Αν ο Αύγουστος είναι ο μήνας κορύφωσης των καλοκαιρινών διακοπών, τότε θα σε βρει σίγουρα σε κάποιο νησί. Για λίγες ή για περισσότερες ημέρες, κάθε νησιωτικός προορισμός φροντίζει περισσότερο την τέχνη και τη γεύση του. Στο τελευταίο #theaftertaste αυτής της χρονιάς, αποφασίσαμε να ξεχωρίσουμε ορισμένα ενδιαφέροντα εικαστικά και γαστρονομικά ραντεβού σε διάφορα νησιά ανά την Ελλάδα για ένα αέναο καλοκαίρι…
Στη Λέρο για ένα σπουδαίο εικαστικό ραντεβού
Έχει μία εξαγνιστική ενέργεια η Λέρος. Αυτή που αισθάνεσαι όταν περπατάς χωρίς παπούτσια γύρω από τη θάλασσα, εκείνη που απολαμβάνεις όσο δειπνίζεις με τη γεύση της. Και μία έκθεση, η οποία μετατρέπει – για ακόμη μία χρονιά – το νησί των Δωδεκανήσων σε πολιτιστικό κόμβο. Η φετινή εικαστική πρόταση του Leros Project της καλλιτεχνικής πλατφόρμας Perasma εστιάζει στις δυνατότητες της συνύπαρξης, την ισορροπία ανάμεσα στη σύνδεση και την ελευθερία, στα αναρίθμητα σημεία συνάντησης. Άλλωστε, όπως υποστηρίζουν οι δημιουργοί των έργων, το νόημα δεν χωρά σε συγκεκριμένα όρια, αλλά αναδύεται μέσα από σχέσεις, κινήσεις και κοινούς ρυθμούς.

Εμπνευσμένη από τη μεταφορά της πυξίδας στο ποίημα "A Valediction: Forbidding Mourning" του John Donne, η φετινή έκθεση "Διπλώνοντας τη Θάλασσα σε Φορέματα που Διαλύονται σαν Αλάτι", όπως τιτλοφορείται, περιγράφει μια εξωστρεφή κίνηση, την ίδια στιγμή που η βελόνα παραμένει σταθερή στο κέντρο της. Στο ποίημα, η πυξίδα συμβολίζει δύο εραστές δεμένους παρά την απόσταση – περιγράφοντας και εδώ μια σχέση όπου το ένα μέρος παραμένει ριζωμένο, ενώ το άλλο εξερευνά τον κόσμο. Δεν αναζητείται κατεύθυνση, αλλά ρυθμός.

Η σχέση ανάμεσα στη στεριά και τη θάλασσα, τους πολιτισμούς που (μετα)φέρει η κάθε μία χωριστά και ενωμένες αποτυπώνεται στα έργα των Korakrit Arunanondchai, Huseyin Aksoy, Deniz Aktas, Mirna Bamieh, Margherita Chiarva, Giorgio de Chirico, TM Davy, Brian Eno, Alice Guittard, Lucio Fontana, Gulsun Karamustafa, Laura Footes, Ali Kazma, William Kentridge, Joline Kwakkenbos, Omer Pekin, Lola Montes Schnabel, Dora Maar, Takis, Rinus Van de Velde, Ευγενίας Βερελή, Κωστή Βελώνη και Chen Wei, δημιουργώντας μία ολιστική εικαστική εμπειρία. Έως τις 23 Αυγούστου στο Perasma Space.
Στην Ίο για all day casual απολαύσεις
Το καλοκαίρι είναι (και) οι χαλαρές μας στιγμές. Μπροστά ή μέσα στη θάλασσα, κάτω από τον ήλιο – πάντα με προσοχή, ανάμεσα σε απλά – αλλά δημιουργικά – πιάτα. Στις συζητήσεις, τα γέλια, τις στιγμές που συνοδεύονται από ουσιαστική σιωπή και σωστή μουσική. Φέτος, το Doors, στο λιμάνι της Ίου εμπιστεύεται τη γεύση του (και μας) στη Γωγώ Δελογιάννη. Η πολυπράγμων σεφ υπογράφει ένα μενού με σύγχρονη ματιά, νοσταλγική γεύση και ελληνικό αποτύπωμα.

