Beauty Stars With Attitude
Δεν ξέρω αν το παθαίνεις κι εσύ αυτό που θα σου περιγράψω, αλλά μετά την πανδημία όλα τα πράγματα μου φαίνονται πιο σημαντικά. Και εννοώ τα ωραία πράγματα, όχι τα δυσάρεστα. Εννοώ τις γιορτές και τις χαρές, τις μουσικές και τα χαμόγελα, κάπως τα χαίρομαι διπλά, κάπως μεγεθύνονται στην καρδιά μου και με γεμίζουν ενέργεια και ακόμη μεγαλύτερη διάθεση για ζωή. Και γιατί στο λέω αυτό θα μου πεις; Θα σου εξηγήσω ευθύς αμέσως! Φέτος είχα τη χαρά να βρεθώ στη 15η επέτειο του διαχρονικά υπέροχα δημιουργικού Sani Gourmet, το οποίο μετά από 2 χρόνια απουσίας, λόγω φυσικά της πανδημίας, επέστρεψε ανανεωμένο και έτοιμο να διαφημίσει την ελληνική γαστρονομία στα πέρατα του κόσμου. Και πως το έκανε αυτό; Συγκέντρωσε 9 εξαιρετικά σημαντικά ονόματα της ελληνικής γαστρονομικής σκηνής και δημιούργησε το Sani Gourmet 2022, Culinary Artisans, όπου για 5 ημέρες, από τις 20 έως τις 24 Μαΐου, αυτοί οι κορυφαίοι Έλληνες δημιουργοί έγιναν οι "αγγελιοφόροι" του τι έχει να προσφέρει σήμερα η χώρα μας σε γαστρονομικό επίπεδο με τον πιο χαρούμενο, fun και ζεστό -ας μου επιτραπεί ο όρος- τρόπο. Η μεγαλύτερη γιορτή της γεύσης επέστρεψε, αλλά το γεγονός πως όλοι οι σεφ ήταν Έλληνες, και μάλιστα εκ των λαμπρότερων εκπροσώπων της σύγχρονης ελληνικής γαστρονομίας από διάφορες πτυχές της, και οι περισσότεροι και φίλοι μεταξύ τους, το έκανε να μοιάζει όλο σαν ένα τεράστιο 5ήμερο πάρτι, σαν μία συναυλία που αντί για μουσικές είχες να κάνεις με γεύσεις.

Το peak φυσικά ήταν, όπως και κάθε χρονιά άλλωστε, το μεγάλο Sani Gourmet Party που πραγματοποιήθηκε στη Sani Marina και όλοι οι σεφ - Σωτήρης Ευαγγέλου, Άνταμ Κοντοβάς, Γκίκας Ξενάκης, Βασίλης Μουρατίδης, Δημήτρης Παμπόρης, Θάνος Φέσκος και Γιώργος Παπαζαχαρίας, Μανώλης Παπουτσάκης, Αλέξανδρος Τσιοτίνης- πήραν θέση ο καθένας στο ειδικά διαμορφωμένο kiosk του, ώστε να σερβίρει μία σπεσιαλιτέ της επιλογής του σε μορφή amuse bouche σε όλους τους καλεσμένους. Έτσι σου δίνεται η ευκαιρία να δοκιμάσεις την τέχνη όλων των συμμετεχόντων σεφ, καθώς σε 5 ημέρες που κρατάει το φεστιβάλ δεν θα μπορούσες να γευτείς τα μενού όλων. Και γενικά το να μπορέσεις σε ένα venue να δοκιμάσεις ταυτόχρονα γεύσεις 9 διαφορετικών σεφ αυτού του επιπέδου, το λες φανταστική εμπειρία.
Σε αυτό το πάρτι λοιπόν, που νομίζω πως όσες φορές και να ζήσεις πάντα θα σε ενθουσιάζει, οι σεφ πηγαινοέρχονταν ο ένας στο σταντ του άλλου, πειράζονταν, σχολιάζανε, γελούσαν και αντάλλασσαν απόψεις, κάτι που σε έκανε να νιώθεις πως γίνεσαι "συμμέτοχος" της ζωντανής εξέλιξης της σύγχρονης ελληνικής γαστρονομίας, όπως διαδραματίζεται μπροστά στα μάτια σου.

