Ένα γαστρονομικό οδοιπορικό σε εστιατόρια και ταβέρνες ανά την Ελλάδα που δεν χορταίνουμε να απολαμβάνουμε.
Απ’ τη Χαλκιδική ως την Κρήτη κι από εκεί στα Δωδεκάνησα, το Ιόνιο, τις Κυκλάδες και πάλι πίσω στη Θεσσαλονίκη, η γεύση της Ελλάδας χαράζει και φέτος το δρόμο των ταξιδιών μας, με μοντέρνα εστιατόρια σε κοσμοπολίτικους προορισμούς και παραδοσιακές ταβέρνες στην ηλιόλουστη αγκαλιά αστραφτερών αμμουδιών να γίνονται αυτόνομοι προορισμοί για τις καλοκαιρινές αποδράσεις μας. Ελάτε να σαλπάρουμε!
Ζάκυνθος
"Prosilio": Επτανησιακή κουζίνα με λάμψη Χρυσού Σκούφου
Ένα παλιό αρχοντικό στην πόλη της Ζακύνθου, μαζί ασφαλώς με το προσήλιό του, όπου έβγαιναν οι εύποροι ιδιοκτήτες του για να απολαύσουν τον ήλιο, έχει μετατραπεί τα τελευταία χρόνια σε ένα καταφύγιο γαστρονομικής δημιουργίας και σε ένα εστιατόριο-προορισμός για τους επισκέπτες του νησιού. Πρόκειται για το "Prosilio" που διακρίθηκε φέτος για πρώτη φόρα με Χρυσό Σκούφο από το "αθηνόραμα", καθώς η ταλαντούχα σεφ Κρύστη Καραγεώργου εισχωρεί κάθε χρόνο και πιο βαθιά στην ψυχή της ζακυνθινής κουζίνας, φέρνοντάς τη σε δημιουργικό διάλογο με το σήμερα και τις μοντέρνες τάσεις. Τοπικά υλικά διαλεγμένα ένα προς ένα, συνταγές σχεδόν ξεχασμένες από ολόκληρα τα Επτάνησα, αναμνήσεις και παραδόσεις προσφέρουν έμπνευση για πιάτα ξεχωριστά και πολύ προσωπικά, που εκφράζουν τις ιδέες και τη φαντασία της δημιουργού τους. Έτσι, κάθε πιάτο αποτελεί από μόνο του ένα ταξίδι στο Ιόνιο και μαζί μια εμπειρία που συνδυάζει τη γεύση με την παρουσίαση και τη ζεστασιά που κουβαλά μαζί της η παράδοση, ενώ ο sommelier και συνιδιοκτήτης του "Prosilio", Γιώργος Καμπίτσης, προτείνει το ιδανικό συνοδευτικό κοκτέιλ ή κρασί, δίνοντας έμφαση στον ανερχόμενο ζακυνθινό αμπελώνα.
Chef’s tip: "Προσπαθούμε να αναδεικνύουμε όλα τα καλούδια του τόπου μας, επειδή πιστεύω πως είναι κρίμα να χάνεται η τόσο πλούσια παράδοση που έχουμε".
Αγ. Πάντων & Α. Λάττα 15, Ζάκυνθος, 2695022040, prosiliozakynthos.gr,
FB: Prosilio Restaurant, IG: @ProsilioRestaurant
Θάσος
"Dunes": Γαστρονομία πλάι στο κύμα
Κομψό και με μίνιμαλ αισθητική, το παραθαλάσσιο εστιατόριο του boutique ξενοδοχείου "Alexandra Golden" στη Χρυσή Αμμουδιά Θάσου είναι θερινός προορισμός, που συνδυάζει αρμονικά την ειδυλλιακή τοποθεσία με μια σειρά από ενδιαφέρουσες γευστικές προτάσεις. Στο γευστικό πιλοτάρισμα, ο executive chef Ιωάννης Μαρινόπουλος, ο οποίος προτείνει μια κουζίνα "mediterraneo", όπως την αποκαλεί, αποτυπώνοντάς τη σε ένα comfort μενού με πιάτα ιδωμένα με δημιουργική μαγειρική ματιά και επιρροές από την ελληνική και μεσογειακή κουζίνα. Αυτή η λογική μεταφράζεται σε συνταγές που αγαπούν τη θάλασσα, όπως οι παπαρδέλες με χτένια, φρέσκο σολομό και μύδια στο χυμό τους, η αστακομακαρονάδα à la bottarga ή το ψητό χταπόδι με σαντορινιά φάβα. Από το σενάριο δεν λείπουν και οι κρεατοφαγικές εμφανίσεις με πρωταγωνιστές τα "κεφτεδάκια της γιαγιάς" με φρέσκια σάλτσα ψητής ντομάτας, δυόσμο και τηγανητές πατάτες κομμένες στο χέρι ή το rib eye Black Angus (200 ημερών) με gravy sauce αρωματισμένη με κρασί Porto, μία από τις πιο δυνατές προτάσεις του σεφ. Η ενημερωμένη κάβα με επιλεγμένες ετικέτες του ελληνικού κυρίως αμπελώνα είναι η πινελιά που ολοκληρώνει την παλέτα.
