Σε μία καθημερινότητα που αναδομείται on repeat, υπάρχουν μερικά σταθερά ραντεβού. Παντός καιρού. Το ραντεβού μας με τον πολιτισμό, την τέχνη, τη γεύση, το design, την αισθητική. Τη συνάντηση με το #theaftertaste, το οποίο κάθε εβδομάδα ξεχωρίζει τα καλύτερα από όσα συμβαίνουν στην πόλη που δεν σταματά να (ανα)γεννάται μέσα από την ύπαρξη της.
Είδαμε:
Ένα Master Of Interiors στο ΚΠΙΣΝ. Δεν χρειάστηκε να κάνω αρκετά βήματα για να ανακαλύψω σε ποιο ακριβώς σημείο του Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, η Creaid με πρόεδρο τη Μαρίνα Βερνίκου, πραγματοποιεί την ετήσια έκθεσή της. Ούτε να ανοίξω το κινητό μου για να επαληθεύσω τη διαίσθησή μου. Η μουσική κι ένα έντονο φως με οδηγούν μέχρι τον θόλο, ένα σημείο του ΚΠΙΣΝ που διακρίνεται για την αρχιτεκτονική του δομή και τη σχεδιαστική του ευφυία. Μία καθόλου τυχαία επιλογή, αν σκεφτεί κανείς ότι η φετινή έκθεση που ενορχηστρώνει με διάθεση προσφοράς η Μαρίνα Βερνίκου επικεντρώνεται σε αριστουργήματα του design, σε έπιπλα και σχέδια που ακολουθούν ελεύθερη γραμμή και μετατρέπονται σε έργα τέχνης.

Το αντιλαμβάνεσαι από την πρώτη σου "συνάντηση" με έργα μοντέρνας αισθητικής και έμφασης στη λεπτομέρεια – άλλωστε, εκεί ακριβώς γεννάται η διαφορά ανάμεσα στο καλό και το εξαιρετικό, το σωστά δουλεμένο με το πρωτοποριακό. Στην έκθεση Master Of Interiors, η καινοτομία βρισκόταν σε πρώτο πλάνο. Όχι, σαν σώμα ξένο που σαγηνεύει μεν τις αισθήσεις, αλλά δεν βρίσκει τη θέση εντός ενός σπιτιού ή εργασιακού χώρου. Περισσότεροι από εκατό καταξιωμένοι designers και αρχιτέκτονες τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό δημιούργησαν το δικό τους έργο, διαθέσιμο προς αγορά στην ηλεκτρονική δημοπρασία της Creaid που ξεκίνησε στις 2 Απριλίου και ολοκληρώνεται στις 9 του μήνα.

Αυτό που πέτυχε η Creaid και η Μαρίνα Βερνίκου το βράδυ της Τετάρτης 2 Απριλίου ήταν σπουδαίο. Δεν συνέθεσε απλά μία ολοκληρωμένη έκθεση με εντυπωσιακή εικόνα, αλλά ένα καλλιτεχνικό hub, ένα σημείο συνάντησης ανάμεσα σε ελληνικές και ξένες γκαλερί, πολιτιστικούς φορείς, επιμελητές, συλλέκτες έργων τέχνης από όλο τον κόσμο, κριτικούς τέχνης και το φιλότεχνο κοινό μίας πόλης, της οποίας η εικαστική σκηνή βρίσκεται σε τροχιά άνθισης, όπως δεκάδες γκαλερίστες της Αθήνας επιβεβαιώνουν σε τετ α τετ συναντήσεις και δημόσιες τοποθετήσεις.

