρη ότι οι σωστοί άντρες διαμορφώνονται από τις μικρές ηλικίες. Οπότε, για όσο διάστημα έμενε στο σπίτι μας, χάρη στις επίμονες προτροπές της, το σχολείο μετατρεπόταν σε ένα καθημερινό σαφάρι με στόχο το ξετρύπωμα των εσωρούχων των συμμαθητριών μου.

Η γιαγιά μου δεν ήταν προοδευτική – ούτε καν ανοιχτόμυαλη. Και σίγουρα δεν ήταν σεξομανής. Ήταν μια κανονική αξιολάτρευτη γιαγιά, που όπως όλες οι Ελληνίδες γιαγιάδες υποπτευόταν ότι παππούς σε κάποια φάση της κοινής τους ζωής την είχε κερατώσει, αλλά ήθελε να εξασφαλίσει ότι ο εγγονός της μεγαλώνοντας θα γίνει εξίσου άνδρας. Μπορεί οι καινούργιες γιαγιάδες να μη λειτουργούν πια έτσι, αλλά είναι σίγουρο ότι οι περισσότεροι άντρες άνω των 30 που κυκλοφορούν σήμερα στην ελληνική επικράτεια μεγάλωσαν σε ένα περιβάλλον που τους παρότρυνε να κυνηγούν τα κορίτσια. Τις παροτρύνσεις, μάλιστα, τις δέχονταν κατά βάση από τις γυναίκες του περιβάλλοντος. Κανονικά θα 'πρεπε να έχουμε επινοήσει ήδη ένα όνομα για το συγκεκριμένο prequel του οιδιπόδειου συμπλέγματος, αλλά δεν μας βοηθάει ο μυθολογικός Θηβαϊκός κύκλος – ο Οιδίποδας δεν είχε γιαγιάδες.

Ή, μάλλον, είχε, αλλά κανείς δεν ασχολήθηκε μαζί τους, με αποτέλεσμα να περάσουν κάπως στο ντούκου. Ενώ ξέρουμε τα πάντα για τους παππούδες, τους προπαππούδες και τις προγιαγιάδες του τραγικού βασιλιά, για τις γιαγιάδες δεν γνωρίζουμε τίποτα. Ούτε καν τ' όνομά τους. Η απρόσμενη τρύπα στη συμπαγή κατά τ’ άλλα γενεαλογία του καταραμένου γένους των Λαβδακιδών, μας υποχρεώνει ν’ αφήσουμε το φαινόμενο αβάπτιστο. Ή να το πούμε απλώς «σύμπλεγμα της ανώνυμης γιαγιάς». Και να συμφωνήσουμε ότι από μόνο του αρκεί για να δικαιολογήσει πολλά στην αντρική συμπεριφορά. Αν μη τι άλλο, στέκει ως ένα συμπαθέστατο βασικό επιχείρημα υπέρ της περίφημης τάσης των Ελλήνων αντρών για απιστία. Κάποιοι άλλοι άντρες, κάπου αλλού, δεν χρειάζονται καν επιχειρήματα. Σε διάφορα σημεία του πλανήτη η μονογαμία δεν υφίσταται ούτε ως concept ούτε ως υποχρέωση. Η πολυγαμία, αντίθετα, υποστηρίζεται θεσμικά.

Η σημειολογία του εσωρούχου

Μία από τις πρώτες διαπιστώσεις που έκανα μεγαλώνοντας είναι ότι οι προτροπές της γιαγιάς πάνε περίπατο μόλις ερωτευτείς. Μόλις, δηλαδή, μπει στο οπτικό σου πεδίο εκείνη η γυναίκα που θα κερδίσει την αποκλειστική σου προσοχή και θα εκτοπίσει όλες τις υπόλοιπες (μαζί με τα εσώρουχά τους) απ' το κάδρο. Αν όλα πάνε καλά, αυτός ο έρωτας θα μετατραπεί σε σχέση. Κι αν όλα συνεχίσουν να πηγαίνουν καλά, αυτή η σχέση θα διαρκέσει. Ό,τι κι αν γίνει όμως (κι αυτό είναι μια θλιβερή διαπίστωση), ο έρωτας κάποια στιγμή θα ξεθυμάνει. Μπορεί να δώσει τη θέση του σε ωραία, ζεστά πράγματα που θα βοηθήσουν τη σχέση να συνεχίσει να υπάρχει, όπως η αγάπη ή η συντροφικότητα, αλλά η αρχική φλόγα σταδιακά θα υποβιβάζεται σε παροδικές σπίθες, όσα CD του Γιάννη Πάριου κι προσθέσεις στη δισκοθήκη σου.

