Ο ζαχαροπλάστης που δημιούργησε το θρυλικό ιταλικό γλυκό, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 81 ετών.
Είχε το παρατσούκλι "πατέρας του τιραμισού". Ο Roberto Linguanotto, διάσημος Ιταλός ζαχαροπλάστης και δημιουργός της λατρεμένης από πολλούς σε όλο τον κόσμο συνταγής, πέθανε μετά από μακροχρόνια ασθένεια στα 81 του χρόνια βυθίζοντας στο πένθος το χώρο της ζαχαροπλαστικής διεθνώς.
Σύμφωνα με το θρύλο, ο Linguanotto δημιούργησε το τιραμισού στις αρχές της δεκαετίας του 1970 ενώ εργαζόταν στο Alle Beccherie, ένα διάσημο εστιατόριο στο Τρεβίζο, στη βόρεια Ιταλία, ρίχνοντας κατά λάθος μασκαρπόνε σε ένα μπολ με ζάχαρη και αυγά. Μια αδέξια κίνηση που όμως είχε εκπληκτικό αποτέλεσμα! Στη συνέχεια τελειοποίησε τη συνταγή του γλυκού με τη βοήθεια της Alba di Pillo-Campeol, συζύγου του ιδιοκτήτη του εστιατορίου όπου εργαζόταν. Δική της ήταν η ιδέα να προσθέσει μπισκότα σαβαγιάρ βουτηγμένα σε εσπρέσο.
Φτιαγμένο με μόλις έξι συστατικά – αυγά, σαβαγιάρ, ζάχαρη, μασκαρπόνε, καφέ και κακάο – το κέικ αρχικά ονομάστηκε "Tirame Sù", δηλαδή "Σήκωσέ με". Πολύ γρήγορα έγινε το αγαπημένο επιδόρπιο των πελατών του Beccherie. Λίγα χρόνια αργότερα, το 1983, η συνταγή για το τιραμισού δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά σε γαστρονομικό περιοδικό από το Τρεβίζο. Εξάγεται στη Βενετία και σε όλη την Ιταλία και στη συνέχεια περνά τα σύνορα της χώρας και κατακτά όλο τον κόσμο. Από τη δεκαετία του 1990, το τιραμισού εμφανίζεται στο μενού εστιατορίων σε κάθε γωνιά του πλανήτη.
Ο κυβερνήτης του Βένετο, από όπου καταγόταν ο Roberto Linguanotto , δήλωσε για τον θάνατο του ζαχαροπλάστη: "Συμμετέχω στο πένθος για την απώλεια του Roberto Linguanotto, ο οποίος άφησε το στίγμα του στον κόσμο της ζαχαροπλαστικής. Σήμερα, το τιραμισού είναι μια τεράστια γαστρονομική επιτυχία που αναγνωρίζεται σε όλο τον κόσμο και η αξία της ανήκει τόσο στη μαεστρία του Linguanottο όσο και στην επιθυμία του να κάνει την σπεσιαλιτέ μας μοναδική και απαράμιλλη,προάγοντας το τιραμισού σε ένα εθνικό και διεθνές επιδόρπιο".