Το εμβληματικό Poseidonion Grand Hotel, αιώνιο σύμβολο κομψότητας, μπαίνει σε νέα γαστρονομικά μονοπάτια με τον Olivier Campanha στο τιμόνι της κουζίνας.
Οι Σπέτσες και το Poseidonion Grand Hotel είναι έννοιες ταυτόσημες στο μυαλό όλων μας, καθώς το εμβληματικό ξενοδοχείο αποτελεί το απόλυτο σήμα κατατεθέν του ιστορικού νησιού του Αργοσαρωνικού. Από το 2009, όταν και η οικογένεια Βορδώνη επαναλειτούργησε το ξενοδοχείο-σύμβολο και το επανέφερε στην παλιά του αίγλη μετά από την ολική του ανακαίνιση, το Poseidonion Grand Hotel είναι ξεκάθαρα το σημείο όπου χτυπά η καρδιά του νησιού. Φέτος ειδικά με τις Σπέτσες να αποτελούν τον ιδανικό προορισμό, πολύ κοντά στην Αθήνα και προσβάσιμες οδικώς σχεδόν εξολοκλήρου (δέκα λεπτάκια το πολύ θέλει το θαλάσσιο ταξί από την Κόστα να σε φέρει εκεί), οι διακοπές στο νησί της Μπουμπουλίνας έχουν την τιμητική τους περισσότερο από ποτέ.
Το δε Poseidonion Grand Hotel με την αρχοντική αύρα και την ακαταμάχητη γοητεία έχει να προσφέρει μία συνολική εμπειρία που θα καλύψει ακόμη και τον πιο απαιτητικό world-traveller, από τη νέα γαστρονομική οδό που χαράζει με αρχηγό τον καταξιωμένο σεφ Olivier Campanha μέχρι το μαγικό μποστάνι του και από το πανέμορφο Palms bar με την υπογραφή του παγκοσμίως διάσημου αθηναϊκού bar Baba Au Rum (ενός εκ των δύο μόλις ελληνικών μπαρ που φιγουράρουν στη λίστα των World’s 50 Best Bars) μέχρι το ολοκαίνουριο Paradise Beach στην πλήρως ανανεωμένη παραλία της Αγίας Μαρίνας, το σίγουρο είναι πως εδώ κάθε σου μέρα θα είναι γεμάτη με όμορφες στιγμές χαλάρωσης, γεύσης και ασυναγώνιστης καλοκαιρινής διάθεσης.

Ο καταξιωμένος Γάλλος σεφ Olivier Campanha λοιπόν ανέλαβε φέτος για πρώτη χρονιά τα ηνία των εστιατορίων του εμβληματικού ξενοδοχείου και παρουσιάζει νέα μενού τόσο στο πιο γαστρονομικό On the Verandah όσο και στο all day Library Brasserie, χωρίς φυσικά να λείπει το πανέμορφο Bostani – η ιδιόκτητη βιολογική φάρμα του ξενοδοχείου που προσφέρει μία απαράμιλλη farm-to-table εμπειρία για την οποία θα μιλήσουμε λίγο πιο κάτω- και το μενού για το Paradise Beach, την παραλία της Αγίας Μαρίνας που ανανεώθηκε πλήρως και πέρασε από φέτος στα ικανά χέρια της ομάδας του ξενοδοχείου ως ένα νέο ανεξάρτητο project. Πολλά λοιπόν τα μέτωπα για τον καταξιωμένο σεφ με προϋπηρεσία σε σημαντικές διεθνείς κουζίνες, ο οποίος δείχνει να ανταπεξέρχεται επάξια σε όλα τα επίπεδα. Το εντυπωσιακό δε είναι πως τον βρίσκεις και τον συναντάς όλες τις ώρες να είναι hands-on σε όλα τα μέτωπα με το χαμόγελο στα χείλη και με την καλή του διάθεση να βγαίνει και στα πιάτα του, τα οποία είναι αρμόζοντα σε κάθε διαφορετικό χώρο όπου συναντώνται.