Ανάμεσα στους designers και καλλιτέχνες που έχουν προσφέρει ξεχωριστά έργα ξεχωρίζουν οι: Αχιλλέας Κρητικός, Κωνσταντίνος Σταθόπουλος, Ιόλη Χιοτίνη, Ιωάννης Ζαχαράκης, Απόστολος Λάβδας, Ελευθέριος Αμπατζής, Γεωργίνα Ερωτόκριτου, Βασίλης Μιχόπουλος, Pieris Architects x Marmyk Iliopoulos, Μάρκος Βουζουνεράκης, Αγγελική Σταματάκου. Για όσους δεν κατάφεραν να δώσουν το παρών στη βραδιά παρουσίασης των έργων, μπορούν να ρίξουν μία ματιά – και γιατί όχι να αποκτήσουν αυτό που θα ταιριάξει στη δική τους ιδιοσυγκρασία και του χώρου τους στο creaid.com. Τα έσοδα θα διατεθούν για την αγορά σημαντικού ιατρικού εξοπλισμού για το Νοσοκομείο Παίδων Παναγιώτη και Αγλαΐας Κυριακού – μία ακόμα υπενθύμιση ότι το να προσφέρεις είναι τρόπος ζωής.
Δοκιμάσαμε:
Ένα νόστιμο Πάσχα με θέα. Η πασχαλινή εμπειρία στο Divani Palace Acropolis ξεκινάει από τη στιγμή που φτάνεις στην πόρτα του. Ίσως, και λίγο νωρίτερα. Εκείνα τα δευτερόλεπτα που κάνεις μία παύση για να παρατηρήσεις τη θέα και να συγχρονίσεις την ενέργειά σου με του Ιερού Βράχου της Ακροπόλεως. Μία απρόσκοπτη ματιά, την οποία απολαμβάνεις ακόμα καλύτερα από το εστιατόριο στα ψηλά του ξενοδοχείου, το Acropolis Secret. Αυτό σκέφτομαι όσο φωτογραφίζω τα πασχαλινής ιδιοσυγκρασίας έργα τέχνης στο lobby – τα αυγά, εκτός από φουτουριστικά, διαθέτουν παιχνιδιάρικη "ενδυμασία", ευφυές design και σημαντικό μέγεθος.

Ο χαρακτηριστικός ήχος του ασανσέρ μόλις ακούστηκε. Δεν αργώ να φτάσω στο ψηλότερο σημείο του ξενοδοχείου και να απολαύσω το περιβάλλον και τον γαστριμαργικό χαρακτήρα του Acropolis Secret. Έχει μία γαλήνη αυτό το εστιατόριο – αίσθηση που ταιριάζει εξαιρετικά στο κατανυκτικό πνεύμα της Μεγάλης Εβδομάδας, αλλά κι έναν σχεδόν μαγικό τρόπο να σου φτιάχνει τη διάθεση – όπως συμβαίνει την ημέρα της Ανάστασης. Η πανοραμική θέα στο Ηρώδειο, την Ακρόπολη και τον λόφο του Φιλοπάππου, τα μοντέρνα αισθητικής έπιπλα, οι γαστρονομικές δημιουργίες του executive chef συνθέτουν ένα σαγηνευτικό ambience, το οποίο ανήμερα του Πάσχα συνοδεύεται από εξαιρετική γεύση, σπιτίσια και οικογενειακή – όπως μόνο ο Όμιλος Διβάνης γνωρίζει να δημιουργεί.

