top article

Το Nikkei πριν λίγους μήνες μετακόμισε στο ισόγειο του "St. George Lycabettus" στο Κολωνάκι (αφήνοντας πίσω τον παλιό του χώρο που έγινε Pat Pong) και έτσι βρίσκεται πλέον ακριβώς απέναντι από τον μαγικό καλοκαιρινό του κήπο στη Δεξαμενή. Ο χώρος ανακαινίστηκε ριζικά, σχεδόν από τα θεμέλια, ώστε να δημιουργηθεί ένα από τα πιο όμορφα και ατμοσφαιρικά μαγαζιά της Αθήνας αυτή τη στιγμή.

#Tidbits *: Nikkei Updated

Όγκοι από βράχια, έξυπνα χαμηλός φωτισμός, τέσσερα διαφορετικά επίπεδα, design φωτιστικά, ξύλινοι όγκοι, αδρές γραμμές, ζεστά χρώματα και ένα τεράστιο μπαρ-ενυδρείο (το "βασίλειο" της υπέροχης Μαίρης Ταλαιπώρου, η οποία εισάγει απευθείας ορισμένες πρώτες ύλες από Ιαπωνία, προκειμένου να μπορεί να επιτυγχάνει το αποτέλεσμα που θέλει) δίνουν το tempo για ένα χώρο που δύσκολα θα περάσει απαρατήρητος. Στα ηνία της κουζίνας βρίσκεται πλέον ο πολύ ικανός Σπύρος Μαυροειδής, του οποίου η εξαιρετική χημεία με τη Μαίρη Ταλαιπώρου μεταφράζεται σε ένα μενού υψηλών αξιώσεων που συνδιαλέγεται ενεργά με τα πολύ ιδιαίτερα cocktail της μπάρας. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει πως είσαι υποχρεωμένος να κάνεις food & cocktail pairing, όμως σίγουρα συστήνεται ανεπιφύλακτα, καθώς το ένα αναδεικνύει τα ισχυρά σημεία του άλλου στο μέγιστο βαθμό. Άλλωστε ο Σπύρος και η Μαίρη "περιστρέφουν" ο καθένας τις δικές του συνταγές γύρω από τις συνταγές του άλλου και το αποτέλεσμα είναι απλά μαγικό. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Insanely in love with this bar ...there are fish in here! #madamefigaro #madamefigarogr #tidbits #tidbitsblog #tidbitsandspirits #ilovemycocktails #fishinthebar #nikkei #nikkeicuisine #cocktails

A post shared by Nelly Kalamara (@kounelly) on

 

Γεύσεις Nikkei
Το μενού του Σπύρου Μαυροειδή είναι αρκετά εκτενές και περιλαμβάνει ψαγμένες προσεγγίσεις μία κουζίνας που τα τελευταία χρόνια μάθαμε να αγαπάμε βαθιά. Ένας βασικός πυρήνας πιάτων μένει ίδιος, αλλά αλλάζουν τα επί μέρους συστατικά τους με βάση την εποχικότητα, πάντα όμως σε κάποιας μορφής συνάρτηση με την cocktail list, ενώ άλλα πιάτα αλλάζουν εντελώς από εποχή σε εποχή. Φυσικά εμείς, ως γνωστοί #clearlynotonadiet δοκιμάσαμε τα περισσότερα πιάτα του μενού.

nikkei

Το Nikkei Ceviche με καλαμάρι τεμπούρα, καλαμάρι τηγανητό, ατμιστή γαρίδα, μυλοκόπι, king bora (ένας βιετναμέζικος τύπος ραπανακίου), καρέ γλυκοπατάτας, τηγανητό καλαμπόκι, κρεμμύδι και κουμκουάτ είχε περιχυθεί με μία σος από yuzu, lime, dashi (είδος ιαπωνικού ζωμού) και soya, δημιουργώντας ένα βαθιά νόστιμο και όμορφα όξινο αποτέλεσμα. Ήθελες κάθε κομματάκι, ακόμη και το πιο μικρό, να το βουτάς μέσα στη σος και να παίρνεις αυτή τη γεμάτη και έξυπνη οξύτητα μέχρι την τελευταία μπουκιά. 

nikkei

Το cocktail που συνόδευε το συγκεκριμένο πιάτο ήταν το True Nature of Samsara με φωτεινό υπό-πράσινο χρώμα, που περιέχει Pisco Mosto Verde Italia εμβαπτισμένο με kumbaya lime peels και χυμό από ακτινίδιο μεταξύ και άλλων υλικών, ενώ σερβίρεται με κερήθρα για όποιον θέλει να "γλυκάνει" την οξύτητα που βγάζει το φανταστικό αυτό κοκτέιλ. 

nikkei

Το Tiradito Σολομού με λευκό miso, yuzu, παντζάρι και τηγανητή κινόα έχει ενδιαφέρον με τα φυλλαράκια shiso να βάζουν τη δική τους γευστική νότα στο τελείωμα.

