Γίνε expert και εντυπωσίασε την παρέα σου
Σε όλους μας έχει συμβεί να κρατάμε στα χέρια μας τη wine list, ενώ ο σερβιτόρος αλλά και η παρέα μας περιμένει να αποφασίσουμε. Την επόμενη φορά όμως που θα βρεθείς σε ανάλογη θέση (και θα θέλεις να γλιστρήσεις κάτω από το τραπέζι) θα ξέρεις τι πρέπει να κάνεις.
Λευκό ή κόκκινο;
Ξεκίνα ρωτώντας την παρέα σου το πιο βασικό: Λευκό ή κόκκινο κρασί; Ή αν προτιμάς, θέσε το ίδιο ερώτημα σε σχέση με το τι θέλουν να φάνε: κάτι ελαφρύ (ψάρι, σαλάτα ή κοτόπουλο) ή κάτι βαρύ (κόκκινο κρέας ή πλούσια pasta); Αν είναι όλοι ευέλικτοι, μπορείτε να επιλέξετε κάτι που να ταιριάζει με τα περισσότερα πιάτα ή ακόμα καλύτερα να προτιμήσετε δύο διαφορετικά κρασιά. Όταν αποφασίζεις πόσα μπουκάλια κρασί χρειάζεται να παραγγείλεις, έχε υπόψη σου ότι ένα μπουκάλι είναι περίπου 5 ποτήρια κρασί.
Αποφάσισε το εύρος της τιμής
Μην φοβηθείς να επιλέξεις πιο φθηνά μπουκάλια. Αν βρίσκεσαι σε κάποιο εστιατόριο που ενδιαφέρεται για τη wine list κι έχει έναν ταλαντούχο σομελιέ, το πιθανότερο είναι να απολαύσεις ένα καλό κρασί ανεξαρτήτως τιμής.
Ζήτησε τη βοήθεια του ειδικού
Η καλύτερη απόφαση – και η πιο διασκεδαστική - είναι να βάλεις στο παιχνίδι τον σομελιέ. Αν δεν υπάρχει κάποιος στην αντίστοιχη θέση, ζήτα να μιλήσεις με κάποιον που να γνωρίζει όσο το δυνατόν περισσότερα για τη λίστα κρασιών. Σε τι πρέπει να εστιάσεις:
Τα βασικά: Ενημέρωσε για τις επιλογές σου – αν κατέληξες σε λευκό ή κόκκινο κρασί και την τιμή που θέλεις να κινηθείς.
Το στυλ του κρασιού: Θα πρέπει να περιγράψεις το στυλ του κρασιού που επιθυμείς: έντονο, με γεμάτο σώμα και φρουτώδη επίγευση, όπως ένα cabernet sauvignon (κόκκινο) ή chardonnay (λευκό), ή πιο ελαφρύ και πιο όξινο με γήινες νότες, όπως ένα pinot noir (κόκκινο) ή sauvignon blanc (λευκό). Για να προχωρήσεις ακόμα περισσότερο, μπορείς να ενσωματώσεις στην περιγραφή σου την περιοχή, το κλίμα και τις συνθήκες του αμπελώνα (έδαφος, έκθεση στον ήλιο), όπου καλλιεργούνται τα σταφύλια, ζητώντας ζεστό ή δροσερό κλίμα. Τα κρασιά που προέρχονται από θερμότερα κλίματα αφήνουν γεύσεις σκούρων φρούτων (κόκκινα) ή τροπικών φρούτων (λευκά), ενώ αυτά από τα ψυχρότερα κλίματα έχουν περισσότερο τη γεύση φωτεινών κόκκινων φρούτων (κόκκινα) ή εσπεριδοειδών (λευκά), με μια καλή δόση οξύτητας. Ενημέρωσε τον σομελιέ για τις ποικιλίες των περιοχών που σου αρέσουν, ώστε να σε κατευθύνει.
Ξηρά vs. γλυκά κρασιά: Ένα σύνηθες λάθος που πρέπει να αποφύγεις: να ζητάς "ξηρό" κρασί. Εάν δεν κρατάς στα χέρια σου το μενού με τα επιδόρπια, σχεδόν κάθε κρασί στη λίστα θα είναι ξηρό (υπάρχουν βέβαια και εξαιρέσεις).
Αισθάνεσαι περιπετειώδης; Μόλις τελειώσεις με τα βασικά, ενημέρωσε τον σομελιέ αν θέλεις να ξεφύγεις από τα κλασικά κρασιά που γνωρίζεις και να γίνεις λίγο πιο περιπετειώδης. Αν τα μπουκάλια που προτείνει ο ειδικός προσφέρονται και σε ποτήρι, προτίμησε να δοκιμάσεις πιο πριν το κρασί που θα παραγγείλεις.
Τα τελικά βήματα
Τι πρέπει να κάνεις όταν φτάσει το μπουκάλι στο τραπέζι σου
Έλεγξε την ετικέτα: Βεβαιώσου ότι το κρασί και η χρονολογία είναι αυτά που παρήγγειλες, πριν ανοιχτεί το μπουκάλι. Αν το έτος δεν είναι σωστό, υπόδειξέ το. Μπορεί να μην παίζει ιδιαίτερο ρόλο σε ένα "νέο" κρασί, αλλά έχει σημασία σε συγκεκριμένα παλαιωμένα κρασιά.
Δοκίμασε το κρασί: Ο σερβιτόρος θα σου παρουσιάσει τον φελλό – απλά άφησέ τον στο τραπέζι (δεν χρειάζεται να τον μυρίσεις) και θα σου προσφέρει να δοκιμάσεις μία μικρή ποσότητα κρασιού. Κράτησε το ποτήρι από χαμηλά (ώστε να μην το ζεστάνεις και να μην αφήσεις δαχτυλιές) και στριφογύρισέ το απαλά, ακουμπώντας τη βάση στο τραπέζι. Στη συνέχεια μύρισε και δοκίμασε το κρασί. Αν υπάρχει κάτι που δεν είναι καλό (πχ η οξύτητα) ενημέρωσε τον σερβιτόρο, αλλιώς επίτρεψέ του να γεμίσει τα ποτήρια.
Έλεγξε τη θερμοκρασία: Τα λευκά κρασιά σερβίρονται συχνά πάρα πολύ παγωμένα, έτσι μπορείς να ζητήσεις από τον σερβιτόρο να αφήσει το μπουκάλι στο τραπέζι και όχι στον πάγο. Αν πάλι θέλεις λίγο πιο παγωμένο το κόκκινο κρασί σου, μην διστάσεις να το ζητήσεις.