Η καλή ημέρα από το πρωί φαίνεται και στο Doors από το σωστό πρωινό, το οποίο περιλαμβάνει ζυμωτό ψωμί, σπιτική μαρμελάδα και ξινό τυρί, αλλά και οι τηγανίτες με μέλι και κανέλα, καμένα ντοματίνια και αυγό ή πραλίνα και καραμελωμένα αμύγδαλα σε δημιουργικές προτάσεις. Όσο η ημέρα κυλά, η ελληνική μαγειρική συνεχίζεται στα Sandwiches, όπως το μεσογειακό με πάστα ελιάς και Νιώτικο τυρί, το pulled pork με γραβιέρα και πίκλες, αλλά και το ζουμερό μοσχαρίσιο burger με γραβιέρα Ίου, μαρμελάδα μπέικον και καραμελωμένα κρεμμύδια.

Αργότερα, την ώρα του beach dinner το τραπέζι γεμίζει με to-share επιλογές, όπως κλασικά κεφτεδάκια με γιαούρτι και φρέσκια σάλτσα ντομάτας, δροσιστική σαλάτα με καρπούζι και φέτα, σπανακόπιτα και κυμαδόπιτα σε τορτίγια, φάβα με καραμελωμένα κρεμμύδια και κάπαρη, πανσέτα μαριναρισμένη σε μέλι και μουστάρδα και μία ελληνική εκδοχή του κλασικού hot dog. Φυσικά, η ημέρα κλείνει γλυκά με cheesecake με ανθότυρο και σπιτική μαρμελάδα φράουλα ή εκμέκ με τσουρέκι και παγωτό καϊμάκι.
Στην Άνδρο για έναν φόρο τιμής στον Takis
Η ματιά του φλέρταρε με το διηνεκές. Τα έργα του κατόρθωσαν να το αγγίξουν. Με αφορμή τα εκατό χρόνια από τη γέννηση του μοναδικού Έλληνα Takis, το Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή σε συνεργασία με το Takis Foundation τιμούν τη νόηση του καλλιτέχνη με μία έκθεση, η οποία παρουσιάζεται τόσο στο Μουσείο επί της Ερατοσθένους όσο και στο μοναδικής αισθητικής μουσειακό χώρο του Ιδρύματος στην Άνδρο.

Στόχος του Ιδρύματος είναι να προβάλει μια ολοκληρωμένη πλευρά της καλλιτεχνικής διαδρομής του, μάλλον παραγνωρισμένη: τα νεανικά έργα του, αποκαλυπτικά των πρώτων επιρροών του αλλά και της ικανότητάς του να απεγκλωβίζεται από την κατάρτιση του αυτοδίδακτου και να διαπρέπει. Τα Λουλούδια και τα Είδωλα, τα οποία αποτέλεσαν νέες οπτικές για την πανίδα και τη χλωρίδα μέσα από το πρίσμα του μετάλλου. Τους Εσωτερικούς χώρους, τα Μαγνητικά κενά και τις Σφαίρες, που τον οδήγησαν να συνεχίσει την εξερεύνηση της ύλης. Τα Καντράν και τα Ηλεκτρονικά ανάγλυφα, έργα παράδοξα που υπογραμμίζουν τη μόνιμη παρουσία της τεχνολογίας στη ζωή μας, αλλά και το γεγονός ότι κάθε στοιχείο της καθημερινότητας μπορεί να κρύβει εικαστική ομορφιά που δεν υποψιαζόμαστε.

