Ταξίδι στη γαλλική γαστρονομία μέσα από πέντε διαχρονικά εύγευστες διευθύνσεις της Αθήνας.
Η ιστορία της αρχίζει να γράφεται την εποχή που ο Λουδοβίκος XV ήταν βασιλιάς, περί τον 14ο αιώνα προ Χριστού. Έκτοτε, η γαλλική κουζίνα θεωρείται μία από τις πιο εκλεπτυσμένες και απολαυστικές παγκοσμίως. Και είναι. Η Εβδομάδα Γαλλικής Γαστρονομίας που παρασύρει αυτές τις ημέρες την πόλη στον ρυθμό της αποτελεί μία εξαιρετική ευκαιρία να αναθερμάνουμε τη σχέση μας με τη φρανκοφόν κουλτούρα μέσα από διεθύνσεις που γνωρίζουν πολύ καλά να τιμούν το γαστρονομικό της μεγαλείο.
Σπύρος & Βασίλης
Ήταν το 1974, όταν δύο αδέρφια με ιδιαίτερη αδυναμία στις πρώτες ύλες και τον τρόπο που εκείνες μαεστρικά μετουσιώνονται σε γαστριμαργικές προτάσεις, αποφάσισαν να δημιουργήσουν ένα εστιατόριο που θα "μιλούσε" αποκλειστικά γαλλικά. Και να του δώσουν το όνομά τους. Κάπως έτσι, ο Σπύρος και ο Βασίλης Πολυμέρης δημιούργησαν το ομώνυμο εστιατόριο του Κολωνακίου, το οποίο σήμερα διαχειρίζεται ο Γιώργος, γιος ενός εκ των δύο ιδιοκτητών (σ.σ. του Βασίλη).

Η αυθεντική γαλλική κρεμμυδόσουπα – με την έντονη γεύση και το χαρακτηριστικό άρωμα, τα σαλιγκάρια μπουργκινιόν με καταγωγή από τη Βουργουνδία, το φουα γκρα με σος φραμπουάζ, τα αχνιστά μύδια, ο τόνος σχάρας με σαλάτα Νισουάζ, η εθιστική κρεμ μπρουλέ είναι μόλις μερικά από τα πιάτα που συνθέτουν έναν κατάλογο πλήρη με ξεκάθαρο γαλλικό ταπεραμέντο. Ένα μενού που δεν ανανεώνει συχνά τη βάση του, μιας και οι θαμώνες του εστιατορίου ζητούν συγκεκριμένα πιάτα όσα χρόνια και αν περάσουν.
Λάχητος 5, Κολωνάκι
L' Abreuvoir
Όταν ο Αλέξης Κώτσης και η σύζυγός του, Γιάννα, αποφάσισαν να ανοίξουν ένα γαλλικό εστιατόριο στην καρδιά της Αθήνας το ημερολόγιο έγραφε 1965. Έχοντας στη φαρέτρά του πρακτική και θεωρητική εμπειρία αποκτημένη σε κουζίνες της Γαλλίας, ο Αλέξης Κώτσης δεν άργησε να δει το εστιατόριο του να μετατρέπεται σε σημείο συνάντησης bon viveur, φίλων του άριστου φαγητού και κρασιού – δεν είναι τυχαίο ότι στην κάβα του εντοπίζει κανείς σήμερα δεκάδες ετικέτες από τον ελληνικό και γαλλικό αμπελώνα.
Κρατώντας τη γνώση του πατέρα τους και το φιλότιμο της μητέρας του – δεν μεταφράζεται στα γαλλικά, ο Σπύρος και η Κλαίρη (σ.σ. τα παιδιά τους) έχουν αναλάβει τη γενική επιμέλεια του εστιατορίου του. Στο μενού του, συναντάς φιλέ μινιόν μαδέρα, φιλέτο σολωμού σε κρούστα μουστάρδας, με ντομάτες και δυόσμο, σάλτσα μπρισκ και τα πιάτα μόλις άρχισαν να ξεδιπλώνουν τον φρανκοφόν χαρακτήρα τους.
Ξενοκράτους 51, Κολωνάκι
Blue Pine
Θυμίζοντας σαλέ γαλλικής πολιτείας, το εστιατόριο Blue Pine τιμά τη γαλλική κουζίνα από την αρχή της γαστρονομικής του γέννησης, η οποία συντελείτο το 1961. Αν σου ζητούσε κανείς να πραγματοποιήσεις ένα μικρό γκάλοπ όσο βρίσκεσαι εντός του χώρου, τότε εύκολα θα διαπιστώσεις ότι αρκετοί από τους πελάτες του είναι τρίτης και τέταρτης γενιάς.
Αν και το μενού του φρεσκάρεται αρκετά συχνά, υπάρχουν μερικά πιάτα που δεν απουσιάζουν σχεδόν ποτέ: τα βατραχοπόδαρα, τα σαλιγκάρια Βουργουνδίας, το φουά γκρα με σύκα, το μαστιχωτό σουφλέ και το entrecôte café de Paris είναι μόλις μερικά από αυτά.
Π. Τσαλδάρη 37, Κηφισιά
Brasserie Loraine
Κινηματογραφική, όπως οι ταινίες που διακρίνονται στα βραβεία César. Ειδυλλιακή, όπως το ίδιο το Παρίσι όταν φωτίζεται σωστά και υποβλητικά. Ταξιδιάρικη, όπως η κουζίνα της Γαλλίας. Η Brasserie Loraine διαθέτει αισθητική, μπιστρό ιδιοσυγκρασία, γεννά δονήσεις στην καρδιά και τον ουρανίσκο.

Τον τελευταίο φροντίζει ιδιαίτερα ο Παναγιώτης Ζώκος μέσα από δημιουργίες που συνενώνουν αρμονικά παραδοσιακές συνταγές με μοντέρνες εκτελέσεις, μοσχάρι epicce με σάλτσα τσίλι, στρείδια γεμιστά με ζεστό τυρί Rockefeller, φουά γκρα με γλυκιά κολοκύθα σε ένα μενού που απολαμβάνεται καλύτερα με τη συνοδεία κρασιού και ατμοσφαιρική μουσική.
Σπευσίππου 1Α, Κολωνάκι
Σπονδή
Το να επιβραβεύεσαι με αστέρι Michelin συνεχόμενα από το 2002 δεν είναι κάτι απλό. Η Σπονδή, ένα από τα έναστρα "παιδιά" του Απόστολου Τραστέλη, το κάνει να φαίνεται εύκολο. Εστιάζοντας από την αρχή της λειτουργίας του στην εκλεπτυσμένη γαλλική κουζίνα, η Σπονδή δεν θεωρείται τυχαία ένα από τα γαστρονομικά τοπόσημα της πρωτεύουσας.

Κάθε επισκέπτης βιώνει ένα μοναδικό γευστικό ταξίδι στη μοντέρνα γαλλική, υψηλή κουζίνα, ακροβατώντας μεταξύ της παράδοσης, του μοντερνισμού και του κλασικού και παρουσιάζοντας – μεταξύ άλλων – ένα θεσπέσιο parfait foie gras με μαύρη τρούφα, αμύγδαλο, τραγανή κρέπα, χτένια με καρύδια πεκάν, εσαλότ για συνοδεία και γαστριμαργική ευδαιμονία.
Πύρρωνος 5, Παγκράτι