Η σχέση εν τω μεταξύ, μπορεί να έχει βαθύνει σημαντικά και να έχει εξελιχθεί σε συγκατοίκηση ή ακόμα και σε γάμο. Ταυτοχρόνως, θα έχει εκτεθεί στο χρόνο, στην καθημερινότητα και στις αναπόφευκτες τριβές που αυτή επιφέρει. Όλα αυτά έχουν δύο πολύ συγκεκριμένες συνέπειες. Η πρώτη είναι αφόρητα ουσιαστική κι έχει να κάνει με το σεξ. Που ναι, όσο περνάει ο καιρός γίνεται καλύτερο, αλλά όταν περάσει κάμποσος καιρός αραιώνει και μετατρέπεται σε κάτι σαν γυμναστική. Απ' αυτές που τις κάνεις μια φορά στο τόσο, όχι για να βελτιώσεις τη φόρμα σου, αλλά για να πείσεις τον εαυτό σου ότι δεν έχεις εγκαταλείψει εντελώς το άθλημα και να ανακουφίσεις προσωρινά τη συνείδησή σου. Η άλλη συνέπεια είναι ότι τα εσώρουχα της συντρόφου μεγαλώνουν. Τα βρακιά που κάποτε έκαναν την εμφάνισή τους μόνο «εκείνες» τις μέρες, καταλαμβάνουν όλο και περισσότερα συρτάρια και παραμένουν στην επικαιρότητα για εβδομάδες ολόκληρες. Το συγκεκριμένο θεματάκι μπορεί να φαίνεται (και να είναι) επουσιώδες, αλλά έχει μια απολύτως συμβολική σημασία: σηματοδοτεί την περίοδο που τα τριγύρω αδέσποτα βρακάκια ξαναμπαίνουν στο κάδρο του συντρόφου. Ή -για την ακρίβεια- την περίοδο στην οποία ο σύντροφος αρχίζει να ξαναδίνει σημασία στα αδέσποτα βρακάκια που βρίσκονταν πάντα στο κάδρο, αλλά είχαν περάσει σε δεύτερο ή σε εκατοστό δεύτερο πλάνο.

Σκετό σεξ, χωρίς παρενέργειες

Την πρώτη φορά που ένας κανονικός άντρας κρυφοκοιτάει έξω απ' την κλειδαρότρυπα μιας κανονικής σχέσης, αισθάνεται να τον χτυπάει ένα τσουνάμι ενθουσιασμού και τύψεων. Το ίδιο και τη δεύτερη, και την τρίτη και τη δέκατη πέμπτη. Κατά πάσα πιθανότητα, και τις δεκαπέντε φορές θα επιλέξει να μην ξεκλειδώσει την πόρτα. Θα βολευτεί με τον ενθουσιασμό και οι προκαταβολικές τύψεις θα του υπενθυμίσουν ότι το έγκλημα βρίσκεται κατ' αρχάς στην πρόθεση. Ακόμα και τα μικρά, ασήμαντα και αναίμακτα εγκλήματα που περιγράφονται με στομφώδεις ή άσχημες λέξεις (απιστία / κέρατο), χαρακτηρίζονται απ' τις αρχικές τους προθέσεις.

Κάποια στιγμή, όμως, ο ίδιος άντρας θα βρεθεί τυχαία κάπου έξω, μακριά απ' την αυλόπορτα της σχέσης του. Και κάποια άλλη στιγμή, θα βρεθεί δίπλα του μια άγνωστη, γοητευτική και πρόθυμη γυναίκα που θα φοράει ένα βρακάκι απ' αυτά που θα έκαναν περήφανη οποιαδήποτε γιαγιά. Αργά ή αργότερα, δηλαδή, θα του δοθεί μια ευκαιρία για σκέτο σεξ. Χωρίς προθέσεις, χωρίς κλειδωμένες πόρτες, χωρίς επιπλοκές, χωρίς τύψεις. Ο ίδιος άντρας, ο κανονικός και τίμιος, θα αρπάξει την ευκαιρία απ' τα μαλλιά. Και θα πηδήξει σα να μην υπάρχει αύριο. Ακριβώς γιατί στο μυαλό του δεν υπάρχει αύριο. Ή γενικά, γιατί στο μυαλό του δεν υπάρχει απολύτως τίποτα, αφού όλα έχουν μεταφερθεί σε συγκεκριμένους αδένες του σώματός του.

