Ο Κώστας Νταλιάνης σκηνοθετεί και μεταφράζει ένα κείμενο που δεν χρειάζεται συστάσεις.
Ένα έργο που δε χρειάζεται συστάσεις. Πάντα ζωντανό και επίκαιρο, αν και γραμμένο το 1945, μοιάζει σαν να γράφτηκε για να μιλήσει για το σήμερα. Σε έναν κόσμο που κυριαρχεί το ατομικό συμφέρον, "Ο κύκλος με την κιμωλία" του Μπρεχτ αντιτάσσει την ανθρωπιά και την καλοσύνη, μια καλοσύνη ενεργητική, αποτελεσματική και χρήσιμη.
Η παράσταση μετά την πολύ μεγάλη επιτυχία που γνώρισε την προηγούμενη θεατρική σεζόν, θα παρουσιαστεί για δεύτερη χρονιά στο θέατρο Μοντέρνοι Καιροί, σε μετάφραση – σκηνοθεσία του Κώστα Νταλιάνη, με δωδεκαμελή θίασο, από το Σάββατο 21 Οκτωβρίου.

Λίγα λόγια για το έργο
Ένα αιματηρό πραξικόπημα: Θάνατος, πείνα, προσφυγιά. Χάνει η μάνα το παιδί και το παιδί τη μάνα. Μέσα στην αναμπουμπούλα, η Γκρούσα, μια φτωχή υπηρέτρια, βρίσκεται, χωρίς να το καταλάβει, με ένα ξένο παιδί στην αγκαλιά της, ένα αρχοντικό παιδί, το διάδοχο του έκπτωτου μονάρχη, που οι πραξικοπηματίες ψάχνουν να το βρουν και να το σκοτώσουν. Διστάζει η Γκρούσα. Αλλά δεν της πάει η καρδιά να εγκαταλείψει το αθώο βρέφος και να φύγει να γλιτώσει. Παγιδεύεται από την ίδια της την καλοσύνη. Και αρχίζει η μεγάλη της περιπέτεια, ένα ατέλειωτο οδοιπορικό γεμάτο κινδύνους, με το θάνατο να παραμονεύει ανά πάσα στιγμή για την ίδια και το μωρό, την τύχη του οποίου έχει αναλάβει.
Όταν το νέο καθεστώς ανατραπεί με τη σειρά του από το προηγούμενο, η πραγματική μητέρα θα διεκδικήσει το παιδί της και φυσικά τη περιουσία του. Η λύση θα δοθεί από έναν ανορθόδοξο λαϊκό δικαστή, τον Αζντάκ, που, με τη δοκιμασία του κύκλου με την κιμωλία, θα δώσει τη λύση σε ποιον ανήκει το παιδί. Ένα ωραίο δραματικό παραμύθι, με πλήθος από κωμικά περιστατικά και αίσιο τέλος.
Κάθε στιγμή του έργου και ένα σχόλιο, κάθε σκηνή και μια σκέψη, μια πρόταση διαλεκτικής, μια πορεία συνειδητοποίησης.

Συντελεστές
Μετάφραση - Σκηνοθεσία: Κώστας Νταλιάνης
Σκηνικά: Αντώνης Χαλκιάς
Ενδυματολογική επιμέλεια: Πελαγία Βουτζουλίδου
Μουσική σύνθεση: Φίλιππος Περιστέρης Χορογραφίες: Μαρία Μάργαρη
Οπλομαχίες: Κωνσταντίνος Μπουμπούκης
Φωτογράφιση και τρέιλερ: Ορέστης Δικαίος

Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί
Κοσμάς Ζαχάρωφ (Αζντάκ), Φάνια Νταλιάνη (Γκρούσα), Εβίτα Παπασπύρου (Αφηγητής), Αγγελική Λυμπεροπούλου, Θωμάς Βούλγαρης, Μαρία Κολοκυθά, Κατερίνα Κοντογούρη, Ορέστης Στύλος, Ειρήνη Δρακουλέλη, Μαρία Λάμπρου, Γιάννης Τσόρβας, Χρήστος Ζαχάρωφ.
Έναρξη παραστάσεων: Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2023
Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Σάββατο στις 9μ.μ. και Κυριακή στις 7.30μ.μ.
Διάρκεια έργου: 2 ώρες χωρίς διάλειμμα
Εισιτήρια
Γενική είσοδος: 17 ευρώ
Ομαδικό, οικογενειακό, φοιτητικό, ανεργίας, ΑΜΕΑ: 12 ευρώ
Καθημερινές για σχολεία : 10 ευρώ