Σε μία καθημερινότητα που αναδομείται on repeat, υπάρχουν μερικά σταθερά ραντεβού. Παντός καιρού. Το ραντεβού μας με τον πολιτισμό, την τέχνη, τη γεύση, το design, την αισθητική. Τη συνάντηση με το #theaftertaste, το οποίο κάθε εβδομάδα ξεχωρίζει τα καλύτερα από όσα συμβαίνουν στην πόλη που δεν σταματά να (ανα)γεννάται μέσα από την ύπαρξη της.
Είδαμε:
Το Buzzheart. Η επιστροφή του ευφϋούς Ντένη Ηλιάδη στα εγχώρια κινηματογραφικά δρώμενα είναι ένα σημαντικό γεγονός στο μικρο-σύμπαν της μεγάλης και μικρής οθόνης. Αυτή είναι η αίσθηση που ο δημοσιογραφικός μου εαυτός είχε συνθέσει μέσα μου λίγες ανάσες πριν από την avant premiere, η οποία πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας 16 Σεπτεμβρίου στο εμβληματικό σινεμά της Αίγλης Ζαππείου να μην με διαψεύδει.

Το Buzzheart, όπως ονομάζεται η νέα του πρόταση, είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ το οποίο ακροβατεί ανάμεσα στο λογικό και το ά-λογο, εκείνο που πιστεύεις ότι δύσκολα τολμά να πράξει κανείς μέχρι κυνικά να το υλοποιήσει. Τα καρέ εναλλάσσονται γρήγορα έως ατμοσφαιρικά αργά συνθέτοντας ένα σκηνικό ικανό να σε διεγείρει και να οξύνει την περιέργεια σου. Τα σημάδια της εξέλιξης είναι εμφανή στις λεπτομέρειες της συμπεριφοράς και του φαινομενικά οξύμωρου τρόπου σκέψης των ηρωών, αρκεί να είσαι εστιασμένος σε αυτό που παρακολουθείς. Ναι, το Buzzheart απαιτεί τη στοχοπροσήλωσή σου και την κερδίζει. Με τη μαγική του φωτογραφία, τα φθινοπωρινά χρώματα, τις pop με ένα αρτιστίκ twist εκπλήξεις, τις ερμηνείες μικρών και μεγάλων, νέων και καταξιωμένων ηθοποιών να αποκαλύπτουν τα ουσιώδη μέσα από τη σιωπή τους.

Όλα ξεκινούν όταν ο Αργύρης (Κλαούντιο Κάγια), ένας ντροπαλός 19χρονος, γνωρίζει τη Μαίρη (Κωνσταντίνα Μεσσήνη), μία κοπέλα τελείως έξω από τα νερά του. Εντυπωσιασμένος από εκείνη αλλά και με συστολή, της ζητάει δειλά να βγουν και, προς μεγάλη του έκπληξη, η Μαίρη δέχεται. Μάλιστα, τον καλεί αμέσως για ένα τριήμερο με τους γονείς της στο εξοχικό τους σπίτι, όπου τον παρουσιάζει ως το αγόρι της.

Οι γονείς της Μαίρης όμως (Εβελίνα Παπούλια & Γιώργος Λιάντος), φέρονται κάπως περίεργα και στους δύο. Σύντομα του εκμυστηρεύονται πως η κόρη τους αντιμετωπίζει σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα και πως, προκειμένου να βεβαιωθούν πως ο Αργύρης είναι το κατάλληλο ταίρι για αυτήν, θα πρέπει να τον υποβάλλουν σε κάποια τεστ συμπεριφοράς. Τα τελευταία ξεκινούν σχεδόν κωμικά στην αρχή - σύντομα όμως τα τεστ γίνονται όλο και πιο τρομακτικά και επικίνδυνα, ενώ σκηνές του παρελθόντος που έρχονται στο φως αρχίζουν να αποκαλύπτουν μία οικογενειακή δομή με εντελώς αντίθετες μεταξύ τους ισορροπίες. Ο Αργύρης γίνεται πειραματόζωο στο όνομα της αγάπης, προσπαθώντας να επιβιώσει. Κανείς, όμως, δεν είναι αυτό που φαίνεται και ενώ ένα σκοτεινό μυστικό αρχίζει να ξετυλίγεται, το τριήμερο στην εξοχή μετατρέπεται σε ένα πραγματικό πεδίο μάχης, που θα τους σημαδέψει όλους. Εσύ, μέχρι πού θα έφτανες για την αγάπη;

