Μια γιορτή που τα είχε όλα: από το καταπράσινο τοπίο των Σκωτσέζικων Highlands, μέχρι παράσταση του Cirque du Soleil και άφθονο ουίσκι!
Slàinte Mhath! Ή, για συντομία, Slàinte (σκέτο). Αυτό λένε οι Σκωτσέζοι όταν σηκώνουν τα ποτήρια τους να πιουν -κάτι σαν το δικό μας "Στην υγειά μας” ή το διεθνές "Cheers”.
Μια φράση που η αλήθεια είναι ότι είπαμε πολλές φορές στη διάρκεια ενός ταξιδιού-αστραπή στην πατρίδα του ουίσκι και, ακόμα πιο συγκεκριμένα, στο Speyside, την ιδιαίτερη πατρίδα του πιο διάσημου από τα ουίσκι, του θρυλικού The Macallan, με αφορμή τον εορτασμό των 200 ετών από τη δημιουργία του.

Ήταν 1924 όταν ο Alexander Reid, ένας δάσκαλος αποφάσισε να εγκαταλείψει τη ζωή στην πόλη και να αγοράσει μια φάρμα για να ζήσουν τα παιδιά του μια ανέμελη παιδική ηλικία στην εξοχή. Εκεί, ο ίδιος μπορούσε επίσης να ασχοληθεί με το χόμπι του που ήταν η παραγωγή ουίσκι. Ολόκληρη η πορεία του θρυλικού The Macallan μέχρι σήμερα ξετυλίγεται με τη μορφή animation μέσα στην ειδική αίθουσα που έχει διαμορφωθεί στο σπίτι του The Macallan, το αποστακτήριο που βρίσκεται εκεί από το ξεκίνημα της ιστορίας του, πριν από 200 χρόνια. Οι σύγχρονες εγκαταστάσεις του όμως, χτίστηκαν το 2018 και το κάνουν να ξεχωρίζει από κάθε άλλο από τα πολλά αποστακτήρια της περιοχής, χάρη στο μοντέρνο, σχεδόν φουτουριστικό σχεδιασμό που δημιουργεί ένα σύνθετο πολυχώρο.

Το αποστακτήριο είναι ανοιχτό για επισκέψεις και ξεναγήσεις για όποιον επιθυμεί να μάθει περισσότερα για την τέχνη της παραγωγής ουίσκι και για μια σειρά από μοναδικές εμπειρίες, όπως ψάρεμα στον ποταμό Spey, για τις οποίες μπορεί να κάνει κράτηση μέσω της ιστοσελίδας themacallan.com. Επιβεβλημένη θα χαρακτήριζα τη στάση για δείπνο στη Elchies Brasserie, όπου ο υπερταλαντούχος σεφ Pawel Sowa μαγειρεύει πιάτα που μοιάζουν με μικρά έργα τέχνης από τοπικά υλικά (πολλά από αυτά καλλιεργούνται στις εγκαταστάσεις του TheMacallan), περιμένoντας υπομονετικά την επιτροπή των Michellin να τον επισκεφτεί σε αυτό το απομακρυσμένο χωριό των Σκωτσέζικων Highlands για να του απονείμει το αστέρι που όλοι συμφωνούν ότι αξίζει!

Οι εργαζόμενοι, κυρίως ντόπιοι, που σε ξεναγούν στο χώρο, εξηγούν πώς οι ασυνήθιστα κοντοί και μικροί άμβυκες μέσα στους οποίους γίνεται η απόσταξη του ουίσκι (μάλιστα, είναι από τους μικρότερους στο Speyside), επηρεάζουν το τελικό προϊόν και επιδεικνύουν με θαυμασμό την κληρονομιά των 200 χρόνων του. Και, φυσικά, κάθε τόσο σου δίνουν να δοκιμάσεις κάποια από τις ειδικές εκδόσεις του The Macallan. Slàinte!

Όλοι τους μιλούν με περηφάνια και συγκίνηση, αναγνωρίζοντας τη συμβολή του ουίσκι στην τοπική οικονομία (οι κάτοικοι σχεδόν ολόκληρης της περιοχής εργάζονται με τον έναν ή τον άλλο τρόπο στη διαδικασία παραγωγής ουίσκι) αλλά και στη φροντίδα του περιβάλλοντος.