Τα πιάτα των σεφ ήταν το ένα πιο νόστιμο από το άλλο, με το μοσχάρι ταρτάρ και τον τόνο ταρτάρ των Ευαγγέλου και Κοντοβά αντίστοιχα, τη χορτόπιτα του Ξενάκη, το bao του Παμπόρη και το παγωτό lemongrass του Τσιοτίνη να με κάνουν να μη σταματάω. Ταυτόχρονα η live μουσική, οι υπέροχες γεύσεις των σεφ του Sani Resort, τα υπέροχα κοκτέιλ και οι εκλεκτές ετικέτες σε κρασί και σαμπάνια συμπλήρωναν το παζλ και έκαναν το πάρτι αυτό, ένα πραγματικό fest της γεύσης και των ανθρώπων της.
Γενικότερα τώρα οι σεφ και τα μενού τους ήταν μοιρασμένα σε 4 από τα εστιατόρια του Sani Resort. Συγκεκριμένα οι σεφ "κατέλαβαν" τα Water, Fresco, Tomata και Asian, παρουσιάζοντας Degustation Menus με έμπνευση από́ τα αγαπημένα τους signature πιάτα και τις προσωπικές τους γαστρονομικές καταβολές, άρτια συνδυασμένες με ελληνικές και διεθνείς ετικέτες κρασιών.

Εγώ προσωπικά βρέθηκα και τα δύο βράδια μου στο πανέμορφο εστιατόριο Water, που βρίσκεται στο Sani Asterias, και είχα τη χαρά να δοκιμάσω τα μενού των Θάνου Φέσκου και Γιώργου Παπαζαχαρία το ένα βράδυ (βλ. Delta Restaurant) και του πρόσφατα βραβευμένου με αστέρι Michelin Αλέξανδρου Τσιοτίνη (βλ. CTC) το δεύτερο βράδυ. Όπως καταλαβαίνεις τα πιάτα ήταν πολλά, οπότε κατά την προσφιλή μου συνήθεια θα σου μιλήσω για τα πιο αγαπημένα μου από το κάθε μενού. Να μην ξεχάσω να σου πω, πως και τα δύο βράδια sommelier μας ήταν ο εξαιρετικός Άρης Σκλαβενίτης, που πραγματικά δεν θα μπορούσε να έχει κάνει καλύτερα παντρέματα.

Από το θεϊκό μενού του Αλέξανδρου Τσιοτίνη το πιάτο που έχω τοποθετήσει και στο άνοιγμα του θέματος είναι ένα Καπνιστό Λαβράκι με φρέσκο αχινό, ταραμά από ρέγγα και νερό τομάτας, αρωματισμένο με καψαλισμένο στα κάρβουνα ψωμί. Το τελευταίο στοιχείο είναι ο τρόπος να εντάξει ο ταλαντούχος σεφ την αγαπημένη ελληνική συνήθεια της "βούτας" στη σαλάτα που όλοι έχουμε κάνει κατά καιρούς με το δικό του μοναδικό τρόπο. Το πιάτο ήταν τόσο νόστιμο και ισορροπημένο σε γεύση, τόσο πολυεπίπεδο και ενδιαφέρον, όσο φανταστικό ήταν και σε εμφάνιση, και για αυτό ανοίγει και το θέμα μου.

Φυσικά στο μενού υπήρχε το απόλυτα signature πιάτο του σεφ, η διάσημη Βελουτέ από καλαμπόκι με αστακό και αφρό από τρούφα και περγαμόντο. Ένα πιάτο πλέον εμβληματικό και -κατ’ εμέ πάντα- ένα από τα ωραιότερα πιάτα της αθηναϊκής γαστρονομικής σκηνής. Εδώ θέλω να μιλήσω και για τη μοναδική Γουρουνοπούλα στη λαδόκολλα (που δεν μου βγήκε πολύ όμορφη στη φωτό) με πατάτες και μαρούλι, που δεν ήθελες να σταματήσεις να τρως και που δείχνει για άλλη μία φορά πως οι σύγχρονοι σεφ ξέρουν να μεταφράζουν την παράδοση σε fine dining όταν θέλουν.