Ο Κλαούντιο Κάγια στο ντεμπούτο του στη μεγάλη οθόνη σε κερδίζει με τον ρεαλισμό και με μία πηγαία ευγένεια που τον ακολουθεί – ευτυχώς – και μετά τους τίτλους τέλους. Η Κωνσταντίνα Μεσσήνη σε γοητεύει με τη φρεσκάδα της, ενώ η Εβελίνα Παπούλια και ο Γιώργος Λιάντος επιβεβαιώνουν ότι δεν θεωρούνται τυχαία δύο από τους καλύτερους ηθοποιούς της γενιάς τους, υπογράφοντας μία ενδιαφέρουσα σεναριακή ανατροπή πριν από το φινάλε. Στους κινηματογράφους από την Spentzos Film.
Δοκιμάσαμε:
Το νέο εαυτό του GB Roof Garden Restaurant. Ο χαρακτηριστικός ήχος υποδοχής του ασανσέρ έχει μόλις ακουστεί. Και η πόρτα ανοίξει σε έναν νέο χώρο. Κάποιος πιο ρομαντικός θα μπορούσε να τον χαρακτηρίσει ως κόσμο – ίσως να είμαι εγώ ο θαρραλέος. Είχα αρκετό καιρό να βρεθώ στο GB Roof Garden Restaurant, στα ψηλά του εμβληματικού ξενοδοχείου Μεγάλη Βρεταννία. Μπορώ, όμως, να αντιληφθώ από την πρώτη συνάντηση των αμφιβληστροειδών μου με τη σάλα ότι το πρόσωπο του άλλαξε ολιστικά. Λίγα στοιχεία θυμίζουν τον κλασικό χώρο, με σημαντικότερα την ενέργεια και την αδυναμία του στην υψηλή αισθητική – απελευθερώνεται αβίαστα από τις μαρμάρινες λεπτομέρειες έως τις νότες που μελωδικά ολοκληρώνουν κάθε πρόταση του Executive Chef, Αστέριου Κουστούδη.

Ας μείνουμε στο φως. Σε αυτό που η νέα αρχιτεκτονική οπτική του GB Roof Garden Restaurant εκπέμπει σε απόλυτη ευθυγράμμιση με τη δυναμική της Ακρόπολης – τη συναντάς από κάθε σημείο του εστιατορίου και το Καλλιμάρμαρο – στη δική μου περίπτωση ήταν φωτισμένο στα χρώματα των εορτασμών για τα 20 χρόνια από τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα. Δύο φάροι της σύγχρονης ιστορίας της Ελλάδας συνυφαίνουν τη δυναμική τους με τη σπουδαιότητα του Παρθενώνα. Κι εγώ έχω την ευτυχία να βρίσκονται εντός ενός. Οι αυθεντικοί bon viveur και cultural enterpreneurs γνωρίζουν τον σημαντικό ρόλο που το ξενοδοχείο επί της Βασιλέως Γεωργίου Α (1 στον αριθμό) έχει διαδραματίσει στην ιστορία ενός τόπου που μεταβαλλόταν μπροστά στα μάτια του. Η always Grand επέτειος των 150 ετών το επιβεβαιώνει.


Επιστροφή στα δικά μας. Σε εκείνα που παρατηρώ όσο το ποτήρι μου γεμίζει με λευκό κρασί – στον κατάλογο συναντά κανείς επιλεγμένες ετικέτες από τον εγχώριο και διεθνή αμπελώνα, με την αδυναμία στο ελληνικό τερουάρ να είναι (ευτυχώς) εμφανής. Η φιλόξενη κυριαρχία του λευκού μαρμάρου διακόπτεται από τη ζεστασιά του ξύλου, το οποίο διασχίζει το πάτωμα, διέρχεται από τις χαρακτηριστικές κολώνες και καταφθάνει στο ταβάνι προσδίδοντας old money αισθητική σε ένα εστιατόριο που δεν απαρνήθηκε ποτέ τον πολυτελή χαρακτήρα του. Κι, αν με ρωτάς, έπραξε σωστά.