nikkei

Το Nigiri Μαγιάτικο με καψαλισμένη Amarillo sauce, καρδιά φοίνικα, wasabi και τριμμένα κόκκινα φύλλα shiso αποτελεί ένα από τα πιο inta-worthy πιάτα στην Αθήνα σήμερα και είναι όμορφα λιπαρό στη γεύση, κάτι που αναδεικνύεται ακόμη καλύτερα με το cocktail που συνόδευε και αυτό και το tiradito σολομού. 

nikkei

Το αρκετά κρεμώδες στην υφή Zingada cocktail έχει ονομαστεί από την ειδική τελετουργία για την αποφυγή της κακής ενέργειας με το ίδιο όνομα (κάτι σαν το δικό μας ξεμάτιασμα!) και έχει μέσα pisco, λίγο bulldog gin, πράσινο μήλο και κεφίρ, στο οποίο και οφείλει την πολύ ιδιαίτερη γεύση του. Ένα απρόσμενα δροσερό cocktail με πολύπλοκη γεύση που ξεδιπλώνεται σε επίπεδα. 

nikkei

Μετά ήρθαν τα πολύ νόστιμα και καλοδουλεμένα στην κουζίνα Χτένια με πουρέ σελινόριζας, πράσινο μήλο, σαλάτα-ταρτάρ με φοίνικα και chorizo, τηγανητό panko, chorizo oil και παντζαρόφυλλα. 

nikkei

Καθώς και το Nigiri Wagyu με gastrique sauce, wasabi, salsify και ένα mix μπαχαρικών και spicy πιπεριάς, το οποίο αποτελεί μία -δύσκολη να την πιάσεις, αλλά απολαυστική να την τρως- μπουκιά, που συνοδευόταν από ένα Sakura Maru cocktail με extra καπνισμένο χαρακτήρα, που -χάρη στις ιδιαίτερες τεχνοτροπίες και τα μαγικά της Μαίρης Ταλαιπώρου- ήταν σαν να πίνεις ένα pisco sour στη γεύση, αλλά στη μύτη απολάμβανες ένα whisky sour. 

nikkei

Εν συνεχεία η λαχταριστή Nikkei Gyoza, ένα όσο πρέπει τραγανό και όσο πρέπει αφράτο dumpling με pata negra (ιβηρικό χοιρινό), μανιτάρια enoki, παρμεζάνα με τρούφα και wasabi kisame, 

nikkei

Κατέφθασε στο τραπέζι μας παρέα με τις πεντανόστιμες Causas με καπνιστό κοτόπουλο, τρούφα και ισπανικό τυρί manchego, που έδινε μία τέλεια βουτυρένια γεύση σε όλη την τραγανή μπουκιά. Και τα δύο αυτά συνοδεύονταν από ένα εξαιρετικά πολυεπίπεδο cocktail, το Renacimiento (Αναγέννηση), που αποτελεί μία τύπου εκδοχή του αγαπημένου μας Bloody Mary αλλά σε μία εξαιρετικά ιδιαίτερη εκδοχή. Η αλήθεια είναι πως καθώς το πίνεις οι γεύσεις εναλλάσσονται όμορφα στο στόμα σου και δεν μπορείς να το κατατάξεις σε μία συγκεκριμένη γεύση και κατηγορία. 

nikkei

Και μετά από όλα τα παραπάνω, καταφέραμε να φτάσουμε και στα κυρίως ένα Στήθος Πάπιας με truffle miso και ένα εξαιρετικά ψημένο και πολύ νόστιμο Wagyu με jalapenos, sesame sauce, salsify και ανθό αλατιού. Τα κυρίως έχουν ως πρόταση για side μία τηγανητή ρίζα γιούκα (μοιάζει πολύ με πατάτες τηγανητές) και έναν τέλεια πληθωρικό πουρέ καλαμπόκι με λάδι chorizo, ενώ για τα συγκεκριμένα μας πρότειναν ή να συνεχίσουμε να πίνουμε το Renacimiento ή να περάσουμε σε ένα Peruvian Tai με μιξ ρουμιών από Τζαμάικα, Δομινικανή Δημοκρατία και Παναμά, το οποίο για εμένα -που δηλώνω εύκολα rum-friend- είναι ένα από τα ωραιότερα που έχω δοκιμάσει ποτέ. Δυστυχώς δεν πρόλαβα να δοκιμάσω τα γλυκά, αλλά ένα Moelleux σοκολάτας με καρδιά από dulce de leche – tonga που πήρε το μάτι μου στο μενού είμαι σίγουρη πως αξίζει να το δοκιμάσεις. 

Info:  Πλ. Δεξαμενής, Κολωνάκι, 2107239366.


Για περισσότερα tidbits και γευστικές ανταποκρίσεις τη στιγμή που συμβαίνουν ακολουθήστε το @kounelly στο Instagram. 

* Tidbit : a small piece of food
              : a small piece of news or interesting information

Ιούλιος 2018

>