top article

Καμία
σχέση δεν είναι απόλυτα υγιής, σύμφωνα με την Αμερικάνικη σχολή ψυχανάλυσης, που γεννά τα σύνδρομα με την ίδια ευκολία που γεννιούνται και τα
lifestyle trends. Εσύ μπορείς να αναγνωρίσεις το είδος παθογένειας που πλήττει τη δική σου σχέση;

Ποτέ πριν στην ιστορία της ανθρωπότητας δεν έχουν υπάρξει τόσοι πολλοί εξειδικευμένοι επιστήμονες (ψυχολόγοι, κοινωνιολόγοι, σεξολόγοι, σύμβουλοι σχέσεων) και ιδρύματα (πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα) που να ασχολούνται με τον «τεμαχισμό» και τη μελέτη κάτω από το μικροσκόπιο κάθε πτυχής των ανθρώπινων σχέσεων. Που σημαίνει ότι, σχεδόν κάθε μέρα που περνά, μια καινούργια θεωρία ή ένα καινούργιο σχεσικό σύνδρομο εμφανίζεται στον ορίζοντα. Το πρόβλημα είναι ότι, ενώ τα περισσότερα από αυτά διαθέτουν επαρκές θεωρητικό υπόβαθρο και, συνήθως, «πιασάρικα» ονόματα, η πληθώρα τους περισσότερο μπερδεύει παρά ξεκαθαρίζει την κατάσταση - ενώ είναι πιθανόν να μας μετατρέψει σε κατά φαντασίαν ασθενείς. Ό,τι κι αν πουν οι συμβουλοι σχέσεων, οι ψυχαναλυτές και οι life coachers, το φάρμακο σε κάθε παθογένεια είναι πάντα το ίδιο, δηλαδή η συνειδητοποίηση και η ψύχραιμη αντιμετώπιση του προβλήματος, ενώ στο τέλος της μέρας αυτό που μετράει είναι τι λειτουργεί και τι μπορεί να κάνει εσένα ευτυχισμένη. Ακολουθούν ενδεικτικά παραδείγματα από τα πιο δημοφιλή new age σύνδρομα σχέσεων.


Σύνδρομο Πρώτης Σοβαρής Σχέσης
(
First Relationship Syndrome)

Περί τίνος πρόκειται: Η ψυχολογική εκείνη κατάσταση που σε κάνει να μην ξεπερνάς ποτέ τον άνθρωπο με τον οποίο έχεις κάνει την πρώτη σου σοβαρή σχέση (σ.σ. σεξουαλικά ολοκληρωμένη και μακροχρόνια). Και, αν βρίσκεσαι ακόμη σε αυτή, το να σε τρομοκρατεί σε παθολογικό βαθμό η ιδέα του να τον χωρίσεις.
Πώς καταλαβαίνεις ότι το κουβαλάς: Τα “συμπτώματα” περιλαμβάνουν ανάγκη συνεχούς λεκτικής επιβεβαίωσης του τι αισθάνεται για σένα (σ.σ. την περίοδο που ήσασταν μαζί), το να αναφέρεις (σ.σ. ενώ έχετε χωρίσει) συνέχεια το όνομά του –χωρίς να υπάρχει λόγος- στις συζητήσεις σου με άλλους και την εμμονική πίστη ότι με κάποιον καρμικό τρόπο «θα είστε για πάντα μαζί» και ότι «ο ένας δεν μπορεί να ζήσει χωρίς τον άλλο».
Πώς το αντιμετωπίζεις:
Με το χρόνο, την απόσταση και την συνειδητοποίηση ότι, ενώ ακούγεται εξαιρετικά ρομαντικό, ο πρώτος άνθρωπος που ερωτεύτηκες κατά πάσα πιθανότητα δεν θα είναι ούτε ο τελευταίος, ούτε ο πιο σημαντικός.


Σύνδρομο Επαναλαμβανόμενης Σχέσης
(
Relationship Repetition Syndrome ή Groundhog Day Syndrome)

Περί τίνος πρόκειται: Το να μεταφέρεις ασυνείδητα «τοξικές» συνήθειες και πρακτικές από την προηγούμενη στην επόμενη σχέση. Καταδικάζοντας έτσι κάθε καινούργιο σου δεσμό να αποτελεί καθρέφτη της αποτυχημένης και προβληματικής προηγούμενης.
Πώς καταλαβαίνεις ότι «πάσχεις»: Όταν όλες σου οι σχέσεις μοιάζουν να έχουν μια συγκεκριμένη χρονική διάρκεια και, συνήθως, ίδια αφορμή χωρισμού, οι φίλοι και οι συγγενείς σου σε ρωτούν συνέχεια γιατί επιμένεις να επιλέγεις το λάθος είδος άντρα και νοιώθεις έντονη σεξουαλική έλξη για ανθρώπους που μοιάζουν να έχουν βγει από το ίδιο καλούπι, όσον αφορά τα σωματικά και ψυχολογικά τους χαρακτηριστικά.
Πώς το ξεπερνάς:
Ζητώντας τη συνδρομή ειδικού, σχετικής βιβλιογραφίας ή, σε πιο ελαφρές περιπτώσεις, φίλων, ώστε να σε βοηθήσουν να καταλάβεις ποια είναι εκείνη η βαθιά ψυχολογική ανάγκη που σε κάνει να ελκύεσαι από ανθρώπους, που δεν σου επιτρέπουν να εξελιχθείς, να δοκιμαστείς και να ωριμάσεις.


Ιούλιος 2018

>