Όπως και ο βραβευμένος βρετανικός οίκος Goddard Littlefair, ο οποίος ανέλαβε την ολική ανακαίνιση του χώρου. Οποιαδήποτε κίνηση έγινε με σεβασμό στη μακρά ιστορία του χώρου και στην ταυτότητα του ξενοδοχείου. Με πρόθεση να συνυρπάξουν αρμονικά το τώρα και το πριν σε ένα designάτο ταξίδι με προορισμό το μέλλον. Η ανθρωπογραφία του, αυτό το πολυσχιδές κράμα διεθνών ταξιδιωτών, A listers που δεν αποχωρίζονται την ιδιωτικότητά τους, προσωπικότητων που έχουν τον τρόπο να μετατρέπουν το business σε pleasure είναι ευτυχισμένοι. Το ίδιο κι εγώ.

Στα της γεύσης, ο Chef de Cuisine Νίκος Λιόκας δημιουργεί fine comfort δημιουργίες με τη μεσογειακή εσάνς και την ελληνόστροφη γεύση να είναι παρούσες από τις εξαιρετικές πρώτες ύλες έως την τελική πρόταση. Όσον αφορά τις πρώτες, η εντοπιότητα τιμάται. Η μελιτζάνα είναι τσακώνικη, η γραβιέρα Νάξου, το φιστίκι από την Αίγινα, η μπουράτα με βουβαλίσια γαλακτοκομική πρόταση από την Κερκίνη. Κάπως έτσι, η vegetarian μελιτζάνα διακρίνεται για το χρώμα και την απαλή της γεύση με το σεβίτσε αστακού να δημιουργεί ένα ενδιαφέρον παιχνίδι οξύτητας με το ροδάκινο που το συνοδεύει. Από τα πρώτα, η πρόταση με τα σωστά ετοιμασμένα φασολάκια και τις εκπλήξεις από κεφαλογραβιέρα και φιστίκι Αιγίνης συνιστά μία ντελικάτη vegetarian εναλλακτική με τα υλικά να διαχειρίζονται με χειρουργική ακρίβεια και απαράλλακτη ευγένεια.


Όσον αφορά τα ζυμαρικά, τα γκρατιναρισμένα candele, γεμιστά με καβούρι και γαρνιρισμένα με γαλάκτωμα οστράκων ικανοποιούν τη διάθεσή μας για γαστρονομική ατασθαλία με τη λιπαρότητα της κρέμας να παντρεύεται την αψάδα της θάλασσας. Οι επιλογές σε ψάρι και κρέας είναι περιορισμένες, κάτι που σημαίνει ότι η εστίαση είναι ισχυρή και μελετημένη. Το ψητό καλτάνι με σέσκουλο και ενέσεις από καβούρι αφενός και το καρέ από αρνάκι Ελασσόνας στα κάρβουνα, με αρνίσιο λουκάνικο με ματζουράνα, τζελ από τσαλαφούρι και σάλτσα ρομέσκο αξίζουν της προσοχής σου.

Επίλογος με τη Φράουλα, μία ανατρεπτική παραλλαγή της κλασικής πάβλοβα με την οξύτητα να ικανοποεί κάθε ουρανίσκο που αρέσκεται να αλλάζει βαθμό και τη Σοκολάτα να ανανεώνει το ραντεβού μας τις γλυκιές προτάσεις του ευφάνταστου chef pâtissier Αλέξανδου Κούφα. Bon Appetit!
Ξεχωρίσαμε:
Την έλευση της Isabelle Huppert στη θεατρική σκηνή της Αθήνας. Το ταλέντο της με αφοπλίζει. Ο χαρακτήρας της (αυτό το ιδιαίτερο κράμα άτεγκτης προσωπικότητας με σημαντικές δόσεις υποδόριου χιούμορ) τη βοηθούν αβίαστα να κερδίσει μία σημαντική θέση στην καρδιά μου - εκεί που οι σημαντικοί πρωταγωνιστές της μικρής ή μεγάλης οθόνης βρίσκουν το δικό τους καταφύγιο.