Στο ατμοσφαιρικό On the Verandah, τη βραδινή και πιο γαστρονομική πρόταση του ξενοδοχείου, το μενού συνδυάζει την εγχώρια παραγωγή με τη γαλλική φινέτσα και προσφέρεται ιδανικά για όμορφες βραδιές με θέα τη θάλασσα και την γεμάτη ζωή πλατεία-περατζάδα μπροστά στο ξενοδοχείο. Το μενού εδώ είναι αρκετά εκτενές, ώστε να καλύπτει τις διαφορετικές απαιτήσεις του εκλεπτυσμένου κοινού του ξενοδοχείου και των επισκεπτών του, αλλά και συνάμα όχι τόσο ώστε να κουράζει και να δημιουργεί σύγχυση. Πολύ νόστιμη η σαλάτα-σούπα Red on Red με βιολογικές τομάτες και τοματίνια απευθείας από τη φάρμα, παντζάρι, μυρωδικά και μπαλσάμικο, ενώ εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η Τριλογία Ταρτάρ, όπου θάλασσα, γη και κήπος εκπροσωπούνται επάξια με σωστές ισορροπίες, ωραίες οξύτητες και ένα συνολικά άρτιο γευστικό αποτέλεσμα.

Το Μαύρο Ρύζι, όπως αναφέρεται στο μενού, είναι μία ιδιαίτερη εκδοχή "ριζότο" με ρύζι venere, καλαμάρι και πέστο κόλιανδρου με συνολικά τόσο όσο χρειάζεται μεστή και τόσο όσο πρέπει εκλεπτυσμένη γεύση. Μαγική χωρίς αμφιβολία η Πάβλοβα με φρούτα εποχής που σπάει εντυπωσιακά και κλείνει τη βραδιά σου με τη φινετσάτη γλύκα της.

Στο Bostani πάλι το σκηνικό είναι εντελώς διαφορετικό και δίνει εξαιρετικά μαθήματα γαστρονομικής μαγείας δια της απολύτου απλότητας που το χαρακτηρίζει. Όπως άλλωστε λέει και ο ίδιος ο σεφ: "η πρώτη ύλη είναι ο απόλυτος βασιλιάς" και εδώ καταλαβαίνεις ακριβώς τι εννοεί. Στο Bostani θα βιώσεις την πιο αληθινή farm-to-table εμπειρία ανάμεσα στα δέντρα και κάτω από το φως του φεγγαριού. Ένα τεράστιο τραπέζι περιμένει να σε μυήσει στα μυστικά της τοπικής γης με τις κότες να τριγυρίζουν ελεύθερες και τα παρτέρια να αναδύουν τα αρώματα της νοτισμένης γης στην πιο φροντισμένη εκδοχή της. Μη λέμε ότι θέλουμε, η τομάτα έχει άλλη γεύση όταν την κόβεις με τα χέρια σου από το μπαξέ και τα αυγά έχουν άλλη μαγεία όταν μόλις έχουν μαζευτεί από το κοτέτσι. Εκεί λοιπόν κάτω από τα αστέρια θα βουτήξεις φρσκοψημένο ψωμί από τον ξυλόφουρνο στο πιο νόστιμο τηγανητό αυγό που έχεις γευτεί ποτέ στη ζωή σου και θα φας φρέσκια ρόκα με το χέρι τόσο νόστιμη που ποτέ σου δεν θα την ξεχάσεις. Ο χώρος είναι τόσο όμορφος και τόσο αληθινός, η θέα μέχρι τη θάλασσα τόσο μαγική και το vibe τόσο μοναδικό και αυθεντικό, που αυτή η εμπειρία θα μείνει χαραγμένη στη μνήμη σου για πάντα. Η "επιστροφή στις ρίζες" μόνο με την υπογραφή του Poseidonion Grand Hotel θα μπορούσε να είναι τόσο αβίαστα εκλεπτυσμένη, θα ήθελα να συμπληρώσω.