Τις Σπείρες, ένα ταξίδι στα αισθητικά μυστήρια της γεωμετρίας, και τέλος τα λιγότερο γνωστά Ερωτικά του, εμβλήματα της ηχηρής επιστροφής των σωμάτων στη δουλειά του. Σε αυτά τα πρωτοφανούς ποικιλίας έργα, τόσο ως προς τα υλικά και τη σύλληψη όσο και ως προς τον συμβολισμό τους, προστίθενται τα εμβληματικά Σινιάλα, που εμφανίστηκαν το 1955 και έγιναν ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα σύνολα γλυπτών του 20ού αιώνα, σε μία έκθεση πολυσυλλεκτική, όπως και η σκέψη του. Στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή.
Στην Κρήτη για γεύση από Gallina
Οι συνεργασίες που υπογράφονται με επιτυχία, συνεχίζονται. Όλοι το γνωρίζουμε αυτό. Το Domes Zeen Chania σε ένα από τα καλύτερα σημεία της Κρήτης και το Gallina Athens, το δημιούργημα του Φίλιππου Τσαγκρίδη, το οποίο συνδυάζει γεύση και τέχνη, το επιβεβαιώνουν, ενώνοντας δυνάμεις για ένα ακόμη καλοκαίρι.


Signature πιάτα, όπως το ταρτάρ wagyu και γαρίδας, το κοτόπουλο του Gallina που κλείνει το μάτι στην Κρήτη, και το χριστόψαρο "Α Λα Πολίτα", αλλά και νέες επιλογές συνθέτουν μία εξαιρετική γευστική κάρτα, ιδανική για να συνοδεύσεις τις θερινές σου βραδιές. Φυσικά, η πρόταση περιλαμβάνει και μία επιμελημένη λίστα από ετικέτες από τον ελληνικό και εγχώριο αμπελώνα, πολλές εκ των οποίων διατίθενται αποκλειστικά στην Ελλάδα. Και η Κρήτη δεν ήταν ποτέ ξανά τόσο σημερινά νόστιμη.
Στη Χίο για μία εικαστική περιήγηση μέσα στη φύση
Τριάντα στρέμματα σε ένα περιβόλι τον Κάμπο της Μυροβόλου που ανοίγει για πρώτη φορά στο κοινό επιστράτευσε ο οργανισμός DEO Project για την παρουσίαση μίας μεγάλης κλίμακας εικαστικής έκθεσης, για τη συμπλήρωση πέντε χρόνων ενεργούς δράσης. Στην έκθεση "Κάποτε Ήμασταν Κήποι", συναντά κανείς νέα, πρωτότυπα έργα, ειδικά σχεδιασμένα για τον συγκεκριμένο χώρο, μαζί με υφιστάμενα και μια κηποτεχνική αναδημιουργία, από δώδεκα διεθνείς καλλιτέχνες/ιδες: τους Mohammad Alfaraj, Μάρθα Δημητροπούλου, Derek Jarman, Emre Hüner, Μαρία Λοϊζίδου, Ανέστη Μιχάλη, Ναταλία Παπαδοπούλου, Yaşam Şaşmazer, Σωκράτη Σωκράτους, Teresa Solar Abboud, Τεό Τριανταφυλλίδη και Adriana Varejão.


Μέσα από γλυπτά, εγκαταστάσεις, κεραμικά, ένα ψηφιακό έργο και μια κηποτεχνική αναδημιουργία, οι καλλιτέχνες προβληματίζονται για τη βιαιότητα των συστημάτων –φυσικών, πολιτιστικών και θεσμικών– που υπαγορεύουν τι καλλιεργείται και τι αφήνεται να μαραθεί. Η φθορά, που τόσο συχνά φοβόμαστε, επαναπροσδιορίζεται εδώ ως ένα είδος ομορφιάς: μια διαδικασία μετασχηματισμού και όχι μια κατάληξη. Μία αναγέννηση και όχι ένας ατελέσφορος επίλογος. Έως τις 7 Σεπτεμβρίου στο Κτήμα Καράβα (Καράβικο), στον Κάμπο Χίου.
Στην Πάτμο για ελληνική γεύση δίπλα στο κύμα
Η εμπειρία στο εστιατόριο "Κύμα" στην Πάτμο ξεκινά από τη στιγμή που το πρώτο πιάτο από τα κρύα σερβίρεται δίπλα στη θάλασσα με τη συνοδεία εκλεκτού κρασιού ή ενός από τα αγαπημένα σου θερινά ποτά. Στο νησί της Αποκάλυψης στην περιοχή της Άσπρης, το Kyma ενορχηστρώνει μία αυθεντική νησιωτική εμπειρία, εκεί όπου η απλότητα συναντά την υψηλή ποιότητα.