Η Isabelle Huppert επιστρέφει στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, με ένα από τα πιο ριζοσπαστικά κείμενα της Δυτικής λογοτεχνίας. Η Γαλλίδα ηθοποιός φορά το πέπλο της Βερενίκης, μίας γυναίκας που αναζητά, βρίσκει, χάνει, επαναπροσδιορίζει τον έρωτα, μα πρώτα από όλα δοκιμάζει τα συναισθηματικά όρια του εγκεφάλου της. Οι αντρικοί ρόλοι στέκονται ως βουβά πρόσωπα γύρω της με τον θρήνο ενός χαμένου έρωτα να αντηχεί από την καρδιά της σε κάθε σημείο του θεάτρου. Είναι ο έρωτας αλήθεια; Ή συμβαίνει μέσα στο μυαλό μας; Ένα έργο για την τρέλα, την αλήθεια και το ψέμα του να αγαπάς και να αγαπιέσαι. Από τις 26 έως και τις 30 Μαρτίου του 2025.

Τη νέα κοσμοπολίτικη άφιξη της Κηφισιάς. Είναι σχεδόν μαγικό να απολαμβάνεις το signature ποτό σου σε έναν χώρο που σε ηρεμεί, αλλά ταυτόχρονα προσθέτει ένταση στο μυαλό και την ατμόσφαιρα. Το Koumkan δεν είναι ένα ακόμη μπαρ. Είναι ένας χώρος κοινωνικής σύνδεσης, επικοινωνίας, αποσυμπίεσης. Σχεδιασμένο με τέτοιο τρόπο ώστε να ευνοεί τόσο την ιδιωτικότητα, όσο και την ανάγκη to see and to be seen. Με εμπνευστή τον Άρη Βεζενέ – συνώνυμο της υψηλής αισθητικής και fine γεύσης, το Koumkan διακρίνεται για την αρχιτεκτονική και το design του με την κουζίνα να συμμετέχει στην αφήγηση που συντίθεται με τον δικό της τρόπο.

Το μενού του Koumkan είναι ένα πάρτι απόλαυσης, μια αφορμή που πυροδοτεί την επιθυμία για το κάτι παραπάνω. Κλασικά πιάτα που έχουν δημιουργηθεί με αριστοτεχνικό τρόπο, μαεστρική διαχείριση πρώτων υλών και πινελιές που θυμίζουν συγκινήσεις σε all-time classic εστιατόρια του κόσμου. Ακολουθεί κλεφτή ματιά: Περουβιανά anticuchos, arancini, beef tartare, crispy rice με τόνο, rigatoni με τρούφα και χαβιάρι, Chateaubriand. Αλλά και Tarte Tatin, Millefeuille, Sacher Torte και KnickerBocker Glory, ένα παγωτό τύπου sundae που έγινε εξαιρετικά δημοφιλές στη Νέα Υόρκη των αρχών του 20ου αιώνα. Ραντεβού σύντομα στο Κεφαλάρι!

Την detox πρόταση της Nueces. Το ότι μερικές φορές η ταχύτητα της καθημερινότητας μάς προσπερνά είναι κάτι που – δυστυχώς – όλοι μας έχουμε αισθανθεί ή βιώσει στη ζωή μας. Σε έναν κόσμο, όμως, που κινείται γρήγορα, είναι σημαντικό να αφιερώνεις χρόνο για τη σωστή φροντίδα της υγείας και θρέψης του σώματός σου. Η Nueces, η premium επιλογή ζωής, προσφέρει όλα τα απαραίτητα για την αποτοξίνωση του σώματος και της ψυχής με μία ολιστική εμπειρία ικανοποίησης των αισθήσεων.

Στην καρδιά της βρίσκεται ο Φρεσκοαλεσμένος Ελληνικός Καφές της Nueces, από τους καλύτερους κόκκους της Βραζιλίας – μία μικρή υπενθύμιση στον οργανισμό ότι η αφύπνιση του ξεκινά το πρωί με μέτριο καβούρδισμα. Αποξηραμένα φρούτα, ξηροί καρποί και σπόροι – ένα εύγευστο κράμα από αμύγδαλα, καρύδια, κολοκυθόσπορους – από την premium συλλογή της Nueces συμπληρώνουν το μενού με τις βιολογικές λιχουδιές από ξηρούς καρπούς με επικάλυψη σοκολάτας ή φέτες τζίντζερ να ικανοποιούν την επιθυμία μας για γλυκό.