Δύσκολοι οι καιροί που διανύουμε και απανωτά τα χτυπήματα που δεχόμαστε καθημερινά σε επαγγελματικό, οικονομικό και ψυχολογικό επίπεδο. Σε εποχές κρίσιμες, λοιπόν, οι άνθρωποι έχουν ανάγκη από ένα σημείο αναφοράς, μια συμμαχία στέρεη και ακλόνητη, απ’ όπου θα αντλούν λίγη χαρά, ώστε να μπορούν να αντεπεξέλθουν στα ανοιχτά μέτωπα που δεν είναι στο χέρι τους να ορίσουν. Η αισθηματική μας ζωή είναι όμως στο χέρι μας, και μπορεί να γίνει η όαση της καθημερινότητάς μας. Αρκεί ένα ζευγάρι να είναι ζεν. Ή, τουλάχιστον, να προσπαθεί να εφαρμόσει τις αρχές του στον θεότρελο δυτικό τρόπο ζωής.

Το να ζεις (και το να αγαπάς) σημαίνει να υποφέρεις.
Είναι μία από τις βασικές αρχές του βουδισμού, που προσπαθεί να θυμίσει στον άνθρωπο ότι τίποτα δεν είναι εύκολο ή μόνιμο. Ούτε οι σχέσεις ούτε η ευτυχία. Κάτι που, όταν είσαι φουλ ερωτευμένος, με τις ενδορφίνες να κάνουν πάρτι στους θαλάμους του εγκεφάλου σου, εννοείται ότι το ξεχνάς. Μόνο που αυτό έχει ως συνέπεια, όταν τα πράγματα αρχίζουν να δυσκολεύουν, να μην μπορείς να καταλάβεις τι συνέβη. Ε, λοιπόν, δεν συνέβη τίποτα. Τα πάντα ρει. Οπότε φρόντισε να τα ζεις όσο κρατάνε και όχι να τα κλαις (τσάμπα και ανώφελα) όταν φεύγουν.

Μην κολλάς πουθενά. 
Οι σχέσεις είναι ο απόλυτος εθισμός. Κυρίως, γιατί δεν εθίζεσαι μόνο με τον άνθρωπο που έχεις απέναντι σου, αλλά και με την ίδια την ιδέα της σχέσης. Όσο όμως πιο πολύ γραπώνεσαι από κάποιον ή κάτι (αγάπη, μίσος, ζήλια, φθόνο), τόσο πιο δεδομένο είναι ότι στερείς από τον εαυτό σου την ευκαιρία να ζήσει τη ζωή του όπως του αρμόζει ή όπως του είναι γραφτό. Άσε που, όσο το χρονικό διάστημα της σχέσης μεγαλώνει και μπαίνουν στην εξίσωση σκυλιά, γατιά, στεγαστικά, πεθερικά και παιδιά, τόσο πιο δύσκολο είναι να αποδεχθείς ότι η ευτυχία έχει πετάξει από το παράθυρο και ότι είναι ώρα να προχωρήσεις παραπέρα. Εσύ, μόνη σου. Χωρίς μπαγκάζια.

Κόψε τους δεσμούς (αλλά μείνε).
Η τελευταία πρόταση της παραπάνω παραγράφου, που αναφέρεται στο δεύτερο αξίωμα του βουδισμού, δεν σε προτρέψει να εγκαταλείψεις τη σχέση. Όπως δηλαδή το αντιλαμβάνονται 9 στους 10 δυτικούς. Αυτό που πρέπει να αφήσεις πίσω είναι τον εθισμό σου στη σχέση. Γιατί όταν πάψεις να προσπαθείς να αλλάξεις τον άλλο ή να επιβάλλεις εγωιστικά τη δική σου version τού πώς θα πρέπει να είναι, αυτό που μένει είναι η αγάπη στην ουσία της. Μια αγάπη χωρίς πόνο, δράμα ή συνεχείς απογοητεύσεις. Δυο άνθρωποι που είναι πλέον ελεύθεροι να χαρούν ο ένας τον άλλο. Ολοκληρωτικά και απροκάλυπτα. Αλλά όχι για πάντα. Γιατί δεν είναι ποτέ η αγάπη που πονάει, αλλά οι υψηλές, εσφαλμένες ή οποιαδήποτε τύπου απαιτήσεις που έχεις εσύ από αυτή.

