Την ταινία επέλεξε η Marlene Dumas στο πλαίσιο της συνεργασίας του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης με το 15ο Athens Open Air Festival.
Στο πλαίσιο της έκθεσης Marlene Dumas. Cycladic Blues, το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης συνεργάζεται με το 15o Athens Open Air Film Festival powered by ΔΕΗ και διοργανώνει το Cycladic Screening την Τρίτη 29 Ιουλίου 2025 στο Πάρκο Ελευθερίας, με ελεύθερη είσοδο. Πρόκειται για την προβολή της ταινίας Mamma Roma σε σκηνοθεσία Pier Paolo Pasolini που επέλεξε η Marlene Dumas ως πηγή έμπνευσής της, στενά συνδεδεμένης με τον τρόπο που προσεγγίζει καλλιτεχνικά την ανθρώπινη μορφή, τη συναισθηματική ένταση και την ανθρώπινη κατάσταση.
Η Marlene Dumas διατηρεί σταθερό ενδιαφέρον για τον κινηματογράφο και τις δυνατότητές του ως μέσου αφήγησης και έκφρασης. Ιδιαίτερα την απασχολούν οι ταινίες που εστιάζουν σε έντονες συναισθηματικές καταστάσεις, στην απεικόνιση του σώματος, και στην κοινωνική ή ψυχολογική περιθωριοποίηση. Έχει αναφερθεί στην επιρροή του ιταλικού νεορεαλισμού και του Pasolini, ενώ στοιχεία κινηματογραφικής αισθητικής —όπως οι δραματικές συνθέσεις, τα έντονα κοντινά πλάνα, και η ατμόσφαιρα— είναι εμφανή σε αρκετά από τα έργα της.
Μamma Roma | 1964, 106’
Σκηνοθεσία: Pier Paolo Pasolini
Πρωταγωνιστούν: Anna Magnani, Ettore Garofolo, Franco Citti
Ένα χρόνο μετά το σκηνοθετικό ντεμπούτο του "Ακατόνε", ο Pasolini συνεχίζει την κοινωνική καταγραφή του περιθωρίου, παρατηρεί μία πληθωρική πόρνη σε μία θορυβώδη (αιώνια) πόλη και αφηγείται ευλαβικά μια χριστιανική αλληγορία που εξυψώνει μία θεότητα: την Anna Magnani. Στην ιστορία μιας έντιμης ιερόδουλης που προσπαθεί να εξασφαλίσει ένα καλύτερο - κατά τα μικροαστικά πρότυπα - μέλλον για τον γιο της, η Magniani αφοσιώνεται πλήρως στον άντρα που γέννησε και όχι σ’ αυτούς που τις επιβάλλονταν αγοραία και αχόρταγα.
Με την κάμερα ως καίριο θεατή του καθημερινού, τραγικού μεγαλείου, ο Pasolini εγκλωβίζει το "λαμπρό όνειρο" της Mamma Roma μέσα στα στενά κινηματογραφικά κάδρα του και ειρωνεύεται χαρακτηριστικά τη φενάκη της λαχτάρας για διαφυγή. Η απόδραση δεν είναι εφικτή, οι σκιές των συνοικιών της Ρώμης προοικονομούν το δραματικό φινάλε και η μοίρα παίζει αδιατάρακτα και διαχρονικά το δικό της παιχνίδι. Ο αγώνας, όμως, για μία καλύτερη ζωή οφείλει να παραμείνει το πιο σημαντικό κίνητρο και στον ασπρόμαυρο κόσμο της Mamma Roma, το σύμβολο αυτού του αγώνα είναι το πρόσωπο μιας "μάνας κουράγιο". Διόλου τυχαία, η επόμενη ταινία του Pasolini ήταν το "Κατα Ματθαίον Ευαγγέλιο".
Πάρκο Ελευθερίας, Λεωφ. Βασιλίσσης Σοφίας, (μετρό Μέγαρο Μουσικής) στις 21:30. Είσοδος ελεύθερη.