Να το ξεκαθαρίσουμε: Τα «ενεργειακά βαμπίρ» δεν είναι οι ήρωες του True Blood, τίποτα απίθανοι και απέθαντοι τύποι, που την ημέρα κρύβονται και τη νύχτα σέρνονται σε σκοτεινά σοκάκια με τους κυνόδοντες προτεταμένους. Ούτε καν ένα ωραίο ψέμα σαν τα αγόρια του Τwilight, με το δύστροπο αλήτικο mood και το ολόλευκο δέρμα, που λάμπει στον ήλιο σαν ντισκομπάλα. Τα ενεργειακά βαμπίρ είναι άνθρωποι, κοινοί θνητοί, που κυκλοφορούν ανάμεσά μας. Και όλοι ξέρουμε από έναν.

Πριν δηλώσεις εξαίρεση, διάβασε προσεκτικά τα χαρακτηριστικά: το «βαμπίρ» είναι αυτός ο άνθρωπος –o γνωστός, ο γείτονας, το κορίτσι στο διπλανό γραφείο, στη δουλειά–, που ύστερα από δέκα λεπτά ακόμα και μιας απλής, casual κουβεντούλας μαζί της σε κάνει να νιώθεις εξαντλημένη, «στραγγισμένη», βαριά και δύσθυμη. Είναι η «φίλη» που μιλάει διαρκώς και έχει άποψη για όλα, κατά κανόνα αρνητική. Ή μιλάει για ένα και μόνο πράγμα: τον υπέροχο εαυτό της.
Αν κατ’ εξαίρεση ασχοληθεί μαζί σου, θα το κάνει μόνο για να μουρμουρίσει κάτι συγκαταβατικό, κάτι που θα σε κάνει να αισθανθείς ανόητη, κακιά και φριχτά ανεπαρκής, όπως «είσαι τόσο καλή, δεν θα έπρεπε να αφήνεις να σε εκμεταλλεύονται». Ή «δεν το περίμενα αυτό από σένα», ή «αυτό άσε καλύτερα να το κανονίσω εγώ, αν μιλήσεις εσύ θα τα κάνεις μούσκεμα». Και, το καλύτερο, «στ’ αλήθεια χρυσό μου, πιστεύεις πως αυτό το ρούχο είναι για γυναίκες της ηλικίας μας;». Το ενεργειακό βαμπίρ συχνά δεν το καταλαβαίνεις. Γιατί θα σε πονέσει με το γάντι.

Είναι, επίσης, η γλυκιά μακρινή εξαδέλφη, θεία, συμμαθήτρια από το σχολείο, που δεν θα ανοίξει ποτέ το στόμα της για να πει κάτι καλό, ακόμα κι αν απ’ αυτό εξαρτάται η ζωή της. Η οποία ζωή της παρεμπιπτόντως είναι, ή έτσι λέει, ένα τεράστιο saga δυστυχίας, μια μαύρη κηλίδα, που μπορεί να σκεπάσει τον ήλιο. Διότι το «βαμπίρ» κατατρέχεται διαρκώς από ατυχίες. Συνήθως, ταλαιπωρείται από άγνωστα συμπτώματα κάποιας μυστηριώδους αρρώστιας, παθαίνει εμφράγματα, κρίσεις πανικού, έχει μόνιμα πονόδοντο. Οι συγγενείς του είναι είτε άρρωστοι/κατάκοιτοι είτε αναίσθητα σκυλιά, που τον επικρίνουν και τον βασανίζουν διαρκώς με τις απαιτήσεις τους, ο γάμος του περνάει κρίση, το ταίρι του είναι άχρηστο, αδιάφορο ή έχει συμπτώματα αλκοολισμού και τα παιδιά του μικροί τύραννοι. Δουλεύει ολημερίς σαν είλωτας και τα φέρνει με κόπο πέρα, γι’ αυτό δεν έχει ποτέ χρήματα και θέλει να τον δανείσεις για να μην του κόψουν το ρεύμα. Ακόμα κι αν έχει τρείς δουλειές, μια σύνταξη και εισπράττει και νοίκια, το «βαμπίρ» είναι μονίμως άφραγκο και χρεωμένο. Κι, επίσης, κανείς δεν το καταλαβαίνει ούτε ξέρει τι περνάει, το κράτος το κυνηγά, τα αφεντικά δεν το πληρώνουν όπως του αξίζει, το «ρίχνουν» στα ρέστα στο περίπτερο και του κλέβουν τη θέση στο πάρκινγκ. Όλα αυτά, δε, συμβαίνουν ταυτοχρόνως – διότι φυσικά η ζωή, γενικά, είναι αφόρητη και το σύστημα άδικο. Και κανείς δεν μπορεί να κάνει τίποτα γι’ αυτό.
Μήπως τώρα σου θυμίζει κάτι;

Συνέχεια στη σελίδα 2

Ιούλιος 2018

>