Μία συγκινητική ιστορία αγάπης από τα παλιά έδωσε την αφορμή για τη δημιουργία ενός εξαιρετικού ελληνικού βερμούτ, του Veroni από το Κτήμα Κυρ-Γιάννη.
Ο μεγάλος έρωτας του θείου Κωστάκη για τη γυναίκα του Βερώνη τον οδήγησε πριν σχεδόν 100 χρόνια να φτιάξει ένα βερμούτ αποκλειστικά για εκείνη (δεν ξέρω για εσένα, εμένα πάντως ούτε τραγούδι δεν μου έχει γράψει άνθρωπος ποτέ!), σήμερα η παλιά ιστορία αγάπης έγινε αφορμή για τη δημιουργία ενός premium ελληνικού βερμούτ με το όνομα -φυσικά- Veroni από τους απογόνους του ερωτευμένου ζευγαριού του Κτήματος Κυρ-Γιάννη. Το βερμούτ Veroni "παντρεύει" την κληρονομιά της οικογένειας του Στέλλιου Μπουτάρη με τις τάσεις της σύγχρονης εποχής, τιμώντας τους δεσμούς που η αξία τους μένει ατόφια μέσα στον χρόνο.

Η ιστορία εκτυλίσσεται τις δεκαετίες του ‘20 & ‘30. Ο Κωστάκης Νιτσιώτας ήταν ο αγαπημένος θείος του Γιάννη Μπουτάρη και εκείνος που τον "μύησε" στην οινοποιία. Αν και δάσκαλος στο επάγγελμα, είχε μια ιδιαίτερη αγάπη για την παρασκευή κρασιού και κατά τα δύσκολα χρόνια του μεσοπολέμου κατάφερε να κρατήσει την οινοποιία Μπουτάρη "ζωντανή". Γεννήθηκε και σπούδασε στη Βάρνα της Βουλγαρίας και ανέλαβε την εταιρεία κατά τη δεκαετία του ’20 μέχρι να ενηλικιωθεί ο παππούς του Στέλλιου Μπουτάρη. Ο Κωστάκης Νιτσιώτας ήταν εκείνος που καλλιέργησε και εδραίωσε μία σχέση πολύτιμη και δυνατή με οχτακόσιους και πλέον, αμπελουργούς της Νάουσας. Το 1925, παντρεύτηκε την αγαπημένη του Βερώνη, μια τυπική γυναίκα εκείνης της εποχής στη Νάουσα. Στη Βερώνη άρεσε να ανηφορίζει τακτικά τις πλαγιές του Βερμίου, ξακουστό βουνό για τη χλωρίδα του, και να μαζεύει βότανα. Της άρεσε επίσης το βερμούτ, ένα ηδύποτο με βάση το κρασί, που είχε αρχίσει να γίνεται "της μόδας" τη δεκαετία του ‘30. Ο Κωστάκης, για να την ευχαριστήσει, παρασκεύασε το βερμούτ Μπουτάρη, εμπλουτίζοντάς το με τα βότανα που μάζευε η γυναίκα του. Σήμερα, τρεις γενιές και εκατό χρόνια μετά, αυτή η μοναδική ιστορία αγάπης "ξαναζωντανεύει" και σε συνεργασία με τον έμπειρο αποσταγματοποιό, Δημήτρη Μελισσανίδη το Κτήμα Κυρ-Γιάννη παρουσιάζει το premium βερμούτ Veroni. Όπως τότε έτσι και τώρα, τα περισσότερα βοτανικά συστατικά προέρχονται από ενδημικά φυτά του όρους Βερμίου, ώστε να διασφαλιστεί η άριστη ποιότητα της πρώτης ύλης. Παράλληλα, εφαρμόζοντας μεθόδους φιλικές προς το περιβάλλον, τα βότανα συλλέγονται, καθαρίζονται και στη συνέχεια αποξηραίνονται με φυσικές διαδικασίες.
Απολαμβάνουμε το Veroni rosso ή το Veroni dry, neat με πάγο ή στο αγαπημένο μας κοκτέιλ, όπως το εμβληματικό Dry Martini.
Για περισσότερα tidbits και γευστικές ανταποκρίσεις τη στιγμή που συμβαίνουν ακολουθήστε το @kounelly στο Instagram.
* Tidbit : a small piece of food
: a small piece of news or interesting information