Το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, το ειδικά σχεδιασμένο μενού ξεκινά με ένα τυρένιο σουφλέ με gruyère στο "σώμα", εκπλήξεις πράσου και τριμμένου αμύγδαλου και τραγανό φύλλο, λίγο πριν το πιάτο της ημέρας – η μαγειρίτσα καταφτάσει στο τραπέζι. Για όσους δεν αρέσκονται σε αυτό το παραδοσιακό πιάτο, υπάρχει και η επιλογή της κοτόσουπας αυγολέμονο. Η συνέχεια επιφυλλάσσει μία ανοιξιάτικη πράσινη σαλάτα με αυγό ποσέ και μανιτάρια πλευρώτους, ενώ όσον αφορά το κυρίως ο πρωταγωνιστής είναι ένας: σιγομαγειρεμένο για δώδεκα ώρες αρνάκι με baby πατάτες στο ζωμό του και θυμάρι επί της κεφαλής – ένας ζεστός συνδυασμός που διεγείρει τη μνήμη γυρνώντας μας στο οικογενειακό πασχαλινό τραπέζι. Το απολαμβάνεις καλύτερα με κόκκινο κρασί, ο κατάλογος διαθέτει εξαιρετικές επιλογές από τον εγχώριο και διεθνή αμπελώνα. Γευστικό φινάλε με γαλακτομπούρεκο κανταϊφι με crumble τσουρεκιού και παγωτό καϊμάκι – ένα ισορροπημένο γλυκό, ιδανικό για να αντισταθμίσει την έντονη καρνιβορική γεύση που προηγήθηκε. Πασχαλινά αβγά, μπισκότα και καφές περιλαμβάνονται στο μενού, το οποίο κοστολογείται στα 90 ευρώ / άτομο και στα 45 ευρώ για παιδιά έως 12 ετών.

Ανήμερα της Λαμπρής, στρώνεται πλούσιος μπουφές με το τσίπουρο να κηρύσσει την έναρξη της γιορτής και τα παραδοσιακά κεφτεδάκια, η τυρόπιτα και οι υπόλοιπες ελληνικές επιλογές να λειτουργούν ως γευστική υποδοχή στο τραπέζι της ημέρας. Ακολουθεί το τσούγκρισμα των πασχαλινών αυγών – μία μικρή παραδοσιακή ιεροτελεστία, όσο η ζωντανή μουσική ανεβάζει τη διάθεση στα ύψη. Ψητά λαχανικά με νότες από βαλσάμικο ξύδι, πασχαλινή σαλάτα με κρεμμύδι και ραπανάκια, καπνιστό σολομό, παστράμι για τους λάτρεις των έντονων γεύσεων, τοματίνια με τη συνοδεία δροσιστικής βουβαλίσιας mozzarella. Στα κυρίως, η καρνιβορική ποικιλία περιλαμβάνει: σεφταλιές από την Κύπρο, κοντοσούβλι κοτόπουλου, κοκορέτσι, πατάτες στον φούρνο με ρίγανη και ένα πλατό τυριών από τις πιο γνωστές γωνιές της χώρας. Γλυκός επίλογος με πολίτικο εκμέκ, πουτίγκα με τσουρέκι, σοκολατένιο brownies, lemon pie και πασχαλινά μπισκότα. Η τιμή υπολογίζεται στα 120 ευρώ / άτομο και στα 60 ευρώ για παιδιά έως 12 ετών.

Με τα ατού της πανοραμικής θέας της πρωτεύουσας από ψηλά και της πολυτελούς φιλοξενίας, το Divani Palace Acropolis κλείνει το μάτι σε όσους έχουν αποφασίσει να περάσουν το Πάσχα in town. Εσύ ακόμα να κάνεις book στις πιο divine εορτές σου;
Ξεχωρίσαμε:
Τα (νέα) κοσμήματα μίας αγαπημένης σχεδιάστριας. Στη νέα της συλλογή, Wandering Paths, η σχεδιάστρια κοσμημάτων Κατερίνα Μακρυγιάννη εμπνέεται από περιπλανήσεις που χαράσσονται μέσα από εικόνες, βιβλία, αισθήσεις, πολιτισμικά ίχνη. Ερεθίσματα, τα οποία μετουσιώνει στις δημιουργίες της. Στα κοσμήματα, που δεν ακολουθούν έναν δρόμο, αλλά τον δημιουργούν, φέρνοντας μαζί τους τη δυναμική της πρώτης ύλης και την ένταση της έκφρασης.

