Ο Νίκος Λειβαδιάς δημιουργεί μία σύγχρονη κουζίνα με ελληνική "ψυχή" στο Tudor Hall του ξενοδοχείου King George με τη μοναδική θέα.
Δεν είναι πολύς καιρός που ανακοινώθηκε πως ο ταλαντούχος σεφ Νίκος Λειβαδιάς θα είναι ο νέος Chef de Cuisine του εμβληματικού Tudor Hall και πως εντάσσεται δυναμικά στην γαστρονομική ομάδα του πολυβραβευμένου Executive Chef Αστέριου Κουστούδη. Τα είπαμε και σχετικά (διάβασε αν θες εδώ), όταν έγινε η ανακοίνωση, όμως τώρα πήγαμε, δοκιμάσαμε, φωτογραφήσαμε, εντυπωσιαστήκαμε και καταγράφουμε όπως πάντα την εμπειρία μας για τα μάτια σου μόνο!

Καταρχάς πρέπει να ομολογήσω πως για εμένα το Tudor Hall αποτελεί μία από τις ωραιότερες σάλες στην Αθήνα. Κάπως "αναπνέει" διαφορετικά αυτός ο χώρος, έτσι όπως είναι ανοικτός και μεγάλος, εξαιρετικά κομψός αλλά ταυτόχρονα και καθόλου φορτωμένος. Έχει μία αύρα και μία μεγαλοπρέπεια, που όμως δεν σου δημιουργούν άγχος ή συστολή, αντίθετα σε ηρεμούν και σε κάνουν να νιώθεις πως εδώ θα βιώσεις μία ξεχωριστή εμπειρία. Και μετά είναι και η Ακρόπολη, που όπως στέκεται εκεί φωτισμένη και μαγική και τη βλέπεις μέσα από το νοητό "κάδρο" που δημιουργούν οι τεράστιες τζαμαρίες, κάπως νιώθεις τυχερός που βρίσκεσαι εκεί, που βρίσκεσαι σε αυτή τη χώρα και σε αυτήν την πόλη, και κάπως θες να υψώσεις το ποτήρι σου και να πιεις μόνο στα ωραία αυτού του κόσμου.

Σε αυτόν τον "fine dining χώρο" λοιπόν -παρακαλώ ας μου επιτραπεί η καταχρηστικότατη έκφραση- θα ζήσεις μία πραγματικά fine dining εμπειρία. Ο Νίκος Λειβαδιάς ήρθε γεμάτος όνειρα, όρεξη και ενέργεια από ένα μαγειρικό περιβάλλον υψηλότατου επιπέδου (θυμίζω πως τα τελευταία χρόνια βρισκόταν στο "Lycabettus Restaurant" στο Andronis Luxury Suites στην Οία) και φαίνεται πως εδώ, πάντοτε με τη στήριξη και υπό την καθοδήγηση του -προσωπικά εκ των πιο αγαπημένων μου δημιουργών- Executive Chef του ομίλου Αστέριου Κουστούδη, ξεδιπλώνει όλο του ταλέντο, δημιουργώντας μία κουζίνα απόλυτα σύγχρονη μεν με ελληνική ψυχή δε. Ας μην παρεξηγηθώ, στο Tudor Hall δεν θα απολαύσεις μία ακόμη βερσιόν μίας προσεγμένης ή εκμοντερνισμένης ελληνικής κουζίνας. Όχι. Θα δοκιμάσεις μία εξαιρετικά σύγχρονη κουζίνα, με διεθνείς επιρροές και τεχνικές, η οποία όμως αξιοποιεί στο έπακρο την καλύτερη ελληνική πρώτη ύλη και εστιάζει στα κορυφαία υλικά. Η πολυεπίπεδη γεύση, η άκρως εντυπωσιακή παρουσίαση και η μαγειρική φιλοσοφία συμπυκνώνονται τελικά σε μία εξαιρετική εμπειρία υψηλής γαστρονομίας. Τα αριστοτεχνικά cocktails σε classic και πιο ευφάνταστους τόνους είναι η καλύτερη εισαγωγή στο δείπνο σου. Πάνω βλέπεις το signature Tears of Chios, μία πειραγμένη ελληνική εκδοχή ενός δροσερού τρόπον τινά "μοχίτο" με μαστίχα, που μου έκλεψε την καρδιά.
Η όλη εμπειρία ξεκινά φυσικά με το χειροποίητο ψωμί σε μεγάλη ποικιλία επιλογών με τη focaccia με δεντρολίβανο και ελαιόλαδο και το ζεστό ολόκληρο προζυμένιο καρβελάκι να αποτελούν ένα "σπιτικό" γευστικό όνειρο και να συνδυάζονται τέλεια με το infused βούτυρο σε 3 διαφορετικές εκδοχές (άνηθος, καραμελωμένο κρεμμύδι και ελαιόλαδο) και απόλυτα insta-worthy παρουσίαση, όπως βλέπεις και στο παραπάνω post!