Ανέλαβε δράση μην κάνοντας τίποτα.
Εμείς οι δυτικοί έχουμε, δυστυχώς, μια μανία με τη δράση. Συγκεκριμένα, την αναίτια, ασυλλόγιστη και ασυντόνιστη δράση. Αυτό όμως που υπαγορεύει το ζεν, ακόμη και αν σε πρώτη ανάγνωση μοιάζει ο ορισμός της παθητικότητας, είναι η συνειδητοποίηση ότι πρέπει να αφήνεις πάντα τη φύση να παίρνει το δρόμο της. Αν ο άλλος δεν σε αγαπά, αποδέξου το. Αν εσύ δεν τον αγαπάς, πες του. Και, πάνω από όλα, μην πιέζεις τον εαυτό σου να “κάνει” κάτι. Όπως λέει και ένα παλιό βουδιστικό ρητό “Αν κάτι έρθει, πάντα το καλωσορίζουμε. Αν φύγει, ποτέ δεν το καταδιώκουμε”. Γιατί αυτό που σου διδάσκει το ζεν είναι ότι για να αποκτήσεις τον πραγματικό έλεγχο της ύπαρξής σου, σημαίνει να σταματήσεις να σπαταλάς ενέργεια προσπαθώντας να ελέγξεις τους άλλους, ώστε να σου ικανοποιήσουν τις ανάγκες.

Σπεύδε βραδέως και συγκεντρωμένα.
Το ιδανικό θα ήταν να αφιερώσεις 20 λεπτά την ημέρα για διαλογισμό. Όπως κάνει η πλειοψηφία των celebrities και των τιτάνων της Wall Street καθημερινά. Απλό, καθαρό, χωρίς φιλοσοφικές ή θρησκευτικές προεκτάσεις διαλογισμό. Τόσο εύκολο, που μπορείς να το κάνεις και στο πίσω μέρος του ταξί. Αλλά αυτό απαιτεί, προφανώς, κάποια εκπαίδευση και εμπείρια στις πρακτικές του ζεν. Οπότε κάνε το αμέσως καλύτερο πράγμα: Όταν είσαι μαζί με το σύντροφό σου, προσπάθησε κάθε φορά να δημιουργήσεις λίγο ποιοτικό χρόνο μεταξύ σας. Αργά και συγκεντρωμένα. Αφιερώσου σε αυτό (το στόχο) και σε αυτόν (το σύντροφο). Είτε αυτό σημαίνει ένα ευχάριστο διάλειμμα στην κρεβατοκάμαρα, είτε κάτι τόσο απλό όσο να κλείσεις κινητά και τηλεόραση όσο τρώτε και να μιλήσετε για τη δύσκολη μέρα σας.

Μάθε να δρας, όχι να αντιδράς.
Ο ευκολότερος τρόπος να πασπαλίσεις τη σχέση σου με τη φιλοσοφία του ζεν είναι να αντισταθείς στην παρορμητική ροπή σου για άμεση δράση. Προσπάθησε να ελέγξεις την τάση που έχουμε όλοι να απαντούμε αμέσως (συνήθως οργισμένα, υπερβολικά συναισθηματικά και παράλογα) σε ό,τι μας συμβαίνει. Προσπάθησε να δείξεις ψυχραιμία και να δώσεις χρόνο στο μυαλό σου, ώστε να βγει από τη θολούρα των συναισθημάτων. Προσπάθησε σε χαμηλούς τόνους να εξηγήσεις στον άλλο πώς πραγματικά σε κάνει να αισθάνεσαι αυτό που σου είπε, έκανε ή ξέχασε να κάνει. Γίνε συνειδητά το ήρεμο μάτι του κυκλώνα και αντιμετώπισε με αμετακίνητη συμπόνια ό,τι θύελλα έχει ξεσπάσει γύρω σου. 