Chef’s tip: "Από τα γλυκά μας μην παραλείψετε να δοκιμάσετε το 'φουντούκι του ζαχαροπλάστη' με dacquoise φουντούκι, cremeux φουντούκι και παγωτό με φρέσκια βανίλια".
Σκάλα Παναγίας, ξεν. "Alexandra Golden", Θάσος, 2593058212, alexandragoldenhotel.com, FB: Alexandra Golden Boutique, IG: @alexandragoldenboutique
Ίος
"Grandma’s": Ελληνική φινέτσα σε ατμοσφαιρικό σκηνικό
Εστιατόριο αναφοράς για τη γαστρονομική αναγέννηση της Ίου, φωλιασμένο σε μία από τις ομορφότερες και πιο ατμοσφαιρικές βεράντες του νησιού, το "Grandma’s" του ξενοδοχείου "Liostasi" βάζει πλώρη για άλλο ένα γαστρονομικό ταξίδι στα fine comfort πελάγη της ελληνικής κουζίνας. Με την υπογραφή του consulting chef Σωτήρη Ευαγγέλου, ενός από τους κορυφαίους πρεσβευτές της σύγχρονης γευστικής ταυτότητας της χώρας, ο executive chef του ξενοδοχείου Άλκης Παπαδόπουλος συγκεντρώνει στην κουζίνα του "Grandma’s" υλικά υψηλής ποιότητας από τα νησιά των Κυκλάδων, για να εμπνευστεί από τις γαστρονομικές παραδόσεις της περιοχής και να ξεδιπλώσει μια δημιουργική du jour φιλοσοφία, που εκφράζεται μέσα από πιάτα όπως τα σπαγγέτι aglio olio με αχινό και σπιρουλίνα, το χταπόδι σχάρας με κρέμα φασολάδας και κάππαρη ή το μοσχαρίσιο μάγουλο με σταρένιο τραχανά, μανιτάρι και νιώτικη γραβιέρα.
Chef’s tip: "Η έμπνευσή μας από τις ελληνικές γεύσεις διατρέχει όλο το μενού μας, συμπεριλαμβανομένων των επιδορπίων, με τον μπακλαβά μας, που έρχεται με μους και πραλίνα από φιστίκι Αιγίνης, ως πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα".
Ξεν. "Liostasi", Ίος, 2286092140, liostasi.com, FB: Grandma's Restaurant, IG: @grandmasrestaurant
Θεσσαλονίκη
"Γλυκάνισος": Οικεία νοστιμιά
Το πρώτο επιχειρηματικό βήμα των αδερφών Σταύρου και Χρήστου Σωτηρούδη στην εστίαση, στα 16 χρόνια λειτουργίας του, συνεχίζει την επιτυχημένη του πορεία με πιστούς θαμώνες που το επιλέγουν για τη ζεστή ατμόσφαιρα και την καλομαγειρεμένη του κουζίνα. Εποχικές φρέσκες πρώτες ύλες, συνέπεια και καθαρές γεύσεις είναι το τρίπτυχο που φορμάρει τον χαρακτήρα του όμορφου αυτού πόστου, με μεγάλο του ατού την οικεία νοστιμιά των πιάτων και το φιλικό αλλά ταυτόχρονα επαγγελματικό σέρβις. Η "μοσχοβολιά" του ονόματός του ταιριάζει με αυτή της κουζίνας, που εστιάζει σε ολόφρεσκες ψαριές και θαλασσινά με το μαγειρικό άγγιγμα του σεφ Δημήτρη Αγόρατζη. Στο μενού θα συναντήσετε πιάτα κλασικά, με οικείo χαρακτήρα, αλλά με σύγχρονες επιρροές: το μπέικον τόνου με λαδένια Κιμώλου, φουντούκι και πελτέ ντομάτας, το χταπόδι μπουγιουρντί με σαλάμι Λευκάδας, τα βασιλικά χτένια με κρέμα μαύρου σκόρδου και τα πεντανόστιμα χειροποίητα ντολμαδάκια προλογίζουν πιάτα όπως η σκορπίνα στιφάδο, το κριθαρότο με γαρίδες και οι περίφημες αστακομακαρονάδες και καραβιδομακαρονάδες τους. Από γλυκά, δοκιμάστε την πάβλοβα με παρφέ φιστίκι, κρέμα μασκαρπόνε και κόκκινα φρούτα ή το σεμιφρέντο λεμόνι με λευκή σοκολάτα με τσάι matcha, μάνγκο και passion fruit.
