Αν είσαι λάτρης της grappa, μόλις βρήκες το αγαπημένο σποτ σου στα βόρεια προάστια
Προσωπικά αγαπώ ιδιαιτέρως τη grappa, όπως άλλωστε και όλα τα αποστάγματα του είδους με πρώτο και καλύτερο το ελληνικό μονοποικιλιακό τσίπουρο, που σιγά σιγά αρχίζει να γίνεται σοβαρή υπόθεση στη χώρα μας με παραγωγούς να εξελίσσονται και να κάνουν ωραίες δουλειές στον τομέα αυτό. Αλλά ας μην ξεφεύγω από το θέμα μας, η κομψή και φινετσάτη Grappa Nonino λοιπόν απέκτησε έναν αποκλειστικά δικό της χώρο στην πόλη, σε ένα όμορφο Nonino Grappa Corner μέσα στο Domotel Kastri στη Νέα Ερυθραία.

Το νέο corner με το μίνιμαλ μπαρ και τα άνετα bar stools σερβίρει όλες τις διαθέσιμες στην Ελλάδα ετικέτες της Nonino είτε neat είτε σε κοκτέιλ στην μορφή του δροσιστικού και πολύχρωμου Nonino Spritz.

Η κορυφαία grappa από τη συγκεκριμένη συλλογή είναι η Nonino Picolit που είναι απίστευτα αρωματική -και δυνατή (60%) γι’ αυτό με μέτρο- και σερβίρεται σε ένα πολύ όμορφο ψηλόλιγνο ποτήρι. Αυτή είναι η αυθεντική grappa, καθώς αυτή ήταν η ποικιλία από την οποία ξεκίνησαν οι Ιταλοί να φτιάχνουν το συγκεκριμένο απόσταγμα. Όμως, επειδή με την εξάπλωση του στη χώρα αλλά και στον κόσμο, η ζήτηση αυξήθηκε, οι γείτονές μας αναγκάστηκαν να χρησιμοποιήσουν και άλλες ποικιλίες για την παραγωγή της.

Έτσι λοιπόν εκεί μπορείς, όχι μόνο να απολαύσεις την αγαπημένη σου grappa, αλλά να την γευτείς όπως πραγματικά της αξίζει σε perfect serves και με τη σωστή ιεροτελεστία, ενώ το προσωπικό είναι πλήρως ενημερωμένο και σε θέση να σου λύσει όλες τις απορίες σου και να σε μυήσει στον ιδιαίτερο ιταλικό αυτό κόσμο.

Αν δε είσαι τυχερός, μπορεί να σε υποδεχθεί ο γνωστός και πλειστάκις διακεκριμένος bartender (βλ. Hytra) Παναγιώτης Φράγκος, ο οποίος είναι ο ambassador της Nonino στη χώρα μας, και ο οποίος γνωρίζει κάθε μικρό μυστικό πίσω από το εξαιρετικό αυτό απόσταγμα. Εγώ θα σου πω τα βασικά για να ξέρεις, δηλαδή πως η μέθοδος παραγωγής των αποσταγμάτων της Nonino είναι μοναδική στον κόσμο και η απόσταξη γίνεται σε 66 μικρούς, χάλκινους άμβυκες ατμού, με σεβασμό στην παράδοση και τους ρυθμούς της βιοτεχνίας. Η παλαίωση των αποσταγμάτων γίνεται σε μικρά βαρέλια (Nevers, Limousin, Gresigne, Ex-Sherry) υπό την αυστηρή επίβλεψη του τελωνείου και του μονοπωλίου. Ο Benito και η Giannola Nonino, έφεραν επανάσταση στον τρόπο παραγωγής της grappa και επανασύστησαν την κατηγορία, όχι μόνο στην Ιταλία, αλλά και σε όλο τον κόσμο, δημιουργώντας grappa από μία μόνο ποικιλία, Monovitigno® Nonino, αποστάζοντας τα στέμφυλα της σπάνιας ποικιλίας Picolit ξεχωριστά. Αυτό είναι άλλωστε, που κάνει τη Nonino και τόσο καινοτόμα.

Παράλληλα μπορείς να γευματίσεις στο Kastri Birsto, το πολύ χαλαρό και cozy all-day εστιατόριο του Domotel Kastri, που το βράδυ ομολογώ πως είναι ιδιαιτέρως ατμοσφαιρικό. Το μενού που επιμελείται ο νέος executive chef του ξενοδοχείου, ο Δημήτρης Καράμπαμπας (που τον ξέραμε από τη θητεία του στο Hilton όμως πέρσι τον γνωρίσαμε καλύτερα από το μενού του στο rooftop του Melia Athens Hotel), κινείται σε πιο comfort ρυθμούς, χωρίς να λείπουν και τα πιάτα υψηλών αξιώσεων, αλλά πάντα με γνώμονα τη γεύση και την παρουσία του ελληνικού στοιχείου.

Έτσι, στο μενού θα συναντήσεις αυγά σε διάφορες παρασκευές, ζουμερά burger και κουλούρι Θεσσαλονίκης "αλλιώς" για brunch αλλά και όμορφα δημιουργικά πιάτα, όπως το πράσινο ριζότο με ελληνικά χόρτα και φρούτα του δάσους.

Ή τον εξαιρετικό τόνο με κρούστα μυρωδικών, κινόα και πουρέ αρακά.

Αλλά και το τέλεια ψημένο φιλέτο με πουρέ γλυκοπατάτας και σος από αγιορείτικο κρασί

Στα γλυκά ο ζεστός χαλβάς με παγωτό είναι ένα από τα καλύτερα και πιο αυθεντικά σε γεύση επιδόρπια που θα συναντήσεις στην πόλη.

Η λίστα κρασιών βρίσκεται υπό ανανέωση και όταν ολοκληρωθεί θα αριθμεί περίπου 50 ετικέτες εκ των οποίων σχεδόν ένα 10% θα είναι διαθέσιμο και σε ποτήρι. Από την παρούσα λίστα απολαμβάνω ένα βελούδινο merlot. Cheers!
Info: Domotel Kastri Hotel Ελ. Βενιζέλου και Ρωμυλίας, Νέα Ερυθραία
Για περισσότερα tidbits και γευστικές ανταποκρίσεις τη στιγμή που συμβαίνουν ακολουθήστε το @kounelly στο Instagram.
* Tidbit : a small piece of food
: a small piece of news or interesting information