Φαντάζομαι ότι τα ίδια πράγματα και με την ίδια σειρά συμβαίνουν και στη σύντροφό του. Ερωτεύεται, κάνει σχέση, την εξελίσσει, κάποια στιγμή αρχίζει να πήζει αλλά το παλεύει γιατί αξίζει τον κόπο και κάποια άλλη στιγμή το εκτονωτικό, λυτρωτικό, σκέτο σεξ μ' έναν άγνωστο της χτυπάει την πόρτα. Σύμφωνα με τις έρευνες, εκείνη θα επιλέξει να μην ξεκλειδώσει την πόρτα. Και σύμφωνα με τα γκάλοπ, θα κάνει τη συγκεκριμένη επιλογή γιατί «δεν πιστεύει» στο σκέτο σεξ. Δεν αποδέχεται την έννοια της «αρπαχτής» που δεν σημαίνει τίποτα πέρα απ' την απλοϊκή, πρωτόγονη σεξουαλική εκτόνωση. Και γενικώς, γιατί δεν παραδέχεται τίποτα που γίνεται χωρίς να επενδύεται πάνω του ένα μερίδιο του συναισθηματικού της χαρτοφυλακίου.

Σημείο ισορροπίας

Το σκέτο σεξ υπάρχει, συμβαίνει. Δεν είναι εύκολο να το παραδεχτείς ακόμα κι αν είσαι άντρας και ίσως είναι πολύ δυσκολότερο να το αποδεχτείς αν είσαι γυναίκα. Ίσως γιατί οι γιαγιάδες και όλοι οι υπόλοιποι μας μεγαλώνουν στολίζοντας την ανατροφή μας με διαφορετικά στερεοτυπικά μπιχλιμπίδια. Οι άντρες ανατρέφονται με μια αρκετά αυτονόητη αντίληψη ότι είναι ok και φυσικό να έλκεσαι από τη λάμψη που έχουν τα μπιχλιμπίδια. Οι γυναίκες εκπαιδεύονται στην καχυποψία του ό,τι λάμπει δεν είναι χρυσός. Αυτό που μεσολαβεί ανάμεσα στις δύο τάσεις είναι ένα χάος διατυπώσεων.

Αν, πάντως, αποδέχεσαι το περιστασιακό, σκέτο σεξ, μπορείς να τραβήξεις από κάτω του μια λεπτή κόκκινη γραμμούλα. Όσο ισορροπείς πάνω της, όλα καλά. Η ανατομία και οι οιωνοί είναι μαζί σου. Ακόμα και τα κλισέ είναι μαζί σου – αυτά που αναφέρουν ότι το πήδημα στο στρατό / στο εξωτερικό / στο studio δεν είναι κέρατο. Στο βάθος τους δεν είναι παρά κακοδιατυπωμένες περιγραφές των συνθηκών που ευνοούν την ανάπτυξη του σκέτου σεξ. Αν χάσεις την ισορροπία σου και κάνεις παράλληλη σχέση, αυτοεξορίσου. Εκτός των άλλων, και για αισθητικούς λόγους – δεν υπάρχει τίποτα πιο ακαλαίσθητο από έναν ενήλικο που τη μέρα του Αγίου Βαλεντίνου ψωνίζει δύο ανθοδέσμες. Αν σε πιάσει στα πράσα, αυτοεξορίσου – αυτή τη φορά για καθαρά αισθητικούς λόγους. Αν αισθανθείς την ανάγκη να της / του το εξομολογηθείς, αυτοεξορίσου αμέσως μετά – έχεις υπερβεί τη λεπτή κόκκινη γραμμή. Αν πας με την κολλητή της, αυτοεξορίσου και μόλις περάσεις τα σύνορα κάνε χαρακίρι. Αν κάποια στιγμή σου μπει στο μυαλό ότι το σκέτο εξωσχεσικό σεξ βοηθάει τη σχέση σου να κρατηθεί ζωντανή, δεν θα ήθελα να σε έχω γιατρό μου. Προσπαθείς να θεραπεύσεις έναν καρκίνο μ' έναν έρπητα.

