top article

"Ξέρω ότι κάποιες φορές λέω ή δημοσιεύω περίεργα πράγματα, αλλά έτσι λειτουργεί ο εγκέφαλός μου", είπε ο CEO της Tesla, Elon Musk, αποκαλύπτοντας ότι έχει το σύνδρομο Asperger. Το σύνδρομο αυτό είναι μια διαταραχή που ανήκει στο φάσμα του αυτισμού και αφορά περίπου το 1% του πληθυσμού, αν και συχνά παραμένει αδιάγνωστο ή διαγιγνώσκεται πολύ αργότερα, σε σχέση με άλλες μορφές αυτισμού. Χαρακτηρίζεται ως μια "εξαιρετικά λειτουργική διαταραχή" καθώς δεν προκαλεί διανοητικά ή άλλα προβλήματα. Αντίθετα, σύμφωνα με την Greta Thunberg που όπως αποκάλυψε διαγνώστηκε σε ηλικία 13 ετών, υπό συνθήκες, το Asperger είναι μία "υπερδύναμη".

Aπό την Greta Thunberg μέχρι τον Elon Musk | Διασημότητες με Σύνδρομο Asperger

Εκτός από τον Elon Musk και τη νεαρή ακτιβίστρια από τη Σουηδία, υπάρχουν πολλοί ακόμα στο χώρο της σόουμπιζ, της τέχνης και των επιχειρήσεων που έχουν αναφέρει ότι παρουσιάζουν τη συγκεκριμένη αναπτυξιακή διαταραχή, όπως οι εξής:

Susan Boyle

Susan Boyle

Η θριαμβεύτρια του βρετανικού talent show Britain's Got Talent, είχε διαγνωστεί σε παιδική ηλικία με "εγκεφαλική βλάβη". Χρειάστηκε να φτάσει στην ενηλικίωση για να ανακαλύψει ότι αυτό που ο γιατροί αποκάλεσαν έτσι, ήταν στην πραγματικότητα Asperger. "Πάτα ήξερα ότι με έκριναν άδικα", λέει. "Πλέον έχω μια ξεκάθαρη εικόνα του τι είναι αυτό που μου συμβαίνει και είμαι ανακουφισμένη και πιο χαλαρή".

David Byrne

David Burne

Ο frontman των Talking Heads αναφέρει στο βιβλίο του "How Music Works” πώς έχει επηρεάσει την καθημερινότητά του το σύνδρομο Asperger. "Για μένα, το να βγαίνω στη σκηνή και να κάνω κάτι ακραία εκφραστικό και στη συνέχεια να ξαναμπαίνω στο "κέλυφός" μου, μου φαίνεται εντελώς φυσιολογικό", λέει. "Ίσως, "φυσιολογικό" να μην είναι η σωστή λέξη, αλλά για μένα λειτουργεί".

Daryl Hannah 

H τρελούτσικη Daryl Hannah με μια over-the-top αλλά πανέμορφη εμφάνιση στα Όσκαρ του 1984. (photo: Courtesy of AMPAS)

Η ηθοποιός του Splash και του Kill Bill ανακάλυψε ότι έχει σύνδρομο Asperger σε παιδική ηλικία. Όπως λέει, αυτό που προκάλεσε στην ψυχοσύνθεσή της είναι πως έγινε "απίστευτα ντροπαλή" ενώ προτιμά τη ρουτίνα και τη φοβίζουν τα πολύ σημαντικά γεγονότα.

Dan Akroyd

Dan Akroyd

Ο κωμικός εκτιμά ότι το Asperger τον βοήθησε να γίνει πιο δημιουργικός στη δουλειά του. "Μερικές φορές ακούω μια φωνή και σκέφτομαι "να ένας χαρακτήρας τον οποίο θα μπορούσα να υποδυθώ"", λέει.

Anthony Hopkins 

Anthony Hopkins

Ο διάσημος ηθοποιός διαγνώστηκε με το σύνδρομο σε μεγάλη ηλικία, όταν προσπαθούσε να αντιμετωπίσει κάποια οικογενειακά προβλήματα. Όπως λέει, η διάγνωση δεν τον εξέπληξε καθόλου, καθώς πάντα ήξερε ότι αυτή η "μανιακή" σχέση του με τη δουλειά ξεκινούσε από κάποια ιδιαίτερη λειτουργία του εγκεφάλου του.

Andy Warhol

To σύνδρομο Asperger αναγνωρίστηκε από τους επιστήμονες το 1994, εφτά χρόνια μετά το θάνατο του καλλιτέχνη, οπότε θα ήταν αδύνατο ο ίδιος να γνώριζε ότι έχει κάποια σχέση με αυτό. Ωστόσο, ειδικοί μελετητές του έργου του θεωρούν ότι είναι βέβαιο ότι είχε το σύνδρομο. Οι μονολεκτικές απαντήσεις που συνήθιζε να δίνει, η ευλαβική τήρηση της ρουτίνας και η εμμονή του με την τέχνη αποτελούν σημάδια που σύμφωνα με τους εκτιμητές δείχνουν ότι ο μεγάλος καλλιτέχνης είχε κάποια διαταραχή στο φάσμα του αυτισμού, πιθανότατα Asperger.

Φωτο: Splash News/Ideal Image

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για Mόδα, Ομορφιά, Συγχρονη Ζωή, Πολιτισμό, Design και Γαστρονομία στο madamefigaro.gr

Ιούλιος 2018

>