Ο σεφ Μανώλης Παπουτσάκης περιηγείται το Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών, και παρατηρώντας τα αρχαία σκεύη αναρωτιέται γιατί να μην φτιάξουμε τα δικά μας σύγχρονα αρχαία πιάτα.
"Καμιά φορά φαντάζομαι το περιεχόμενο ενός πιάτου να ίπταται πάνω σε ένα αόρατο πλαίσιο χωρίς την ύπαρξη του υποδοχέα του. Και αναρωτιέμαι αν το φαγητό έτσι μου φαίνεται πιο θελκτικό ή μου δίνει περισσότερο την αίσθηση πως είναι απλά γυμνό. Στη μαγειρική τέχνη, βέβαια, έχουμε πια μάθει να πιστεύουμε ότι και το αδύνατο είναι δυνατό και το οφείλουμε σε φωτισμένους παγκόσμιας εμβέλειας σεφ που έσπασαν το φράγμα του ρεαλισμού στη γαστρονομία με επαναστατικό τρόπο. Ελάχιστες, όμως, είναι οι εξαιρέσεις εκείνες που το φαγητό ξεγυμνώθηκε από τον πρώτο υποδοχέα του, το σκεύος, το πιάτο (δεύτερος είναι το στόμα και το στομάχι μας), αλλά και σε αυτές τις περιπτώσεις έπρεπε να ακουμπήσει πάνω σε κάτι, αφού η ίδια η φυσική του βαρύτητα το εξανάγκαζε πάντα να έχει τουλάχιστον μία βάση.
Δείτε περισσότερα στο athinorama.gr