Αν δεν αποδέχεσαι το σκέτο σεξ, σε θαυμάζω, αλλά δεν υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορώ να κάνω για σένα. Το μεταξύ μας χάος είναι αγεφύρωτο, και κάπου στη μέση του παρεμβάλλονται οι αναμνήσεις της γιαγιάς μου και ο ανεμόμυλος που ονομάζεις Απιστία. Θα σου θυμίσω απλώς ότι οι περισσότερες σχέσεις δεν πεθαίνουν στην αρένα, τρυπημένες από κάποιο κέρατο, αλλά αργοσβήνουν σ' ένα διαμέρισμα, από βαρεμάρα. Και ότι όλες οι ως τώρα σταυροφορίες απέβησαν μάταιες. Στο τέλος επικράτησαν οι άπιστοι.

Δημοφιλέστερα άρθρα

 1. Enrique Arce | O "Arturito" του La Casa de Papel απολαμβάνει τις διακοπές του στην Ελλάδα Enrique Arce | O "Arturito" του La Casa de Papel απολαμβάνει τις διακοπές του στην Ελλάδα
 2. Η βασίλισσα Letizia φόρεσε τo απαραίτητο φόρεμα του φετινού καλοκαιριού Η βασίλισσα Letizia φόρεσε τo απαραίτητο φόρεμα του φετινού καλοκαιριού
 3. Celine Dion: Φωτογραφίζεται με Thierry Mugler χρυσό κορμάκι και αποδεικνύει πως είναι style icon Celine Dion: Φωτογραφίζεται με Thierry Mugler χρυσό κορμάκι και αποδεικνύει πως είναι style icon
 4. Οι διακοπές της οικογένειας Beckham στην Ελλάδα Οι διακοπές της οικογένειας Beckham στην Ελλάδα
 5. 4 χρώματα που θα κυριαρχήσουν την επόμενη σεζόν 4 χρώματα που θα κυριαρχήσουν την επόμενη σεζόν
 6. Finding Freedom: Η βιογραφία των Sussexes μόλις κυκλοφόρησε και πολλές κρυφές λεπτομέρειες είδαν το φως της δημοσιότητας Finding Freedom: Η βιογραφία των Sussexes μόλις κυκλοφόρησε και πολλές κρυφές λεπτομέρειες είδαν το φως της δημοσιότητας
 7. H Jeanne Damas είναι έγκυος και το ανακοίνωσε μέσω Instagram H Jeanne Damas είναι έγκυος και το ανακοίνωσε μέσω Instagram
 8. Kate Middleton | Η φλοράλ μάσκα που φόρεσε έγινε sold out σε 24 ώρες Kate Middleton | Η φλοράλ μάσκα που φόρεσε έγινε sold out σε 24 ώρες
 9. Βασίλισσα Ελισάβετ | Τι είπε στον πρίγκιπα Harry μετά την παραίτησή του; Βασίλισσα Ελισάβετ | Τι είπε στον πρίγκιπα Harry μετά την παραίτησή του;
 10. H νέα συλλογή των Zara κυκλοφόρησε | Ωδή στο πιο δυναμικό χρώμα της γκαρνταρόμπας H νέα συλλογή των Zara κυκλοφόρησε | Ωδή στο πιο δυναμικό χρώμα της γκαρνταρόμπας
 11. Καλοκαίρι 2020: Οι τάσεις στα αξεσουάρ που κυριαρχούν στο Instagram Καλοκαίρι 2020: Οι τάσεις στα αξεσουάρ που κυριαρχούν στο Instagram
 12. Σ' αυτό το χρώμα ποντάρουν όλα τα κορίτσια της μόδας Σ' αυτό το χρώμα ποντάρουν όλα τα κορίτσια της μόδας
 13. Oι 10 πιο ακριβοπληρωμένοι ηθοποιοί του 2020 Oι 10 πιο ακριβοπληρωμένοι ηθοποιοί του 2020
 14. Ποιος ηθοποιός ψηφίστηκε ως ο καλύτερος James Bond όλων των εποχών; Ποιος ηθοποιός ψηφίστηκε ως ο καλύτερος James Bond όλων των εποχών;

Ιούλιος 2018

>