Σε μία εποχή που η ταχύτητα υπαγορεύει επιφάνεια, η συλλογή Wandering Paths τολμά να σταθεί πιο αργά, πιο κοντά στην ύλη και πιο κοντά στη μνήμη. Λευκά κοσμήματα με ελαφρώς επεξεργασμένα κοράλλια, που θυμίζουν τα χειροποίητα φυλαχτά αρχαίων πολιτισμών, αναδεικνύουν τη δυναμική της αντίθεσης: το ψυχρό λευκό με το θερμό χρυσό, τη μαλακή αίσθηση του κοραλλιού με τη στιβαρότητα του μετάλλου. Σχήματα που δεν επιδιώκουν τη συμμετρία, αλλά αποκαλύπτουν την αυθεντική γοητεία της λιγότερο επεξεργασμένης ύλης. Τίποτα δεν είναι τέλειο – και εκεί κρύβεται η δύναμη τους. Τα κοσμήματα διατηρούν την οργανική τους υφή και αγκαλιάζουν το σώμα με φυσική κίνηση, σαν να γεννήθηκαν πάνω του. Η δύναμη της φορέσιμης τέλειας ατέλειας διά χειρός Katerina Makriyianni.

Ένα fitness ραντεβού. Οι λεπτομέρειες της συνάντησης ήταν ξεκάθαρες. Παρασκευή 14 Μαρτίου, 20:00 στον πολυχώρο ΠΛΥΦΑ. πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση Training by On, σηματοδοτώντας την παρουσίαση της νέας συλλογής Training Άνοιξη/Καλοκαίρι 2025. Η βραδιά ξεκίνησε με ένα εντυπωσιακό dance performance υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια του καταξιωμένου χορευτή και movement artist Andi Xhuma.


Μία ομάδα διακεκριμένων χορευτών παρουσίασε μια πρωτότυπη χορογραφία, εμπνευσμένη από τη δυναμική της νέας συλλογής, μεταφέροντας το κοινό σε έναν κόσμο όπου η κίνηση γίνεται τρόπος έκφρασης. Ένας τρόπος ζωής, στον οποίο βαδίζεις (sic) καλύτερα όταν φοράς τα αθλητικά της On. Η νέα συλλογή Training Άνοιξη/Καλοκαίρι 2025 είναι ήδη διαθέσιμη στο on.com και στο corner της On στον 3ο όροφο του Attica City Link.
Κλείνουμε θέση:
Στο live του Κώστα Πατσιώτη. Τα μουσικά ραντεβού έχουν πάντα ενδιαφέρον. Πόσω μάλλον όταν στη μελωδική εξίσωση συνυπάρχουν το Half Note Jazz Club και νέοι καλλιτέχνες που βαδίζουν σωστά στα μονοπάτια εντός και εκτός πενταγράμμου. Στο τελευταίο, μπορείς να σχηματίσεις την εικόνα του Κώστα Πατσιώτη. Ο διακεκριμένος συνθέτης και κοντραμπασίστας με το ξεχωριστό του κουαρτέτο παρουσιάζουν το October, ένα project - δημιούργημα, το οποίο απέσπασε εξαιρετικές κριτικές τόσο στην Ελλάδα όσο και όταν αποφάσισε να "ανοίξει τα φτερά του" στο εξωτερικό.

Λίγο πριν ο δεύτερος προσωπικός του δίσκος γίνει διαθέσιμος online, ο Κώστας Πατσιώτης μαζί με το κουαρτέτο μου ετοιμάζονται για μία μοναδική βραδιά, τη Δευτέρα 14 Απριλίου (21:30) στο Half Note Jazz Club. Ένα εξαιρετικά ενορχηστρωμένο (sic) ραντεβού, στο οποίο ο Οκτώβριος του ανθίζει στην "καρδιά" της άνοιξης και δίνεται μία πρώτη γεύση σε όσα ετοιμάζει δισκογραφικά το επόμενο χρονικό διάστημα. It's a date!