Το απόλυτο καλοκαιρινό φρούτο γίνεται η βάση για δροσιστικά πιάτα
Καλοκαίρι χωρίς καρπούζι δεν γίνεται, πόσο μάλλον όταν μιλάμε για τον Αύγουστο. Το απόλυτο καλοκαιρινό φρούτο είναι όσο δροσιστικό χρειάζεσαι τα ζεστά μεσημέρια, μετά τις βουτιές, και αποτελεί σήμα κατατεθέν του ελληνικού τραπεζιού. Τι θα έλεγες όμως να το χρησιμοποιήσεις σαν βάση για εύκολες συνταγές που θα σε χορτάσουν χωρίς να σε βαρύνουν;
Καρπούζι με τσίλι και lime
Υλικά
1 Καρπούζι, τεμαχισμένο σε φέτες
1 κουταλάκι του γλυκού τσίλι σε σκόνη
1 κουταλάκι του γλυκού Kosher ή θαλασσινό αλάτι
1 κουταλιά της σούπας ξύσμα λεμονιού
Χυμός από ένα lime
Οδηγίες
Ανακατεύεις τη σκόνη τσίλι, το αλάτι και το lime και χτυπάς με το γουδοχέρι μέχρι να συνδυαστούν τα μπαχαρικά.
Πασπαλίζεις αρκετά πάνω από το καρπούζι και στη συνέχεια ολοκληρώνεις με στύβοντας lime.
Σερβίρεις αμέσως.
Σαλάτα με ντομάτα και καρπούζι
Υλικά
1 μεγάλη, ντομάτα ώριμη κομμένη σε κύβους
3/4 φλιτζανιού ντοματίνια
2 φλιτζάνια καρπούζι σε κύβους
1/4 φλιτζάνι τσαγιού φέτα
2 φλιτζάνια ψωμί, σε κύβους (π.χ. μπαγκέτα ελαφρώς ξερή ή φρυγανισμένη, μπιφτέκι κλπ)
1 χούφτα φρέσκα φύλλα βασιλικού
αλατοπίπερο
Εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
Οδηγίες
Ρίχνεις όλα τα υλικά σε ένα βαθύ μπολ, εκτός από τη φέτα και τον βασιλικό. Ανακατεύεις το αλατοπίπερο με το ελαιόλαδο και περιχύνεις τη σαλάτα.
Πασπαλίζεις με τη φέτα και τον βασιλικό και ρίχνεις λίγο ελαιόλαδο ακόμα.
Προσθέτεις λίγα μούρα αν θέλεις.
Καρπούζι με φέτα σε mason jar
Υλικά
Για το dressing:
2 κουταλιές της σούπας φρέσκο χυμό lime
1 κουταλάκι εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
1 κουταλιά μέλι
1 κουταλάκι του γλυκού ψιλοκομμένο πιπέρι jalapeño
1/4 κουταλάκι αλάτι
Για τη σαλάτα:
4 φλιτζάνια καρπούζι σε κύβους
2 φλιτζάνια τεμαχισμένα αγγούρια
1/4 φλιτζάνι τσαγιού φέτα
1/4 φλιτζάνι φρέσκα φύλλα βασιλικού
Οδηγίες
Σε ένα μικρό μπολ, χτυπάς μαζί όλα τα συστατικά για το dressing. Στη συνέχεια, βάζεις από μία κουταλιά σε κάθε βάζο (4 βάζα) με επανασφραγιζόμενα καπάκια.
Προσθέτεις 1 φλιτζάνι καρπούζι, 1/2 φλιτζάνι αγγούρι, 1 κουταλιά της σούπας φέτα και 1 κουταλιά της σούπας βασιλικό σε κάθε βάζο. Τοποθετείς τα καπάκια στα βάζα και παγώνεις μέχρι την ώρα του φαγητού.
Ρίχνεις το dressing και αναποδογυρίζεις τα βάζα για να πάει παντού. Απολαμβάνεις αμέσως.