Το Themacallan έχει δεσμευτεί για μηδενικές εκπομπές΄άνθρακα σε όλες τις δραστηριότητές του διεθνώς έως το 2045 με βραχυπρόθεσμο στόχο τη μείωση των εκπομπών κατά 50% έως το 2030. Παράλληλα, στο "σπίτι του", το Themacallan Estate, έκτασης 485 στρεμμάτων, φιλοξενεί ένα πλούσιο και ποικίλο φυσικό οικοσύστημα με περισσότερα από 60.000 δέντρα και περισσότερα από 70 είδη άγριας ζωής, πτηνών και ψαριών, συμπεριλαμβανομένων 7 που είναι αναγνωρισμένα ως προστατευόμενα είδη,
The Macallan X Cirque du Soleil: μια απρόσμενη, συναρπαστική σύμπραξη

Για τον εορτασμό των 200 ετών της ιστορίας του The Macallan τους προηγούμενους μήνες και μέσα στις εγκαταστάσεις του, παρουσιαζόταν μια bespoke διαδραστική παράσταση του θρυλικού Cirque du Soleil με τίτλο Spirit που συνδύαζε την τέχνη των δύο κόσμων: την απαράμιλλη τεχνογνωσία του The Macallan στην κατασκευή ουίσκι με την δεξιοτεχνία του Cirque du Soleil στις παραστατικές τέχνες.

Εμείς, είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε την ομάδα του πιο διάσημου τσίρκου του κόσμου με μέλη από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Κίνα, την Ισπανία, τον Καναδά, τη Φινλανδία, τη Μαλαισία, την Καμπότζη και την Αφρική στο τελευταίο της σόου.

Οι καλλιτέχνες, ακροβάτες και ζογκλέρ κινούνταν στο χώρο με κάθε δυνατό τρόπο (με πανιά που κρέμονταν από το ταβάνι, πάνω σε τεντωμένο σχοινί, περπατώντας κάθετα στους τοίχους), με τους θεατές εκστασιασμένους να περιφέρονται γύρω τους αναζητώντας το επόμενο σημείο όπου θα εκτυλιχτεί κάτι συναρπαστικό, κρατώντας ένα (guess what?) ουίσκι που τους προσφέρθηκε μέσα σε δοκιμαστικό σωλήνα!

Στη συνέχεια, όλοι μαζί, καλλιτέχνες και κοινό μεταφέρθηκαν υπό τους ήχους κρουστών στη διπλανή αίθουσα όπου είχε στηθεί ένα κανονικό αμφιθέατρο και το σόου συνεχίστηκε με άκρως εντυπωσιακά νούμερα όπου ακροβάτες πηδούσαν μέσα από στεφάνια, χορευτές χόρευαν φλαμένκο και μια ομάδα από καλλιτέχνες έπεφταν πάνω σε ένα τραμπολίνο από μια εξέδρα για να επιστρέψουν εκεί και να πέσουν ξανά, αδιαφορώντας για τη βαρύτητα, υπό τους ήχους της γκάιντας που ξεσήκωνε τους θεατές.

Η βραδιά ολοκληρώθηκε ιδανικά με μια βόλτα στο τεράστιο "αρχείο" των εγκαταστάσεων όπου εκτίθενται όλες οι εκδόσεις του TheMacallan, ακόμα και οι πιο σπάνιες, όπως αυτή με τα υπέροχα κρυστάλλινα μπουκάλια που προέκυψε από τη συνεργασία με τo φημισμένο γαλλικό οίκο υαλουργίας Lalique, αλλά και τη φιάλη του 1926 που πωλήθηκε για 1.900.000 δολάρια, μπαίνοντας στο βιβλίο των ρεκόρ Guiness ως το πιο ακριβό ποτό στον κόσμο. Και, φυσικά, με ένα πέρασμα από τη μπουτίκ όπου μπορεί κανείς να αγοράσει όχι μόνο την αγαπημένη του έκδοση TheMacallan αλλά άλλα είδη, όπως μια σειρά από κεραμικά και βάζα που σχεδίασε για το brand η Stela MaCartney!
Αλλά -γιατί να κρυβόμαστε;- η βραδιά στην πραγματικότητα ολοκληρώθηκε με ακόμα μερικά κοκτέιλ με βάση το ουίσκι στο ατμοσφαιρικό bar του αποστακτηρίου. Slàinte!