Οι γαστρονομικές συναντήσεις προσθέτουν πάντα ξεχωριστή γεύση ακόμη και στην πιο καλοκουρδισμένη κουζίνα. Είναι οι τεχνικές, η ενέργεια, η φιλοσοφία που κάθε καλεσμένος σεφ φέρνει μαζί με τις αποσκευές του στο εστιατόριο ή το ξενοδοχείο, εντός του οποίου προσγειώνεται. Εξάλλου, η τέχνη της υψηλής γαστρονομίας συντίθεται από ευφυΐα και επικοινωνία. Κάτι που όπως φαίνεται αρκετά ξενοδοχεία και resorts ανά την Ελλάδα γνωρίζουν πολύ καλά.

Ο Joan Roca στο Daios Cove
Ήταν πριν από δύο περίπου μήνες (21 Μαΐου για την ακρίβεια) όταν ο Γκίκας Ξενάκης και ο Νίκος Σαμόλης, δύο σεφ που έχουν αφήσει το δικό τους αποτύπωμα στην αθηναϊκή και κυκλαδίτικη εστιατορική σκηνή, κήρυξαν την έναρξη του έκτου Culinary Journeys, του γαστρονομικού Φεστιβάλ που κάθε χρόνο με συνέπεια και ευρεσιτεχνία το Daios Cove παρουσιάζει στην Κρήτη. Με τον πυρήνα του Φεστιβάλ να ξεδιπλώνεται τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, o Joan Roca φιλοξενείται στην εντυπωσιακή κουζίνα του πολυτελούς θέρετρου την Παρασκευή 26 Ιουλίου.

Επικεφαλής σεφ στο El Celler de Can Roca, το οποίο από το 2009 και μετά διατηρεί αδιάλειπτα τρία αστέρια Michelin και έχει αναδειχθεί δύο φορές ως το κορυφαίο εστιατόριο παγκοσμίως, ο Joan Roca δεν θεωρείται τυχαία αρχιτέκτονας της γεύσης. Και ένας εκ των κορυφαίων σεφ αυτή τη στιγμή στον πλανήτη. Τα τρία αστέρια Michelin στο βιογραφικό του το επιβεβαιώνουν. Η κουζίνα του συγχρονίζεται με την ενέργεια της Μεσογείου με τις γεύσεις να πραγματοποιούν ένα νοητό ταξίδι μέχρι την Καταλονία, τόπος καταγωγής του.

Ο Jacob Jan Boerma στο Mavro
Το ότι η Σαντορίνη διαθέτει μία αύρα που μόνο αν έχεις βιώσει μπορείς να περιγράψεις είναι κάτι που όσοι τη λατρεύουμε, συχνά παραδεχόμαστε συνωμοτικά μεταξύ μας. Το ότι το Mavro Restaurant, εντός του Kivotos Santorini ενδυναμώνει τις διεθνείς γαστρονομικές συμπράξεις επίσης. Κάπως έτσι, ο Executive Chef του εμβληματικού εστιατορίου, Δημήτρης Κατριβέσης, υποδέχεται την Κυριακή 28 Ιουλίου τον διεθνώς αναγνωρισμένο Ολλανδό σεφ, Jacob Jan Boerma, βραβευμένο με τρία αστέρια Michelin. Με ορμητήριο το γαστρονομικό του σαφάρι ανά τον κόσμο, καταφθάνει στην εστιατορική έδρα του Kivotos Santorini, για να δημιουργήσει με τον Δημήτρη Κατριβέση ένα 4-Hands degustation menu - μια σπάνια σύναξη γεύσεων που συνδυάζει την τοπική παράδοση της Σαντορίνης με τη διεθνή κουλτούρα.

Με κλασικές μαγειρικές βάσεις και επιρροές από την ασιατική και σκανδιναβική κουζίνα, ο Boerma παρουσιάζει κοσμοπολίτικα δημιουργικά πιάτα απίστευτης γευστικότητας μέσα από αριστουργηματικό μενού έξι σταδίων, στο οποίο οι τοπικές πρώτες ύλες, ο σεβασμός στην παράδοση και την εποχικότητα της Σαντορίνης πρωταγωνιστούν.
Ο Paco Morales στο Sani Resort
Το Savour The Stars ή αλλιώς το εμβληματικό fine dining Φεστιβάλ που κάθε χρόνο μας πείθει ότι η διαμονή στο πολυτελές Sani Resort είναι μία γευστική όαση σηκώνει για φέτος αυλαία στις 26 Ιουλίου με τον Paco Morales να αναλαμβάνει το πρώτο guest και χρέη οικοδεσπότη.
Γεννημένος σε οικογένεια με παράδοση στην ισπανική φιλοξενία, η αγάπη του Paco Morales για την τέχνη της μαγειρικής ξύπνησε σε νεαρή ηλικία. Το 2010 κέρδισε το πρώτο του αστέρι Michelin. Ωστόσο, το φιλόδοξο εγχείρημά του, το NOOR, ήταν αυτό που ανέδειξε πραγματικά το γαστρονομικό του όραμα.

Το NOOR επαναπροσδιορίζει την ανδαλουσιανή κουζίνα μέσω ενδελεχούς ιστορικής έρευνας της γαστρονομίας "Al-Andalus", συνδυάζοντας επιρροές από τους τρεις πολιτισμούς – τον Ιουδαϊσμό, το Ισλάμ και τον Χριστιανισμό – που διαμόρφωσαν την κουζίνα της Ανδαλουσίας. Μέσα σε μόλις τρία χρόνια, το NOOR είχε κερδίσει δύο αστέρια Michelin, επιβραβεύοντας την καινοτόμο προσέγγιση του Morales. Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο Sani Resort.