Τα amuse bouche θα μπορούσαν να αποτελούν και πλήρες στάδιο με το μπισκοτένιο ταρτάκι ταραμά με πούδρα νόρι

Το ταρτάρ τόνου με μπρικ και το ταρτάρ Black Angus με spicy miso να συγκαταλέγονται στο αδιαμφισβήτητο top 3!

To άκρως εντυπωσιακό πιάτο της φωτογραφίας είναι θεωρώ ένα από τα πιο χαρακτηριστικά πιάτα της φιλοσοφίας του νέου μενού, με το κορυφαίο χαβιάρι Beluga στη βάση της σφαίρας να συναντάται γευστικά με το "παγωτό" αμύγδαλο που υπάρχει μέσα στην σταθερή κρούστα και να παντρεύεται με τη σος από Φασόλια Βανίλιες Φενεού. Χαρακτηριστικά ελληνικά προϊόντα ενώνονται με διεθνώς διάσημα και πολύτιμα υλικά σε υψηλού τεχνικού επιπέδου παρασκευές. Ένα πιάτο πραγματικά ιδιαίτερο που μένει χαραγμένο στη γευστική σου μνήμη.

Πολύ φινετσάτο και με άριστη παρουσίαση, αλλά ταυτόχρονα και με μία "γήινη" νοστιμιά το "Τσάι" μανιταριών αρωματισμένο με λεμονοθύμαρο και κεδροκούκουτσο (γνωστό και ως άρκευθος) και με αφρό από παρμεζάνα, που έρχεται παρέα με ένα τραγανό "μπισκότο" από τρούφα και παρμεζάνα.

Ένα πιάτο που σίγουρα θα αγαπήσεις για τη μεστή και γεμάτη γεύση του, για τη σχεδόν comfort νοστιμιά του και για το γεγονός πως είναι vegetarian επιλογή, ενώ γευστικά θα ορκιζόσουν πως δεν μπορεί να έχεις ένα τόσο πληθωρικό αποτέλεσμα σε χορτοφαγική εκδοχή είναι τα Άγρια ελληνικά μανιτάρια με κρέμα κάστανο, δαμάσκηνα, φουντούκια και αφρό από καλαμπόκι καλά κρυμμένα κάτω από ένα κράκερ χειροποίητης σφολιάτας. Μπορεί αυτό το πιάτο να μην είναι insta-worthy, όμως taste-worthy είναι χωρίς δεύτερη κουβέντα!

Μεγάλο ενδιαφέρον βρήκα και στην ψητή Γλώσσα τυλιγμένη σε τρούφα με πουρέ κουνουπίδι, λευκό σπαράγγι και αφρό από καραβίδα για την εκλεπτυσμένη και ραφινάτη γεύση της. Όμως, ως γνωστή carnivore, δεν μπορώ να μην σου πω να μη χάσεις για κανένα λόγο τον Αρνίσιο λαιμό με ζωμό από τα κόκκαλά του που έρχεται συνοδευόμενο από ένα θεϊκό κους κους από βουβαλίσιο γάλα με αφρό από καπνιστό τυρί, πιπέρι Espelette και μυρωδικά. Καρνιβορική απόλαυση υψίστου επιπέδου.

Τα κρασιά αποτελούν πυρηνικό κομμάτι της συνολικής εμπειρίας και ο Head Sommelier Ευάγγελος Ψωφίδης έχει σχηματίσει μία εξαιρετική λίστα μέσα από την οποία επιμελείται τους οινικούς συνδυασμούς του menu degustation και όχι μόνο. Τα κρασιά που επέλεξαν για το δείπνο μας ξεκλείδωναν μαγικά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε πιάτου, είτε δια της "συμφωνίας" είτε δια της "αντίθεσης". Ειδική δεν είμαι, αλλά μπορώ να έχω γνώμη για το τι μου αρέσει και σίγουρα αυτό το δείπνο δεν θα ήταν σε καμία περίπτωση το ίδιο χωρίς την εμπειρία του wine pairing.

Κλείνοντας οι δημιουργίες του βραβευμένου Γάλλου Pastry Chef Arnaud Larher -σε εκτέλεση του άρτι αφιχθέντα και πολύ ταλαντούχου Αλέξανδρου Κούφα- δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσουν κανέναν ασυγκίνητο. Με το Streusel κακάο με μαύρο κάρδαμο, κρέμα σοκολάτας υγείας με αρώματα ελληνικού καφέ και whiskey που ήρθε μαζί με παγωτό από καβουρδισμένο αμύγδαλο και ένα τραγανό φύλλο καραμέλας να είναι σίγουρο πως αξίζει να σπάσεις τη δίαιτα χωρίς τύψεις και ενοχές!
Για περισσότερα tidbits και γευστικές ανταποκρίσεις τη στιγμή που συμβαίνουν ακολουθήστε το @kounelly στο Instagram.
* Tidbit : a small piece of food
: a small piece of news or interesting information