Το εστιατόριο της Φάρμας Μπράλου στο Κολωνάκι διανύει σίγουρα την καλύτερη γευστική του περίοδο, με το κρέας φυσικά να πρωταγωνιστεί
Νομίζω πως από την πρώτη μέρα που ακούσαμε πριν 3 περίπου χρόνια πως ο Δάμης Πειθής, δημιουργός και ιδιοκτήτης της Φάρμας Μπράλου -τα κρέατα της οποίας αποτελούσαν εγγύηση ποιότητας για κάθε εστιατόριο που τα παρουσίαζε στο μενού του-, θα άνοιγε επιτέλους Εστιατόριο Φάρμα Μπράλου όλοι το είχαμε θεωρήσει μία λογική και φυσική συνέχεια. Όταν έχεις κορυφαία πρώτη ύλη, γιατί να μην τη μαγειρέψεις και να μην την παρουσιάσεις όπως εσύ πιστεύεις; Και πράγματι το εστιατόριο γνώρισε μεγάλη επιτυχία από την πρώτη στιγμή, τόση που πολύ σύντομα απέκτησε και "αδελφάκι" στο Νέο Ψυχικό. Φέτος όμως θεωρώ πως το μενού που παρουσίασε η νέα ομάδα της κουζίνας (ακολουθώντας συνταγές που υπογράφουν ιδιαίτερα διακεκριμένοι και καταξιωμένοι σεφ με "οδηγό" τον ίδιο το Δάμη Πειθή) είναι το καλύτερο μενού που έχουμε δοκιμάσει μέχρι σήμερα στη κομψή σάλα της γωνίας Ηρακλείτου και Μηλιώνη. Και ειλικρινά πιστεύω πως αυτό που το κάνει τόσο υπέροχο είναι το γεγονός πως πλέον η πρώτη ύλη μπαίνει ξεκάθαρα μπροστά και αναδεικνύεται μέσα από πιάτα που περιστρέφονται αποκλειστικά γύρω από αυτήν, με τους "δημιουργικούς πειραματισμούς" να μπαίνουν στην άκρη και τις γεύσεις να γίνονται συγκλονιστικά αληθινές και ασύγκριτα λαχταριστές.

Το γεύμα σου φυσικά και πρέπει να ξεκινήσει με την ποικιλία ζυμωτού ψωμιού και θεσπέσιων κριτσινιών με τη συνοδεία ελαιολάδου και βουτύρου, αλλά μην το παρακάνεις γιατί η συνέχεια αξίζει να είναι μακρά.

Το Carpaccio φιλέτο Black Angus με αρσενικό Νάξου έρχεται με λεμονάκι που σε προτρέπουν να στύψεις από πάνω, το οποίο δίνει μία ωραία ένταση, αλλά το ίδιο το κρέας είναι τόσο νόστιμο, που ειλικρινά δεν θεωρώ και απαραίτητη την προσθήκη.

Η Κρεατόσουπα, που όπως μας ενημέρωσαν είναι πιάτο ημέρας και εάν θέλεις τη γνώμη μου πρέπει να γίνει "πιάτο της κάθε ημέρας", είναι το πιάτο που θα ονειρεύεσαι κάθε κρύα μέρα του χειμώνα που έρχεται. Νομίζω πως ποτέ στη ζωή μου δεν έχω φάει πιο κρεατένια και νόστιμη κρεατόσουπα… ίσως σε κάποιο ορεινό χωριό κάποτε στην παιδική μου ηλικία, αλλά δεν θυμάμαι. Ένα πιάτο που ζεσταίνει την ψυχή σου, χωρίς καμία ιδιαίτερη προσπάθεια. Επίσης αξιοσημείωτο πιάτο ο χειροποίητος γύρος, που είναι καταρχάς εξαιρετική ιδέα, αν με ρωτάς. Φτιαγμένος από τρυφερή χοιρινή πανσετούλα, πάνω σε χειροποίητο φυσικά πιτάκι και με ένα εικονικό τζατζίκι με gel από αγγούρι, το οποίο εύκολα το έβλεπα και τυλιχτό, δεν θα σου κρυφτώ.
Το πιάτο όμως που για εμένα είναι λόγος για να έρθεις εδώ, χωρίς δεύτερη σκέψη, και το πιάτο που θα κάνει εμένα να βρεθώ σίγουρα ξανά και ξανά στα στιβαρά ξύλινα τραπέζια της Μηλιώνη είναι το Γιουβέτσι με κριθαράκι της Φάρμας με μοσχαρίσια μάγουλα, παλαιωμένη γραβιέρα Κρήτης, βούτυρο Κερκύρας και σπετσιερικό (μείγμα από μπαχάρια). Άψογα μαγειρεμένο, με ένα κρέας τόσο τρυφερό που θαρρείς πως λιώνει σαν μέλι στον στόμα σου, αυτό το πιάτο σε γυρνάει ξανά στις πιο γλυκιές και αγαπημένες γευστικές σου αναμνήσεις με την οικειότητα και τη ζεστασιά του.

Τώρα για το "βαρύ πυροβολικό" της Φάρμας Μπράλου, το κρέας, τι να πει κανείς; Αν είσαι γνώστης, εδώ θα βρεις τον παράδεισό σου, εάν είσαι λάτρης, εδώ θα ερωτευτείς ξανά, και αν πάλι δεν είσαι γνώστης ούτε λάτρης, εδώ θα γίνεις και τα δύο. Στη φωτογραφία βλέπεις μία θεσπέσια ποικιλία από λουκάνικα, ένα tomahawk του ονείρου και ένα flap που δύσκολα θα βρεις όμοιό του αλλού. Επίσης, κάπου εδώ να σημειώσω πως πήρε το αυτί μου πως κατόπιν παραγγελίας μπορείς εδώ να απολαύσεις μία -εξαιρετικά σπάνια στην Αθήνα- εμπειρία Surf & Turf με μπλε αστακό, χτένια, tiger γαρίδες και φυσικά το κρέας της επιλογής σου. Δεν θα το βρεις γραμμένο στο μενού, οπότε θα πρέπει να το ξέρεις και να το προπαραγγείλεις, αλλά υποψιάζομαι πως θα αξίζει σοβαρά την προσπάθειά σου.

Για το κλείσιμο, η σπιτική καρυδόπιτα με το παγωτό κανέλα είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεσαι, για να ολοκληρώσεις την άκρως "feeling like home” εμπειρία και να αποχωρήσεις με ένα πλατύ χαμόγελο απόλαυσης ζωγραφισμένο στο πρόσωπό σου.
Για περισσότερα tidbits και γευστικές ανταποκρίσεις τη στιγμή που συμβαίνουν ακολουθήστε το @kounelly στο Instagram.
* Tidbit : a small piece of food
: a small piece of news or interesting information