Γενικά από τα παραπάνω είναι εύκολο να καταλάβει κανείς πως το εμβληματικό ξενοδοχείο στοχεύει στο να προσφέρει στον επισκέπτη του μία συνολικά αξεπέραστη εμπειρία και από αυτό το πλαίσιο δεν θα μπορούσε να λείπει ένα δυνατό μπαρ. Για δεύτερη χρονιά λοιπόν στο ξενοδοχείο λειτουργεί το Palms Bar με την υπογραφή του διάσημου αθηναϊκού Baba Au Rum. Νομίζω πως δεν χρειάζεται καν να πούμε για τα κορυφαία κοκτέιλ (εικονιζόμενο ένα εξαιρετικό Smoky Mexican), αλλά να επικεντρωθούμε στο υπέροχο vibe, που δύσκολα συναντάς σε μπαρ ξενοδοχείου. Η ατμόσφαιρα είναι τόσο ζωντανή και το κλίμα τόσο χαλαρό και όμορφο, που μαζί με τη μαγική θέα, είναι άκρως λογικό αυτό το μπαρ να έχει γίνει ένα από τα αγαπημένα ολόκληρου του νησιού.

Τέλος, ως ανεξάρτητο project μεν αλλά συνάμα άρρηκτα δεμένο με την ομάδα του ξενοδοχείου, συναντούμε την ανάπλαση της παραλίας της Αγίας Μαρίνας και το άκρως καλοκαιρινό και ευχάριστο Paradise Beach που συναντούμε εκεί. Ιδανική επιλογή για οικογένειες, χαρούμενες παρέες και ευδιάθετα ζευγάρια, το αέρινο restaurant bar δεσπόζει πάνω από τη φροντισμένη παραλία με τις ριγέ πράσινες ομπρέλες και δίνει ξεκάθαρα το στίγμα της ολοήμερης χαλάρωσης στο νησί. Η προσθήκη ξυλόφουρνου που βγάζει από αχνιστό ψωμί μέχρι λαχταριστά πιάτα ήταν ευφυέστατη και βάζει τη δική του πινελιά στο χαρακτήρα του μενού.

Το μενού που φυσικά ανήκει επίσης στον Olivier Campanha είναι τέλεια προσαρμοσμένο σε ότι θα ζητούσε κανείς για μία όμορφη μέρα στην παραλία. Από τα πιάτα που θα συναντούσες σε κάθε παραθαλάσσιο ταβερνάκι, όπως η εξαιρετική ταραμοσαλάτα, τα τέλεια τηγανητά καλαμαράκια, την πολύ καλή σαρδέλα πλακί και τα εξαιρετικά κεφτεδάκια με χειροποίητο τηγανητό πατατάκι μέχρι τα πιο εκλεπτυσμένα πιάτα, όπως το σεβίτσε λαβράκι, το carpaccio κόκκινου τόνου και την λαχταριστή αχινομακαρονάδα, όλα τα πιάτα μιλούν για τη μαγεία του ελληνικού καλοκαιριού.

Έτσι με αυτό το τελευταίο #tidbits για τη φετινή σεζόν και το μικρό ταξίδι σε ένα από τα πιο ιστορικά ξενοδοχεία της χώρας μας (στη φωτογραφία βλέπεις ένα δελτίο παραγγελίας από το 1931!) θα ήθελα και εγώ να σου ευχηθώ καλό καλοκαίρι και να σου δώσω ξανά ραντεβού το Σεπτέμβρη, όπως έλεγαν κάποτε οι ήρωες των αγαπημένων μας τηλεοπτικών σειρών. Καλές διακοπές!
Για περισσότερα tidbits και γευστικές ανταποκρίσεις τη στιγμή που συμβαίνουν ακολουθήστε το @kounelly στο Instagram.
* Tidbit : a small piece of food
: a small piece of news or interesting information