Με έμφαση στα φρέσκα θαλασσινά, τις καθαρές γεύσεις και τη χαλαρή πολυτέλεια, το Kyma δεν θεωρείται τυχαία ένα από τα σημεία αναφοράς της ευρύτερης περιοχής των Δωδεκανήσων, με αρκετούς να το επισκέπτονται σαν άλλο restaurant hopping από τα γύρω νησιά. Η πρώτη ύλη είναι φρέσκια – σαν την ψαριά της ημέρας, η διαχείρισή της εξαιρετική, η ατμόσφαιρα ανόθευτα ελληνική και το σημείο μυρίζει θάλασσα και αλμυρή – ίσως επειδή βρίσκεται ένα βήμα μακριά της.
Στη Σαντορίνη για ένα ταξίδι στο χρόνο
Ήταν καλοκαίρι του 1928, σχεδόν εκατό χρόνια πριν, όταν η φωτογράφος Nelly's, μετά από παρότρυνση της αδερφής της, Μάρως Σουγιουλτζόγλου και του σαντορινιού συζύγου της, Σπυρίδωνα Αλ. Μαλασπίνα, βρέθηκε στο ηφαιστειακό νησί. Η σύνδεσή της με την ενέργεια της Σαντορίνης υπήρξε αστραπιαία. Με αφετηρία τον μεσαιωνικό οικισμό του Πύργου όπου διέμενε τότε η οικογένεια, η Νέλλη περιηγήθηκε το νησί με τη φωτογραφική της μηχανή ανά χείρας, ξεκινώντας ένα οδοιπορικό εξερεύνησης κατά τη διάρκεια του οποίου όσα διέκρινε η ματιά της, απαθανάτιζε στη συνέχεια ο φακός της.

Οι φωτογραφίες της αποκτούν ξανά ζωή, μέσα από μία νέα έκθεση, τη "Nelly’s. Η Σαντορίνη του μεσοπολέμου", η οποία παρουσιάζει το δημοφιλές πλέον νησί πριν από τον μεγάλο καταστροφικό σεισμό του 1956. Τα εγκαίνια είναι προγραμματισμένα την Κυριακή 10 Αυγούστου 2025 στις 20:00, στο Κέντρο Φωτογραφίας Καστελάνα, στο Καστέλι Πύργου Σαντορίνης και φέρουν την υπογραφή του Μουσείου Μπενάκη.
Στην Πάρο για seaside eating με cosmopolitan διάθεση
Μία από τις ομορφότερες παραλίες της Πάρου έχει πλέον το δικό της cosmopolitan spot. Μόνο που, σε αντίθεση με αρκετές προτάσεις του είδους, η γεύση του Crios Paros είναι σε καλό επίπεδο. Ο Ιπποκράτης Αναγνωστέλης υπογράφει ένα μενού με ενδιαφέροντες συνδυασμούς, αξιοποιώντας όσα η θάλασσα προσφέρει. Οι λάτρεις του κρέατος δεν μένουν παραπονεμένοι, με τις κοπές να είναι εκλεκτές και αυστηρά επιλεγμένες.

Η πλούσια κάβα – με αρκετές επιλογές από τον εγχώριο και διεθνή αμπελώνα – σιγοντάρει την απόλαυση, ενώ το φινάλε είναι πάντοτε γλυκό. Ο chef pâtissier Δημήτρης Χρονόπουλος μεριμνεί ειδικά για αυτό, με δημιουργίες που απολαμβάνεις αργά το βράδυ, αλλά και από το μεσημέρι.
εικόνα widget