Η αγάπη είναι πιο κοντά από ό,τι πιστεύεις.

Είναι προτιμότερο να εκμεταλλευτείς (με την καλή έννοια) την αγάπη που σου είναι διαθέσιμη σήμερα, παρά να περιμένεις κάτι το ιδεατό, που μπορεί να κρύβεται πίσω από τη επόμενη γωνιά. Αυτό δεν σημαίνει φυσικά ότι οφείλεις να συμβιβαστείς με κάτι λιγότερο, αλλά ότι είναι πιο υγιές να μάθεις να χαίρεσαι άμεσα την αγάπη που έχεις καλλιεργήσει (αφιερώνοντας χρόνο και προσοχή) τριγύρω σου. Μια άλλη, αν θες, εκδοχή του λατινικού carpe diem. Γιατί αυτό που δεν πρέπει να ξεχνάς είναι ότι η αγάπη, οποιαδήποτε τύπου ή είδους, είναι που θρέφει το σώμα και την ψυχή. Οπότε σταμάτα να ψάχνεις τρόπους να απορρίψεις ανθρώπους και απόλαυσε αυτό που έχουν να σου δώσουν.
 
Μάθε να δίνεις, για να λάβεις.

Το να μάθεις να δίνεις είναι βασική προϋπόθεση μια ζεν σχέσης. Και μάλιστα να δίνεις σιωπηλά, ουσιαστικά και χωρίς ελπίδα ανταπόδοσης (ναι, ούτε καν ένα απλό “ευχαριστώ”). Δεν χρειάζεται να είναι κάτι εξεζητημένο ή ακριβό. Φρόντισε απλώς κάθε μέρα να δίνεις κάτι στον άνθρωπό σου (ένα χαμόγελο, ένα μήνυμα, το αγαπημένο του φαγητό) που του κάνει την μέρα λίγο πιο φωτεινή. Και μετά φρόντισε να κάνεις το ίδιο με τον εαυτό σου και με τους υπόλοιπους ανθρώπους που αγαπάς. Ακούγεται υπερβολικά φιλοσοφικό για να είναι εφαρμόσιμο, αλλά δεν χάνεις τίποτα να το δοκιμάσεις. Έστω και για μία μέρα. Αρκεί για να διαπιστώσεις ότι το να έχεις γενναιόδωρο μυαλό είναι πολύ πιο υγιής τρόπος να ζεις από το να μετράς σαν λογιστάκος ποιος σου οφείλει τι και γιατί.

Πάντα υπάρχει ένα μονοπάτι.

Στη ζωή και τις σχέσεις δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Υπάρχουν απλώς μπερδεμένα μυαλά που δεν μπορούν να δουν καθαρά το μονοπάτι που ανοίγεται μπροστά τους. Η αγάπη δεν είναι ζιζάνιο, όπως πιστεύουν πολλοί, με την έννοια ότι φυτρώνει από μόνο του και δεν χρειάζεται καθόλου φροντίδα για να θεριέψει. Λάθος. Απαιτεί τρομακτική δουλειά. Όχι όμως με στόχο να αλλάξεις τον άλλο, αλλά να συνειδητοποιήσεις ποια είσαι εσύ. Μόνο που αυτό είναι κάτι που κανένα άρθρο περιοδικού, όσο φιλότιμο ή καλοπροαίρετο και αν είναι, δεν μπορεί να στο προσφέρει. Τουλάχιστον, όχι στο πιάτο. 


Σχετικά θέματα:
Relationship Alert: Πόσο υγιής είναι η σχέση σου;
The undivorced
Relationship Alert: 6 συνήθειες που δηλητηριάζουν τη σχέση σου

Ιούλιος 2018

>