Από το μενού των Θάνου Φέσκου και Γιώργου Παπαζαχαρία (των οποίων δεν έχω δοκιμάσει το μενού στην Αθήνα, ώστε να έχω πλήρη και σφαιρική άποψη) θέλω να πω καταρχάς τεχνικά είναι από τα πιο εντυπωσιακά πράγματα που έχω δει, εγώ τουλάχιστον, ever. Τώρα προσωπικά ξεχώρισα με διαφορά τις Γυαλιστερές με νερό τομάτας, παλαιωμένους σπόρους, λάδι περγαμόντο και άγριο μάραθο, που paired με μία Miraval Rose, ερχόταν σε τέλεια ισορροπία και έβγαζε πολύ όμορφες και σωστές οξύτητες, χωρίς παραφωνίες.

Για τον Τραγανό ηλίανθο με μπακαλιάρο σιγομαγειρεμένο σε λάδι εσπεριδοειδών με ψητά δαμάσκηνα και μία σος από δαμάσκηνα. Ένα πιάτο τόσο όμορφο όσο και γεμάτο σε γεύση, με τον μπακαλιάρο να έχει μαγειρευτεί στην εντέλεια και τα δαμάσκηνα να δίνουν αυτό το κάτι που έκανε τη διαφορά. Και φυσικά δεν θα μπορούσα να μην αναφερθώ στη διάσημη πια μέλισσα, που όπως μας ενημέρωσε ο Θάνος Φέσκος, εξελίχθηκε πλέον σε "μπάμπουρα", γλυκό, δροσερό και ζουζουνένιο και εντυπωσιακά νόστιμο.

Για να μη σε κουράζω άλλο θέλω να σου μιλήσω ένα λεπτό ακόμη για τη φανταστική εμπειρία πρωινού στο Sani Resort, όπου πέρα από όλα τα υπόλοιπα, μπορείς να φας παγωτό για πρωινό (ναι μου έκανε συνταρακτική εντύπωση και φυσικά και έφαγα), ενώ και τα κοκτέιλ σε όποιο venue και αν τα δοκίμασα είναι εξαιρετικά υψηλού επιπέδου. Στη φωτογραφία βλέπεις ένα φανταστικά δροσερό και πλούσιο Tropical Fever που αποτελεί μέρος του μενού της πισίνας.

Η φροντίδα σε κάθε λεπτομέρεια, από το σέρβις, το χαμόγελο, τη σωστή δόση φιλικής διάθεσης και την τέλεια οργάνωση, και οι συγκλονιστικές εγκαταστάσεις, οι απίστευτες παραλίες και πισίνες, καθώς και τα δωμάτια στα ξενοδοχεία του Sani Resort (εγώ έμενα στο Porto Sani αυτή τη φορά) είναι μέρος του DNA αυτού του leading hospitality brand και θεωρώ πως είναι ο λόγος που κανείς δεν σταματά στην μία του επίσκεψη εδώ. Κλείνοντας θα ήθελα να σου πω πως φέτος το κίνημα "no food waste” ήταν πολύ δυνατό εδώ φέτος, και μάλιστα διοργανώθηκαν και σχετικές δράσεις ενημέρωσης και masterclass από τη Lidl για τους καλεσμένους με το συγκεκριμένο θέμα, ενώ η Aegean ήταν αυτή που ανέλαβε να ταξιδέψει τους καλεσμένους στο Sani Gourmet. Η Tattinger Champagne και η Nespresso είχαν έντονη παρουσία σε όλη αυτή τη μεγάλη γιορτή της γεύσης, που νομίζω θα μείνει σε όλους μας αξέχαστη.
Για περισσότερα tidbits και γευστικές ανταποκρίσεις τη στιγμή που συμβαίνουν ακολουθήστε το @kounelly στο Instagram.
* Tidbit : a small piece of food
: a small piece of news or interesting information
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για Mόδα, Ομορφιά, Συγχρονη Ζωή, Πολιτισμό, Design και Γαστρονομία στο madamefigaro.gr