Chef’s tip: "Οι ψαριές της ημέρας ψήνονται στη σχάρα, σε σαγανάκι, σε κρούστα αλατιού ή στο τηγάνι, ανάλογα με το είδος τους και την έμπνευση της κουζίνας μας".
Μεγάλου Αλεξάνδρου 46, Πυλαία, Θεσσαλονίκη, 2310302882, FB: Γλυκάνισος, IG: glikanisos
"Marea sea spirit": Θαλασσινή αύρα
Σε απόσταση αναπνοής από τη θάλασσα, ένα από τα ομορφότερα σημεία της Θεσσαλονίκης φιλοξενεί το αποτέλεσμα της δημιουργικής συνεργασίας των αδερφών Σωτηρούδη και του Θεόκτιστου Σαρασίδη, που δεν είναι άλλο από το κομψό "Marea Sea Spirit". Το όνομά του προδιαθέτει για τον ψαροφαγικό του προσανατολισμό, ενώ η μικρή κάρτα με διαχρονικές σπεσιαλιτέ, ιδωμένες με τη δημιουργική ματιά του σεφ Δημήτρη Κοτσιβού, το καθιστούν προορισμό για τους λάτρεις της θαλασσινής κουζίνας. Στα τραπέζια του ανταμώνουν πιάτα με βαθιά νοστιμιά, σε ένα θαλασσινό αφήγημα με πρωταγωνιστές ολόφρεσκες πρώτες ύλες που μοσχοβολούν ιώδιο, όπως το δαντελένιο καρπάτσιο και το ταρτάρ τσιπούρας αρωματισμένο με μαύρη τρούφα, σε μια απρόσμενη συνάντηση γης και θάλασσας, ή το μυλοκόπι που ψήνουν στη λαδόκολλα με λαχανικά και το φιλέτο συναγρίδας που σερβίρουν με απαλό πουρέ σελινόριζας. Στα highlights του μενού και τα ζυμαρικά, με τα paccheri με ραγού θαλασσινών και τα νιόκι με καραβιδοουρές, μανιτάρια σιτάκι και μαύρη τρούφα να ξεχωρίζουν, όπως και το ωραία χυλωμένο ριζότο με καρπάτσιο τσιπούρας, σπαράγγια και λεμόνι. Θα βρείτε επίσης μεγάλη ποικιλία από φρέσκα ψάρια, που σερβίρονται από τηγανητά και ψητά μέχρι ψαρόσουπα, αχνιστά και φρικασέ. Το γαλακτομπούρεκο με παγωτό και λευκή σοκολάτα, το αρμενοβίλ με ξηρούς καρπούς και σοκολάτα ή το γλυκό λεμονιού σε κραμπλ βανίλιας γράφουν το φινάλε.
Chef’s tip: "Ρωτήστε μας για το ιδανικό ταίριασμα του φαγητού με τα κρασιά και αποστάγματα της κάβας μας, που περιλαμβάνει επιλεγμένες ετικέτες του ελληνικού και διεθνούς αμπελώνα".
Λώρη Μαργαρίτη 13, Θεσσαλονίκη, 2310257696, mareaseaspirit.gr, FB: MAREA, IG: marea_sea_spiri
Δείτε περισσότερα στο athinorama.gr